Sarajevski aerodrom- kapacitet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

drndalo

#26 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by drndalo »

Ma ima i tu svega... Svako se i pilotom zove, a razlike k'o izmedju nosioca "P" znaka na autu i Nike Rosberga... Potpuno je razumljivo da neko ko slijece prvi put ima vise "opreza", da ne kazem straha od nekoga ko je redovan gost ovdje, i koji zna da je do sad 50x normalnim kocenjem normalno stao...
zutipatak

#27 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by zutipatak »

Zanimljiv video, kako lola zakoči :D

Koshpa

#28 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by Koshpa »

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

evo malo "velikih" aviona sa Sarajevskog aerodroma
Connaisseur Karlin

#30 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by Connaisseur Karlin »

zutipatak wrote:[emoji23] [emoji23] [emoji23]

Sent from my LG-H440n using Tapatalk
ama nije smijesno,pa ne slijecu svaki dan :D

za Anjusku Dream sam cula da su morali malo improvizirati produzenje piste na SJJ,a na ZG aerodromu je isti sletio bez "zaustavljanja komercijalnog zracnog saobracaja". :)
drndalo

#31 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by drndalo »

Mislim da si nesto pogresno skontala, barem sto se produzenja tice. Cini mi se da su spominjali da su neke stvari uklanjali/mijenjali s drugim modelima po sirini staze, da se ne bi sta iscupalo kad se "doda gas"...
Connaisseur Karlin

#32 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

drndalo wrote:Mislim da si nesto pogresno skontala, barem sto se produzenja tice. Cini mi se da su spominjali da su neke stvari uklanjali/mijenjali s drugim modelima po sirini staze, da se ne bi sta iscupalo kad se "doda gas"...
nema to veze sa kontanjem,vec sa dobijenim infomracijama :) bilo je improvizacija na RNW,ali ne znam sve detalje :) o tome svakako niko nikad ne pise :D
boshniak

#33 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by boshniak »

Trebalo bi da može jer i na tuzlanski je slijetao americki vojni 747, a trebao je isto i cargo 747 (kompanija myCargo) transportovati meso sa tuzlanskog aerodroma, ali je kasnije ugovor raskinut i sklopljen je sa turkishom. Tuzlanski aerodrom ima kraću pistu dužine 2485m a sarajevski 2700m
Connaisseur Karlin

#34 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

boshniak wrote:Trebalo bi da može jer i na tuzlanski je slijetao americki vojni 747, a trebao je isto i cargo 747 (kompanija myCargo) transportovati meso sa tuzlanskog aerodroma, ali je kasnije ugovor raskinut i sklopljen je sa turkishom. Tuzlanski aerodrom ima kraću pistu dužine 2485m a sarajevski 2700m
Na SJJ su skindai privremeno RNW markeri, a prije prve posjete doticnog aviona su na SJJ ravnali teren sa desne strane piste prije rulnice C, a zravnali su pojas duzine oko 400-500 metara. :)

RNW req's:

http://aircyber.weebly.com/aircraft-run ... ments.html
zutipatak

#35 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by zutipatak »

Ja sam čuo podatak da u Tuzli postoji pista koja je jedna od najdužih u svijetu ali da je falinka to što im je aerodromska infrastruktura nikakva. Možda nisu Dubrave, možda je neka druga budući da u Tuzli ima dosta pista zbog vojnih baza SFRJ i kasnije USAF.

Connaisseur Karlin

#36 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

zutipatak wrote:Ja sam čuo podatak da u Tuzli postoji pista koja je jedna od najdužih u svijetu ali da je falinka to što im je aerodromska infrastruktura nikakva. Možda nisu Dubrave, možda je neka druga budući da u Tuzli ima dosta pista zbog vojnih baza SFRJ i kasnije USAF.

:skoljka:
zutipatak

#37 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by zutipatak »

Kažem sto sam čuo. Vidio nisam a nisam ni našao neki dokument o tome.

Connaisseur Karlin

#38 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

zutipatak wrote:Kažem sto sam čuo. Vidio nisam a nisam ni našao neki dokument o tome.

TZ aerodrom je imao najbolji kapacietet tokom rata ,on je koristen istovrmeeno za vojne i civilne svrhe,a postoji i Jegin Lug kojem j povrsina trava ,a vlsnitvo aero kluba TZ

evo ti lista aerodorma u BiH

http://bhdca.gov.ba/index.php/en/airports
Heller

#39 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by Heller »

Connaisseur Karlin wrote:
zutipatak wrote:Kažem sto sam čuo. Vidio nisam a nisam ni našao neki dokument o tome.

TZ aerodrom je imao najbolji kapacietet tokom rata ,on je koristen istovrmeeno za vojne i civilne svrhe,a postoji i Jegin Lug kojem j povrsina trava ,a vlsnitvo aero kluba TZ

Možda pista Ciljuge.
Connaisseur Karlin

#40 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Heller wrote:

Možda pista Ciljuge.
Prostor izmedju pisti se nije koristio, uglavnom tamo su njive, šume itd... Glavna pista 09-27 se nalazila u okviru glavnog kompleksa, sa kasarnom, kaponirima radionicama itd... rulne staze i sama pista su bile povezane sa ostatkom baze preko glavne stajanke i rulne staze E, tj. nastavljale su se betonskim stazama na sjever tako da su avioni mogli komotno da se sami kreću do kaponira. Kaponiri su sakriveni u šumi sjeverno od glavne piste, ja sam ih vidio 5-6, uglavnom se danas ne koriste, prazni su i djelomično devastirani. Ameri su jedan koristili kao mrtvačnicu. Kao što sam rekao nalaze se na krajevima betonskih staza koje možeš da vidiš na Google Earth, ali iz vazduha nisu vidljivi nikako jer su prekriveni sa po metar ili više zemlje i na njima danas raste veoma gusta i visoka šuma. Vezano za šumu, ljudi koji su radili na aerodromu pričaju da je bilo NAJSTROŽE zabranjeno posjeći i jedno drvo na aerodromu, te da se sve površine pod šumom nisu čistile od šikare, što je vremenom stvorilo gotovo neprohodnu šumu, a i kretanje po njoj je bilo zabranjeno vojnicima JNA. Američke snage su po dolasku na aerodrom veliki dio šume iskrčile za potrebe gradjenja šatorskih naselja, vojničkih baraka, parkinga za vozila i tehniku. Prije je drveće dostizalo i do samih rulnih staza, danas je većinom posječeno, ostalo ga je možda tek 50% od prijeratnog. Ostatak šume ameri su označili sa UXO (neeksplodirana sredstva, i zabranili kretanje izvan obilježenih i odignutih drvenih staza) Kažu da je komadant kasarne osamdesetih godina naredio sječu topola koje su bile posadjene uz cestu Dubrave-Vukovije, znači uz regionalni put prema Kalesiji jer su stabla bila oboljela i u vrlo lošem stanju. Ipak, pozvan je u Beograd na raport, i oko tih par stabala se dosta velika buka digla. Inače što se tiče pristupa civila, lokalno stanovništvo tvrdi da su mogli ući bez problema u toku ljeta da kose travu za vlastite potrebe na površinama oko glavne piste.

Što se tiče pomoćnih pisti, postoje još dvije. Znači pista na Ciljugama, sa čini mi se 5 kaponira, inače poznata kao pista Zapad, kasnije "Commanchi Base" koja nije baš korišćena osim za letenje na Utvama i Kragujima, vjerovatno za obuku rezervnih oficira. Svi objekti ostavljeni od strane NATO-a danas su dole u lošem stanju. Sve je pravljeno od neke loše iverice i nekakvog američkog drveta sličnog topoli koje trune izuzetno brzo. Na području "Eagle Base-a" 90% svih američkih objekata je uklonjeno, stražarske osmatračnice su se same srušile.

Druga pomoćna pista je u stvari dio regionalnog puta živinice-kalesija, na sjeveroistoku od glavne piste. Mislim da je sama širina puta preko 30 metara, dužina pravca negdje oko 2 kilometra, ali nisam 100% siguran, nikad me nisu interesovali precizni podatci. Četvrta pista u aerodromskoj zoni je travnata pista, na upotrebi u Aeroklubu Tuzla, naravno zna se namjena i čije su ispostave bili aeroklubovi u SFRJ. Inače ova travnata pista je najveća i najbolje uredjena i označena travnata pista u BiH, ne znam za ostatak bivše države. Danas se vodi kao sportski aerodrom Jegin Lug (LQJL).

Ja o jedinicama ne znam mnogo, znam da su bili stacionirani jastrebovi, kasnije izvidjacki orlovi, ali je aerodrom dnevno bio korišćen za školovanje kadeta iz Zadra i Pule koji su radili nalet i prilaze sa slijetanjem. Takodje na aerodromu se nalazio ogroman naftni terminal, do kojeg je vodila pruga od luke Ploče do naftnih terminala Energopetrola u Živinicama i dalje do aerodroma. (Ko dolazi na Medjunarodni aerodrom Tuzla preći će preko te pruge kod same portirnice na ulazu na aerodrom.) Na aerodromu se nalazilo i skladište municije (na čijoj je izgradnji svojevremeno po priči radio i moj djed - kažu da se pri izgradnji aerodroma kasnilo sa izgradnjom pomenutog skladišta, i da je iz Beograda došao visokopozicionirani oficir JRV koji je postrojio sve rukovodioce gradilišta i na nimalo blag način naredio da se skladište završi za 7 dana jer njemu u Rijeci čeka brod sa municijom. Tada su tuzlanske firme na izgradnji aerodroma povukle svu operativu sa svih gradilišta po SFRJ i završile skladište za 7 dana. Da li je priča istinita ne znam, ali eto da je spomenem). Skladište municije je dignuto u zrak zajedno sa jednim manjim skladištem goriva 1992.

Aerodrom dubrave je danas civilni aerodrom, svako ko želi da razgleda aerodrom može da se obrati operativnom centru aerodromskog preduzeća, koji su vrlo kooperativni, ali na samom aerodromu nema nista narocito da se vidi. Kasarna je danas odvojena od piste i tamo se uglavnom nema pristupa
helpdesk1

#41 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by helpdesk1 »

Između ostalog (ILS cat, orografija,...), limitirajući faktor za slijetanje/polijetanje sa sarajevskog aerodorma predstavlja i tunel ispod piste. Vrlo često se zbog toga kalkuliše sa teretom, a bilo je slučajeva kada se dostupna dužina piste za polijetanje skraćivala (avion se postavljao do zone gdje se nalazi tunel ispod piste) da nebi došlo do oštećenja iste zbog nestabilne podloge na dijelu gdje ratni tunel prolazi ispod.Također, ne može se govoriti generalno koji tip aviona može sletiti/poletiti jer na 'zaustavljanje/zatrčavanje' utiče težina aviona+teret+temperatura+pritisak+..., a što se proračunava sa aktuelnim podacima. Može se dakle desiti da u određenim uslovima na/sa SJJ slete/polete i jako veliki avioni.
chengaba

#42 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by chengaba »

Pa brate postoji google earth, uzmeš pa izmjeriš...

LINK
supercali

#43 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by supercali »

Po ovome ugrubo ispade da je pista duga 2 km
Koliko je duga pista a butmirskom aerodromu?
exliberal-ex

#44 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by exliberal-ex »

supercali wrote:Po ovome ugrubo ispade da je pista duga 2 km
Koliko je duga pista a butmirskom aerodromu?

Direction Length Surface
m ft
12/30 2,700 8,858 Asphalt
karanana

#45 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by karanana »

Proklizo je i swissairov nekad krajem 90ih ili pocetkom 2000ih. Ali ne sjecam se da je otisao na travu u kotorsko jer je bio operativan.
A s cime je klinton letio i sletio kad je dolazio kao predsjednik?
NEOPLAN

#46 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by NEOPLAN »

Antonov 124 je samo metar kraci od Boeinga 747-400, ima raspon krila veci za 9 metara od Boeinga i max nosivost vecu za skoro 30 tona, tako da ako je sletio 124 onda moze i 747 bez vecih problema.

Inace, najveci avion na svijetu po svemu (gabariti, nosivost, snaga itd) je Antonov 225 Mriya.

Drugi je Airbus A380 koji je od 225 kraci za 9 metara, raapon krila mu je kraci za takodjer 9 metara, a visociji je od 225 za 4,5 metra. A380 je najveci putnicki avion na svijetu.
drndalo

#47 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by drndalo »

karanana wrote: A s cime je klinton letio i sletio kad je dolazio kao predsjednik?
Mislim da je bio C-141C...
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#48 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by gentoo »

Some facts spomenute u diskusiji..

- Air force Two je 757.. dakle skoro pa k'o 321 s kojim Turkish bar jednom u 2 dana slijece
- Najveci ( :mrgreen: ) putnicki jeste A380 ali najduzi putnicki je i dalje A340-600.. zanimljivost koja nas ne zanima jer ih polako nestaje i vjerovatno jedan nikad nece sletiti na SJJ :-?
- Windspan kod 747 je identican kao kod A330, a ovi su slijetali po vise puta. Iako mislim da widebodies ne idu na gate nego parkiraju negdje na apron

A to ko sta moze.. Google kaze (za takeoff):

Boeing 767- 200ER - 5600 ft
Airbus A330- 200 - 7283 ft
Ilyushin Il-96-300 - 7677 ft
Boeing 767- 300ER - 7900 ft
Boeing 777- 200ER - 7998 ft
Airbus A350- 800 - 8000 ft
Airbus A350- 900 - 8000 ft
Airbus A350- 1000 - 8000 ft
Airbus A330- 300 - 8202 ft
Ilyushin Il- 86 - 8858 ft
Airbus A380 - 10000

SJJ je po Wiki 8858ft
ljevoruki

#49 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by ljevoruki »

drndalo wrote:747 je slijetao za Olimpijadu... Doduse, to je onda bila max. 747-200 verzija... Nije idealno, kao ni sa An-124, ali moze...

Najveci avion moze biti to po vise osnova... Duzina, raspon krila, cak i visina... Max. nosivost, max. totalna tezina, max.dolet... Bla,bla,bla...
boeing 747 nije slijetao na sarajevski aerodrom ni prije ni za vrijeme olimpijade.
Aerodrom je bio u pregovorima sa PAN AM ali njihov VP nije dao dozvolu zbog kratke piste i ukupne tezine zrakoplova.
Ovo je 100% tacan podatak, dolazi od jednog od direktora aerodroma koji je bio direktno ukljucen u pregovore.
spreca

#50 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by spreca »

cuj Jegin Lug...pravi naziv je Jeginov Lug a li u Jegin lugu nema nista i nikad nije bilo.....nekadasnji aero klub Franjo Kluz Tuzla je u Donjim Raincima odmah ispod puta Tz -Zvornik(500m) i ima travnatu povrsinu.....rezervna pista na vojnom aerodromu Dubrave se nalazi i ujedno cini dio puta Tz -Zvornik ako se ide preko Dubrava od Masla prema Medjasu......Ciljuge su bile u sastavu aerodroma
Last edited by spreca on 16/10/2016 09:24, edited 1 time in total.
Post Reply