Sarajevska zicara?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Kad ce radovi na zicari poceti?

2011
14
5%
2012
18
6%
2013
8
3%
2014
6
2%
2015
46
16%
nikad
197
68%

Total votes: 289

todd_smith

#3051 Re: Sarajevska zicara?

Post by todd_smith »

mnjonja wrote:Da li je kabina klimatizovana?
ako ne uvedu i besplatnu flasu vode, necu niti da cujem o voznji
Korisničkoime

#3052 Re: Sarajevska zicara?

Post by Korisničkoime »

Thorgerson wrote:
skafiskafsnjak wrote: Vidi drug, ne znam praksu...ali ta ideja oko razlicitih cijena mi nije ok. Okej meni je 6 ... trebali su svima 10 staviti, a u toj karti neki sadrzaj gore napraviti ili nesto dr.

Al et... jucer se covjek vrati ispred mene. 5 ih bilo, 100km...

Pa sta sve mozes za tih 100km. Nasuti 30km goriva i otici gore , za ostatak njih 5 picem izgotiviti na Trebevicu.

Jes da u tom slucaju ne ides zicarom....al jebaji ga
Kakva ti je ba ovo prica. Pa ljudi su dosli turisticki u posjetu gradu. Vozice se tom zicarom, uslikat ce se. I kad ce opet doci u Sarajevo, boga pitaj. Jel ti ides turisticki uvijek na jedno te isto mjesto? Naravno da ne ideš. Ok ljetovanje, ali ovako da odeš u posjetu gradu. Pa nećeš svake godine npr ići u Rim ili Pariz, Amsterdam. Otići ćeš jednom i to je to. I možda opet za 6-7-8 godina. Ili mozda nikad vise. Ne zbog neke neugodnosti nego jednostavno je tako.

Tako da ta priča o vraćanju turista ne pije vode. Jer ne vidim zašto bi se turista opet iduće godine vraća ovdje, ako ja npr nemam želju da idem isto tako ponovo u neki grad koji sam posjetio prošle godine?! :roll:

Zimovanje ok. Ali ako ti se svidjaju nase planine i skijanje po istima - ne vidim zasto bi te odbilo to sto si jednu voznju vise platio da vise ne dolazis. Mozes samo ne dolazit da se vozis zicarom, ali zasto bi sad rekao e necu sad ni na skijanje tamo. Nema logike.

Dakle, nece se voziti svaki dan zicarom. Isto kao i ja kad odem turisticki u neki grad, apsolutno me boli qrac kolko je ulaz u muzej, akvarijum, peto deseto. Ako to hocu da vidim i posjetim, uopste me ne zanima. Platim i gotovo. Jer znam da cu tu biti tad i boga pitaj kada opet.

I na kraju zaboravljate najbitniju stvar zbog cega jesu cijene za domace. Glavni razlog jeste da ljudi mogu da izadju na svjez zrak. Kojeg mi u Sarajevu nemamo. To je poenta.

Stranac zbog 7 eur nece propasti. Niti ce mu biti krivo ako mu objasnis fino zasto su cijene takve kakve jesu. Ja sam prosle godine isao sa ljudima, i fino im objasnio sta i kako. Nisu se ni obazirali. Dosli ba ljudi da obidju grad, zabave se. Taman ce eto gledat gdje ce kolko usparat. Dole po restoranima kaficima zderu, narucuju u paletama jbt sve 3x jeftinije nego kod njih. Znas kolko su se zabrinuli jer su platili 7 eur vise zicaru nego ja. Nisu mogli zaspat kasnije. :lol:
Bosnje i turizam.
Mi bi i givit pokvarili.
Nije poenta u tome da li je skupo ili nije nego da je jedna cijena razlicita za strance i za domace.
Osjecaj nepravednosti, gulenje koze, pisanja po gostu nije uvijek povezan sa cijenom, nekad nema nikakve veze s tim.
Kao prvo 100 ljudi 100 cudi, neko ce doci 5 puta u 7 godina u jedan grad, u zadnjih 10 godina ljetovanja u HR 8 puta sam bio u Splitu iako nisam bio bas blizi Splita, lijepo mi tamo, imam lijepe uspomene i kad god mogu odem.
Drugo ima nesto sto se zove reklama ako se neko osjetio zbog te razlike u cijeni lose, kao da ga gule, da se pisaju po njemu sutra ce kad se vrati svojim prijateljima, rodbini poznanicima vjerovatno reci ne idi te tamo, to je bagra, cesto jedno neugodno ili lose iskustvo je dovoljno da umanji i dobre utiske.

Jos mi imamo nesto reci Hrvatima da mi imamo onako more naplacivali bi i samu pomisao da se kod nas dodje.

Turizam je neiskoristen resurs kod nas a ovakvim razmisljanjem ce tako i ostati a sutra cemo se opet pitat kako drugi mogu a mi ne mozemo, ne mozemo jer ne znamo gdje smo suplji a jedan od primjera je i ova razlicita tarifa.
amidzazeher

#3053 Re: Sarajevska zicara?

Post by amidzazeher »

Od kojih/cijih para se odrzava zicara? Je li to javno preduzece ili privatno?
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#3054 Re: Sarajevska zicara?

Post by mk ultra »

amidzazeher wrote:Od kojih/cijih para se odrzava zicara? Je li to javno preduzece ili privatno?
Vrlo javno preduzeće Sarajevo :lol:

Isti nadziru i Vijećnicu, bijelu tabiju, a odnedavno i kassrnu jajce
Hajvan

#3055 Re: Sarajevska zicara?

Post by Hajvan »

a sta je smijesno?
da se i ja smijem
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#3056 Re: Sarajevska zicara?

Post by mk ultra »

Uposlenici i dosta nekih stvari što tamo ne funkcioniraju a neces ih procitati na portalu...slicno kao i u drugim JP, samo što ovi upravljaju kulturnim dobrima gdje se dosta love vrti, a oni u minusu...
Porodice Foht

#3057 Re: Sarajevska zicara?

Post by Porodice Foht »

Dok je berbo Skaka nadgledao glavni projekat i kad je svecano otvorio, prestalo je njegovo zanimanje za zicaru. Njemu vazno da se moze gore otici a sadrzaji i cuvena “hortikultura”, kako je poceo vaziti prosle godine, mogu pricekati.
Nema objasnjenja da godinu i po ne mogu otvoriti restoran i poredati stolove i stolice na onom vidikovcu!
Bruka nevidjena.
Logovan

#3058 Re: Sarajevska zicara?

Post by Logovan »

Jos je gore sto ne mogu zavrsiti vanjsko uredjenje. Izgleda kao da je nedavno zicara otvorena, a ne prije vise od godinu dana.
skafiskafsnjak

#3059 Re: Sarajevska zicara?

Post by skafiskafsnjak »

Ma samo deri turiste, jasta :D
Thorgerson

#3060 Re: Sarajevska zicara?

Post by Thorgerson »

Korisničkoime wrote: Bosnje i turizam.
Mi bi i givit pokvarili.
Nije poenta u tome da li je skupo ili nije nego da je jedna cijena razlicita za strance i za domace.
Osjecaj nepravednosti, gulenje koze, pisanja po gostu nije uvijek povezan sa cijenom, nekad nema nikakve veze s tim.
Kao prvo 100 ljudi 100 cudi, neko ce doci 5 puta u 7 godina u jedan grad, u zadnjih 10 godina ljetovanja u HR 8 puta sam bio u Splitu iako nisam bio bas blizi Splita, lijepo mi tamo, imam lijepe uspomene i kad god mogu odem.
Drugo ima nesto sto se zove reklama ako se neko osjetio zbog te razlike u cijeni lose, kao da ga gule, da se pisaju po njemu sutra ce kad se vrati svojim prijateljima, rodbini poznanicima vjerovatno reci ne idi te tamo, to je bagra, cesto jedno neugodno ili lose iskustvo je dovoljno da umanji i dobre utiske.

Jos mi imamo nesto reci Hrvatima da mi imamo onako more naplacivali bi i samu pomisao da se kod nas dodje.

Turizam je neiskoristen resurs kod nas a ovakvim razmisljanjem ce tako i ostati a sutra cemo se opet pitat kako drugi mogu a mi ne mozemo, ne mozemo jer ne znamo gdje smo suplji a jedan od primjera je i ova razlicita tarifa.
U Dubrovniku je za turiste 100 kn, za domace 15 kn (i to btw samo za Dubrovčane). Trebevićka nije samo za sarajlije 6 KM, nego za sve BH državljane.

I vidi čuda Dubrovnik vrvi od turista i nisam čuo da neko pljuje, niti da se dubrovčani bore da izjednače cijene.

Samo glupi bošnjo može tražit da on plaća više, eto da se turist ne bi uvrijedio. Turist koji ima u prosjeku min 7-8x veći dohodak od tog bošnje. I tih 7 EUR razlike zaradi u prosjeku za 15 do 30 minuta.

:-)

Objasnio sam vec, kod nas je sve fino i transparentno napisano. Zicara je specificna. I za sarajlije nije samo turistička atrakcija.
Qler

#3061 Re: Sarajevska zicara?

Post by Qler »

Hajmo na neki Dubrovacki forum da trazimo izjednacenje cijena i za turiste :D hocemo i mi po 15kn :D
Nisrin

#3062 Re: Sarajevska zicara?

Post by Nisrin »

Ma treba nabiti cijene svih atrakcija, i vani svi nabijaju ulaze u sve i svasta i voznje, ma sve zivo...
Qler

#3063 Re: Sarajevska zicara?

Post by Qler »

Ma mi smo merhametli, najbolje bi bilo nama 50KM karta, a turistima dzaba, da ne zahatare...
Thorgerson

#3064 Re: Sarajevska zicara?

Post by Thorgerson »

Ma brate razumio da se stranac žali. Ali od nijednog nisam cuo nista. Niti procitao na recenzijama. Vezano za cijene.

Upravo suprotno.

Sve im je prejeftino. Narocito restorani, kafici. Ovdje mogu za 50 EUR da svu noc piju i jedu i to sve u lijepo sređenim objektima.
Korisničkoime

#3065 Re: Sarajevska zicara?

Post by Korisničkoime »

Thorgerson wrote:
Korisničkoime wrote: Bosnje i turizam.
Mi bi i givit pokvarili.

U Dubrovniku je za turiste 100 kn, za domace 15 kn (i to btw samo za Dubrovčane). Trebevićka nije samo za sarajlije 6 KM, nego za sve BH državljane.

I vidi čuda Dubrovnik vrvi od turista i nisam čuo da neko pljuje, niti da se dubrovčani bore da izjednače cijene.

Samo glupi bošnjo može tražit da on plaća više, eto da se turist ne bi uvrijedio. Turist koji ima u prosjeku min 7-8x veći dohodak od tog bošnje. I tih 7 EUR razlike zaradi u prosjeku za 15 do 30 minuta.

:-)

Objasnio sam vec, kod nas je sve fino i transparentno napisano. Zicara je specificna. I za sarajlije nije samo turistička atrakcija.
Da mi smo bas konkurentni Dubrovniku.
Nas turizam je u povoju, ko novorodjence ni 10% potencijala nismo iskoristili i ako zelimo ikada da budemo i blizu neke ozbiljne turistice destinacije nebi trebali da pisamo po turistima a osjecaj da se neko pisa po tebi nije nuzno vezan s novcem tj.da li je nesto nekom skupo ili nije.
Kazem nije pametno jer turizam je fragilna grana, valja 101 stvar ispunit, udovoljit, udramit pogotovo je bitno ostaviti dobar utisak na samom pocetku, kasnije kada se etabliras kao destinacija mozes sebi i neki lapsus dozvolit al eto mi uvijek sve znamo a ipak smo zadnja rupa na sviralu na svim poljima.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#3066 Re: Sarajevska zicara?

Post by un1ted »

Thorgerson wrote: U Dubrovniku je za turiste 100 kn, za domace 15 kn (i to btw samo za Dubrovčane). Trebevićka nije samo za sarajlije 6 KM, nego za sve BH državljane.
Zicara nije obnovljena na incijativu građana BIH, niti samo sa njihovim novcem.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#3067 Re: Sarajevska zicara?

Post by un1ted »

Qler wrote:Ma mi smo merhametli, najbolje bi bilo nama 50KM karta, a turistima dzaba, da ne zahatare...
Jok, vec se skupo prodajemo, a vrijedimo jako malo.

Nekako bi i prošla ova razlika u cijeni da je ista ORPAVDANA SARŽAJEM! Koji q ces naplatiti 10€? Osim vozanja gore-dole, odlčnog pogleda, šta još tih 10€ nudi?

Naše je ono, ko mu jebe mater, naplati mu, nećeš ga više nikada vidjeti. Ustvari, neces ni njega, ni one kojima ce pričati o iskustvu u Sarajevu i BIH.
Amko80

#3068 Re: Sarajevska zicara?

Post by Amko80 »

Na Trebeviću se sporo gradi zato što je dio koji pripada KS proglašen zaštićenim područjem, i za svaki zahvat treba saglasnost Ministarstva prostornog uređenja. Žičara je imala problema i dok je Lukić bio ministar, a sad sa Filipovićem je na kvadrat. Čuo sam da se Ministarstvo žalilio na građevinsku dozvolu za Vidikovac...
costacurta

#3069 Re: Sarajevska zicara?

Post by costacurta »

mk ultra wrote:
amidzazeher wrote:Od kojih/cijih para se odrzava zicara? Je li to javno preduzece ili privatno?
Vrlo javno preduzeće Sarajevo :lol:

Isti nadziru i Vijećnicu, bijelu tabiju, a odnedavno i kassrnu jajce
Bili smo sa jednom većom grupom, jun mjesec. Obilazili grad. Moram reći da smo se razočarali malo je reći.
Taj dan Skaka je gore "otvarao" neke radove pa smo mi bili u podređenom položaju, morali smo se non stop sklanjati jer " ide delegacija", pa skolonite se od ograde "da se slika načelnik", pa sačekajte dok "oni" završe. Hajd ok, nema veze, ali koliko su neljubazne one tete šalteruše to je za nepovjerovati. Tačno se vidi da joj je krivo jer mora istipkati 90ak karata, iako smo zvali da se najavimo rečeno nam je da nema potrebe. A teta na šalteru veli da ste se najavili mogli ste popusta dobiti i oni bi se organizovali. Rekoh jebeš ti mene?
Prije toga u vijećnici dadosmo 500KM za ulaz, također zvali da se najavimo i također nije bilo potrebe, ušli ljudi unutra i blehnu u strop, one neke eksponate svak za sebe. Rekoh onom što prodaje karte drug imal kakvog kustosa, nekog nešto da kaže ljudima o istoriji ovo ono? Ma kae kako to, sve piše na eksponatima :shock:
Na čaršiji sam svoju grupu bio najavio u jedan objekat, znači znali su da dolazi 15 osoba istovremeno ali hajd što su meni zgadili ćevape već i njima koji su toliko dobrog čuli o ćevapu.
Odemo na Vrelo bosne, prvo onaj džanki što cijepa karte pa on broji ljude jednog po jednog, pa onaj jedini restoran, jao konobara i goFana, 4 stola zauzeta ostalo prazno a on nas pušta da sjedenemo samo ako ćemo jesti. Znači u startu zajeb, pun krug i na autobuse.
Pa ima li išta da mi možemo uraditi ispravno?
Samo nek' je zaebat
Haris.ba

#3070 Re: Sarajevska zicara?

Post by Haris.ba »

Sto ce se sekirati? Vijecnica, zicara, Vrelo Bosne, sve je to drzavno. Plata ide. Vlada atmosfera dosao si mi prag, mogu sta hocu, a i ne dosao, plata ide.

A ono sto je privatno boli briga. Njemu je uvijek puno. Klinac ce neko doci i uvaliti mu se na lokaciju da mu bude konkurencija.
Last edited by Haris.ba on 25/08/2019 11:09, edited 1 time in total.
_Scarlett_

#3071 Re: Sarajevska zicara?

Post by _Scarlett_ »

Iskreno, zvucis kao najgori vodic u istoriji covjecanstva. Vodis grupu od 90 ljudi a ni ne angazujes kustosa za Vijecnicu unaprijed nego eto pojavis se tamo i pitas jel ga ima :lol:

Jos ovo s restoranom, da sam ja u jednoj Svicarskoj dosla s grupom od 90 ljudi u restoran i rekla "e mi cemo sjesti ovdje ali samo piti", pa otjerali bi me u kurac :lol: :lol:
costacurta

#3072 Re: Sarajevska zicara?

Post by costacurta »

_Scarlett_ wrote:Iskreno, zvucis kao najgori vodic u istoriji covjecanstva. Vodis grupu od 90 ljudi a ni ne angazujes kustosa za Vijecnicu unaprijed nego eto pojavis se tamo i pitas jel ga ima :lol:

Jos ovo s restoranom, da sam ja u jednoj Svicarskoj dosla s grupom od 90 ljudi u restoran i rekla "e mi cemo sjesti ovdje ali samo piti", pa otjerali bi me u kurac :lol: :lol:
Ma ja. To sam i ja sam sebi rekao, jesi hajvan što si otišo u Sarajevo da pokažeš istoriju, trebali smo u Stanišiće u Bijeljinu :roll:
Ne čitaš oko moje.
Kakav ja i vodič :lol: već došli ljudi u neku uzvratnu posjetu. Mi ih odveli u Sarajevo, lijepo sam napisao zvali smo i Vijećnicu i za žičaru da se najavimo i upitamo oko rezervacija i protokola. Za žičaru nismo dobili nikakve instrukcije a za vijećnicu rekli nema potrebe imaju eksponati i translate na engleskom. Kad smo došli na žičaru teta nadrkana, sekjuriti pravi mjedta za Skaku kojeg su čekali na vrhu neki FEJK radnici, još nam rekoše e da ste se najavili mogli ste gratis nešto, vako nako.....
skafiskafsnjak

#3073 Re: Sarajevska zicara?

Post by skafiskafsnjak »

Otiso na zicaru..bezze, necu vise.
Otiso na Jahorinu na coaster.... opet cu . Vrh
archi_a

#3074 Re: Sarajevska zicara?

Post by archi_a »

Jahorina hit, bijeljina hit. Sarajevo ne valja, normala. :lol:
Lijepo moje Sarajevo, svaki dan mi sve draže. :bih:
P. S. Kažu stari ljudi, onakav kakav si (dal pozitivan ili negativan), takav će ti i izlet biti. :wink:
alibaba_i_30_godina

#3075 Re: Sarajevska zicara?

Post by alibaba_i_30_godina »

costacurta wrote:
_Scarlett_ wrote:Iskreno, zvucis kao najgori vodic u istoriji covjecanstva. Vodis grupu od 90 ljudi a ni ne angazujes kustosa za Vijecnicu unaprijed nego eto pojavis se tamo i pitas jel ga ima :lol:

Ma ja. To sam i ja sam sebi rekao, jesi hajvan što si otišo u Sarajevo da pokažeš istoriju, trebali smo u Stanišiće u Bijeljinu :roll:
Ne čitaš oko moje.
Kakav ja i vodič :lol: već došli ljudi u neku uzvratnu posjetu. Mi ih odveli u Sarajevo, lijepo sam napisao zvali smo i Vijećnicu i za žičaru da se najavimo i upitamo oko rezervacija i protokola. Za žičaru nismo dobili nikakve instrukcije a za vijećnicu rekli nema potrebe imaju eksponati i translate na engleskom. Kad smo došli na žičaru teta nadrkana, sekjuriti pravi mjedta za Skaku kojeg su čekali na vrhu neki FEJK radnici, još nam rekoše e da ste se najavili mogli ste gratis nešto, vako nako.....
Pa pogotovo ako nisi vec vodic trebao si nekome prepustiti organizaciju ko to jeste. Nego najlakše ovako žaliti se na sve i svašta bez nekog pokrića. :-)
I kakva je to grupa od 90 ljudi i posjeta bez ikakve organizacije? Nekome se cejfnulo da tek tako dodje i uzurpira cijeli prostor. :lol:
Post Reply