Sarajevska zicara?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Kad ce radovi na zicari poceti?

2011
14
5%
2012
18
6%
2013
8
3%
2014
6
2%
2015
46
16%
nikad
197
68%

Total votes: 289

perfect_guy

#2951 Re: Sarajevska zicara?

Post by perfect_guy »

made_in_sarajevo wrote:Nisam dugo bio na zicar, moze li se karticom platiti karta?

Gledam neki dan google mapu, jesu li ono novi put kroz sumu napravili do pine, pravo sa gornje stanice i samo pravo se ide?
jeste, kad siđeš do platoa, ideš desno kroz šumu direktno na pinu, ne moraš obilaziti okolo cestom
dječak sa šibicama

#2952 Re: Sarajevska zicara?

Post by dječak sa šibicama »

Uvijek se moglo kroz sumu do Prvog sumara, sumski put bio oznacen crvenim krugovima, covjek pita je li to nesto novo jer se na gmaps vidi da je ravnocrtno prokrcena suma izgleda kao da je neko napravio put kroz sumu od Vidikovca dole do Prvog sumara ili Pino kako se danas zove.

Image
thekupus

#2953 Re: Sarajevska zicara?

Post by thekupus »

Joj, tu su nešto radili još u aprilu. Da nisu proveli struju i vodu?
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#2954 Re: Sarajevska zicara?

Post by bitanga_sa_otesa »

thekupus wrote: Da nisu proveli struju i vodu?
tako je
dječak sa šibicama

#2955 Re: Sarajevska zicara?

Ne bi bilo lose da tu naprave neko zemljano stepeniste ili nesto slicno, ako su vec prokrcili, ionako na vidikovcu nema nekog sadrzaja.

Mada nije mi ni Pino za premede, preskupo, previse bruda. Puno bolje je Brus uredjen, sa vise sadrzaja itd. Ali mislim da je podaleko za pjesake.
alibaba_i_30_godina

#2956 Re: Sarajevska zicara?

Post by alibaba_i_30_godina »

Pa ima i do Brusa kratica, ne mora se ići stazom do Pina pa dalje do Brusa.
Inače, i meni je Brus puno bolji, sadrzajniji i ima vopi. :oops:
dječak sa šibicama

#2957 Re: Sarajevska zicara?

Naravno da ne mora, ides preko Draguljca cestom preko Pitinih stijena, sidjes do nekadasnjeg doma invalida ili kako se zvalo to odmaraliste, i odmah tu je Brus. Ali ima tabanati dosta.
Porodice Foht

#2958 Re: Sarajevska zicara?

Post by Porodice Foht »

bitanga_sa_otesa wrote:
thekupus wrote: Da nisu proveli struju i vodu?
tako je
A gdje je to ispod Skaka nanijetio skijasku i stazu za sankanje? Dovodio one sa Sljemena da ga posavjetuju nedavno.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#2959 Re: Sarajevska zicara?

Post by bitanga_sa_otesa »

Porodice Foht wrote: A gdje je to ispod Skaka nanijetio skijasku i stazu za sankanje? Dovodio one sa Sljemena da ga posavjetuju nedavno.
nemam pojma ,ne znam doticnog uzivo,mozda je neki gaf opet :lol:
dječak sa šibicama

#2960 Re: Sarajevska zicara?

staza je postojala prije rata, od tvrdjave draguljac do platoa vidikovca, krce je od prosle zime

Image
Porodice Foht

#2961 Re: Sarajevska zicara?

Post by Porodice Foht »

dječak sa šibicama wrote:staza je o prije rata, od tvrdjave draguljac do platoa vidikovca, krce je od prosle zime

Image
Pa sta je ovo, nema ni 200 m!? Mozda za sankanje djeci jer tu se ne isplati ni obuci pancerice! Ili Skaka vidi nesto sto mi ne mozemo dokuciti! :nevjerujem:
Dinostula

#2962 Re: Sarajevska zicara?

Post by Dinostula »

Hoce mi neko objasniti sto su srusili jedne stepenice pa onda napravili iste ? :D
dječak sa šibicama

#2963 Re: Sarajevska zicara?

Kazu da ima 300 metara, nema ondje ni 200. Sankaska staza, tamo smo se sankali ko klinci kad odes gore zicarom.

Kako tu misle skijaliste smjestiti, ne znam, mozda imaju u planu neku drugu lokaciju ali ne vidim nijednu drugu "sa pogledom na Sarajevo" kako Skaka rece.
made_in_sarajevo

#2964 Re: Sarajevska zicara?

Post by made_in_sarajevo »

dječak sa šibicama wrote:Uvijek se moglo kroz sumu do Prvog sumara, sumski put bio oznacen crvenim krugovima, covjek pita je li to nesto novo jer se na gmaps vidi da je ravnocrtno prokrcena suma izgleda kao da je neko napravio put kroz sumu od Vidikovca dole do Prvog sumara ili Pino kako se danas zove.

Image
Eh za ovo sam pitao. Stari puteljak kroz sumu znam. Joj fali gore neka fensi kafana da valja, oko gornje stanice. Nego gledam na stranici zicare stoji okolni put do donje stanice radi radova. Kako gore nisam 100 godina prosao krenemo pjehe preko Hrvatina na stanicu. Tamo gradiliste ali se.moze proci pored ograde. Mi, arapa i jos par ljudi ide kad zastitar na nas ispred stanice. Ne mozete tuda, gradiliste, kamere, nemojte molim vas, pa imate stepenice. Reko ali na stranici stoji ovaj put, nigdje obavjestenja nema da su stepenice gotove. Kaze hajde sad alj gotove su, nemojte molim vas. ma reko ok kontam, ali moras i ti mene kontati kad pogresne informacije stoje na stranici, a nismo jedini. Kaze covjek.ma nista uzivajte vi ali eto :D. Poslije vidim ode do nekog staff pa nacuh malo da govori u fazonu, pogresne informacije na internetu stoje.

Nove stepenice i rasvjeta su kul. Gore kafana treba bez bruda. Znaci par bruda i zenskih bruda je doslo, ona jedna u krznenim papucama :D. Kafane bez sisa i bruda, daj kafe i pive :D
doc.dr.

#2965 Re: Sarajevska zicara?

Post by doc.dr. »

Skijaliste je planirano paralelno s zicarom, od onog vidikovca ispod tvrdjave draguljac pa dolje do male coline kape gdje bi bio kraj staze, a dvosjed bi tu prevozio skijase. Bio je plan jednom na klixu. Ali trebalo bi sumu prokrciti da se ta staza napravi.
dječak sa šibicama

#2966 Re: Sarajevska zicara?

Zvuci nerealno, od Draguljca do prvih kuca na vrh Jarcedola ima oko 500 metara, premalo za jednu ozbiljnu ski stazu. Praviti nesto za "topolino cup" odnosno minijataru, sa tolikim ulaganjima koja su potrebna za takvo nesto, ne vjerujem da iko ima interes.

Nije isplativo. Nadmorska visina je ok koliko toliko, sjeverna padina takodje ok, mislim u vezi snijega. Ali nema tu prostora za ikakvu ozbiljnu pricu, da ima ne bi na Jahorini bio slalom na ZOI `84 nego na Trebevicu.
Uz sve to, mi i nismo neka skijaska nacija, da bi narod letio na Trebevic skijati se. Bolje da bob stazu obnove, to bi bio hit, ali nemaju oni ni za to para.
doc.dr.

#2967 Re: Sarajevska zicara?

Post by doc.dr. »

Oni rekose da bi duzina staze bila 950 m i ja kad sam mjerio duz karte koju su prikazali fakat ispadne otprilike toliko. Nije nesto posebno, ali eto...
Radar71

#2968 Re: Sarajevska zicara?

Post by Radar71 »

E ako si ti mjerio onda je to to :mrgreen:
demagog

#2969 Re: Sarajevska zicara?

Post by demagog »

dječak sa šibicama wrote: Bolje da bob stazu obnove, to bi bio hit, ali nemaju oni ni za to para.
Tesko mi je povjerovati da bob staza moze biti komercijalno isplativa.
Haris.ba

#2970 Re: Sarajevska zicara?

Post by Haris.ba »

demagog wrote:Tesko mi je povjerovati da bob staza moze biti komercijalno isplativa.
Može. Ali, skijalište sa kabinama i topovima ne može. Nek se djeci napravi sankalište. Može i ona jedna žica za skije nekih 50 metara nek se djeca mogu učiti. I dosta je.

Malo mi izgleda glupo pored mnogo prećih stvari oko Trebevića gurati skijalište pored Igmana ili Jahorine.

Bob staza se može koristiti tokom čitave godine. Od treniranja do onih ljubitelja adrenalina. Mislim da je to bio jedini objekat koji je bio u plusu godinama poslije olimpijade.
demagog

#2971 Re: Sarajevska zicara?

Post by demagog »

Haris.ba wrote:
demagog wrote:Tesko mi je povjerovati da bob staza moze biti komercijalno isplativa.
Može. Ali, skijalište sa kabinama i topovima ne može. Nek se djeci napravi sankalište. Može i ona jedna žica za skije nekih 50 metara nek se djeca mogu učiti. I dosta je.

Malo mi izgleda glupo pored mnogo prećih stvari oko Trebevića gurati skijalište pored Igmana ili Jahorine.

Bob staza se može koristiti tokom čitave godine. Od treniranja do onih ljubitelja adrenalina. Mislim da je to bio jedini objekat koji je bio u plusu godinama poslije olimpijade.
Nemam pojma o potencijalnom skijalistu ali sjecam se neke prezentacije prije olimpijade gdje je govoreno da se ocekuje da ce svi objekti koji se grade za olimpijadu biti ekonomski korisni osim bob staze koja je skupa i za izgradnju i za odrzavanje a vrlo je malo takmicenja u bobu i sankanju koja se mogu organizovati a i kad se organizuju ne donose bas neki novac.

Sad...da li su poslije olimpijade nasli neki nacin da izvuku pare iz toga to ne znam, sjecam se da je bilo ono nekakvo spustanje niz stazu za rekreativce. Jesu li bas bili u plusu? :?

Da se razumijemo laik sam i govorim samo prema utisku ali mi bob staza izgleda preskupa (u sustini dzinovski frizider) a ne izgleda mi da se treninzima i tim aktivnostima tipa Sunnylanda moze namaknuti dovoljno novca.
Mea_parvitas

#2972 Re: Sarajevska zicara?

Post by Mea_parvitas »

Bob stazu treba osposobiti za spustanje na sinama i ubijati lovu
dječak sa šibicama

#2973 Re: Sarajevska zicara?

Bob staza bi po meni bila hit zbog legendarnog Vucka, stare sarajlije znaju o cemu govorim, za privuci turiste dusu dalo.
Spustanje niz ledenu bob stazu sa pogledom na grad, u Vucku. Mislim da bi to bio hit, ili sam samo sentimentalan.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#2974 Re: Sarajevska zicara?

Post by konektovan »

Bob stazu bi arapski turisti otplatili za jedno ljeto u Sarajevu.... :mrgreen: :thumbup:

Jest da bi bilo poginulih, ali ćejf je ćejf... :mrgreen:
Thorgerson

#2975 Re: Sarajevska zicara?

Post by Thorgerson »

demagog wrote:
dječak sa šibicama wrote: Bolje da bob stazu obnove, to bi bio hit, ali nemaju oni ni za to para.
Tesko mi je povjerovati da bob staza moze biti komercijalno isplativa.
Čemu takvo razmišljanje, da SVE mora sve biti komercijalno!? :-) Misliš da je u drugim državama sve rentabilno i isplativo? Mi ako želimo da budemo ikome zanimljivi, moramo podebljati ponudu i nuditi uvijek nešto više.

Mada, ja mislim da bob staza itekako može biti isplativa. Vidi ovo:
As of 6 March 2019, there are in the world a total of sixteen bobsleigh, luge, and skeleton tracks in use for competitions in winter bobsleigh, luge, and skeleton, plus one more under construction to host the 2022 Winter Olympics.
Naravno, da su one sad nešto ultra isplative i da je to neki super popularan sport bile bi na svakom brdu. Ali mi imamo stazu koja ima OLMIPIJSKU HISTORIJU! To nije nesto sto mozes napraviti tek tako.

Fakat moraš biti teški debil da to ne iskoristiš.

Pored izdavanja za treniranje i eventualno možda da se uvrsti i u takmičarski dio, možeš je izdavati turistima. Evo u Rigi to rade, ne moraš imati nikakvo iskustvo. Vjerovatno uspore stazu sa ovim sankama. Uglavnom 70km/h i nije neki ekstrem, vidim imaju ponudu i za 100km/h. Siguran sam da se to može još usporiti, pa da imaš eto ponudu za sve.

https://redfoxtours.eu/riga-bobsleigh.html
Post Reply