Sarajevska zicara?
- dječak sa šibicama
#201 Re: Sarajevska zicara?
Brus je i prije rata bio uglavnom lokacija za dnevne izlete na livadu, ono dekica, lopta, sendvici.
Imao je odmaraliste Privredne banke i to je to.
Prvi sumar je bio nivo vise, kao i ferijalci i dom penzionera ako se ne varam, sa kvalitetnim kuhinjama, restoranima. Zatim Osmice, nekad elitni motel za nase tadasnje prilike, pa se i na Zlatistu napravio motel pred rat koji nazalost nije dugo radio. To je gore fantastican potencijal, dobro povezano sa gradom, planina i prekrasan pogled na samo par minuta od centra grada. Zicarom 12 minuta.
O Bistrik kula opservatoriju da ne govorim, jedini takve vrste u BiH. Godinama se govori o obnovi, a niko prstom ne mrda.
Steta sto stoji onako kako stoji.
Imao je odmaraliste Privredne banke i to je to.
Prvi sumar je bio nivo vise, kao i ferijalci i dom penzionera ako se ne varam, sa kvalitetnim kuhinjama, restoranima. Zatim Osmice, nekad elitni motel za nase tadasnje prilike, pa se i na Zlatistu napravio motel pred rat koji nazalost nije dugo radio. To je gore fantastican potencijal, dobro povezano sa gradom, planina i prekrasan pogled na samo par minuta od centra grada. Zicarom 12 minuta.
O Bistrik kula opservatoriju da ne govorim, jedini takve vrste u BiH. Godinama se govori o obnovi, a niko prstom ne mrda.
Steta sto stoji onako kako stoji.
- HAVANA
#202 Re: Sarajevska zicara?
Pa dobre vode i postansko odmaraliste...
- Edin H.
#203 Re: Sarajevska zicara?
Nastradao je vlasnik u ratu od gelera kod Katedrale.dječak sa šibicama wrote:
Trebevicka cesta je od Zlatista pa do Brusa, u federaciji. Zasto niko do danas nije obnovio Osmice recimo, koji ima fantastican polozaj, fantastican vidik, prije rata ubijali poslom, Toma Zdravkovic svakog vikenda pjevao... jedna od misterija postratnog Sarajeva.
Napretkov dom, bijela stijena, Prvi Sumar sve je to u Federaciji. Kad bi se obnovila bob staza makar za turisticke potrebe (cuveno spustanje niz stazom u Vucku, to bi privuklo hiljade sarajlija u zimskom periodu) i na Vidikovcu izgradio restoran, motel, jos neki popratni sadrzaji. To je zlatni rudnik, ali danasnji sarajevski ugostitelji su manje vise mafijasi poput onog mamlaza sto drzi Park princeva.
Zato kazem, sta znaju papci koliki su potencijali Trebevica.
Oni sa druge strane od Brusa napravise simpaticno izletiste, dakle i oni vise kuze potencijale. Zalosno.
- karanana
#204 Re: Sarajevska zicara?
aha, znaci shvicarske korpe ipak mogu.
- Filter
#205 Re: Sarajevska zicara?
prije ce biti da se kesovini rok trajanja primakao. ako se sad ne rastale, odose nofci
-
bull21
#206 Re: Sarajevska zicara?
Jel' istina što sam čitao da one korpe što su nam dali prije 4 godine ustvari imaju 30 godina i ne ispunjavaju osnove sigurnosne zahtjeve iz države iz koje smo ih dobili (mislim da je Švicarska mada nisam siguran 100%, da se ne lažemo - ne znam)?
- Vitezanin
#207 Re: Sarajevska zicara?
bull21 wrote:Jel' istina što sam čitao da one korpe što su nam dali prije 4 godine ustvari imaju 30 godina i ne ispunjavaju osnove sigurnosne zahtjeve iz države iz koje smo ih dobili (mislim da je Švicarska mada nisam siguran 100%, da se ne lažemo - ne znam)?
Istina.
-
bull21
#208 Re: Sarajevska zicara?
Znači kad se kod nas sjebe i kad pogine hejbet ljudi jer će tu, kao i svugdje drugo, biti naguravanja i nepoštivanja osnovnih pravila - mi ćemo biti krivi? Nikako grad koji hoće žičaru bez i da uloži i jednog jedinog feninga? Ili Švica koja DOSLOVNO nama donira svoje smeće? Jesmo li mi fakat tolike tuke!?Vitezanin wrote:bull21 wrote:Jel' istina što sam čitao da one korpe što su nam dali prije 4 godine ustvari imaju 30 godina i ne ispunjavaju osnove sigurnosne zahtjeve iz države iz koje smo ih dobili (mislim da je Švicarska mada nisam siguran 100%, da se ne lažemo - ne znam)?
Istina.
- Vitezanin
#209 Re: Sarajevska zicara?
bull21 wrote:Znači kad se kod nas sjebe i kad pogine hejbet ljudi jer će tu, kao i svugdje drugo, biti naguravanja i nepoštivanja osnovnih pravila - mi ćemo biti krivi? Nikako grad koji hoće žičaru bez i da uloži i jednog jedinog feninga? Ili Švica koja DOSLOVNO nama donira svoje smeće? Jesmo li mi fakat tolike tuke!?Vitezanin wrote:bull21 wrote:Jel' istina što sam čitao da one korpe što su nam dali prije 4 godine ustvari imaju 30 godina i ne ispunjavaju osnove sigurnosne zahtjeve iz države iz koje smo ih dobili (mislim da je Švicarska mada nisam siguran 100%, da se ne lažemo - ne znam)?
Istina.
Mislim da jesmo. Ne treba zaboraviti da smo mi jednostavno navikli na riječ DONACIJA i da je čuvena rečenica NEDOSTAJU SREDSTVA naše prirodno stanje. Donatori koji nam to daju nisu nimalo krivi jer smo mi kreirali takvo stanje pa su ljudi svjesni da smo mi samo za donaciju sposobni.
Ista stvar vrijedi i za "nove" tramvaje iz Turske i one malo starije iz Amsterdama.
Ljudi nam realno hoće pomoći, ali s druge strane razmišljaju i realno hladno jer se hoće riješiti nečega svoga što im više ne treba.
- karanana
#210 Re: Sarajevska zicara?
cujte, da su se ljudi hladno toga htjeli rijesiti, te su kabine mogli dati u staro zeljezo i mozda uzeti 200-300 hiljada u cijeni otpada.
ako kabine ne valjaju i ako iz nekog razloga ne bi trebalo da ih se instalira ovdje, zasto to odmah nije receno i zakljuceno? neko je sigurno isao gore i gledao kako to sve izgleda.
nego odjednom kad su kabine ovdje dotjerane - ne valjaju.
a evo sad izgleda da valjaju. nema nista od ovog.
uostalom, oni turski i holdanski tramvaji stari 50 godina su u boljem stanju od ovih satrinih koji su stari manje od 10 godina, tako da starost ne mora nista da znaci. mozda ono sto shvici ne valja, nama moze da bude dobro. isto kao second hand, jebi ga....smece jednog covjeka je blago drugog.
ako kabine ne valjaju i ako iz nekog razloga ne bi trebalo da ih se instalira ovdje, zasto to odmah nije receno i zakljuceno? neko je sigurno isao gore i gledao kako to sve izgleda.
nego odjednom kad su kabine ovdje dotjerane - ne valjaju.
a evo sad izgleda da valjaju. nema nista od ovog.
uostalom, oni turski i holdanski tramvaji stari 50 godina su u boljem stanju od ovih satrinih koji su stari manje od 10 godina, tako da starost ne mora nista da znaci. mozda ono sto shvici ne valja, nama moze da bude dobro. isto kao second hand, jebi ga....smece jednog covjeka je blago drugog.
-
kakonako
#211 Re: Sarajevska zicara?
Ziv mu je brat i sestra,a i sure Musemici...Edin H. wrote:Nastradao je vlasnik u ratu od gelera kod Katedrale.dječak sa šibicama wrote:
Trebevicka cesta je od Zlatista pa do Brusa, u federaciji. Zasto niko do danas nije obnovio Osmice recimo, koji ima fantastican polozaj, fantastican vidik, prije rata ubijali poslom, Toma Zdravkovic svakog vikenda pjevao... jedna od misterija postratnog Sarajeva.
Napretkov dom, bijela stijena, Prvi Sumar sve je to u Federaciji. Kad bi se obnovila bob staza makar za turisticke potrebe (cuveno spustanje niz stazom u Vucku, to bi privuklo hiljade sarajlija u zimskom periodu) i na Vidikovcu izgradio restoran, motel, jos neki popratni sadrzaji. To je zlatni rudnik, ali danasnji sarajevski ugostitelji su manje vise mafijasi poput onog mamlaza sto drzi Park princeva.
Oni sa druge strane od Brusa napravise simpaticno izletiste, dakle i oni vise kuze potencijale. Zalosno.
-
bull21
#212 Re: Sarajevska zicara?
Naivan si ako misliš da će ih ovi naši uhljupi koristiti samo deceniju.Sarajmen wrote:Glupost je tvrditi da ''korpe'' ne zadovoljavaju sigurnosne uvjete. Druga je stvar švicarski standard i modernizacija kojoj teže, pa su im ove ''dotrajale'' , nama i takve mogu komotno posluziti još bar deceniju.
- Baltazar_khan
#213 Re: Sarajevska zicara?
kakonako wrote:Ziv mu je brat i sestra,a i sure Musemici...Edin H. wrote:Nastradao je vlasnik u ratu od gelera kod Katedrale.dječak sa šibicama wrote:
Hamza Đipa 3 years ago
dok sam bio djete poznavao sam Salku Kića on je drzao osmice predobar covjek, njega je toma volio kao brata toma se ujutro spremi sjedne na avion dodje u osmice popije kafu i vrati se nazad. Eto kakvi su prijatelji bili i ljudi
- Edin H.
#214 Re: Sarajevska zicara?
Tomo, lud frajer pravo bioBaltazar_khan wrote:
dok sam bio djete poznavao sam Salku Kića on je drzao osmice predobar covjek, njega je toma volio kao brata toma se ujutro spremi sjedne na avion dodje u osmice popije kafu i vrati se nazad. Eto kakvi su prijatelji bili i ljudi
- Thorgerson
#215 Re: Sarajevska zicara?
Koliko mi realno kasnimo za švicom? Moja procjena je nekih min. 30 godina.
Korpe su isto tako stare 30 godina.
Dakle, korpe su ok. Fakticki - za nas su NOVE.

Korpe su isto tako stare 30 godina.
Dakle, korpe su ok. Fakticki - za nas su NOVE.
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#216 Re: Sarajevska zicara?
Njegova supruga je danas vlasnica restorana "Dva ribara" ili ne ?Edin H. wrote:Nastradao je vlasnik u ratu od gelera kod Katedrale.dječak sa šibicama wrote:
Pozdrav.
-
walk_M-A-N
#217 Re: Sarajevska zicara?
Nevjerovatno da je nekim ljudima lakše sjesti i odmah komentarisati o čemu nemaju pojma, nego malo istražiti... Recimo tako što će pročitati prethodnu stranicu, ili stare vijesti u vezi ovoga.
Ni sam ne znam o žičarama, da se razumijemo, ali zato pročitam studiju, ako je ima. Ako neko kao Tafro kaže da je to naopako, a lista političara koji se mijenjaju to hoće, onda ja vjerujem njemu a ne njima. Koliko vidim, ovi iz tzv. Grada: sada Komšić, prije Kakočaji, nebitno, imaju samo 1 cilj: da se kaže da su je napravili i da se uslikaju. A kredit će neko drugi platiti.
Problem je što postoje dobri i loši načini da se uradi. A koliko shvatam odabran je loš: predimezionirana žičara, još polovna, van standarda, za koju se moraju naručivati posebni dijelovi. Kad studiju uradi onaj institut...
Za one koji opet ne kontaju: kaže ti majstor imam za tebe jaku dvojku rađenu po narudžbi, daću ti je džaba, nema sve dijelove, ali samo da uložiš još 3 imaćeš zvijer.. A ulaganje ide preko istog majstora. Ne znam tačno cijene ali to je otprilike, možeš kupiti trojku ili četvorku za te pare.
To je za one koji kažu da su Švajcarci mogli to dati u željezo. Jesu, ali im ne bi budale platile još milione da je postave, a za te pare mogu novu manju.
Ja kakvih sve ima naivaca u građanstvu i ublehaša u politici koji mogu pored njih šta hoće..
Evo sve rečeno, milion potrošen u ništa. http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 14&page=11
Ni sam ne znam o žičarama, da se razumijemo, ali zato pročitam studiju, ako je ima. Ako neko kao Tafro kaže da je to naopako, a lista političara koji se mijenjaju to hoće, onda ja vjerujem njemu a ne njima. Koliko vidim, ovi iz tzv. Grada: sada Komšić, prije Kakočaji, nebitno, imaju samo 1 cilj: da se kaže da su je napravili i da se uslikaju. A kredit će neko drugi platiti.
Problem je što postoje dobri i loši načini da se uradi. A koliko shvatam odabran je loš: predimezionirana žičara, još polovna, van standarda, za koju se moraju naručivati posebni dijelovi. Kad studiju uradi onaj institut...
Za one koji opet ne kontaju: kaže ti majstor imam za tebe jaku dvojku rađenu po narudžbi, daću ti je džaba, nema sve dijelove, ali samo da uložiš još 3 imaćeš zvijer.. A ulaganje ide preko istog majstora. Ne znam tačno cijene ali to je otprilike, možeš kupiti trojku ili četvorku za te pare.
To je za one koji kažu da su Švajcarci mogli to dati u željezo. Jesu, ali im ne bi budale platile još milione da je postave, a za te pare mogu novu manju.
Ja kakvih sve ima naivaca u građanstvu i ublehaša u politici koji mogu pored njih šta hoće..
Evo sve rečeno, milion potrošen u ništa. http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 14&page=11
Last edited by walk_M-A-N on 05/12/2015 12:34, edited 1 time in total.
-
dpjokala26
#218 Re: Sarajevska zicara?
i tramvaje smo primili,pa trolejbuse.....i jos svasta nesto cemu je istekao rok trajanja.bull21 wrote:Znači kad se kod nas sjebe i kad pogine hejbet ljudi jer će tu, kao i svugdje drugo, biti naguravanja i nepoštivanja osnovnih pravila - mi ćemo biti krivi? Nikako grad koji hoće žičaru bez i da uloži i jednog jedinog feninga? Ili Švica koja DOSLOVNO nama donira svoje smeće? Jesmo li mi fakat tolike tuke!?Vitezanin wrote:bull21 wrote:Jel' istina što sam čitao da one korpe što su nam dali prije 4 godine ustvari imaju 30 godina i ne ispunjavaju osnove sigurnosne zahtjeve iz države iz koje smo ih dobili (mislim da je Švicarska mada nisam siguran 100%, da se ne lažemo - ne znam)?
Istina.
- Thorgerson
#219 Re: Sarajevska zicara?
Ne znam, ovakve dugorocne projekte, ja ne bih radio polovno...al sta je tu je.
Jebo autobus, tramvaj..pokvari se baci ga u zeljezo. Al kad ti napravis zicaru takvu da odgovara ovim korpama koje smo dobili - pa to je valjda to. Ne mozes mijenjati zicaru svako 5 godina.
To je isto da uradis jednu traku autoputa, pa ces poslije drugu. Uradi brate jednom da valja il nemoj nikako. To je moje misljenje. Jer cemo za 10 godina tu zicaru opet mijenjati, jer nece odgovarati nekim standardima i sta ti ja znam.
Svicarci nam je nisu sigurno dali iz dobre volje. Da jesu - onda bi nam dali full pravo da radimo s njima sta nam je volja - pa ako hocemo da ih bacimo i u staro zeljezo.
I zato dobro gore napisa @walk_M-A-N, vjerovatno pored ovih korpi sigurno imaju i hrpu materijala, dijelova, opreme, koju takodjer treba tusnuti. Zasto bi bacali u zeljezo, kad mogu tupave bosnje obrnut.
Jebo autobus, tramvaj..pokvari se baci ga u zeljezo. Al kad ti napravis zicaru takvu da odgovara ovim korpama koje smo dobili - pa to je valjda to. Ne mozes mijenjati zicaru svako 5 godina.
To je isto da uradis jednu traku autoputa, pa ces poslije drugu. Uradi brate jednom da valja il nemoj nikako. To je moje misljenje. Jer cemo za 10 godina tu zicaru opet mijenjati, jer nece odgovarati nekim standardima i sta ti ja znam.
Svicarci nam je nisu sigurno dali iz dobre volje. Da jesu - onda bi nam dali full pravo da radimo s njima sta nam je volja - pa ako hocemo da ih bacimo i u staro zeljezo.
I zato dobro gore napisa @walk_M-A-N, vjerovatno pored ovih korpi sigurno imaju i hrpu materijala, dijelova, opreme, koju takodjer treba tusnuti. Zasto bi bacali u zeljezo, kad mogu tupave bosnje obrnut.
- trambusek88
#220 Re: Sarajevska zicara?
Pa i one prijeratne korpe su se mijenjale 2 puta u 33 godine postojanja koliko sam informisan, a moje mišljenje je da treba čim se žičara stavi u promet početi planirati zamjenu korpi.
Ove možda mogu poslužiti 7-8 godina.
Ove možda mogu poslužiti 7-8 godina.
- Thorgerson
#221 Re: Sarajevska zicara?
Jebote u subotu bio na trebevicu, puno...krcato. Jaran mi bio u nedjelju kaze kolone auta po 1-2 km...
A jos sada na Trebevicu realno nema ni 1% mogucih sadrzaja. Raja se okuplja i kod prvog sumara, gdje hotel jos nije otvoren, ali raja dolazi, seta...
Samo da mi je vidjet onog strucnjaka sto napisa da zicara nije isplativa...ccc.
1. Napravit zicaru
2. Automatski ce se pojaviti jos hrpa sadrzaja
3. Ako se ulaz automobilima ne moze zabraniti, onda isti naplacivati. Dakle, hoces na Trebevic autom - OK, plati 10 KM i prolazi.
A jos sada na Trebevicu realno nema ni 1% mogucih sadrzaja. Raja se okuplja i kod prvog sumara, gdje hotel jos nije otvoren, ali raja dolazi, seta...
Samo da mi je vidjet onog strucnjaka sto napisa da zicara nije isplativa...ccc.
1. Napravit zicaru
2. Automatski ce se pojaviti jos hrpa sadrzaja
3. Ako se ulaz automobilima ne moze zabraniti, onda isti naplacivati. Dakle, hoces na Trebevic autom - OK, plati 10 KM i prolazi.
-
bull21
#222 Re: Sarajevska zicara?
Ovoga je mene najviše strah, znam ja naše ideje, sadržaje i planiranje.Thorgerson wrote:2. Automatski ce se pojaviti jos hrpa sadrzaja
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#223 Re: Sarajevska zicara?
dijelim mišljenje.bull21 wrote:Ovoga je mene najviše strah, znam ja naše ideje, sadržaje i planiranje.Thorgerson wrote:2. Automatski ce se pojaviti jos hrpa sadrzaja
sadržaji u duhu kafića na historijskom lokalitetu...
- Altsa
#224 Re: Sarajevska zicara?
Uz striktno pridrzavanje standarda kojih ima dosta vezano za zicare i striktnog provodenja svih sigurnosnih propisa ne bi trebalo biti straha od upotrebe zicare.
- Thorgerson
#225 Re: Sarajevska zicara?
Pa je li bila isplativa prije rata? Mislim nemam te podatke, bas me zanima koji je bio protok putnika.Sarajmen wrote:Trebević je vazdušna banja vazda bio, a koliko to znači u ovim magla-smog jadima suvišno je govoriti. Kao periodično prevozno sredstvo , žičara može biti pristupačna većini stanovnika i prolaznika u Sarajevu. Ne znam po kojoj se metodologiji radi studija isplativosti za žičaru, al' onako laički ne sumnjam toliko da bi mogla biti samoodrživ projekat. Kao i u svakom poslu imaju intervali da ima pa nema posla, al' sve kad' se sabere i oduzme mislim da bi ukupan prosjek prevezenih putnika na godišnjem nivou bio dovoljan.
Prepadanje ljudi starošću žičare možda sada i ima osnova, al' kada i ako ona bude stavljena u funkciju te su stvari nedopustive ako su neosnovane.
Sarajevo se siri, nove zgrade nicu i broj stanovnika ce se sigurno povecavati. Broj turista svake godine je u porastu.