sarajevska autobuska stanica
-
sarajevsko_pivo
#1 sarajevska autobuska stanica
Hoceli sada nakon požara konačno graditi novu autobusku stanicu? Inače najružnije autobuska stanica u Europi.
Vlasnik je Centrotrans.
Da se ja pitam srušio bih komplet stanicu i izgradio novu.
Vlasnik je Centrotrans.
Da se ja pitam srušio bih komplet stanicu i izgradio novu.
-
sarajevsko_pivo
-
Becky7
#3 Re: sarajevska autobuska stanica
Slažem se s tobom, ali ne vjerujem da ce nesto raditi nažalost...
- ljubicasti limun
#4 Re: sarajevska autobuska stanica
Ruglo, i to opasno ruglo. I to vec barem 40 god. Plus, bezobrazni i bahati uposlenici.
Jednom sam htjela otici na wc, cekajuci bus. Stala na vrata i skamenila se.
Kontam ja da je bio rat i sve to, ali rat se zavrsio prije skoro 30 god. Stanica i dalje kao iz horor filma, pogotovo ako putujes navecer, a zensko si.
Kontam ja da je bio rat i sve to, ali rat se zavrsio prije skoro 30 god. Stanica i dalje kao iz horor filma, pogotovo ako putujes navecer, a zensko si.
-
Nierika
#5 Re: sarajevska autobuska stanica
Po meni nema dovoljno prostora namijenjenog za čekanje. Obično dođem dvadesetak (ili manje) min. ranije i odmah uđem u bus jer ne znam gdje da budem. 
- Dope_Man
#6 Re: sarajevska autobuska stanica
Rat nije, i ne moze biti izgovor za bilo sta u 2022. godini.ljubicasti limun wrote: ↑16/02/2022 19:58 Ruglo, i to opasno ruglo. I to vec barem 40 god. Plus, bezobrazni i bahati uposlenici.
- black_adrian
- Vozim: vjetar
#7 Re: sarajevska autobuska stanica
Ma kakve veze ima rat, šta se imalo popljačkat, popljačkali su poslije rata sve... vozačima su plate užas vjerujem i sad, a prije su pogotovo bile... lopovi...
kad može Bihać imati novu stanicu, moralo bi i Sarajevo... sramota za glavni grad da ima ono ruglo od stanice..
kad može Bihać imati novu stanicu, moralo bi i Sarajevo... sramota za glavni grad da ima ono ruglo od stanice..
- ljubicasti limun
#8 Re: sarajevska autobuska stanica
Znam, ali vecinom se izvlace na rat.
- Edin H.
#9 Re: sarajevska autobuska stanica
Zadovoljan sam raznovrsnim ponudama i sadržajima na Autobuskoj stanici - pekara, kafana, trafika, taksi, ćevabdžinica, te prodaja žetona za ulazak na peron i nadam se da će u doglednoj budućnosti kafana nabaviti i kafe aparat.
- ljubicasti limun
#10 Re: sarajevska autobuska stanica
Kad je izgradjena stanica?
-
sarajevsko_pivo
#11 Re: sarajevska autobuska stanica
Da, mega ne ljubazni zaposlenici. Bez pretjerivanja komotno mogu reci najgori u BiH.ljubicasti limun wrote: ↑16/02/2022 19:58 Ruglo, i to opasno ruglo. I to vec barem 40 god. Plus, bezobrazni i bahati uposlenici.
Mene lijepo bude strah na autobuskoj kakvi likova bude tamo. Nekako se osjeti neka nemastina.
Uglavnom katastrofa. Zamisli neko dodje po prvi put u Sarajevu iz Zagreba i stigne na autobusku
-
Nierika
#12 Re: sarajevska autobuska stanica
https://weburbanist.com/2009/01/14/airp ... n-designs/

20 Amazing Airport, Bus, Train & Transit Station Designs
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#13 Re: sarajevska autobuska stanica
Kako izgleda, cini mi se iz doba Grofa Drakule
- tramvajtrojka
#14 Re: sarajevska autobuska stanica
ne znam samo kako centru kao vlasnika stanice nije sramota da im bolje izgleda stanica u olovu nego u Sarajevu
-
Naslovnica
#15 Re: sarajevska autobuska stanica
Znači ništa se nije promijenilo od kada sam zadnji put putovao busom sa stanice, prije cca 20tak godina.

- Mu_mala Mu
#16 Re: sarajevska autobuska stanica
bas me nasmija
mislim da je izgradjena nekad 10960-tih, a arhitekta da je bio cindric, al nisam sigurna (davno sam o tome ucila), pa ako ko hoce neka nam provjeri taj podatak
- ljubicasti limun
#17 Re: sarajevska autobuska stanica
Znaci dizajn iz buducnostiMu_mala Mu wrote: ↑16/02/2022 22:04
bas me nasmija![]()
mislim da je izgradjena nekad 10960-tih, a arhitekta da je bio cindric, al nisam sigurna (davno sam o tome ucila), pa ako ko hoce neka nam provjeri taj podatak![]()
a vecina autobusnih stanica u BiH je kao iz onih sumornih Tifinih spotova kad on ono po kisi i zimi skuplja sekundarne sirovine, vozi raspadnut kamion i opija se u kafanama. taj djir.
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#18 Re: sarajevska autobuska stanica
Ali u kom Tifinom spotu se pojavljuje autobuska stanica ?ljubicasti limun wrote: ↑16/02/2022 22:11
a vecina autobusnih stanica u BiH je kao iz onih sumornih Tifinih spotova kad on ono po kisi i zimi skuplja sekundarne sirovine, vozi raspadnut kamion i opija se u kafanama. taj djir.
- ljubicasti limun
#19 Re: sarajevska autobuska stanica
ne pojavljuje se.teskeredzic_22 wrote: ↑16/02/2022 22:15Ali u kom Tifinom spotu se pojavljuje autobuska stanica ?ljubicasti limun wrote: ↑16/02/2022 22:11
- Mu_mala Mu
#20 Re: sarajevska autobuska stanica
da da, daleke buducnostiljubicasti limun wrote: ↑16/02/2022 22:11Znaci dizajn iz buducnostiMu_mala Mu wrote: ↑16/02/2022 22:04
bas me nasmija![]()
mislim da je izgradjena nekad 10960-tih, a arhitekta da je bio cindric, al nisam sigurna (davno sam o tome ucila), pa ako ko hoce neka nam provjeri taj podatak![]()
al salu na stranu, u to vrijeme objekat je bio super moderan, samo je problem sto se nije nikad nista radilo na tome da se to sve prilagodi danasnjem vremenu, i objekti i peroni i usluga, ma sve u kompletu...a mogli su, ako nista, a ono poslije rata kad su je kao nesto renovirali
- BHDragons
#21 Re: sarajevska autobuska stanica
Ma čitav taj dio ima potencijala da bude prava ljepotica, ali trenutno je ruglo, što autobuska, što željeznička, što Kampus, itd.
-
Nierika
#22 Re: sarajevska autobuska stanica
Nađoh ovo na netu, jeste Cindrić:
Ovo izgleda čitav forum posvećen busevima i prevoznicima.
http://stariforum.bhbus.ba/index.php?topic=898.0Autobuska stanica Sarajevo svečano otvorena 6 aprila 1968. godine
Od početka rada Centrotransa, autobusi su polazili i dolazili sa platoa ispred Željezničke stanice u Sarajevu, a prodaja voznih karata se vršila u auli Željezničke stanice na biletarnici Bosnatrasporta, tadašnjeg Udruženja prijevoznika drumskog saobraćaja BiH. Ovo nije bilo adekvatno rješenje za sve veće zahtjeve u prijevozu putnika, tako da je već 1964. godine, Centrotrans počeo da razmišlja o izgradnji autobuske stanice za kojom se osjećala potreba u Sarajevu, kao glavnom republičkom centru. Najveći problem bio je odabir pogodne lokacije koja bi zadovoljila potrebne standarde za izgradnju ovakvog objekta i istovremeno bila u blizini garaže u Velešićima. Konačno je izabran, kao pogodno mjesto za izgradnju autobuske stanice, prostor, koji se nalazio između Pošte 2 i Kasarne Maršal Tito. Tako je buduća stanica bila u blizini garaže Centrotransa, željezničke stanice, pošte i polazne tramvajske stanice, sa koje su se kretali tramvaji u pravcu svih dijelova grada Sarajeva. Projektant, inžinjer Slavko Cindrić, efektno je zamislio da u raspoloživom prostoru projektuje objekat montažnog tipa sa, za ono vrijeme, najsavremenijim tehnološkim rješenjima te video uređajima, kojima je omogućen nadzor i kontrola saobraćaja. Od samog početka rada, stanica je opravdala svoje postojanje, što naročito dolazi do izražaja početkom sedamdesetih godina, kada se dogodila ekspanzija gradsko-prigradskog saobraćaja, usljed supstitucije željezničkog saobraćaja sa drumskim, te usmjeravanja putnika sa vozova na autobuse, dolazi do multipliciranja broja polazaka prema destinacijama u bližoj i daljoj okolici Sarajeva. Nova Autobuska Stanica je postala nezamjenjiv faktor funkcionisanja javnog linijskog prijevoza putnika.
Ovo izgleda čitav forum posvećen busevima i prevoznicima.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#23 Re: sarajevska autobuska stanica
tramvajtrojka wrote: ↑16/02/2022 21:51ne znam samo kako centru kao vlasnika stanice nije sramota da im bolje izgleda stanica u olovu nego u Sarajevu![]()
meni je uvijek bilo jako ono placanje markicu na izlazak na perone kao da izlazis ispred cabe a ne na oronule perone
- Mu_mala Mu
#24 Re: sarajevska autobuska stanica
hvala sto si se potrudila da nadjes info, mada koliko se sjecam sa predavanja, da je pocela njena gradnja nekad 64 ili 65, a da je samo otovrenje bio 68...al nije ni bitno sad to, vec da je ona napravljena tad kao montazna, jer su je ocito vec tada planirali ponovo graditi kako treba, a sto nisu pojma nemam...al evo im sad prilike da naprave kako i dolikuje jednu bus stanicuNierika wrote: ↑17/02/2022 08:55 Nađoh ovo na netu, jeste Cindrić:
http://stariforum.bhbus.ba/index.php?topic=898.0Autobuska stanica Sarajevo svečano otvorena 6 aprila 1968. godine
Od početka rada Centrotransa, autobusi su polazili i dolazili sa platoa ispred Željezničke stanice u Sarajevu, a prodaja voznih karata se vršila u auli Željezničke stanice na biletarnici Bosnatrasporta, tadašnjeg Udruženja prijevoznika drumskog saobraćaja BiH. Ovo nije bilo adekvatno rješenje za sve veće zahtjeve u prijevozu putnika, tako da je već 1964. godine, Centrotrans počeo da razmišlja o izgradnji autobuske stanice za kojom se osjećala potreba u Sarajevu, kao glavnom republičkom centru. Najveći problem bio je odabir pogodne lokacije koja bi zadovoljila potrebne standarde za izgradnju ovakvog objekta i istovremeno bila u blizini garaže u Velešićima. Konačno je izabran, kao pogodno mjesto za izgradnju autobuske stanice, prostor, koji se nalazio između Pošte 2 i Kasarne Maršal Tito. Tako je buduća stanica bila u blizini garaže Centrotransa, željezničke stanice, pošte i polazne tramvajske stanice, sa koje su se kretali tramvaji u pravcu svih dijelova grada Sarajeva. Projektant, inžinjer Slavko Cindrić, efektno je zamislio da u raspoloživom prostoru projektuje objekat montažnog tipa sa, za ono vrijeme, najsavremenijim tehnološkim rješenjima te video uređajima, kojima je omogućen nadzor i kontrola saobraćaja. Od samog početka rada, stanica je opravdala svoje postojanje, što naročito dolazi do izražaja početkom sedamdesetih godina, kada se dogodila ekspanzija gradsko-prigradskog saobraćaja, usljed supstitucije željezničkog saobraćaja sa drumskim, te usmjeravanja putnika sa vozova na autobuse, dolazi do multipliciranja broja polazaka prema destinacijama u bližoj i daljoj okolici Sarajeva. Nova Autobuska Stanica je postala nezamjenjiv faktor funkcionisanja javnog linijskog prijevoza putnika.
Ovo izgleda čitav forum posvećen busevima i prevoznicima.![]()
- Mu_mala Mu