sarajevska autobuska stanica

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Hoće li nova autobuska biti izgradnjena?

Nikad
26
59%
Samo mala sanacija
14
32%
Hoće
4
9%

Total votes: 44

sarajevsko_pivo

#1 sarajevska autobuska stanica

Post by sarajevsko_pivo »

Hoceli sada nakon požara konačno graditi novu autobusku stanicu? Inače najružnije autobuska stanica u Europi.

Vlasnik je Centrotrans.

Da se ja pitam srušio bih komplet stanicu i izgradio novu.
Becky7

#3 Re: sarajevska autobuska stanica

Post by Becky7 »

Slažem se s tobom, ali ne vjerujem da ce nesto raditi nažalost...
ljubicasti limun

#4 Re: sarajevska autobuska stanica

Post by ljubicasti limun »

Ruglo, i to opasno ruglo. I to vec barem 40 god. Plus, bezobrazni i bahati uposlenici.
Jednom sam htjela otici na wc, cekajuci bus. Stala na vrata i skamenila se.

Kontam ja da je bio rat i sve to, ali rat se zavrsio prije skoro 30 god. Stanica i dalje kao iz horor filma, pogotovo ako putujes navecer, a zensko si.
Nierika

#5 Re: sarajevska autobuska stanica

Post by Nierika »

Po meni nema dovoljno prostora namijenjenog za čekanje. Obično dođem dvadesetak (ili manje) min. ranije i odmah uđem u bus jer ne znam gdje da budem. :D
Dope_Man

#6 Re: sarajevska autobuska stanica

Post by Dope_Man »

ljubicasti limun wrote: 16/02/2022 19:58 Ruglo, i to opasno ruglo. I to vec barem 40 god. Plus, bezobrazni i bahati uposlenici.

Kontam ja da je bio rat i sve to, ali rat se zavrsio prije skoro 30 god. Stanica i dalje kao iz horor filma, pogotovo ako putujes navecer, a zensko si.
Rat nije, i ne moze biti izgovor za bilo sta u 2022. godini.
black_adrian
Vozim: vjetar

#7 Re: sarajevska autobuska stanica

Post by black_adrian »

Ma kakve veze ima rat, šta se imalo popljačkat, popljačkali su poslije rata sve... vozačima su plate užas vjerujem i sad, a prije su pogotovo bile... lopovi...

kad može Bihać imati novu stanicu, moralo bi i Sarajevo... sramota za glavni grad da ima ono ruglo od stanice..
ljubicasti limun

#8 Re: sarajevska autobuska stanica

Znam, ali vecinom se izvlace na rat.
Edin H.

#9 Re: sarajevska autobuska stanica

Post by Edin H. »

Zadovoljan sam raznovrsnim ponudama i sadržajima na Autobuskoj stanici - pekara, kafana, trafika, taksi, ćevabdžinica, te prodaja žetona za ulazak na peron i nadam se da će u doglednoj budućnosti kafana nabaviti i kafe aparat.
ljubicasti limun

#10 Re: sarajevska autobuska stanica

Kad je izgradjena stanica?
sarajevsko_pivo

#11 Re: sarajevska autobuska stanica

Post by sarajevsko_pivo »

ljubicasti limun wrote: 16/02/2022 19:58 Ruglo, i to opasno ruglo. I to vec barem 40 god. Plus, bezobrazni i bahati uposlenici.

Da, mega ne ljubazni zaposlenici. Bez pretjerivanja komotno mogu reci najgori u BiH.

Mene lijepo bude strah na autobuskoj kakvi likova bude tamo. Nekako se osjeti neka nemastina.

Uglavnom katastrofa. Zamisli neko dodje po prvi put u Sarajevu iz Zagreba i stigne na autobusku :) Kao da je došao u Kandaharu.
Nierika

#12 Re: sarajevska autobuska stanica

Post by Nierika »

https://weburbanist.com/2009/01/14/airp ... n-designs/
20 Amazing Airport, Bus, Train & Transit Station Designs
:D
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#13 Re: sarajevska autobuska stanica

Post by sime_cipol »

ljubicasti limun wrote: 16/02/2022 20:36 Kad je izgradjena stanica?
Kako izgleda, cini mi se iz doba Grofa Drakule
tramvajtrojka

#14 Re: sarajevska autobuska stanica

Post by tramvajtrojka »

sime_cipol wrote: 16/02/2022 21:44
ne znam samo kako centru kao vlasnika stanice nije sramota da im bolje izgleda stanica u olovu nego u Sarajevu :shock: :? meni je uvijek bilo jako ono placanje markicu na izlazak na perone kao da izlazis ispred cabe a ne na oronule perone
Naslovnica

#15 Re: sarajevska autobuska stanica

Post by Naslovnica »

Znači ništa se nije promijenilo od kada sam zadnji put putovao busom sa stanice, prije cca 20tak godina.
:lol:
Mu_mala Mu

#16 Re: sarajevska autobuska stanica

Post by Mu_mala Mu »

:evil:
bas me nasmija :pisnula:

mislim da je izgradjena nekad 10960-tih, a arhitekta da je bio cindric, al nisam sigurna (davno sam o tome ucila), pa ako ko hoce neka nam provjeri taj podatak :-D
ljubicasti limun

#17 Re: sarajevska autobuska stanica

Mu_mala Mu wrote: 16/02/2022 22:04

mislim da je izgradjena nekad 10960-tih, a arhitekta da je bio cindric, al nisam sigurna (davno sam o tome ucila), pa ako ko hoce neka nam provjeri taj podatak :-D
Znaci dizajn iz buducnosti :D

a vecina autobusnih stanica u BiH je kao iz onih sumornih Tifinih spotova kad on ono po kisi i zimi skuplja sekundarne sirovine, vozi raspadnut kamion i opija se u kafanama. taj djir.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#18 Re: sarajevska autobuska stanica

Post by teskeredzic_22 »

ljubicasti limun wrote: 16/02/2022 22:11
a vecina autobusnih stanica u BiH je kao iz onih sumornih Tifinih spotova kad on ono po kisi i zimi skuplja sekundarne sirovine, vozi raspadnut kamion i opija se u kafanama. taj djir.
Ali u kom Tifinom spotu se pojavljuje autobuska stanica ?
ljubicasti limun

#19 Re: sarajevska autobuska stanica

teskeredzic_22 wrote: 16/02/2022 22:15
Ali u kom Tifinom spotu se pojavljuje autobuska stanica ?
ne pojavljuje se. :D vec imaju tu atmosferu njegovih spotova.
Mu_mala Mu

#20 Re: sarajevska autobuska stanica

Post by Mu_mala Mu »

Mu_mala Mu wrote: 16/02/2022 22:04

Znaci dizajn iz buducnosti :D

da da, daleke buducnosti :lol:
al salu na stranu, u to vrijeme objekat je bio super moderan, samo je problem sto se nije nikad nista radilo na tome da se to sve prilagodi danasnjem vremenu, i objekti i peroni i usluga, ma sve u kompletu...a mogli su, ako nista, a ono poslije rata kad su je kao nesto renovirali :-)
BHDragons

#21 Re: sarajevska autobuska stanica

Post by BHDragons »

Ma čitav taj dio ima potencijala da bude prava ljepotica, ali trenutno je ruglo, što autobuska, što željeznička, što Kampus, itd.
Nierika

#22 Re: sarajevska autobuska stanica

Post by Nierika »

Nađoh ovo na netu, jeste Cindrić:
Autobuska stanica Sarajevo svečano otvorena 6 aprila 1968. godine
Od početka rada Centrotransa, autobusi su polazili i dolazili sa platoa ispred Željezničke stanice u Sarajevu, a prodaja voznih karata se vršila u auli Željezničke stanice na biletarnici Bosnatrasporta, tadašnjeg Udruženja prijevoznika drumskog saobraćaja BiH. Ovo nije bilo adekvatno rješenje za sve veće zahtjeve u prijevozu putnika, tako da je već 1964. godine, Centrotrans počeo da razmišlja o izgradnji autobuske stanice za kojom se osjećala potreba u Sarajevu, kao glavnom republičkom centru. Najveći problem bio je odabir pogodne lokacije koja bi zadovoljila potrebne standarde za izgradnju ovakvog objekta i istovremeno bila u blizini garaže u Velešićima. Konačno je izabran, kao pogodno mjesto za izgradnju autobuske stanice, prostor, koji se nalazio između Pošte 2 i Kasarne Maršal Tito. Tako je buduća stanica bila u blizini garaže Centrotransa, željezničke stanice, pošte i polazne tramvajske stanice, sa koje su se kretali tramvaji u pravcu svih dijelova grada Sarajeva. Projektant, inžinjer Slavko Cindrić, efektno je zamislio da u raspoloživom prostoru projektuje objekat montažnog tipa sa, za ono vrijeme, najsavremenijim tehnološkim rješenjima te video uređajima, kojima je omogućen nadzor i kontrola saobraćaja. Od samog početka rada, stanica je opravdala svoje postojanje, što naročito dolazi do izražaja početkom sedamdesetih godina, kada se dogodila ekspanzija gradsko-prigradskog saobraćaja, usljed supstitucije željezničkog saobraćaja sa drumskim, te usmjeravanja putnika sa vozova na autobuse, dolazi do multipliciranja broja polazaka prema destinacijama u bližoj i daljoj okolici Sarajeva. Nova Autobuska Stanica je postala nezamjenjiv faktor funkcionisanja javnog linijskog prijevoza putnika.
http://stariforum.bhbus.ba/index.php?topic=898.0

Ovo izgleda čitav forum posvećen busevima i prevoznicima. :D
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#23 Re: sarajevska autobuska stanica

Post by konektovan »

tramvajtrojka wrote: 16/02/2022 21:51

ne znam samo kako centru kao vlasnika stanice nije sramota da im bolje izgleda stanica u olovu nego u Sarajevu :shock: :? meni je uvijek bilo jako ono placanje markicu na izlazak na perone kao da izlazis ispred cabe a ne na oronule perone
:lol: :thumbup:
Mu_mala Mu

#24 Re: sarajevska autobuska stanica

Post by Mu_mala Mu »

Nierika wrote: 17/02/2022 08:55 Nađoh ovo na netu, jeste Cindrić:
Autobuska stanica Sarajevo svečano otvorena 6 aprila 1968. godine
Od početka rada Centrotransa, autobusi su polazili i dolazili sa platoa ispred Željezničke stanice u Sarajevu, a prodaja voznih karata se vršila u auli Željezničke stanice na biletarnici Bosnatrasporta, tadašnjeg Udruženja prijevoznika drumskog saobraćaja BiH. Ovo nije bilo adekvatno rješenje za sve veće zahtjeve u prijevozu putnika, tako da je već 1964. godine, Centrotrans počeo da razmišlja o izgradnji autobuske stanice za kojom se osjećala potreba u Sarajevu, kao glavnom republičkom centru. Najveći problem bio je odabir pogodne lokacije koja bi zadovoljila potrebne standarde za izgradnju ovakvog objekta i istovremeno bila u blizini garaže u Velešićima. Konačno je izabran, kao pogodno mjesto za izgradnju autobuske stanice, prostor, koji se nalazio između Pošte 2 i Kasarne Maršal Tito. Tako je buduća stanica bila u blizini garaže Centrotransa, željezničke stanice, pošte i polazne tramvajske stanice, sa koje su se kretali tramvaji u pravcu svih dijelova grada Sarajeva. Projektant, inžinjer Slavko Cindrić, efektno je zamislio da u raspoloživom prostoru projektuje objekat montažnog tipa sa, za ono vrijeme, najsavremenijim tehnološkim rješenjima te video uređajima, kojima je omogućen nadzor i kontrola saobraćaja. Od samog početka rada, stanica je opravdala svoje postojanje, što naročito dolazi do izražaja početkom sedamdesetih godina, kada se dogodila ekspanzija gradsko-prigradskog saobraćaja, usljed supstitucije željezničkog saobraćaja sa drumskim, te usmjeravanja putnika sa vozova na autobuse, dolazi do multipliciranja broja polazaka prema destinacijama u bližoj i daljoj okolici Sarajeva. Nova Autobuska Stanica je postala nezamjenjiv faktor funkcionisanja javnog linijskog prijevoza putnika.
http://stariforum.bhbus.ba/index.php?topic=898.0

Ovo izgleda čitav forum posvećen busevima i prevoznicima. :D
hvala sto si se potrudila da nadjes info, mada koliko se sjecam sa predavanja, da je pocela njena gradnja nekad 64 ili 65, a da je samo otovrenje bio 68...al nije ni bitno sad to, vec da je ona napravljena tad kao montazna, jer su je ocito vec tada planirali ponovo graditi kako treba, a sto nisu pojma nemam...al evo im sad prilike da naprave kako i dolikuje jednu bus stanicu
Mu_mala Mu

#25 Re: sarajevska autobuska stanica

Post by Mu_mala Mu »

BHDragons wrote: 17/02/2022 00:51 Ma čitav taj dio ima potencijala da bude prava ljepotica, ali trenutno je ruglo, što autobuska, što željeznička, što Kampus, itd.
danasnje stanje nabrojanog se ubilo za snimanje nekih dobrih horor filmova :lol:
Post Reply