PipiDugaDevetka wrote:Zaustaviti doseljavanje u Sarajevo stimulišući, ulažući u selo. Današnji stanovnik sela se malo razlikuje od ''asfaltijanera''.
Istovremeno riješiti bolne tačke i zagušenja u saobraćaju u gradu.
Političari se ne opredjeljuju za ulaganja u selo, nego suprotno, razvijaju grad.
Žele birače na okupu u svakom smislu.
Prepustiti stručnjacima da planiraju, ali ne branim diskusiju na Forumu jer je Sarajevo-x najjači.

Ovo je svojevremeno bila potreba razvoja privrede ranijeg sistema - industrijalizacija gradova na štetu sela (znaš i sam kako je bilo).
Paralelno sa ovom greškom, učinjena je, po meni, još veća - uništena je željeznička infrastruktura, uskotračne pruge, koje su spajale gotovo sve dijelove države, i istovremeno pružale izvrsnu vezu s ostatkom svijeta izvan BiH, su u nekoliko godina poskidane, onemogućena je stalna i jeftina komunikacija seoskog stanovništva sa gradskim, što je primoralo ovo prvo da se masovno preseli u bolje uslove života. Sela su nam opustjela, zemlju više nije imao ko da obrađuje, gradovi su narasli, ali ih je privreda u svom razvoju ipak pratila...sve do nastanka nove države BiH.
Nova "vlast", umjesto da razvija privredu, prije svega - poljoprivredu (mnoga stručna istraživanja i napisane studije su pokazale da je procenat iskorištenosti poljoprivrede u BiH ispod 50%), sve resurse razvija u pravcu trgovine. Dozvoljava stihijski razvoj privrede, odnosno bilo koje njene grane i na bilo koji način, kako kome odgovara, a ne nikako planski, kako treba državi da odgovara. Ne postoji strategija razvoja BiH privrede, ne postoje jasno definirani ciljevi, ne postoje državne olakšice, beneficije, nema stimulacije.
Nema ničeg, osim korupcije i birokratizma u svakom području.
Ne trebaju nama futuristički gradovi, ne trebaju nama nekakvi stakleni tornjevi i viseći tramvaji, kule su to od karata. Nema potreba za gradnjom sarajevskog metroa; niti brojem stanovništva, niti realnom potrebom za prevoz do radnog mjesta. Nije Sarajevo još dostiglo razvoj da mu je trenutni prostor tijesan. I ne mislim čak da treba.
Treba planirati razvoj izvangradskog područja, širenje i jačanje seoskih područja. Ulagati sredstva u izgradnju kvalitetne saobraćajne infrastrukture, povezati što bolje sva naseljena mjesta...U svakom, pa i manjem seoskom naselju imati sve potrebne objekte, od školskih do zdravstvenih, trgovačkih ili bilo kojih sličnih.