Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
memlija wrote: i stari u mene vozi čoflaga , al' to je stara škola, mislim, ovaj na istoj tipi je i polagao vozački ... al' bakri ga stari momački, čim servisiram stjupid FUJI (mala nezgoda, otkotrljao se niz kaldrmu jedno 15-metara ) stižu slikice čoflaga... ....friško lakiran
Ja sam ti papanka koja se lozi na neku proslu furku pa vozim ovu bubu
znas sta je belaj? Za vagu, bez rucne, sam majstor, ali fina gradska raja cim vide bubu i da je zensko vozi, odmah se priselembete uz karambolku...
Mirči, upratio sam ja davno šta ti voziš 'DAS AUTO' RESPECT,
a kada ti se tako priselembete ti lagano na kočnicu pa 'izvolton kesa' što bi rekao prodavač najlon kesa sa pijace Viječnica davnih 80'tih
Ja znam da cu time sto cu se vratiti na temu pokvariti ovu raspravu.
Ali moram.
Razmisljajuci na temu papka slucajno mi je naletila slika koja mi je pomogla da sam sebi iskristalisem taj pojam.
Svi znamo da su nam upravo papci na najvisim polozajima, ali kako ih prepoznati?
Evo skolskog primjera
Zapala ga vazna funkcija, pa je red da i vazno izgleda - i tu je LULA neizbjezna.
Ali odade ga kravata i kosulja!
memlija wrote: i stari u mene vozi čoflaga , al' to je stara škola, mislim, ovaj na istoj tipi je i polagao vozački ... al' bakri ga stari momački, čim servisiram stjupid FUJI (mala nezgoda, otkotrljao se niz kaldrmu jedno 15-metara ) stižu slikice čoflaga... ....friško lakiran
Ja sam ti papanka koja se lozi na neku proslu furku pa vozim ovu bubu
znas sta je belaj? Za vagu, bez rucne, sam majstor, ali fina gradska raja cim vide bubu i da je zensko vozi, odmah se priselembete uz karambolku...
upravnik wrote:Vjerovatno su tomovi knjiga napisani na temu nepostojeće podjele na "papke" i "finu gradsku raju" (btw, ja još nikad ne razriješih dilemu koji od ova dva termina zvuči gluplje?), i koliko god sam naučio živjeti izbjegavajući orangutanske polemike o istoj, svaki put kad vidim da su i mediji dali prostor ovome, automatski u mislima iscrtam velikogsmajlijakojipovraća. Doduše, ovo je iz Avaza, pa je čuđenje utoliko manje, ali ipak bljaaaaakkkk:
Kaze da tu nema mjesta za papke,a primio novinare Avaza
upravnik wrote:Vjerovatno su tomovi knjiga napisani na temu nepostojeće podjele na "papke" i "finu gradsku raju" (btw, ja još nikad ne razriješih dilemu koji od ova dva termina zvuči gluplje?), i koliko god sam naučio živjeti izbjegavajući orangutanske polemike o istoj, svaki put kad vidim da su i mediji dali prostor ovome, automatski u mislima iscrtam velikogsmajlijakojipovraća. Doduše, ovo je iz Avaza, pa je čuđenje utoliko manje, ali ipak bljaaaaakkkk:
Kaze da tu nema mjesta za papke,a primio novinare Avaza
Mjesta u atelieru ima ionako premalo. Umjetnik izlaže od 1.11. u Kuršumli medresi slike Sarajeva od šezdesetih naovamo.
.... Mnogi se neće složiti ali ja želim reći sljedeće, možda dijelom da malo živne ovaj podforum... , a dijelom jer mislim da je to živa istina....
Poslije II Svjetskog rata ogromne demografske promijene su potresle grad Sarajevo, od istih se grad nikad nije oporavio, u velikoj mjeri tome je kumovala tadašnja vlast politikama preseljavanja, naseljavanja i svojim odnosom prema divljoj gradnji.. mogli bi disutovati ali posljedice svega toga smo osjetili tokom opsade i agresije na Sarajevo, naravno u tome ima i nekih dobrih strana jer bi se moglo reći da su neka divlja naselja skupa sa svojim stanovnicima odbranili grad.... ovdje samo da kažem da su mnogi istoričari i učeni ljudi u svojim tekstovima i knjigama naglašavali da su demografske promijene usljed II svjetskog rata bile tolike da se grad Sarajevo od njih nikad oporaviti neće....!!!!
Nakon agresije i opsade, a sa dolaskom "mirnog" stanja.. situacija se ponavlja samo ovaj put nešto ubrzanijim tempom... naravno ovdje nisam elaborirao uzroke i sve ostalo jer ko do sada nije skontao džaba mu je vaziti i objašnjavati !
Sada ja ovdje ne govorim da su svi ljudi koji su se doselili loši po ovaj grad, da su ovakvi ili onakvi.. to nikako, jer nema smisla generalizovati i zaključivati na osnovu predrasuda..!
No u ovih zadnjih deset godina evidentno je da se grad promijenio, da se njegova struktura narušila možda čak i bespovratno, vidimo da se na neki način grad prilagođava pridošlicama , a ne zbiva se obratno...
sa te strane moglo bi se diskotovati o papcima, finoj gradskoj raji i smajliju koji povraća... jer mislim da ne smijemo ignorisati da sam grad Sarajevo na neki način gubi... ebo nas koji se glođemo i lajemo dok karavani prolaze !
No po meni je evidentno da grad kao grad trpi zbog provincijalizacije svih nivoa vlasti i svih javnih institucija i preduzeća na čijim su glavnim pozicijama ljudi koji ... ne bi trebali tu biti... sa druge strane odseljavanje i promjena strukture stanovništva je u mnogome doprinjela mnogim negativnostima u našem gradu, ali ne samo u njemu jer ništa nije drugačije u Mostaru, Banjoj Luci, Tuzli... ili gdje već....
Znači o svemu se može diskutovati ali na bazi iskustva i činjenica , a ne na bazi predrasuda i generalizacije...
Proces propadanja grada poceo je kao sto dobar gost rece i prije ovog rata, sada samo ulazi u svoju zavrsnu fazu. Neki dan DM sat prikazuje spot Rizo Hamidovic prije rata u Zetri dvorana krcata, sad je to samo uzelo maha. Nije se reagovalo na vrijeme i pros'o brzi voz. Raje koja nosi urbani duh je sve manje i manje, tako da tesko da ce se nesto promijeniti nabolje.
scooter21ba wrote:meni su sada veci "papci" sto naglasavaju ma ja sam ti iz sarajeva rodjeni sarajlija ja s vratnika itd
niko te ne pita odakle si
To su personalni animoziteti ili predrasude.... to svakako nema veze sa samim gradom koji sam gubi neku svoju prepoznatljivost i lice koje ga je krasilo ili nije...
Ja sam zabrinut za grad Sarajevo, za svoju budućnost u njemu, zabrinut sam i pitam se ima li smisla imati djecu u ovakvom gradu, ali isto tako tvrdim da Sarajevo je nešto za šta se vrijedi boriti, mada to sada ne izgleda tako...!
Ljudi lako prihvataju identitete i poistovjećuju sebe sa nečim što i sami ne znaju šta je ili šta znači... i jeste i meni se sve to gadi ali sa pukom osudom se ne rješava problem..!
uvjek dobar gost wrote:
To su personalni animoziteti ili predrasude.... to svakako nema veze sa samim gradom koji sam gubi neku svoju prepoznatljivost i lice koje ga je krasilo ili nije...
Ja sam zabrinut za grad Sarajevo, za svoju budućnost u njemu, zabrinut sam i pitam se ima li smisla imati djecu u ovakvom gradu, ali isto tako tvrdim da Sarajevo je nešto za šta se vrijedi boriti, mada to sada ne izgleda tako...!
Ljudi lako prihvataju identitete i poistovjećuju sebe sa nečim što i sami ne znaju šta je ili šta znači... i jeste i meni se sve to gadi ali sa pukom osudom se ne rješava problem..!
iskreno kad gledam nisam zabrinut nizasta nego samo za sebe
boli me sta drugi radi samo se branim da mene ne uhvati a drugo ignoriram jer se sam protiv toga ne mogu boriti osim ignorisanjem
Donekle si u pravu, ali onda te iznenada spuca nešto direktom u glavu, bilo da se radi o banalnosti na nekom šalteru, da se radi o konkursu za posao koji je unaprijed namješten ili da se radi o zdravstvenoj pomoći ili uslugama bilo koje javne institucije...
Ja bih se najradije odselio u jedno selo u okolici Vareša od kojeg je Bobovac udaljen jedno 30-tak minuta, tamo bi mazlumao, pio čajeve i uzgajao domaće životinje... furao bih se na Robinzona i oko svog posjeda bi zasadio borove da nit šta čujem nit šta vidim...
Situacija je više nego složena i teška a mislim da smo mi sami svojom šutnjom i ignorisanjem stvarnih uzroka problema svemu kumovali u ovih zadnjih nešto više od deset godina....
Sve u svemu svi smo mi u pet deka.. svi čekamo nekog rogonju da stane na čelo kolone ...
upravu si ali zato kad meni nesto kaze neko ili nesto ja pokazem zube i znam da bar meni to ne moze ponoviti
igramo posteno pa ko koga zajebe
vidis ovdje je problem "dosljaka" sto zele biti "sarajlije" i da su raja ovo ono
a sarajlije hoce da pokazu da su raja ovo ono i hoce da pokazu da "vise vrijede" od ovih sa strane