Tacno, u SLO sam ratnih godina druzio sa ljudima koji su ilegalno prebacivali ljude preko granica, iz Hrvatska preko Sutle u SLO a onda preko sume u Austriju.
Za par hiljada dojc maraka, prelazak preko sume i u trenutku kad shvatis da si prosao (mnoge su granicari hvatali pa vracali nazad u SLO) bacas svoj pasos i licnu kartu ako je imas, obicno su se u Klagenfurtu i Liebnitzu neki i u Grazu ako dodju do njega, prijavljivali u prvu policijsku stanicu i idu u azilantski centar. Pola godine godinu zabrana izlaska, a onda lagano u sistem imigracije, dozvole za kretanje, radna dozvola itd.
Upoznao sam dosta krajisnika koji su preko SAO Krajine izlazili, vecinom kanalima kroz autonomiju, neki su isli i sumom pa bio je i slucaj onih nesretnika sto su iz Rijeke krenuli ka Krajini pa pohvatani na slunjskim brdima od strane Marticeve vojske.
Trgovina ljudima je cvjetala, tada kao i sada, i ti azilantski centri bar kako sam ja cuo od ovih poznanika, bili su puni ljudi iz "trecih zemalja". Samo nije taj talas migranata bio tako masovan kao danas, daleko manji brojevi.
Poslije rata su iz B. Krupe i Cazina ljudi svercovani u Malme, sistem je bio u gepeku, ili sakriveni u kamionu, meni poznanici nudili ja odbio rekoh ne pada mi na pamet da se blamiram na granici

oni sto su otisli, ako su prosli bitno da se docepaju Malmea, dobiju od policije smjestaj u centru azilantskom i kasnije svedske papire.
Nekad u to vrijeme sa kraja devedesetih bio je i kanal za srebrenicane u Francusku, pa su zivjeli u satorima i nekim improvizovanim centrima, cak je i par medija pisalo o tome. Mislim da su kasnije svi prebaceni u "raj za bosance", Saint Louis. Malo mi cudno zasto tako, jer su srebrenicani sa IOM papirima vrlo lako odlazili u Ameriku.
Uvijek se trgovalo ljudima i trgovace se.
Cak su se i papiri za Kanadu rjesavali preko "posrednika", nas covjek koji sredjuje sa Kanadjanima za par hiljada markica da te ne zajebavaju, ne odbiju i slicno, jer su imali neke programe koje moras zadovoljiti uvjetima. Nevjerovatno ali istinito.