SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- dječak sa šibicama
#82726 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Nije ni to bas skroz bezveze, kad policija mlati kriminalce, ipak ce biti manje istog nego kad rade bez ikakve kontrole.
Nije li najbolji primjer Bukele, od najkriminaliziranije drzave latinske Amerike, napravio covjek mir na zemlji. Najcuvenije bande u USA su dosle iz El Salvadora, to su vojske a ne bande. Covjek uveo policijsku diktaturu, sve ih zatvorio, i prisilio na drustveno koristan rad.
Sa ovakvima drugacije i ne ide.
naravno, jebivjetri iz kojekakvih nevladinih udruga vec kmece kako zatvara nevine ljude kme kme
Nije li najbolji primjer Bukele, od najkriminaliziranije drzave latinske Amerike, napravio covjek mir na zemlji. Najcuvenije bande u USA su dosle iz El Salvadora, to su vojske a ne bande. Covjek uveo policijsku diktaturu, sve ih zatvorio, i prisilio na drustveno koristan rad.
naravno, jebivjetri iz kojekakvih nevladinih udruga vec kmece kako zatvara nevine ljude kme kme
-
nekome
- Ateista
#82728 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ja ne kazem da ce svakoga to mama i tata nauciti, na zalost nece,ali nekog hoce. Onoga koga nece, kasno je tad da ga se uci, pogotovo na takav nacin kako se to radi u vojsci.drug_profi wrote: ↑17/07/2024 10:02Nije to tema, jbg. otišli smo svakako u OT.DaysleepeR wrote: ↑17/07/2024 09:51Ti pričaš o JNA?
O zemlji gdje je vojni rok bio obavezan i kasarne ogromne, gdje se u klasi okupi stoka sa koca i konopca koja većinom tad prvi put vidi civilizaciju?
Pa ne možemo otom pričati, nisu više ta vremena.
Tema je o oblikovanju novih tik tok generacija. Ti sve znaju o svemu. JNA doktrina tu ništa ne pomaže.
Ne mora to biti JNA tipa. Dovoljno je da se u kasarni okupe momci iz sela oko Cazina, Stoca, Kalesije, Gruda, Brčkog, Goražda, Bijeljine, Zenice...
Imaš miks svega i svačega. Profesionalni oficiri, stega, obuka.
Ništa mobiteli, zaključani u sefu. Nema slikanja, instagrama, tiktoka...
Skriveni mobitel se kažnjava pritvorom i radom težih poslova.
Skontaš u neka doba da je vojska druga država. Da tvoje mišljenje o sebi vrijedi nula. Da postoje fizički napori na granici izdržljivosti pa čak i preko nje. Da postoje situacije gdje prelaziš svoje crvene linije. Da nekad moraš birati hoćeš li biti gladan ili pojesti nešto što nikad ne bi.
Ateista i drugi misle da to muškarcu ne treba, da će ga to mama i tata naučiti.
Ja kažem da svakom muškarcu to treba. I apsolutno mislim da onaj ko nije odslužio pravi vojni rok, sa naglaskom na pravi, pojma nema o čemu se tu u stvari radi.
Svakako oni koji stoje kontra nikad neće moći biti uvjereni u moj stav, tako da mi je besmisleno naprđivanje.
Ukratko, ja kažem da treba svakom.
Vi kažete da ne treba nikom.
I odatle možemo nastaviti dalje sa nekom drugom temom.
Ja razumijem o cemu govoris i sta tu smatras pozitivnim, ali mislim da je to samo povrsinski i prividno i da su metode na koje te u vojsci uce zsatarile i vezane za neko drugo vrijeme, slicno kao i fizicko kaznjavanje djece sto je prevazidjeno, sve je to jako slozena i kompleksna tema i mogao bih o tome puno napisati sta je sve tu naopako, ne da mi se i nije tema.
Opet, sto kazes svako ima svoje misljenje i tesko ce ga promijeniti, mozemo se sloziti da se ne slazemo.
- Ateista
-
BadBoy
#82730 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Poimenice ti mogu listat što prijratne što postratne jalijaše, klošare, mangupe, kriminalce itd koji su redovno mlaćeni i nikad se promijenili nisu.dječak sa šibicama wrote: ↑17/07/2024 10:15 Nije ni to bas skroz bezveze, kad policija mlati kriminalce, ipak ce biti manje istog nego kad rade bez ikakve kontrole.
Evo samo jedan primjer Avdo Glavaš se smirio tek i jedino kad je dijete dobio. Prije toga mu niko ništa nije mogao ni JNA ni milicija.
- dječak sa šibicama
#82731 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Jugoslavija je njegovala kult vojske jer je nastala takva potreba, svi zaboravljaju da demokratije nije bilo u SFRJ i da se vladalo diktatorskim metodama, kad je doslo do haosa sa Staljinom toliko je ozbiljno shvaceno da su ukopali pola bosanskih planina tunelima za skrivanje, nagomilali vecinu vojne industrije u bosanska brda, skrsili milijarde na beskorisna sklonista i kasarne, natjerali ljude na sluzenje vojnog roka. To je bila potreba, kao u Izraelu, gdje i zene moraju sluziti vojsku, potreba i nuznost.
Onda je propaganda od sluzenja JNA napravila neki plemeniti cin, da ljude odobrovolji na bacanje godinu dana u vjetar, jedna od najljepsih godina zivota ti je provedes u smrdljivoj kasarni.
Pa ide reklama kako je vojska super, upoznajes nove drugove, sluzis narodu i drzavi, postajes muskarac zatezes krevete i peres kupatilo cetkicom za zube, nakon vojske ja sumnjam da je ijedan rocnik nastavio zatezati krevete zeni kod kuce. Poznavao sam decka koji je isao u vojnu skolu, tenkist u Banjaluci, rat ga prekinuo. On je u ormaru slagao odjecu po bojama i zatezao krevet po deset puta dnevno, ali to su vec bili tikovi i traume od 3 godine vojne skole. I non stop nam je pricao o DSHK mitraljezu i kvacilu u tenku m84. Traume.
Onda je propaganda od sluzenja JNA napravila neki plemeniti cin, da ljude odobrovolji na bacanje godinu dana u vjetar, jedna od najljepsih godina zivota ti je provedes u smrdljivoj kasarni.
Pa ide reklama kako je vojska super, upoznajes nove drugove, sluzis narodu i drzavi, postajes muskarac zatezes krevete i peres kupatilo cetkicom za zube, nakon vojske ja sumnjam da je ijedan rocnik nastavio zatezati krevete zeni kod kuce. Poznavao sam decka koji je isao u vojnu skolu, tenkist u Banjaluci, rat ga prekinuo. On je u ormaru slagao odjecu po bojama i zatezao krevet po deset puta dnevno, ali to su vec bili tikovi i traume od 3 godine vojne skole. I non stop nam je pricao o DSHK mitraljezu i kvacilu u tenku m84. Traume.
- dječak sa šibicama
#82732 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ali fulis poentu, nije stvar u preodgoju, vec u sklanjanju kriminalaca sa ulice ili utjerivanju straha u kosti.BadBoy wrote: ↑17/07/2024 10:25 Poimenice ti mogu listat što prijratne što postratne jalijaše, klošare, mangupe, kriminalce itd koji su redovno mlaćeni i nikad se promijenili nisu.
Evo samo jedan primjer Avdo Glavaš se smirio tek i jedino kad je dijete dobio. Prije toga mu niko ništa nije mogao ni JNA ni milicija.
Dok je Jozo mlatio po Alipasinom, nisu se narkosi bas tako sepurili kao danas, kurac bi Buba Koreli snimao spotove i bio ugledni gradjanin da je onaj sistem, Jozo bi tu uredovao.
-
BadBoy
#82733 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ovo je dobro rečeno.dječak sa šibicama wrote: ↑17/07/2024 10:27
Pa ide reklama kako je vojska super, upoznajes nove drugove, sluzis narodu i drzavi, postajes muskarac zatezes krevete i peres kupatilo cetkicom za zube, nakon vojske ja sumnjam da je ijedan rocnik nastavio zatezati krevete zeni kod kuce.
Slažemo se oko vojnog roka ali se ne slažemo oko policijskog mlaćenja
ja samo hoću da kažem da fizičke batine kao batine nikoga ne mijenjaju. Sistem je već nešto drugo i on ne podrazumijeva samo batinanje.
I da zaboravio sam još jedna mit:
- mi smo zemlja bogata ugljem zato nam struja mora biti džaba
- nivla
#82734 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
JNA odgoj kao i cijelo bratstvo i jedinstvo najbolje smo
iskusili 90tih, nevjerovatan preodgoj su napravili u toj “pravoj” vojsci posebno kad vidimo kakve dobre i cestite generale je izrodila u vidu mladica, kukanjca, kadijevica …
iskusili 90tih, nevjerovatan preodgoj su napravili u toj “pravoj” vojsci posebno kad vidimo kakve dobre i cestite generale je izrodila u vidu mladica, kukanjca, kadijevica …
Last edited by nivla on 17/07/2024 10:38, edited 1 time in total.
- dječak sa šibicama
#82735 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ne mijenjaju batine, ni skola ne mijenja dosta ljudi, meni je moj profesor u srednjoj pricao da je imao gomilu problematicnih ucenika neki su bili i domci, samo jedan ili dvojica su se promijenili kroz srednju skolu pa im je i imena zapamtio jer to je rijetka pojava. A sumnjam da je skola puno uticala na to, vjerovatno stvar karaktera i samosvjesnosti.
Puno vise ih je bjezalo iz skole, napustilo, odali se nekom kriminalu i ko zna sta sve ne.
Ali ako biram batine za kriminalce ili puna sloboda djelovanja dilanja drogiranja kradje, biram batine. Neka ih mlati policija, tu i tamo pendrek dobije i nevin covjek ali jbg greske se dogadjaju.
Puno vise ih je bjezalo iz skole, napustilo, odali se nekom kriminalu i ko zna sta sve ne.
Ali ako biram batine za kriminalce ili puna sloboda djelovanja dilanja drogiranja kradje, biram batine. Neka ih mlati policija, tu i tamo pendrek dobije i nevin covjek ali jbg greske se dogadjaju.
- Haris.ba
#82736 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ti znas da je nemoguce ovoliko dilati i imati droge u drzavi bez "uvezanosti"? Policija ce uglavnom umlatiti onoga sto prodaje bez odobrenja.dječak sa šibicama wrote: ↑17/07/2024 10:38 Ali ako biram batine za kriminalce ili puna sloboda djelovanja dilanja drogiranja kradje, biram batine. Neka ih mlati policija, tu i tamo pendrek dobije i nevin covjek ali jbg greske se dogadjaju.
U zadnje vrijeme su ogromne kolicine droge pale. Vjerovatno se nije slusalo.
Last edited by Haris.ba on 17/07/2024 10:47, edited 1 time in total.
- dječak sa šibicama
#82737 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Nazalost da, danas je u policiji vise sefova narko bandi nego van policije.
-
kB27
-
Naslovnica
#82739 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Najslađi su mi ovi što agresiju, ratove i genocid(e) devedesetih stavljaju u kontekst JNA, bratstva i jedinstva i služenja vojnog roka.
Moj stari služio vojsku šezdesetih-sedamdesetih, kakve veze ima njegova služba sa velikosrpskom politikom i povampirenim nacionalizmom devedesetih?!
Moj stari služio vojsku šezdesetih-sedamdesetih, kakve veze ima njegova služba sa velikosrpskom politikom i povampirenim nacionalizmom devedesetih?!
- dječak sa šibicama
#82740 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Mozda zele reci da je bila ubleha, za mnoge je rat devedesetih bio prije svega sok, nevjerica, posebno u gradovima. Mnogi su zivjeli tu famu bratstva i jedinstva, uvjereni da je to neunistivo.
A onda shvatis da i medju prijateljima imas gomilu njih koji su se povampirili sa pocetkom demokratskih promjena. Obicna ubleha, ovdje je mrznja ogromna bila i ostala. I ona se njeguje, mrzi se komsija druge vjere, iste vjere, mrzi se clan familije, mrzi se sve jer smo hronicno nezadovoljni idioti cijom se gluposcu hrane oni sto mrznju hrane i uz pomoc nje zive lagodne zivote.
Slican primjer je Afrika, gdje malo promucurniji zive ko hadzije, i to se placa milionima zivota. Gdje god su poluprimitivni nepismeni ljudi u velikom broju, tako i jeste.
A onda shvatis da i medju prijateljima imas gomilu njih koji su se povampirili sa pocetkom demokratskih promjena. Obicna ubleha, ovdje je mrznja ogromna bila i ostala. I ona se njeguje, mrzi se komsija druge vjere, iste vjere, mrzi se clan familije, mrzi se sve jer smo hronicno nezadovoljni idioti cijom se gluposcu hrane oni sto mrznju hrane i uz pomoc nje zive lagodne zivote.
Slican primjer je Afrika, gdje malo promucurniji zive ko hadzije, i to se placa milionima zivota. Gdje god su poluprimitivni nepismeni ljudi u velikom broju, tako i jeste.
- vjeshalica
#82741 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Zato sto zive u zabludi i utuvljeno im je to kao razlog rata. Rat je imao posve jedan sasvim deseti razlog. Ovi sto pricaju besmislice i zive na tome vec 35 godina.Naslovnica wrote: ↑17/07/2024 10:54 Najslađi su mi ovi što agresiju, ratove i genocid(e) devedesetih stavljaju u kontekst JNA, bratstva i jedinstva i služenja vojnog roka.
- Haris.ba
#82742 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ma to je vise u kontekst da se postojeci drustveni mehanizam mrznje skrivao u vojsci, i od vojske pravilo sto nije - pa preslikavalo na drustvo.Naslovnica wrote: ↑17/07/2024 10:54 Najslađi su mi ovi što agresiju, ratove i genocid(e) devedesetih stavljaju u kontekst JNA, bratstva i jedinstva i služenja vojnog roka.
Vjerovanje u bratstvo i jedinstvo, a sto se provodilo kroz vojsku, je lobotomiziralo vecinu drustva da vjeruje u tu bajku. I onda - devedesete.
I sadasnji odijum prema vojnom roku je samo izraz komentara da se konacno skontalo da nista ne valja. I da bi voj i rok u sustini bio preslika drustva. Ko ima stely ne bi teglio mitraljez...pa nadalje prema krupnijim stvarima.
- muha_sa
#82743 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Imal ko da bi išo na omladinsku radnu akciju

- dječak sa šibicama
#82744 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Cuvena ORA, nek prica ko sta hoce, ali to je plemenita akcija. Ides gradis ceste i pruge, zajednicko dobro. Dobijes udarnicku znacku.
Drugi par opanaka sto je to danas privatno necije
Hapa privatiziro
Drugi par opanaka sto je to danas privatno necije
- Edin H.
- muha_sa
#82746 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Nisam
Momak tad poceo rintat -- evo i sad rintam iako sam u penziji a nije mi nužda
- dječak sa šibicama
#82747 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Muha bio kapitalist i u socijalizmu 
- Edin H.
#82748 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Zika i Mitke išli s tobom u školu?muha_sa wrote: ↑17/07/2024 11:30Nisamal sam rano poceo rintat--pijaca kod Inat kuce--sabah zorom zauzmi sto za piljara Turcila pa mu istovarim robu-on mi plati a ja trk u osnovnu Razija Omanovic
ako zakasnim na prvi cas nije problem-svakako sam luftiro osim sa matematike i francuskog
![]()
Momak tad poceo rintat -- evo i sad rintam iako sam u penziji a nije mi nužda![]()
A nije sad se sjetih - Moris Moco Salem
- muha_sa
#82749 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Jesam vala-pogotovo kad sam u cevabdzinici kod Ferhatovica na čaršiji radio
Rahmet mu duši-skoro je otišo na onaj svijet
- muha_sa
#82750 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Iz moje avlije moja generacija svi išli u Razija Omanovic a iz moje kuce (tetkina djeca 64. godište) u Moris Moco Salom.Edin H. wrote: ↑17/07/2024 11:32Zika i Mitke išli s tobom u školu?muha_sa wrote: ↑17/07/2024 11:30Nisamal sam rano poceo rintat--pijaca kod Inat kuce--sabah zorom zauzmi sto za piljara Turcila pa mu istovarim robu-on mi plati a ja trk u osnovnu Razija Omanovic
ako zakasnim na prvi cas nije problem-svakako sam luftiro osim sa matematike i francuskog
![]()
Momak tad poceo rintat -- evo i sad rintam iako sam u penziji a nije mi nužda![]()
A nije sad se sjetih - Moris Moco Salem