SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Ateista

#82702 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

BadBoy wrote: 17/07/2024 07:06 Jah eto junoša od 18 godina će tek vojska naučiti da zateže krevete. Niđe veze. Zašto treba vojska da te to uči sa 18?
Ma ko to ne nauci jos kao mladji, nista tu vojska ne moze, cak sta vise kod odredjenih tipova licnosti ce vojska samo napraviti jos gore i izvuci iz njih ono najgore.
Naslovnica

#82703 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

vjeshalica wrote: 17/07/2024 07:49 https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/91 ... i-hladnoce

:run:

Za one koji mogu da procitaju
Nakon malog Smaje Ćesira ja sam prestao da čitam članke vezane za mučenje i ubistva djece.
Njegovo mučenje i ubistvo, kompletna priča oko slučaja jadnog djeteta, "roditelji", "dedo i nana", centar za socijalni rad, komšiluk, sve to, na mene su ostavili trajne posljedice.
I dan danas suza sama krene kada se sjetim Smaje Ćesira.
drug_profi

#82704 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Poslije armije malo manje letis i malo vise si svjestan gdje si i sta si.
Ja ovdje vidim mnoge kojima to nedostaje.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#82705 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Bobi »

_BataZiv_0809 wrote: 17/07/2024 07:17
Bobi wrote: 16/07/2024 22:34
John Cleese wrote: 16/07/2024 21:08

Znas li se orijentirati po mahovini? :D
jel znaš ti po crkvenom tornju :D.
Kako to
Dole zemlja gore nebo :D.
DaysleepeR

#82706 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

Nema policijac autoritet samo zato što je policajac.
On ima zakonske ovlasti koje građani po zakonu moraju poštovati.
Samim tim, ako nešto po zakonu nema pravo, može biti policajac koliko hoće, njegov autoritet ne postoji.
Npr. bez osnovane sumnje da je u toku krivično djelo, ne može ti ući u privatni posjed.
Mora te pitati može li ući i ti možeš odbiti ili odobriti. Da je ne znam kakav policajac.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#82707 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by _BataZiv_0809 »

Bobi wrote: 17/07/2024 08:37
_BataZiv_0809 wrote: 17/07/2024 07:17
Bobi wrote: 16/07/2024 22:34

jel znaš ti po crkvenom tornju :D.
Kako to
Dole zemlja gore nebo :D.
De ozb
nekome

#82708 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nekome »

Naslovnica wrote: 16/07/2024 23:46 Slažem se, donekle.
Bez obzira koliko loš nastavnik bio, mora se držati disciplina u razredu. Ne može sultanija raditi što želi tokom časa samo zato što svaki nastavnik nije ala Vedran Zubić.
Kada nastavnik kaže tišina - tišina mora da bude.
Slažeš li se?
hmm... da ali je ključno pitanje šta je učeniku motiv da posluša nastavnikovu naredbu, želja za radom ili strah od kazne... nije ovo crno-bijelo, ima tu i jednog i drugog samo je pitanje u kojim dozama i kako kod koga... uglavnom, neću više u off, banovaće me autoriteti ovog foruma :D
Naslovnica

#82709 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

DaysleepeR wrote: 17/07/2024 08:38 Nema policijac autoritet samo zato što je policajac.
Samim tim, ako nešto po zakonu nema pravo, može biti policajac koliko hoće, njegov autoritet ne postoji.
Npr. bez osnovane sumnje da je u toku krivično djelo, ne može ti ući u privatni posjed.
Mora te pitati može li ući i ti možeš odbiti ili odobriti. Da je ne znam kakav policajac.
Sve OK, razumijem ja o čemu pričaš.
Kada te ona jedinica za podršku, beretke i slični zaustave i traže da otvoriš kasetu, gepek svako normalan će postupiti prema naređenju.
Ako nećeš postupiti (a ima ih takvih) autoritet će biti nametnut silom, sviđalo se to nekom ili ne.
Sam čin zaustavljanja je nametanje autoriteta, zovi ti to njihovim poslom ili ne.
Redovna kontrola saobraćaja - ovdje se često polemisalo šta me imaju bezveze zaustavljati, nema razlog, nelegalno, ovo-ono.
Isto vrijedi i za nastavni kadar.
Doktori. Zna se autoritet šefa klinike, glavne medicinske sestre, itd.
O vojsci da ne govorim.
Mora postojati autoritet.
Ateista

#82710 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

drug_profi wrote: 17/07/2024 08:32 Poslije armije malo manje letis i malo vise si svjestan gdje si i sta si.
Sta god da nekom nedostaje, kad dodje do vojske kas o ne da se to ispravlja, pogotovo neki iskompleksirani i nadrndani vojnik nije atrucan da ispravlja takce stvari vec moze samo napraviti jos vece probleme kod omladine.
Odgovorno tvrdim da vojska votovo nikom nista dobro ne donese, oni koji misle da su zbog vojske bolje osobe mislim da se varaju, ono sto je dobro je doslo iz nekog drugog izvora i nema sanse da nesto pozitivno dodje iz organizacije koja te obucava da ubijas druge ljude.
DaysleepeR

#82711 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

Naslovnica wrote: 17/07/2024 09:05
DaysleepeR wrote: 17/07/2024 08:38 Nema policijac autoritet samo zato što je policajac.
Sve OK, razumijem ja o čemu pričaš.
Kada te ona jedinica za podršku, beretke i slični zaustave i traže da otvoriš kasetu, gepek svako normalan će postupiti prema naređenju.
Ako nećeš postupiti (a ima ih takvih) autoritet će biti nametnut silom, sviđalo se to nekom ili ne.
Sam čin zaustavljanja je nametanje autoriteta, zovi ti to njihovim poslom ili ne.
Redovna kontrola saobraćaja - ovdje se često polemisalo šta me imaju bezveze zaustavljati, nema razlog, nelegalno, ovo-ono.
Isto vrijedi i za nastavni kadar.
Doktori. Zna se autoritet šefa klinike, glavne medicinske sestre, itd.
O vojsci da ne govorim.
Mora postojati autoritet.
Zakonski si obavezan da otvoriš kasetu i gepek.
Ako ne otvoriš, neće biti otvoren silom, ali ćeš biti zadržan satima, ili će ti automobil biti izuzet pa će onda policija u miru i bez skrleta da ti odšarafi svaki plastični dio da obave pregled i vratiće ti auto tako rašarafano pa se ti peglaj. Na to imaju zakonsko pravo.
Opet nema veze koliko je jedinica nabildana. Neka te zaustavi security sa identičnom opremom i nivoom fizičke spreme i neka pokušaju autoritetom nešto, mogu se samo slikati. Autoritet je psihička kategorija.
Naslovnica

#82712 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

nekome wrote: 17/07/2024 08:59
Naslovnica wrote: 16/07/2024 23:46 Slažem se, donekle.
Bez obzira koliko loš nastavnik bio, mora se držati disciplina u razredu. Ne može sultanija raditi što želi tokom časa samo zato što svaki nastavnik nije ala Vedran Zubić.
Kada nastavnik kaže tišina - tišina mora da bude.
Slažeš li se?
hmm... da ali je ključno pitanje šta je učeniku motiv da posluša nastavnikovu naredbu, želja za radom ili strah od kazne... nije ovo crno-bijelo, ima tu i jednog i drugog samo je pitanje u kojim dozama i kako kod koga... uglavnom, neću više u off, banovaće me autoriteti ovog foruma :D
Svejedno šta je motiv, autoritet dolazi od nastavnika.
Ja sam bio štreber i moj motiv je bio da učim i naučim.
Jaran Jasko pao na godinu u sedmom osnovne, vazda problemi.
Direktor, zamjenik, pedagog, ćošak, sniženo vladanje...ništa nije pomoglo. Autoriteti probali, nije išlo. Kod nekih su uspjeli.
drug_profi

#82713 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Ateista wrote: 17/07/2024 09:08
drug_profi wrote: 17/07/2024 08:32 Poslije armije malo manje letis i malo vise si svjestan gdje si i sta si.
Sta god da nekom nedostaje, kad dodje do vojske kas o ne da se to ispravlja, pogotovo neki iskompleksirani i nadrndani vojnik nije atrucan da ispravlja takce stvari vec moze samo napraviti jos vece probleme kod omladine.
Odgovorno tvrdim da vojska votovo nikom nista dobro ne donese, oni koji misle da su zbog vojske bolje osobe mislim da se varaju, ono sto je dobro je doslo iz nekog drugog izvora i nema sanse da nesto pozitivno dodje iz organizacije koja te obucava da ubijas druge ljude.
ja samo vidim da ti ne znaš o čemu pričaš.
Ateista

#82714 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

drug_profi wrote: 17/07/2024 09:10
Ateista wrote: 17/07/2024 09:08
ja samo vidim da ti ne znaš o čemu pričaš.
Znam jako dobro o cemu pricam i kako se misli da vojska nekog dovede u red, svi vide samo povrsinski a ne vide dubinu problema i kakve to posljedice ima na psihu ljudi, vjeruj mi da dobro znam o cemu pricam.
DaysleepeR

#82715 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

Ne znam druže, ja sam vojsku služio sa dilerima i sitnim kriminalcima, i nijedan od njih ništa bolji nije izašao.

Možemo reći da je vojska donekle prekretnica za razmaženu mušku djecu da malo skontaju da nema cijeli život roditelja, već nekad moraš sam da se izboriš za svoje mjesto u društvu/grupi, i da se nekad mora i smrznut i gladovati i pojesti šta ti se ne sviđa itd.
Last edited by DaysleepeR on 17/07/2024 09:24, edited 1 time in total.
Ateista

#82716 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

Znam primjer osobe koja se javila na ljekarski pregled sa nalazima za veoma izrazenu alergiju na prasinu i grinje, i debili su to u potpunosti zanemarili i ponovo ga pozvali na regrutaciju. Srecom po njega, u medjuvremenu je ukinut obavezni vojni rok, mogu samo zamisliti kakve posljedice po zdravlje bi imao boravak u kasarnama. To je samo jedan banalan primjer koliko se u vojskci misli i na osnovno zdravlje, a tek koliko se misli na psihicko i mentalno zdravlje i kako njihova tortura utice na mlade ljude.
nivla

#82717 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nivla »

ta vojska i vojni rok je sranje gdje se neizivljenim osobama dala mogucnost da se izivljavaju nad mnogo mladjim od sebe
ove “benefite” koje spominjete ja nisam prepoznao, uglavnom se svodi da vecina koja je prosla kroz vojni rok ide onom ne talasaj i ne istici se sto je danas nepozeljno jer budes donji u svakom pogledu
drug_profi

#82718 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

DaysleepeR wrote: 17/07/2024 09:24
Ne znam druže, ja sam vojsku služio sa dilerima i sitnim kriminalcima, i nijedan od njih ništa bolji nije izašao.

Možemo reći da je vojska donekle prekretnica za razmaženu mušku djecu da malo skontaju da nema cijeli život roditelja, već nekad moraš sam da se izboriš za svoje mjesto u društvu/grupi, i da se nekad mora i smrznut i gladovati i pojesti šta ti se ne sviđa itd.
Ta vojska je bila pro forme. Qurac od ovce. Ništa pozitivno.
Ateista wrote: 17/07/2024 09:24 Znam primjer osobe koja se javila na ljekarski pregled sa nalazima za veoma izrazenu alergiju na prasinu i grinje, i debili su to u potpunosti zanemarili i ponovo ga pozvali na regrutaciju. Srecom po njega, u medjuvremenu je ukinut obavezni vojni rok, mogu samo zamisliti kakve posljedice po zdravlje bi imao boravak u kasarnama. To je samo jedan banalan primjer koliko se u vojskci misli i na osnovno zdravlje, a tek koliko se misli na psihicko i mentalno zdravlje i kako njihova tortura utice na mlade ljude.
Opet ne znaš o čemu pričaš i svakim upisom to potvrđuješ.
Naslovnica

#82719 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

Vojni rok ne treba vraćati, kome je do vojske postoji profesionalna služba.
Ali treba vratiti neki vid predvojničke obuke ili kako god se to zvalo.
Mjesec - mjesec.
Kopanje ovog rova, onog rova, držanje formacije, čišćenje puške, bacanje bombe.
DaysleepeR

#82720 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

drug_profi wrote: 17/07/2024 09:48

Ti pričaš o JNA?

O zemlji gdje je vojni rok bio obavezan i kasarne ogromne, gdje se u klasi okupi stoka sa koca i konopca koja većinom tad prvi put vidi civilizaciju?

Pa ne možemo o tome pričati, nisu više ta vremena.

Tema je o oblikovanju novih tik tok generacija. Ti sve znaju o svemu. JNA doktrina tu ništa ne pomaže.
drug_profi

#82721 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

DaysleepeR wrote: 17/07/2024 09:51
drug_profi wrote: 17/07/2024 09:48

Ti pričaš o JNA?

O zemlji gdje je vojni rok bio obavezan i kasarne ogromne, gdje se u klasi okupi stoka sa koca i konopca koja većinom tad prvi put vidi civilizaciju?

Pa ne možemo otom pričati, nisu više ta vremena.

Tema je o oblikovanju novih tik tok generacija. Ti sve znaju o svemu. JNA doktrina tu ništa ne pomaže.
Nije to tema, jbg. otišli smo svakako u OT.
Ne mora to biti JNA tipa. Dovoljno je da se u kasarni okupe momci iz sela oko Cazina, Stoca, Kalesije, Gruda, Brčkog, Goražda, Bijeljine, Zenice...
Imaš miks svega i svačega. Profesionalni oficiri, stega, obuka.
Ništa mobiteli, zaključani u sefu. Nema slikanja, instagrama, tiktoka...
Skriveni mobitel se kažnjava pritvorom i radom težih poslova.
Skontaš u neka doba da je vojska druga država. Da tvoje mišljenje o sebi vrijedi nula. Da postoje fizički napori na granici izdržljivosti pa čak i preko nje. Da postoje situacije gdje prelaziš svoje crvene linije. Da nekad moraš birati hoćeš li biti gladan ili pojesti nešto što nikad ne bi.
Ateista i drugi misle da to muškarcu ne treba, da će ga to mama i tata naučiti.
Ja kažem da svakom muškarcu to treba. I apsolutno mislim da onaj ko nije odslužio pravi vojni rok, sa naglaskom na pravi, pojma nema o čemu se tu u stvari radi.

Svakako oni koji stoje kontra nikad neće moći biti uvjereni u moj stav, tako da mi je besmisleno naprđivanje.
Ukratko, ja kažem da treba svakom.
Vi kažete da ne treba nikom.
I odatle možemo nastaviti dalje sa nekom drugom temom.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#82722 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Bobi »

Zašto žene NE bi trebale da idu u vojsku :D.
dječak sa šibicama

#82723 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

Zene se bore za ravnopravnost, ali mojne nas u rudnike i vojsku, to je za muskarce :D
BadBoy

#82724 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

Mitovi u Bošnjaka:

- policija je tukla što je imalo pozitivan učinak na preodgoj i smanjenje kriminaliteta
- vojni rok je ključan za formiranje zdrave ličnosti i dodatni odgoj
- promaha ubija
vjeshalica

#82725 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Bolje je uzgajati sise i nosati helanke nego malo se druziti i raditi osrednji fizicki posao....
Post Reply