Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
kokuz_sa wrote:ma pjesaci jesu svakavki u tome s esvi slazemo..
al pricekat zeleno svjetlo na pojedinim semaforima je isto kao cekanje Bajrama..
i jos cim zakoracis na cestu 1-2 koraka vec crveno a nisi dosao ni do sredine ceste
tako je na pofalicima kod ekonomske gdje je svako malo udes.
tu je hejbet skola i fakulteta i svi moramo pretrcavati. zeleno i ne postoji kad ides od aspeka prema elektro-energetskoj. voljela bi vidjeti te osobe koje su tako nastimale semafor vise neg se hljeba najest.
al pricekat zeleno svjetlo na pojedinim semaforima je isto kao cekanje Bajrama..
i jos cim zakoracis na cestu 1-2 koraka vec crveno a nisi dosao ni do sredine ceste
na semaforima koji su samo za pjesake, gdje nema drugih vozila sa strane... tu su pjesaci donji.
najbolji primjer drvenija, mislim da se 3 puta duze ceka nego na posti.
a 'ta ce drvenija... 3 skole sa jedne strane, jedna sa druge, pa najprometnija trolejbuska i tramvajska... bezze pjesaci. ali da se moze autom sa drvenije ili iz gimnazijske, tad bi vec bio normalan semafor.
tako je na pofalicima kod ekonomske gdje je svako malo udes.
tu je hejbet skola i fakulteta i svi moramo pretrcavati. zeleno i ne postoji kad ides od aspeka prema elektro-energetskoj. voljela bi vidjeti te osobe koje su tako nastimale semafor vise neg se hljeba najest.
a tek onaj od Alpašine džamije ka "Higijenskom"
uostalom ta ce pješaci--kad su mogli od snajpera bježat i trcat šta im fali i u miru. bitno je da lola zavali sjedište i gleda kroz volan pa odvrne zikumu i opleti.
Ja sam mjerio na pješačkom semaforu između B-Faze i Vojničkog - zeleno traje tačno 5 sekundi.
Dupla traka sa Dobrinje i dupla iz Neđarića.
Tkome se žaliti?!
upravo. recimo, onaj na Marindvoru, onaj dupli, prema Alti. na stranu sto jedva nekako docekas zeleno (i sto ono traje tek nekoliko sekundi), ali vozaci, kojima je takodjer zeleno... koliko puta mi se desilo da ih ja moram izbjegavati na pjesackom prelazu. to se ne obazire ni na sta, a kamoli na pjesaka.
sarajevo je na zalost grad samo za automobile. cini mi se da je sve njima podredjeno, pjesackih zona skoro da i nema, a gdje ih i ima, nikako ne mozes biti siguran, primjerice u Ferhadiji.
cigara wrote:pa eto vi nemojte cekati semafor, al kad vas pokupi nemoj da bude "kreten vozio 1000 na sat treba ga spalit, ubit, zatvorit..."
ma, ne. pogresno si shvatio. niko ne kaze da se ne treba na to paziti. ja uvijek cekam zeleno, nekad se osjecam stvarno kao budala kad jedina cekam dok drugi prelaze (na bilo kojoj boji ). govorim o tome da je strasno lose reguliran taj sistem sa semaforima, pogotovo sto se tice pjesaka jer ih cak ni zeleno nekad ne stiti dovoljno.
a, inace, cesto voze jako brzo kroz naselja, ne postuju jednosmjerne ulice, ne obaziru se na pjesacke prelaze tamo gdje nema semafora (primjer. prelaz na Mojmilu prema Alipasinom kod Dvorane).
cigara wrote:pa eto vi nemojte cekati semafor, al kad vas pokupi nemoj da bude "kreten vozio 1000 na sat treba ga spalit, ubit, zatvorit..."
ja i na najglupljim mogucim semaforima stojim, ali opet mi to nije garancija da me nece pokupiti. bas jucer kod arhitektonskog fakulteta mi se upali zeleno i krenem, dodjem do pola pjesackog kad ulijece lola iz krivine. cenat falio da mi preko noge predje. isto mi se stalno desava na otoci kod okretaljke. jos mi sviraju sto ne pustim prvo auta da prodju. opet da kazem da su tu dvije osnovne skole. ali sad je ipak malo bolje otkad su semafore postavili. tortura je bila kad je bio samo pjesacki.
problem bi se jednostavno rijesio uvodjenjem drakonskih kazni i postavljanjem normalnih semafora.
na 10 većih raskrsnica u gradu gdje se istovremeno pali zeleno svijetlo i za pješake i za automobile, postaviti policajca. nek pišu kazne 10 dana....
garantujem životom da bi se situacija popravila za 50%. većim brojem policajaca i u dužem vremenskom periodu, garantujem da bi se iskorjenilo hrmpalijsko ponašanje vozača i pješaka.
jbt, odem u hrvatsku poslovno, ljudi se sjebaju što neću da zakoračim na zebru. mene strah ne vjerujem da će se vozač zaustaviti... a zaustavljaju se uredno SVI!!!!!!!!!!!
nije frka u cekanju semafora, nego ni cekanje zelenog nije ti nista bolje nego kad pretrcavas
mene i djevojku udarilo auto na sred pjesackog ove zime..
znas sta je bilo zeni opravdanje koja nas je udarila..
"zamaglili mi prozori nisam vas vidjela"
znak stop ogroman ima..nista to nije gledalo nego s parkinga smao gas dalo i direkt u nas..
jos imala dijete od neke 2-3god u autu
to dijete je jedino sto ju je spasilo da je ne posaljem u bolnicu kad je izasla iz auta
prelaz kod američke ambasade, prema kampusu. policajac stoji i gleda blijedo kako vozac komotno ulijece na pjesacki i pri tom se dere na pjesake zasto ga ne propustaju (trubi, koluta ocima), itd. Ja nisam vozac i ne znam zaista ko tu ima prednost, ali glupo je osmisljeno u svakom slucaju da je i pjesaku i vozacu u isto vrijeme zeleno svjetlo. Pogotovo kod nas.
A i ja se zaprepastim kad vidim da vozaci drugdje normalno staju na pjesackim prelazima. Cak i bez semafora I to u Banja Luci recimo.
prelaz kod američke ambasade, prema kampusu. policajac stoji i gleda blijedo kako vozac komotno ulijece na pjesacki i pri tom se dere na pjesake zasto ga ne propustaju (trubi, koluta ocima), itd. Ja nisam vozac i ne znam zaista ko tu ima prednost, ali glupo je osmisljeno u svakom slucaju da je i pjesaku i vozacu u isto vrijeme zeleno svjetlo. Pogotovo kod nas.
A i ja se zaprepastim kad vidim da vozaci drugdje normalno staju na pjesackim prelazima. Cak i bez semafora I to u Banja Luci recimo.
a kad mi dođu gosti kakvi izvana, to skače na zebru ko da prednost ima
na 10 većih raskrsnica u gradu gdje se istovremeno pali zeleno svijetlo i za pješake i za automobile, postaviti policajca. nek pišu kazne 10 dana....
garantujem životom da bi se situacija popravila za 50%. većim brojem policajaca i u dužem vremenskom periodu, garantujem da bi se iskorjenilo hrmpalijsko ponašanje vozača i pješaka.
jbt, odem u hrvatsku poslovno, ljudi se sjebaju što neću da zakoračim na zebru. mene strah ne vjerujem da će se vozač zaustaviti... a zaustavljaju se uredno SVI!!!!!!!!!!!
i pješaci poštuju svoje smafore takođe...
tako i ja kad odem u ŠveCku nekoliko dana mi treba da se uhavizam i skontam da nisam u SA
Ah, da. Isto tako onaj semafor u Nedzaricima prema tramvajskoj stanici. Ono nije normalno i zaista je opasno jer se radi o prometnoj saobracajnici na kojoj vozaci jako brzo voze ( a nerijetko se znaju zaletiti i u tramvajske i autobuske stanice). Zeleno svjetlo tek je treptaj (sorry na izrazu ), dakle obavezno se zateknes na pola pjesackog prelaza kad te ulovi crveno. Imas onda opcije da se uzasnuto trkom vratis nazad (kod kioska), ako ti neko preprijeci put autom ili da se hrabro probijas naprijed (ka stanici). U svakom slucaju uzbudljivo.
sheilak wrote:Ah, da. Isto tako onaj semafor u Nedzaricima prema tramvajskoj stanici. Ono nije normalno i zaista je opasno jer se radi o prometnoj saobracajnici na kojoj vozaci jako brzo voze ( a nerijetko se znaju zaletiti i u tramvajske i autobuske stanice). Zeleno svjetlo tek je treptaj (sorry na izrazu ), dakle obavezno se zateknes na pola pjesackog prelaza kad te ulovi crveno. Imas onda opcije da se uzasnuto trkom vratis nazad (kod kioska), ako ti neko preprijeci put autom ili da se hrabro probijas naprijed (ka stanici). U svakom slucaju uzbudljivo.
djaba i semafori i zebre i ležeci policajci kad vlada jedan opšti haos--jedna nekultura-javašluk je najblaži termin
-najbolja vaspitna metoda je po novcaniku.
U normalnim zemljama kad pjesak strada vozac je uvjek kriv, da postuje saobracajne znakove, pravo prvenstva, semafore ... imao bi dosta vremena da sprjeci katastrofu. Ali posto smo mi divljaci kod nas se to ne zna. Mozes ti kazne pisati pjesaku ali to ne pije vode, on to sam zguzva i baci na travnatu povrsinu.
sheilak wrote:Ah, da. Isto tako onaj semafor u Nedzaricima prema tramvajskoj stanici. Ono nije normalno i zaista je opasno jer se radi o prometnoj saobracajnici na kojoj vozaci jako brzo voze ( a nerijetko se znaju zaletiti i u tramvajske i autobuske stanice). Zeleno svjetlo tek je treptaj (sorry na izrazu ), dakle obavezno se zateknes na pola pjesackog prelaza kad te ulovi crveno. Imas onda opcije da se uzasnuto trkom vratis nazad (kod kioska), ako ti neko preprijeci put autom ili da se hrabro probijas naprijed (ka stanici). U svakom slucaju uzbudljivo.
djaba i semafori i zebre i ležeci policajci kad vlada jedan opšti haos--jedna nekultura-javašluk je najblaži termin
-najbolja vaspitna metoda je po novcaniku.
zipoo wrote:U normalnim zemljama kad pjesak strada vozac je uvjek kriv, da postuje saobracajne znakove, pravo prvenstva, semafore ... imao bi dosta vremena da sprjeci katastrofu. Ali posto smo mi divljaci kod nas se to ne zna. Mozes ti kazne pisati pjesaku ali to ne pije vode, on to sam zguzva i baci na travnatu povrsinu.
Po tome nam onda i ne trebaju semafori, pješaci mogu da rade šta hoće.Ne znam šta hoćeš reći ovom rečenicom ali meni se dešavalo da pješak izleti na moje zeleno na glavnoj saobraćajnici zato što mu se žuri vjerovatno.
hahah sha vam je ba sha se pravdate znam o cemu pricate, pjesacim i ja cesto
semafori su uzas, ne predjes trecinu ceste ono govno blinka... dodjes do pola crveno se upali
jos ako neko sporije hoda iz bilo kakvog razloga ocekuje ga ili neugodnost sto blokira saobracaj ili neki lola koji ce opaliti po trubi ko da mu se sin zeni
zipoo wrote:U normalnim zemljama kad pjesak strada vozac je uvjek kriv, da postuje saobracajne znakove, pravo prvenstva, semafore ... imao bi dosta vremena da sprjeci katastrofu. Ali posto smo mi divljaci kod nas se to ne zna. Mozes ti kazne pisati pjesaku ali to ne pije vode, on to sam zguzva i baci na travnatu povrsinu.
Prvo koje normalne zemlje? Drugo vozis li i koliko dugo?
Ogranicenje na glavnoj je 60, ja licno vozim izmedju 50-60. Nema teoretske sanse da ne udarim glupu babu koja krene prelaziti 20 metara ispred mene. U stvari ima, ako skrenem naglo i izazovem drugi sudar. Postivanje saobracajnih znakova ne znaci nista ako levat pogleda desno tek kad dodje na po trake
Prvo koje normalne zemlje? Drugo vozis li i koliko dugo?
Ogranicenje na glavnoj je 60, ja licno vozim izmedju 50-60. Nema teoretske sanse da ne udarim glupu babu koja krene prelaziti 20 metara ispred mene. U stvari ima, ako skrenem naglo i izazovem drugi sudar. Postivanje saobracajnih znakova ne znaci nista ako levat pogleda desno tek kad dodje na po trake
Krenes od slovenaca pa sve tamo prema zapadu. Vozim, 2,5 god. Da mozda nebi mogao se zaustaviti ali bi smanjio silu udarca ili sta vec, i na kraju nebi neciju djecu ostavio bez roditelja. I u normalnim zemljama ti nece iskakat ljudi ispred auta.
ja sam i pjesak i vozac, i kao i jedno i drugo dozivljavam traume svako malo. iako apsolutno ne prelazim mimo pjesackog i semafora (kad sam bila u srednjoj policajac na drveniji, kod skole, mi rekao da ce mi kaznu napisat i utjerao strah u kosti), to vristi skici bibice vozac, strasno.
a opet ako vozim, osjecam se ko u nekoj igrici gdje moras izbjegavat pjesake...i stvarno kad skrecem uvijek stanem da pjesaci predju, bez neke nervoze i sta ti ja znam, i onda krenem, kad tamo covjek usred nicega mi pretrcava ulicu i moram kociti...
ljudi danas su jako nervozni, uvijek svi negdje zure, i misle da su bitniji od ostalih i tako...jednostavno, svak o sebi...
ubjedljivo najmrze mjesto mi je tamo na skenderiji, gdje tramvaj stoji, vjecito ljudi dodju do onog coska gdje se kriza onaj most sa glavnom cestom i tu pretrcavaju na tom cosku, a semafor im je bukvalno 20tak metara nize....pa zasto?