SARAJEVO - CRNA HRONIKA
-
UnscarD
- Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.
#6776 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Konkretno kod nas, problem je u pravosudju. Uzmite samo primjer onog Tacija. Osude covijeka na 12 godina i puste ga kuci da od kuce ceka slobodno mjesto u zatvoru. Covijeka sa 2 drzavljanstva i ko zna koliko para. Siguran sam da bi on cekao slobodno mjesto u zatvoru. Ipak, neka "poetska pravda" ga je stigla jer je osamario onu zenu pa se javnost digla i SAMO zbog toga su ga opet uhapsili inace bi covijek sada bio slobodan negdje a mi bi smo i zaboravili da je postojao neki Taci osudjen na 12 godina. Da li neko pitao ko je unutar pravosudja odgovoran sto se covijek osudjen na 12 godina pusta kuci???? Da li je neko odgovarao za to? Barem suspenzijom?
- Meshtar
#6777 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Meni je samo žao što je u ovoj državi prinudni rad totalno potcijenjen. Ništa te ne promijeni kao krampa i lopata na plus 30. Plus što dobiješ jeftinu radnu snagu. Koliko kriminalaca ima, trasa autoputa do mora bi bila završena za dvije godine. 
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#6778 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
ja odgovorno tvrdim da je porast kriminaliteta u odnosu na predratni uzrokovan i nepostojanjem služenja vojnog roka. i to mislim onog u JNA koji je od dječaka pravio muškarce.Meshtar wrote:Meni je samo žao što je u ovoj državi prinudni rad totalno potcijenjen. Ništa te ne promijeni kao krampa i lopata na plus 30. Plus što dobiješ jeftinu radnu snagu. Koliko kriminalaca ima, trasa autoputa do mora bi bila završena za dvije godine.
danas imamo balavce od 35, koji se 'rokaju' po koljenima...
-
UnscarD
- Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.
#6779 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Ovo je mozda malo off topic ali kad ste vec kod vojske, kako bi lagano uveo obavezno sluzenje zemlji u trajanju od 12 mjeseci a sto bilo neka vrsta hibrida izmedju radnih akcija i vojnog roka. I zene i muskarci. Pa bi ih izmjesao tako da oni iz hercegovine rade u RS-u a oni iz RS po hercegovini. Nista ne spaja kao ljubav
Ovi bogati bi mogli da kupe svoje pravo da ne sluze zemlji za recimo jedno 20.000 KM. Bilo bi i takvih. I lagano auto put.
Ovi bogati bi mogli da kupe svoje pravo da ne sluze zemlji za recimo jedno 20.000 KM. Bilo bi i takvih. I lagano auto put.
- Meshtar
#6780 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Iskreno ne mislim da vojni rok ima veze sa tim. Vojni rok samo uzima čovjeku godinu dana života, jest da poslije toga zbnaš super složiti krevet i očistiti četkicom wcChmoljo wrote:ja odgovorno tvrdim da je porast kriminaliteta u odnosu na predratni uzrokovan i nepostojanjem služenja vojnog roka. i to mislim onog u JNA koji je od dječaka pravio muškarce.Meshtar wrote:Meni je samo žao što je u ovoj državi prinudni rad totalno potcijenjen. Ništa te ne promijeni kao krampa i lopata na plus 30. Plus što dobiješ jeftinu radnu snagu. Koliko kriminalaca ima, trasa autoputa do mora bi bila završena za dvije godine.
Za godinu dana npr.volontiranja ili rada stekne se značajno radno iskustvo i stvore određena poznanstva, što je puno vrijednije od onoga što dobiješ u vojsci.
Najveći problem je to što kazne nisu adekvatne djelu. Uhapse te, pa te puste, pa te fol opet uhapse, pa onda ideš u zatvor k'o na posao i puste te vikendom kući.
Da stvari idu ovako puno bi manje kriminala bilo:
- brzo hapšenje
- brzo i efektno suđenje
- adekvatne kazne
- služenje u pravim zatvorima i prinudni i društveno korisni rad.
Kada ljudima u glavi bude da će nadrljati ako se bave kriminalom, tad će mu stopa i pasti. Sve ostalo je prazna priča. Dok god se kriminalci uzdaju u sporost i relativnu strogoću pravne države ovako će se ponašati.
Pa da ima zakon koji te automatski šalje u zatvor ili čiščenje ulica ako te uhvate sa ilegalnim naoružanjem, ne bi niko nosio oružje.
- Lakat Jebić
#6781 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
meni se moja raja smije, posto svaki moj komentar na neku obijest glasi: eh, da je samo jedno dva mjeseca u rudnik...
- JThomas
#6782 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
to.Meshtar wrote: Iskreno ne mislim da vojni rok ima veze sa tim. Vojni rok samo uzima čovjeku godinu dana života, jest da poslije toga zbnaš super složiti krevet i očistiti četkicom wc
Za godinu dana npr.volontiranja ili rada stekne se značajno radno iskustvo i stvore određena poznanstva, što je puno vrijednije od onoga što dobiješ u vojsci.
Najveći problem je to što kazne nisu adekvatne djelu. Uhapse te, pa te puste, pa te fol opet uhapse, pa onda ideš u zatvor k'o na posao i puste te vikendom kući.
- brzo hapšenje
- brzo i efektno suđenje
- adekvatne kazne
Kada ljudima u glavi bude da će nadrljati ako se bave kriminalom, tad će mu stopa i pasti. Sve ostalo je prazna priča. Dok god se kriminalci uzdaju u sporost i relativnu strogoću pravne države ovako će se ponašati.
Pa da ima zakon koji te automatski šalje u zatvor ili čiščenje ulica ako te uhvate sa ilegalnim naoružanjem, ne bi niko nosio oružje.
teoretičari kriminologije kažu da je izvjesnost i neizbježnost kazne važnija za prevenciju kriminala nego strogoća. a u nas nema nijednog od tih elemenata, kazne nisu niti izvjesne, niti neizbježne niti adekvatne. u startu - istraga i suđenje su jako spori. zatvorski kapaciteti su pretrpani, pa onda većina delinkvenata dobije mnogo manje kazne od adekvatnih (ili uslovne, tužioci za lakša djela jedva čekaju nagodbe da pune normu osuda, i vuk sit i ovce na broju) čisto zato jer nemaju gdje da ih smjeste. onaj ko još ima para za dobrog advokata - bog da ga vidi. a i oni koje smjeste se vrate gori nego što su izašli - preodgojno ili zastrašujuće djelovanje nula poena.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#6783 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
ne kažem ja da treba vratiti vojni rokMeshtar wrote: Iskreno ne mislim da vojni rok ima veze sa tim. Vojni rok samo uzima čovjeku godinu dana života, jest da poslije toga zbnaš super složiti krevet i očistiti četkicom wc
- brzo hapšenje
- brzo i efektno suđenje
- adekvatne kazne
od te četiri tačke koje si nabrojao, četvrta mi se čini kao najlakša za provesti u trenutnoj situaciji, tj. društveno koristan rad. hvala bogu kamenoloma ima dovoljno. za manje prekršaje, recimo metenje smeća po Ferhadiji ili sakupljanje čikova po tramvajskim stajalištima.
volio bih vidjeti ego jogunastih balavaca kada ga prepozna neko, a hvala Bogu, grad je toliko mali da te uvijek neko pozna...
- Meshtar
#6784 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Pa nisam siguran da bi meni neki brko iz Donje Brijesnice koji bi mi npr bio nadređeni utjerao autoritet. Autoritet ti ugrađuju kao klincu kroz odgoj i sve ostalo. Meni je npr. moj stari bio autoritet. Onda fenomen zvani starija i mlađa raja i slično. Začas fasuješ degeneka ako ne poštuješ autoritet 
Odgoj je zakon!
A što se ostalog tiče, itekako se slažemo
Odgoj je zakon!
-
somethings
#6785 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
To je odlična ideja. Ne treba da se smiju, već da se slažu.Lakat Jebić wrote:meni se moja raja smije, posto svaki moj komentar na neku obijest glasi: eh, da je samo jedno dva mjeseca u rudnik...
- Vragolan
#6786 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
u vojsci se to zvalo cebovanjeMeshtar wrote:Pa nisam siguran da bi meni neki brko iz Donje Brijesnice koji bi mi npr bio nadređeni utjerao autoritet. Autoritet ti ugrađuju kao klincu kroz odgoj i sve ostalo. Meni je npr. moj stari bio autoritet. Onda fenomen zvani starija i mlađa raja i slično. Začas fasuješ degeneka ako ne poštuješ autoritet
Odgoj je zakon!
jer citav vod najebe zbog pojedinca, pa ako neces da se potrudis i ako glumis mangupa dobijes batina
taj brko bi ti usadio neke stvari za ubuduce sto bi se reklo, tipa da se ne kofrcis kada ne treba tj da znas da uvijek ima jaci
- Meshtar
#6787 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
To sam naučio u svojoj mahali, bez potrebe za nekim brkom u uniformi
Poštujem autoritete, nemam problema sa zakonom i slično...
Ali tema nije vojni rok, ako se ne varam već ima ista.
Poštujem autoritete, nemam problema sa zakonom i slično...
Ali tema nije vojni rok, ako se ne varam već ima ista.
-
SundanceKid
#6788 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Dobro sad, dosta je faktora koji su tu uticali, i vojni rok se cini kao dobra stvar za ovu balavurdiju, i jeste nedvojbeno, bio bi, ali taj stav "sta mi mozes" treba u kuci da ti roditelji izbiju, a ne vojska. To se djeci iz kuce ugradjuje, u okviro nekog elementarnog vaspitanja. Ja nisam bio u vojsci, a i nikad mi se nije desilo da se trsim takvim stavovima.Chmoljo wrote:ne kažem ja da treba vratiti vojni rokMeshtar wrote: Iskreno ne mislim da vojni rok ima veze sa tim. Vojni rok samo uzima čovjeku godinu dana života, jest da poslije toga zbnaš super složiti krevet i očistiti četkicom wc
- brzo hapšenje
- brzo i efektno suđenje
- adekvatne kazne
Pa da ima zakon koji te automatski šalje u zatvor ili čiščenje ulica ako te uhvate sa ilegalnim naoružanjem, ne bi niko nosio oružje.samo da je i to doprinosilo odgoju buntovne omladine. jer, osim kreveta i četkice za zube, zaboravio si i to da se nauči slušati autoritet. nema stava "šta mi možeš"...
od te četiri tačke koje si nabrojao, četvrta mi se čini kao najlakša za provesti u trenutnoj situaciji, tj. društveno koristan rad. hvala bogu kamenoloma ima dovoljno. za manje prekršaje, recimo metenje smeća po Ferhadiji ili sakupljanje čikova po tramvajskim stajalištima.
volio bih vidjeti ego jogunastih balavaca kada ga prepozna neko, a hvala Bogu, grad je toliko mali da te uvijek neko pozna...
Ovdje se desila nekakva ruralno-urbana inverzija za vrijeme rata, gdje je ona srz civilizovanog, urbanog, gospodskog stanovistva otisla, a doso je go seljak, bez kulture zivljenja, i proci ce jos generacija i generacija, dok se naturalizuju sve seljacine, i uklope u civilizaciju. Sve to mora krenut iz kuce i odgoja, tu ucis ponasanje, moral, sta valja sta ne valja...
- Boom71
#6789 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Ma cijeli je to lanac.
Samo kod nas su neke karike slabe i smjesne,a neke ni ne postoje!
Samo kod nas su neke karike slabe i smjesne,a neke ni ne postoje!
- Vragolan
#6790 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
fakat taj privatni zatvor nije los biznis
ima li ista kod nas u vezi toga u zakonima
mogao bi iznajmljivati radnu snagu
koja je jeftina, nista im ne placas, osim hrane i 2 kombinezona
dusu dalo za nekog pogona, imas ranu snagu kojoj nisi obavezan uplacivati staz i doprinose
a moraju raditi
ima li ista kod nas u vezi toga u zakonima
mogao bi iznajmljivati radnu snagu
koja je jeftina, nista im ne placas, osim hrane i 2 kombinezona
dusu dalo za nekog pogona, imas ranu snagu kojoj nisi obavezan uplacivati staz i doprinose
a moraju raditi
-
Gray
#6791 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Te priče tipa ne moraš im platiti, prisilni rad u kamenolomu i slično su nemoguće, ne može se natjerati nekoga da radi dok služi zatvorsku kaznu. Druga je stvar ako sam izabere u zamjenu za povlastice, neku platu i sl, ali natjerati nekoga da radi protiv njegove volje se više ne može 
-
SundanceKid
#6792 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Danas opet tuca u tramvaju!!! Ne znam detalje, prijateljica mi rece, kod "Holiday Inn"-a, u tramvaju, oko 13-14h, opet frka, tuca...ako ko zna vise o tome nek napise!
Pa do kad vise???
Pa do kad vise???
- Vragolan
#6793 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
pa zato i pitamGray wrote:Te priče tipa ne moraš im platiti, prisilni rad u kamenolomu i slično su nemoguće, ne može se natjerati nekoga da radi dok služi zatvorsku kaznu. Druga je stvar ako sam izabere u zamjenu za povlastice, neku platu i sl, ali natjerati nekoga da radi protiv njegove volje se više ne može
mozda ako bi se to zakonski regulisalo
ali opet nista od prsilnog rada, sto ti kazes moralo bi nesta na fol tih povlastica
hebem ti ljudska prava
- holowey
#6794 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
juce kod muzeja, danas kod holiday inna...SundanceKid wrote:Danas opet tuca u tramvaju!!! Ne znam detalje, prijateljica mi rece, kod "Holiday Inn"-a, u tramvaju, oko 13-14h, opet frka, tuca...ako ko zna vise o tome nek napise!
Pa do kad vise???
ispade taj dio oko tehnicke k'o zona sumraka il' bermudski trougao, jal' tramvaj prodje tuda, odmah neki belaj u njemu izbije
-
♥ Julianna ♥
#6795 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Naravno da može, zove se - rad za opće dobro na slobodi.Vragolan wrote:Gray wrote:Te priče tipa ne moraš im platiti, prisilni rad u kamenolomu i slično su nemoguće, ne može se natjerati nekoga da radi dok služi zatvorsku kaznu. Druga je stvar ako sam izabere u zamjenu za povlastice, neku platu i sl, ali natjerati nekoga da radi protiv njegove volje se više ne može
Nažalost, provedbeni propisi - ne postoje.
- Meshtar
#6796 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
♥ Julianna ♥ wrote:Naravno da može, zove se - rad za opće dobro na slobodi.Vragolan wrote:Gray wrote:Te priče tipa ne moraš im platiti, prisilni rad u kamenolomu i slično su nemoguće, ne može se natjerati nekoga da radi dok služi zatvorsku kaznu. Druga je stvar ako sam izabere u zamjenu za povlastice, neku platu i sl, ali natjerati nekoga da radi protiv njegove volje se više ne može
Hvala J
- slobodni armirach
#6797 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Chmoljo wrote: ja odgovorno tvrdim da je porast kriminaliteta u odnosu na predratni uzrokovan i nepostojanjem služenja vojnog roka. i to mislim onog u JNA koji je od dječaka pravio muškarce.
sama sustina
- Vragolan
#6798 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
znaci fali samo propis♥ Julianna ♥ wrote:Naravno da može, zove se - rad za opće dobro na slobodi.Vragolan wrote:Gray wrote:Te priče tipa ne moraš im platiti, prisilni rad u kamenolomu i slično su nemoguće, ne može se natjerati nekoga da radi dok služi zatvorsku kaznu. Druga je stvar ako sam izabere u zamjenu za povlastice, neku platu i sl, ali natjerati nekoga da radi protiv njegove volje se više ne može
pa to i kontam, da bi trebalo to nekako ozakoniti
ali zar se to ne bi krsilo sa ljudskim pravima, mislim na prisilan rad, jer fakticki bi ti zatvorenici bili robovi
to bi trebalo nekako kao u ameriKi, kad si u zatvoru ti si property of state
-
♥ Julianna ♥
#6799 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Nema na čemu MMeshtar wrote:♥ Julianna ♥ wrote:Naravno da može, zove se - rad za opće dobro na slobodi.Gray wrote:Te priče tipa ne moraš im platiti, prisilni rad u kamenolomu i slično su nemoguće, ne može se natjerati nekoga da radi dok služi zatvorsku kaznu. Druga je stvar ako sam izabere u zamjenu za povlastice, neku platu i sl, ali natjerati nekoga da radi protiv njegove volje se više ne može
Hvala J
- Jara
#6800 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Ne znaš da Behmen nije u kantonalnoj vlasti?dzeno123 wrote:Behmen na vlasti 2 radna dana?Jara wrote:Da, na vlasti su već puna 2 radna dana!dzeno123 wrote:Ne znam kako raja ne moze da shvati da vecinu nevladinih organizacija drzi sdp koja je trenutno vladajuca stranka u sa kantonu i sve dok je tako nece biti novih protesta organizovanih od nevladinih organizacija. Evo u porastu je kriminal pa cak i u duplo vecem broju u odnosu na period kada se desio slucaj Denis Mrnjavac ali sto se sad ne oglasi "Dosta", pa nece rusit svog covjeka Behmena.