Ovo je moj prvi post, jer smatram da je besmisleno trošiti vrijeme na to, ali sada moram dati komentar na ovo. Ovo je uzrok svih problema u našem devijantnom društvu, i nažalost ništa to ne može promijeniti za duže vrijeme, ma koliko vi pisali ovdjeUnscarD wrote:Samo da ovima koji prizivaju povratak prijeratne "milicije" (jer je bilo toga i na ovoj i na ostalim temama) i koji misle da ce time rijesiti problem porasta krimininala, pokusam objasniti da brutalnost policije nema nikakve veze sa stopom kriminala niti bi to rijesilo bilo sta.
Ono sto utice na porast kriminila je prije svega nezaposlenost a zatim i socijalne razlike. Primjera radi policija u Brazilu je izuzetno brutalna ali to ne znaci da imaju ikakvog uspijeha u borbi sa kriminalom. Sa druge strane scandinavske zemlje nemaju brutalnu policiju ali imaju jednu od najmanjih stopa kriminala na svijetu. Razlog za nisku stopu kriminala je izjednacen standard. Nema drasticnih razlika. Vecina zivi prilicno isto. Slicna situacija je bila i u bivsoj nam drzavi gdje je vecina zivjela isto. Cim nema drasticnih razlika, cim klinac na ulici ne gleda u auto koje njegov vrsnjak vozi a koje on moze kupiti za tacno 250 mjeseci (100.000 KM auto / 400 KM platom) odnosno za 20 godina pod uslovom da svede troskove zivota da udah i izdah, jer ima posao koji mu je tetka sredila i tako radosna mu pozvala majku da joj saopsti da je nakon dvije godine bezuspjesnih pokusaja komplet familije, eto nekako, uspjela malom da zavrsi kakav takav posao: "Seno, nije neka plata za pocetak ali dobra je firma, ne kasni puno plata, bude do 15-og. Direktor je malo strog ali Bogami pravican a i kaze da bi mali mogao za jedno godinu dvije ako se pokaze, preci na dostavu. A Seno to ti je bar 5 stoja" ." Ma i mi smo bona radili, pa sjecas se mene u Zoru sa Vratnika svako jutro u 5h, samo ja i psi lutalice i tako 20 godina...pa evo sta mi fali. Dva insana odgojila, ma fala ti sestro draga samo da ga sklonim sa ulice i one njegove raje, Bogami ce mi ga na kakav belaj navratit".
Ne kontaju ni tetka ni majka mu, da ga nisu uopste usrecili jer on zna da Selmu dovozi svake sedmice iz grada auto za koje njemu treba 250 mjeseci da ga kupi i da sa tim poslom, tesko da ce moci ikada vise imati one duge razgovore sa Selmom u kojima je do prije par godina tako uzivao. A i Selma je. Bar mu se tako tada cinilo.
Pozdrav