SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#6351 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by 1946 »

johntra wrote:
1946 wrote:
johntra wrote:klocevi sa sa-x portala su trebali napisati u nadnaslovu vijesti Novi grad Sarajevo ili Sarajevo, a ne samo Novi grad, jer je to opština u RS-u...
Dobro su napisali. Grad u manjem entitetu se zove Bosanski Novi, bar za one kojima je BiH domovina. Ovima što ukidaju prefixe "Bosanski" se ponjamke u džep.
Sa-x :thumbup:
Zvanično ime te opštine je Novi grad, čak i u pojmovima državnih institucija, jer se rijetko gdje koristi naziv Novi grad-Bosanski novi, nažalost...a i zvanično ime sarajevske opštine je Novi grad Sarajevo...jedno je patriotizam, a drugo je pismenost...
Otići ćemo u politiku previše ako nastavimo, a njoj ovdje nije mjesto :)
Creasy

#6352 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Creasy »

johntra wrote:
1946 wrote:
johntra wrote:klocevi sa sa-x portala su trebali napisati u nadnaslovu vijesti Novi grad Sarajevo ili Sarajevo, a ne samo Novi grad, jer je to opština u RS-u...
Dobro su napisali. Grad u manjem entitetu se zove Bosanski Novi, bar za one kojima je BiH domovina. Ovima što ukidaju prefixe "Bosanski" se ponjamke u džep.
Sa-x :thumbup:
Zvanično ime te opštine je Novi grad, čak i u pojmovima državnih institucija, jer se rijetko gdje koristi naziv Novi grad-Bosanski novi, nažalost...a i zvanično ime sarajevske opštine je Novi grad Sarajevo...jedno je patriotizam, a drugo je pismenost...

Kad vec spominjes pismenost, Novi Grad se pise sa velikim slovima... sorry na OT.
johntra

#6353 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by johntra »

moja opaska za pismenost je bila više upućena za zvaničan naziv opštine, a ne kako se ista piše..u svakom slučaju, hvala na ispravci... :thumbup:
poznanik

#6354 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by poznanik »

burek_in_space wrote:A da nije kod nas donesen neki zakon, koji je proshao nezapazheno, o upotrebi pirotehnichkih sredstava, kao u Hrvatskoj?! :?

U FBiH upotrebu pirotehničkih sredstava uglavnom reguliraju kantonalni zakoni o javnom redu i miru (u Kantonu Sarajevo - Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira iz 2007. godine - član 6. - http://mupks.ba/?jezik=bos&x=86&y=117), iako postoji i federalni Zakon o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme i drugi slični zakoni.

Ovaj zakon nije prošao neopaženo i njegove odredbe o upotrebi pirotehničkih sredstava samo su nastavak zakonskih odredaba iz ranijeg, prijeratnog, zakonodavstva.

Na žalost, mlade generacije ne poznaju pravila i propise ni iz današnjeg sistema, kamoli iz ranijeg :(
burek_in_space

#6355 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by burek_in_space »

poznanik wrote: U FBiH upotrebu pirotehničkih sredstava uglavnom reguliraju kantonalni zakoni o javnom redu i miru (u sarajevskom kantonu - Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira iz 2007. godine - član 6. - http://mupks.ba/?jezik=bos&x=86&y=117), iako postoji i federalni Zakon o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme i drugi slični zakoni.

Ovaj zakon nije prošao neopaženo i njegove odredbe o upotrebi pirotehničkih sredstava samo su nastavak zakonskih odredaba iz ranijeg, prijeratnog, zakonodavstva.

Na žalost, mlade generacije ne poznaju pravila i propise ni iz današnjeg sistema, kamoli iz ranijeg :(
Pogreshno sam se izrazio, pa je to mozhda uzrok nesporazuma.
U Hrvatskoj je ove godine usvojen zakon kojim se odobrava upotreba i prodaja pirotehnichkih sredstava u periodu od 27.12. stare godine do 1.1. nove godine. , pa kontam da nije i kod nas neshto slichno usvojeno, i da su zato nikli onoliki shtandovi po gradu. :-)
poznanik

#6356 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by poznanik »

burek_in_space wrote:...U Hrvatskoj je ove godine usvojen zakon kojim se odobrava upotreba i prodaja pirotehnichkih sredstava u periodu od 27.12. stare godine do 1.1. nove godine. , pa kontam da nije i kod nas neshto slichno usvojeno, i da su zato nikli onoliki shtandovi po gradu. :-)

Po mom mišljenju taj vremenski izuzetak iz zakona nema smisla. Postoje jasni razlozi zbog čega je propisana zabrana i neki "svečarski dani" neće spriječiti nepropisno rukovanje i ev. povređivanje.

Mladić iz Novog Grada je mogao sačuvati svoje prste da je imao više znanja i predostrožnosti u rukovanju petardama (iako se nekom čini smiješnim oprez, petarde nikako nisu bezazlene i bezopasne).
Po Hrvatskoj, gubitak dva prsta bi bila samo legalizacija povrede :(
burek_in_space

#6357 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by burek_in_space »

poznanik wrote:
Po mom mišljenju taj vremenski izuzetak iz zakona nema smisla. Postoje jasni razlozi zbog čega je propisana zabrana i neki "svečarski dani" neće spriječiti nepropisno rukovanje i ev. povređivanje.

Mladić iz Novog Grada je mogao sačuvati svoje prste da je imao više znanja i predostrožnosti u rukovanju petardama (iako se nekom čini smiješnim oprez, petarde nikako nisu bezazlene i bezopasne).
Zar ti stvarno mislish da je nekome toliko stalo do zdravlja gradjana, ako se vrti pozamashan novac?!
poznanik

#6358 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by poznanik »

burek_in_space wrote:
poznanik wrote:

Zar ti stvarno mislish da je nekome toliko stalo do zdravlja gradjana, ako se vrti pozamashan novac?!
Mislim da u društvu još ima normalnih ljudi, mislim da nisu svi pogubili zdrav razum i da svi ne trče za novcem, nekom je stalo da ima normalne i zdrave sugrađane.

Žao mi je što se krećeš u pogrešnom okruženju pa ne vidiš iza... :(
ultima_palabra

#6359 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by ultima_palabra »

poznanik wrote:
burek_in_space wrote:
poznanik wrote:

Mislim da u društvu još ima normalnih ljudi, mislim da nisu svi pogubili zdrav razum i da svi ne trče za novcem, nekom je stalo da ima normalne i zdrave sugrađane.

Mislim da je rekabu mislio na vlast - sve 3 poluge ;-)
burek_in_space

#6360 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by burek_in_space »

poznanik wrote:

Ne znam bash ko je ovdje u zabludi, ali hajde de.
daxon

#6361 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by daxon »

poznanik wrote:Mladić iz Novog Grada je mogao sačuvati svoje prste da je imao više znanja i predostrožnosti u rukovanju petardama
Problem je u tome što se naprave koje ti kidaju prste prodaju u sred Ferhadije svima redom od 3 do sto godina.
To isto da odobre prodaju bombi po ulici pa kad neko nastrada da se kaže 'jebiga nije pravilno rukovao', kao da nam nije dosta bilo sakaćenja u ratu i kao da nemamo dovoljno minskih polja, znam lika koji je samo malo gore od ovog momka prošao, a nagazio je na paštetu.
Imam sina, kad bi kući donio tako neku explozivnu napravu koju mu je prodao neko na ulici, tome liku koji mu je to prodao bi je u nos ugurao.
Zamislite samo kakve oni bombe djeci prodaju, ne mogu da vjerujem da su još za takve rabote dobili odobrenje u sred ferhadije :-)
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#6362 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Admir_1984 »

daxon wrote:
poznanik wrote:Mladić iz Novog Grada je mogao sačuvati svoje prste da je imao više znanja i predostrožnosti u rukovanju petardama
Problem je u tome što se naprave koje ti kidaju prste prodaju u sred Ferhadije svima redom od 3 do sto godina.
To isto da odobre prodaju bombi po ulici pa kad neko nastrada da se kaže 'jebiga nije pravilno rukovao', kao da nam nije dosta bilo sakaćenja u ratu i kao da nemamo dovoljno minskih polja, znam lika koji je samo malo gore od ovog momka prošao, a nagazio je na paštetu.
Imam sina, kad bi kući donio tako neku explozivnu napravu koju mu je prodao neko na ulici, tome liku koji mu je to prodao bi je u nos ugurao.
Zamislite samo kakve oni bombe djeci prodaju, ne mogu da vjerujem da su još za takve rabote dobili odobrenje u sred ferhadije :-)
Niko mu je na silu sigurno nece prodati, znaci sve je ponuda-potraznja. Prvo bi mozda trebao sebe pitati gdje sam pogrijesio pa dijete ode da kupi explozivne naprave, pa onda par vaspitnih djetetu opaliti, pa onda tek ici ganjati covjeka koji mu je prodao, pa policiju sto ne radi svoj posao, pa sudstvo, skupstinum parlament i slicno

Ja kada sam bio mladji, jednom sam donio petardu kuci i zaradio degenek. Od tad vishe nikad
daxon

#6363 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by daxon »

Admir_1984 wrote:Niko mu je na silu sigurno nece prodati, znaci sve je ponuda-potraznja.
Ajmo onda prodavati i drogu po štandovima i oružje sve je ponuda i potražnja, jer kad neko može prodavati bez ikakve kontrole, odgovornosti i sankcija naprave koje te mogu osakatiti onda šta reći, a da si malo stariji znao bi da djeca nisu svjesna odgovornosti, opasnosti i posljedica.
Problem je u tome što se pirotehnika koje može ugroziti živote prodaje ko bomboni svima.
To bi trebalo da se prodaje u specijaliziranim radnjama i to samo licima starijim od 18 godina, a svaka druga prodaja da je kažnjiva pa ako tata debil želi svom djetetu to kupiti bujrum.

Zanima me još ko garantuje ili atestira ispravnost tih pirotehničkih sredstava, ko kaže da onom momku nije odmah explodirala čim je pripalio, i ko snosi odgovornost za to, koga tužiti ako je neko nastradao zbog neispravnosti?
Dakle ovde je pitanje odgovornosti, a jedino je odgovorna država koja ne spriječava već naprotiv potiče ovakve skandalozne rabote.
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#6364 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by 1946 »

daxon wrote:Ajmo onda prodavati i drogu po štandovima i oružje sve je ponuda i potražnja, jer kad neko može prodavati bez ikakve kontrole, odgovornosti i sankcija naprave koje te mogu osakatiti onda šta reći, a da si malo stariji znao bi da djeca nisu svjesna odgovornosti, opasnosti i posljedica.
To se i radi, doduše ne baš na štandovima, ali vrlo blizu tome. I opet možeš primjeniti ono Admirovo "nek' dijete donese drogu/pištolj kući i da ga babo/tata izdegeneči" pa to više nikad učiniti neće.
daxon

#6365 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by daxon »

Ne pomaže degenjek uvijek, šta ja znam raje koji su od svojih roditelja primali degenjek pa ništa oni opet po svom.
Radi se i o preventivi, smanjiti na najmanju moguću mjeru mogućnost da djeca dođu do naprava koje ih mogu osakatiti, slično kao s drogom i oružjem, niko to ne može potpuno iskorjeniti ali se može potruditi da bude što manje dostupna.
kokuz_sa

#6366 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by kokuz_sa »

daxon wrote:Ne pomaže degenjek uvijek, šta ja znam raje koji su od svojih roditelja primali degenjek pa ništa oni opet po svom.
Radi se i o preventivi, smanjiti na najmanju moguću mjeru mogućnost da djeca dođu do naprava koje ih mogu osakatiti, slično kao s drogom i oružjem, niko to ne može potpuno iskorjeniti ali se može potruditi da bude što manje dostupna.
ma batina iz raja izasla..treba znat i izdegenjat..
a sada cuvaju ljudi djecu ko abuzenze..
prije dok je ona sipka radila al ona skroz tanka pa kad te po nogama heknu omota se..imas masnice sljedeci mjesec..i pamtis kako je kad boli..
a sada djeca boze sacuvaj..nekidan pred cinema city gledam curicu od mozda 8god trazi mami 2KM i ova kaze nema..kad mala poce boga joj jeb..sto nije usitnila da joj da..
meni doslo zenu da nalupam a onda malu :x
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#6367 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Admir_1984 »

daxon wrote:
Admir_1984 wrote:Niko mu je na silu sigurno nece prodati, znaci sve je ponuda-potraznja.
Ajmo onda prodavati i drogu po štandovima i oružje sve je ponuda i potražnja, jer kad neko može prodavati bez ikakve kontrole, odgovornosti i sankcija naprave koje te mogu osakatiti onda šta reći, a da si malo stariji znao bi da djeca nisu svjesna odgovornosti, opasnosti i posljedica.
Problem je u tome što se pirotehnika koje može ugroziti živote prodaje ko bomboni svima.
To bi trebalo da se prodaje u specijaliziranim radnjama i to samo licima starijim od 18 godina, a svaka druga prodaja da je kažnjiva pa ako tata debil želi svom djetetu to kupiti bujrum.

Zanima me još ko garantuje ili atestira ispravnost tih pirotehničkih sredstava, ko kaže da onom momku nije odmah explodirala čim je pripalio, i ko snosi odgovornost za to, koga tužiti ako je neko nastradao zbog neispravnosti?
Dakle ovde je pitanje odgovornosti, a jedino je odgovorna država koja ne spriječava već naprotiv potiče ovakve skandalozne rabote.
Sve to stoji, al opet ti kazem zivis u drzavi Bosni gdje prestaje sva logika i do tebe je kako ces se prilagoditi. Ljudi se na racun mene, tebe i ostalih bogate stotinama miliona, a sad ce eto ko neko kontrolisati nekog trgovca koji na paket petardi zaradi 2 marke :-)

Ja nisam bio svjestan sta znaci petarda, pa mi fino kuci objasnili sta je i ja je vishe nikad u zivotu u ruku nisam uzeo

Djeca ako hoce uvijek mogu naci nacin da dodju do petardi iako se one strogo zabrane, tj da ih direktno ne mogu kupiti. Uvijek ima varijanta na crno, u stanu, u kuci, od jarana kome babo debil kupi petarde i slicno.
Hemera

#6368 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Hemera »

daxon wrote:
Kakvog su porijekla t petarde? vala u to na crno i po štandovima čovjek vazda može sumnjati u izradu,pa nek priča ko šta hoće.Nije ni on balav sa 24 ali eto ima i takvih kad mu je zabava bacanje petardi.Bolje da je njemu odbila prste nego nekome oko ili pola glave kako ih bacaju kroz prozore. :zjev:
Edin H.

#6369 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Edin H. »

burek_in_space wrote:
poznanik wrote: U FBiH upotrebu pirotehničkih sredstava uglavnom reguliraju kantonalni zakoni o javnom redu i miru (u sarajevskom kantonu - Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira iz 2007. godine - član 6. - http://mupks.ba/?jezik=bos&x=86&y=117), iako postoji i federalni Zakon o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme i drugi slični zakoni.

Pogreshno sam se izrazio, pa je to mozhda uzrok nesporazuma.
U Hrvatskoj je ove godine usvojen zakon kojim se odobrava upotreba i prodaja pirotehnichkih sredstava u periodu od 27.12. stare godine do 1.1. nove godine. , pa kontam da nije i kod nas neshto slichno usvojeno, i da su zato nikli onoliki shtandovi po gradu. :-)
Cuj ne mozes kupiti za Bozic :shock:
zateznistub

#6370 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by zateznistub »

Zna li neko sta se desava na Dobrinji, svako malo avtrogasci pod rotacijom pice prema Aerodromskom?
zateznistub

#6371 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by zateznistub »

zateznistub wrote:Zna li neko sta se desava na Dobrinji, svako malo avtrogasci pod rotacijom pice prema Aerodromskom?
Upravo saznadoh: izgorila Zaklopaca u puh...
smurf

#6372 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by smurf »

:cry:
zateznistub

#6373 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by zateznistub »

Prođoh i vidjeh:

skladiste iza samousluzne autopraonice jos gori, a ona kuca gdje je bio salon namjestaja je izgorila zajedno sa krovom
cappy_tempo

#6374 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by cappy_tempo »

zateznistub wrote:Zna li neko sta se desava na Dobrinji, svako malo avtrogasci pod rotacijom pice prema Aerodromskom?

http://www.sarajevo-x.com/bih/crnahroni ... /110101008
minjonja

#6375 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by minjonja »

jao, sad vidjoh slike na portalu... grozno stvarno... bas mi je zao... sreca nije niko poginuo. cula sam i ja jutros sirene, ali ih je toliko bilo da sam kontala da mi se pricinjava u polusnu.
Locked