SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Cholina_Lokica

#5876 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Cholina_Lokica »

Vragolan wrote:
Cholina_Lokica wrote:Hebo mater... krenes na sajam knjige da se kulturno uzdises, i treba ti pancir i sljem...
to it je znak da ne treba da ides po sajmovima knjiga :D
haman :D
nish' od sad samo barloti i atila, od ovih kulturnih desavanja haman pa nema nista :mrgreen:
Vragolan

#5877 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Vragolan »

Cholina_Lokica wrote:
Vragolan wrote:
Cholina_Lokica wrote:Hebo mater... krenes na sajam knjige da se kulturno uzdises, i treba ti pancir i sljem...
to it je znak da ne treba da ides po sajmovima knjiga :D
haman :D
nish' od sad samo barloti i atila, od ovih kulturnih desavanja haman pa nema nista :mrgreen:
naravno ko ja kada vidio kakve fajde od kulture
jos mozes i glavu izgubiti kulturno se uzdizuci
Cholina_Lokica

#5878 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Cholina_Lokica »

Vragolan wrote:naravno ko ja kada vidio kakve fajde od kulture
jos mozes i glavu izgubiti kulturno se uzdizuci
ha ja...
chuchumbamayumbe

#5879 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by chuchumbamayumbe »

Draga Amerika
Obuca9

#5880 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Obuca9 »

Jes' vala draga Amerika, kod nas frajer puca i rani samo jednog policajca, a kod njih dijete dođe sa kalašom u školu i ubije pola razreda.
chuchumbamayumbe

#5881 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by chuchumbamayumbe »

hz__semir wrote:Jes' vala draga Amerika, kod nas frajer puca i rani samo jednog policajca, a kod njih dijete dođe sa kalašom u školu i ubije pola razreda.
A kod nas dođe pola sela i siluje retardiranu djevojčicu, valja li ova?
Govorim o ovlaštenjima policije i načinima na kojima se tamo obračunava sa kriminalcima, pogotovu sa onima koji se usude da potegnu oružje na organe reda.
Vragolan

#5882 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Vragolan »

chuchumbamayumbe wrote:
hz__semir wrote:Jes' vala draga Amerika, kod nas frajer puca i rani samo jednog policajca, a kod njih dijete dođe sa kalašom u školu i ubije pola razreda.
Govorim o ovlaštenjima policije i načinima na kojima se tamo obračunava sa kriminalcima, pogotovu sa onima koji se usude da potegnu oružje na organe reda.
ma pusti cucu, vecina je skontala o cemu govoris
to su tipovi koji imaju liberlano, ljusko i demokratsko misljenje o svemu sve dok njima neko stane na zulj
a kada im neko stane na zulj onda sijevaju svakakve izjave

meni se iz ameriku svidja ON TRESPASING i zastita vlastite imovine
kako bi se smanjilo obijanje auta i stanova
leo karan

#5883 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by leo karan »

Pitar s Kariba wrote:
shuriken wrote:
maxell_sarajevo wrote:Hocemo smjenu gradonacelnika.Ocito je kako je SDP na vlasti da kriminal u Sarajevu cvjeta kao nikad prije.
Sva sreca da je policija blagovremeno reagovala i uhvatilo ovog lika i dobro je sto nije bilo vise povrijeđenih.

želiš reći vrijeme je da se gradonačelnik unaprijedi kao što se Semihu unaprijedilo?
nema potrebe, čovjek je već bio federalni premijer.
a i nije utekao nakon pucnjave u Dubai
auu .. nisam znao da imamo gradonačelnika heroja :-) :run:
samo jedna opaska,
sa ove vremenske distance mogu reci da je semiha za behmena izmislila gradonacelnikovanje :-D

treba biti realan pa priznati
perfect_guy

#5884 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by perfect_guy »

šta se bezveze raspravljate, sigurnosna situacija u gradu je ionako zadovoljavajuća :lol: :lol: :lol:
samo_ovaj_put

#5885 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by samo_ovaj_put »

al prvo uciteljicu
clav

#5886 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by clav »

nije mi jasno zbog cega vlada misljenje da je za kontrolu sigurnosne situacije u sarajevu potreban punisher, betmen ili neka druga natprirodna mitska sila inkarnirana u pendrek i uniformu. to polako postaje aksiom, i bilo bi mozda i zanimljivo da se radi o nekim kriminalnim umovima. za borbu protiv ovih sto pune crnu hroniku je samo potrebna savjesnost i volja za radom. moze se kupiti novi golf i nova baterijska lampa, moze se i plata povecati, krivicni zakon se moze izmijeniti i dopuniti, zatvor se moze izgraditi, ali ne. protofasisticka drustva u stvarnosti vrlo intimno prigrle ovakve likove i dogadjaje.

:zzzz: :zzzz: :zzzz:
Država

#5887 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Država »

chuchumbamayumbe wrote:
Seljačka posla.

Nije to ništa, ima mnogo sela gdje čitavo selo kara istu kozu...
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#5888 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Pera Trta »

Molim moderaciju da reaguje na pozivanje na ubistvo, bez obzira o kome se radilo!
Neka se svakome sudi prema zaslugama :D
JThomas

#5889 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by JThomas »

clav wrote:nije mi jasno zbog cega vlada misljenje da je za kontrolu sigurnosne situacije u sarajevu potreban punisher, betmen ili neka druga natprirodna mitska sila inkarnirana u pendrek i uniformu. to polako postaje aksiom, i bilo bi mozda i zanimljivo da se radi o nekim kriminalnim umovima. za borbu protiv ovih sto pune crnu hroniku je samo potrebna savjesnost i volja za radom. moze se kupiti novi golf i nova baterijska lampa, moze se i plata povecati, krivicni zakon se moze izmijeniti i dopuniti, zatvor se moze izgraditi, ali ne. protofasisticka drustva u stvarnosti vrlo intimno prigrle ovakve likove i dogadjaje.

pa upravo zato što nema savjesnosti i volje za rad, ni u jednoj sferi društva. svako prebacuje lopticu na drugog. ne trebaju golfovi 6 pored golfova 5, zakon je i više nego korektan, plate policajaca su isto okej u poređenju sa drugima...jedino zatvora itekako fali. mislim, osim savjesnosti i volje za rad svih koji su u lancu.
mahalas505

#5890 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by mahalas505 »

JThomas wrote:
clav wrote:nije mi jasno zbog cega vlada misljenje da je za kontrolu sigurnosne situacije u sarajevu potreban punisher, betmen ili neka druga natprirodna mitska sila inkarnirana u pendrek i uniformu. to polako postaje aksiom, i bilo bi mozda i zanimljivo da se radi o nekim kriminalnim umovima. za borbu protiv ovih sto pune crnu hroniku je samo potrebna savjesnost i volja za radom. moze se kupiti novi golf i nova baterijska lampa, moze se i plata povecati, krivicni zakon se moze izmijeniti i dopuniti, zatvor se moze izgraditi, ali ne. protofasisticka drustva u stvarnosti vrlo intimno prigrle ovakve likove i dogadjaje.

pa upravo zato što nema savjesnosti i volje za rad, ni u jednoj sferi društva. svako prebacuje lopticu na drugog. ne trebaju golfovi 6 pored golfova 5, zakon je i više nego korektan, plate policajaca su isto okej u poređenju sa drugima...jedino zatvora itekako fali. mislim, osim savjesnosti i volje za rad svih koji su u lancu.
Pa s obzirom na trenutnu situaciju, mislim da je negdje "steka" u drzavnom aparatu. Ti kazes da su zakoni manje vise korektni, pa zasto onda policija(ili koji je predstavljaju) da ima ljudi koji naprave preko 90 prekrsaja,budu uhapsen i opet sutradan budu pusteni kuci. Takodjer, to moze da isto tako znaci da policija ne uradi svoj posao kako treba, pa nema dovoljno dokaza da okrivljeni proglase krivim u daljnjem postupku.
Ali po meni koje za sta odgovaran u "lancu" se moze rijesiti odgovarajucim pravilima i zakonima, i mislim da to u ovoj zemlji jos nije uredeno kako treba. Pa ja koliko znam sudija sudi po zakonu, zar ne?
kurty

#5891 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by kurty »

Ja sam nekog misljenja da je sve ovo krivica stranaca... Odmah poslije rata, i pojave IPTF-a mislim (mozda sam i pogrijesio naziv), doslo je do sranja... Milion puta sam vidjeo kriminalce kako placuci trce prema objektu u kejom su ti stranci bili smjesteni, a sutra cujem da je neki policajac suspendovan...
Sjecam se jednog koncerta, i doslo je do nekog belaja... Dosla je policija, pogusala da istjera ove sto su pravili belaje i jedan od njih je udario policajca... Policija je uzvratila, i sutra su se ovi zalili IPTFu i 5 policaja suspendovano...

Eh sad, zasto da neko ko rani policajca bude kaznjen mnogo vise, od nekoga ko je ranio tri civila???
Zasto da organi drzave budu toliko popustljivi prema nekome ko rani civila, a sad da se dignu toliko prema nekome ko je ranio policajca???

Shvatam ja, policajac, orgna reda, zakon, vako nako, ali brate mili hajde ucinite da se svi osjecamo sigurnim...
burek_in_space

#5892 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by burek_in_space »

kurty wrote:Ja sam nekog misljenja da je sve ovo krivica stranaca... Odmah poslije rata, i pojave IPTF-a mislim (mozda sam i pogrijesio naziv), doslo je do sranja... Milion puta sam vidjeo kriminalce kako placuci trce prema objektu u kejom su ti stranci bili smjesteni, a sutra cujem da je neki policajac suspendovan...
Sjecam se jednog koncerta, i doslo je do nekog belaja... Dosla je policija, pogusala da istjera ove sto su pravili belaje i jedan od njih je udario policajca... Policija je uzvratila, i sutra su se ovi zalili IPTFu i 5 policaja suspendovano...

Eh sad, zasto da neko ko rani policajca bude kaznjen mnogo vise, od nekoga ko je ranio tri civila???
Zasto da organi drzave budu toliko popustljivi prema nekome ko rani civila, a sad da se dignu toliko prema nekome ko je ranio policajca???

Shvatam ja, policajac, orgna reda, zakon, vako nako, ali brate mili hajde ucinite da se svi osjecamo sigurnim...
Napadom na policiju napadash na drzhavu, jer je ona organ reda i jedina dozvoljena represivna sila.
Napadom na civila, ti napadash pojedinca ili grupu njih, a ne drzhavu.
zonbirile

#5893 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by zonbirile »

Creasy wrote:
Boom71 wrote:Trebali su ga roknut'.Za primjer slicnim!
Preventivno!

Bolje je sto ga nisu roknuli, jer bi opet bilo po policiji, zasto su ga morali ubiti... Ovako, idiot je uhvacen, predat nadleznom tuzilastvu i sad da vidimo sta ce oni i dalje sud uraditi u ovom slucaju. Bas me zanima. Ako dobije ispod 10 god. popisam se na ovu drzavu! :x
----------------------------
e, kod Šabana su jedva čekali da dođu do sudije i sačuvaju bubrege.
JThomas

#5894 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by JThomas »

Pa s obzirom na trenutnu situaciju, mislim da je negdje "steka" u drzavnom aparatu. Ti kazes da su zakoni manje vise korektni, pa zasto onda policija(ili koji je predstavljaju) da ima ljudi koji naprave preko 90 prekrsaja,budu uhapsen i opet sutradan budu pusteni kuci. Takodjer, to moze da isto tako znaci da policija ne uradi svoj posao kako treba, pa nema dovoljno dokaza da okrivljeni proglase krivim u daljnjem postupku.
Ali po meni koje za sta odgovaran u "lancu" se moze rijesiti odgovarajucim pravilima i zakonima, i mislim da to u ovoj zemlji jos nije uredeno kako treba. Pa ja koliko znam sudija sudi po zakonu, zar ne?
jeste, sto posto. i materijalni krivični zakon i zakon o krivičnom postupku su u potpunosti u skladu sa evropskim standardima i predviđaju sve mjere i sredstva koje treba da predviđaju. jednostavno - ne možeš ga razlikovati od većine evropskih.

problem je u primjeni i u praksi, u korupciji, javašluku, neradu, ljenosti, zloupotrebama, pretrpanim sudovima i tužilaštvima, nedostatku zatvorskog prostora...npr. zakon jednostavno MORA ostaviti "lufta" za odmjeravanje kazne da bi se mogle uzeti u obzir sve okolnosti pod kojima je učinjeno djelo. ali šta ćeš kad se to zloupotrebljava. probleme u glavama ljudi ne možeš riješiti zakonom. isto tako, nedostatak zatvorskog prostora ne možeš riješiti zakonom, nego država mora konačno krknuti pare da se izgradi i zdravo. normativni svijet je jedno, stvarnost je drugo.
photo

#5895 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by photo »

kurty wrote:Ja sam nekog misljenja da je sve ovo krivica stranaca... Odmah poslije rata, i pojave IPTF-a mislim (mozda sam i pogrijesio naziv), doslo je do sranja... Milion puta sam vidjeo kriminalce kako placuci trce prema objektu u kejom su ti stranci bili smjesteni, a sutra cujem da je neki policajac suspendovan...

slazem se da je IPTF uveo strah u kosti policiji. s jedne strane opravdano jer policija ne moze da maltretira gradjane koji nisu krivi. s druge strane, sto su kriminalci prepoznali i to sada koriste, svaka zalba na rad policije se prvo rjesava suspenzijom i maltretiranjem policajca pa tek onda istragom da li je opravdano ili ne. danas, ja za to ne krivim IPTF jer ih nema vise nego nase komandne rukovodioce u policiji koji ne znaju kako da istraze prijavu protiv policajca a da se ovaj ne osjeti kao govno i da njegove kolege ne kaze sebi "vidi sta njemu rade, necu se ja vise petljati u to." u RS je drugacije rjeseno, tamo policija ima vise autoriteta medju stanovnistvom jer su njihovi sefovi imali otvorene sukobe sa IPTFom u doba dok su jos postojali i time stitili policajce koji su radili svoj posao (ne mislim na ratne zlocince i kriminalce u policiji i slicno)

ranjavanje policajca je napad na drzavu i ono sto on, tj njegova uniforma, predstavlja a to se ne moze dozvoliti. uniforma treba da ima autoritet medju stanovnistvom, da ljudi imaju strah i povjerenje prema uniformi i onome sta ona predstavlja. neprocesuiranje napada na uniformu/policajca daje simbolicnu poruku da je napad na drzavu slobodan. ako se procesuira napad na uniformu/drzavu, njen autoritet bi trebao doprinjeti smanjenju napada na stanovnictvo/civile/glasace.

u njemackoj, kada policajac ili inspektor svjedoci na sudu njegov identitet je zasticen (samo broj znacke, bez imena ili inicijala) i svjedoci pod fantomkom (pogovoto pripadnici specijalne) jer oni tada predstavljaju drzavu, ne sebe kao pojedinca a drzava ne moze da ima lice vec zakon koji sprovodi ta uniforma.

samo je u BiH sve naopacke pa se ime policajca objavi u novinama, na TVu vidite inspektore kojima lica nisu zamucena kada nekoga sprovode i slicno. i oni imaju porodice i djecu a niko ne razmislja o njima.
Last edited by photo on 17/12/2010 14:46, edited 1 time in total.
kurty

#5896 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by kurty »

Zdravko Cholic wrote:

Napadom na policiju napadash na drzhavu, jer je ona organ reda i jedina dozvoljena represivna sila.
Napadom na civila, ti napadash pojedinca ili grupu njih, a ne drzhavu.
Rekoh ja, shvatam ja da je policija organ reda, zakon, vako nako... Ali sto represivnu silu nisu koristili milijardu puta do sada???

Ili, evo da budem realan, zasto ta policija svecano ne udari na tuzitelje koji pustaju na slobodu kriminalce nakon 10minuta ispitivanja???
burek_in_space

#5897 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by burek_in_space »

kurty wrote:
Rekoh ja, shvatam ja da je policija organ reda, zakon, vako nako... Ali sto represivnu silu nisu koristili milijardu puta do sada???

Ili, evo da budem realan, zasto ta policija svecano ne udari na tuzitelje koji pustaju na slobodu kriminalce nakon 10minuta ispitivanja???
Kako da udari, pendrecima?! :D
Ozbiljno, shta mislish da poduzme policija, ako je njeno da privede osumnjichenog, i eventualno zadrzhi u pritvoru, ako postoji osnovana sumnja da je pochinio neko tezhe kazneno djelo?!
kurty

#5898 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by kurty »

photo wrote:

slazem se da je IPTF uveo strah u kosti policiji. s jedne strane opravdano jer policija ne moze da maltretira gradjane koji nisu krivi. s druge strane, sto su kriminalci prepoznali i to sada koriste, svaka zalba na rad policije se prvo rjesava suspenzijom i maltretiranjem policajca pa tek onda istragom da li je opravdano ili ne. danas, ja za to ne krivim IPTF jer ih nema vise nego nase komandne rukovodioce u policiji koji ne znaju kako da istraze prijavu protiv policajca a da se ovaj ne osjeti kao govno i da njegove kolege ne kaze sebi "vidi sta njemu rade, necu se ja vise petljati u to." u RS je drugacije rjeseno, tamo policija ima vise autoriteta medju stanovnistvom jer su njihovi sefovi imali otvorene sukobe sa IPTFom u doba dok su jos postojali i time stitili policajce koji su radili svoj posao (ne mislim na ratne zlocince i kriminalce u policiji i slicno)

ranjavanje policajca je napad na drzavu i ono sto on, tj njegova uniforma, predstavlja a to se ne moze dozvoliti. uniforma treba da ima autoritet medju stanovnistvom, da ljudi imaju strah i povjerenje prema uniformi i onome sta ona predstavlja. ne procesuiranje napada na uniformu/policajca daje simbolicnu poruku da je napad na drzavu slobodan. ako se procesuira napad na uniformu.drzxavu, njen autoritet bi trebao doprinjeti napadima na stanovnictvo/civile/glasace.

u njemackoj, kada policajac ili inspektor svjedoci na sudu njegov identitet je zasticen (samo broj znacke, bez imena ili inicijala) i svjedoci pod fantomkom (pogovoto pripadnici specijalne) jer oni tada predstavljaju drzavu, ne sebe kao pojedinca a drzava ne moze da ima lice vec zakon koji sprovodi ta uniforma.

samo je u BiH sve naopacke pa se ime policajca objavi u novinama, na TVu vidite inspektore kojima lica nisu zamucena kada nekoga sprovode i slicno. i oni imaju porodice i djecu a niko ne razmislja o njima.
OK... Ne zelim udarati na policiju, niti zelim da ovaj sto je pucao prodje baz kazne... Da on hoce dobiti 30 godina recimo... Da Bogdo hoce onda svi ovi sto izvuku pisltolj dobijati po 10 godina... Da je Bodgo vise gospode poput Mise (rahmetli), Cavke, i slicnih... Pa da policija nekog privede, a ovi mu sude kako zasluzuje...

Zasto se mora na ulice kada se neko treba osuditi na vecu robiju???
Hocel neko svecano poceti da radi svoj dio posla
kurty

#5899 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by kurty »

Zdravko Cholic wrote:
kurty wrote:

Kako da udari, pendrecima?! :D
Ozbiljno, shta mislish da poduzme policija, ako je njeno da privede osumnjichenog, i eventualno zadrzhi u pritvoru, ako postoji osnovana sumnja da je pochinio neko tezhe kazneno djelo?!
jbg, malo sam zamjenio ovo oko hijerarhije... Htjeo sam jedno kontruktivno pitanje, a ispade provala :lol: :lol:

Vakat da se pocne raditi ono za sto je neko placen, ne samo izvrsna vlast, nego i sudska i zakonodavna
JThomas

#5900 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by JThomas »

i zato miso umre u 59oj...a čavku infarkt spuca u trideset i nekoj. zato što sistem ne stoji iza njih. miso osudi ćelu na 20 godina - martinovićka ga oslobodi u cjelosti. e to vam je praksa i primjena zakona u BiH stvarnosti.
Locked