Možda 15 zna bolje od jednog?DaysleepeR wrote:ali avaj eto ih još 15 sve pametniji od pametnijeg znaju šta bi trebalo i kako zabranit zaista ste sjajni
SARAJEVO - CRNA HRONIKA
-
5 0 5
#5726 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
- DaysleepeR
#5727 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Da uklonimo neke nejasnoće oko provlačenja, dakle ne radi se tu o preticanju niti se tako gleda, vani se to zove Lane Splitting.
http://en.wikipedia.org/wiki/Lane_splitting
Na listi zemalja u kojima je legalno ne pominje se BiH iz razloga što isto nije eksplicitno definisano zakonom (što sam jedno 5 puta ponovio) ali se po uputstvu zakonodavca toleriše u praksi.
Dok ne bude definisano nekim novim zakonom (novi je tek donesen) ovako će ostati.
A sa linka se informišite o čemu se tu radi i koliko je to ustvari normalno.
http://en.wikipedia.org/wiki/Lane_splitting
Na listi zemalja u kojima je legalno ne pominje se BiH iz razloga što isto nije eksplicitno definisano zakonom (što sam jedno 5 puta ponovio) ali se po uputstvu zakonodavca toleriše u praksi.
Dok ne bude definisano nekim novim zakonom (novi je tek donesen) ovako će ostati.
A sa linka se informišite o čemu se tu radi i koliko je to ustvari normalno.
- DaysleepeR
#5728 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
15 koji imaju položenu A kategoriju, iskustvo veće od mog naravno da imaju505sCrtom wrote:Možda 15 zna bolje od jednog?DaysleepeR wrote:ali avaj eto ih još 15 sve pametniji od pametnijeg znaju šta bi trebalo i kako zabranit zaista ste sjajni
15 laika naravno da nema, makar da ih je 150
- DaysleepeR
#5729 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
reklama za Vespu koja računa da će potencijalni kupci prepoznati jednu od njenih najvećih prednosti, hmm pitam se koja je to?

čuj to?

čuj to?
- respo
#5730 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
alo reklama
reklama za 206cc je da uskaces u nju bez da otvaras vrata
reklama za bmw ide pustinjom 400kmh
reklama za citroen transformise se
trebas li se voditi reklamom ili je to samo da se privuce paznja?
otkud ti znas da ima 15 laika?
-
5 0 5
#5731 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
DaysleepeR wrote:15 koji imaju položenu A kategoriju, iskustvo veće od mog naravno da imaju505sCrtom wrote:Možda 15 zna bolje od jednog?DaysleepeR wrote:ali avaj eto ih još 15 sve pametniji od pametnijeg znaju šta bi trebalo i kako zabranit zaista ste sjajni
15 laika naravno da nema, makar da ih je 150
Fair enough. Puno sreće u "lane splitting".
- DaysleepeR
#5732 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
zato što bi me neko davnih dana pokušao poklopit sa iskustvom a ne sa šupljomrespo wrote:alo reklama
evo prvi put kad budem upozoren ili kažnjen radi provlačenja javno ću priznati na forumu da ste u pravu, može li tako?
-
5 0 5
#5733 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Moja prijateljica je udarila motoristu koji je upražnjavao "lane splitting". Čovjek je završio u bolnici, ali, bitno za naglasiti, osiguranje mu nije htjelo isplatiti troškove, a policija mu je poslala kaznu za nepropisno preticanje i izazivanje nesreće. E, u tome je razlika. Znači policija to može tolerisati, ali ako se desi nesreća onda se pravila poštuju. Slično kao, ako pređeš kao pješak na crvenom, neće te kazniti, ali ako te udari auto dok prelaziš, Ti si kriv.
- DaysleepeR
#5734 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
apsolutno se slažem, kad imaš udes kao motorista, ako ti šlic na jakni nije zakopčan kako treba kriv si bez obzira na okolnosti, zato i jesmo agresivni u diskusijama jer smo dežurni krivci, iako bih ja uložio žalbu na to nepropisno preticanje jer po zakonu u BiH kada je u pitanju cesta sa više traka i vozila recimo u lijevoj se krecu brze od vozila u desnoj to se ne smatra preticanjem Član 66. Stav 2.505sCrtom wrote:Moja prijateljica je udarila motoristu koji je upražnjavao "lane splitting". Čovjek je završio u bolnici, ali, bitno za naglasiti, osiguranje mu nije htjelo isplatiti troškove, a policija mu je poslala kaznu za nepropisno preticanje i izazivanje nesreće. E, u tome je razlika. Znači policija to može tolerisati, ali ako se desi nesreća onda se pravila poštuju. Slično kao, ako pređeš kao pješak na crvenom, neće te kazniti, ali ako te udari auto dok prelaziš, Ti si kriv.
- DaysleepeR
#5735 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
BTW. i ja sam bio udaren od strane automobila tokom lane splittinga, lakša ozljeda, full oprema, proglašen krivim nakon žalbe oslobođen krivnje...
-
5 0 5
#5736 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
E ona je njega udarila s desnom stranom. Jer se on provlačio između dvije trake, a ona se prestrojavala u desnu. Još da naglasim da je bila gužva i da su se automobili kretali jako sporo (25-30km/h). Motorista je vozio dosta brže nije imao vremena ni prostora da izbjegne auto. Prijateljica mi je rekla da ga ona nije ni vidjela u ogledalu. Ali ovo je sad duboko u offtopicu...DaysleepeR wrote:apsolutno se slažem, kad imaš udes kao motorista, ako ti šlic na jakni nije zakopčan kako treba kriv si bez obzira na okolnosti, zato i jesmo agresivni u diskusijama jer smo dežurni krivci, iako bih ja uložio žalbu na to nepropisno preticanje jer po zakonu u BiH kada je u pitanju cesta sa više traka i vozila recimo u lijevoj se krecu brze od vozila u desnoj to se ne smatra preticanjem Član 66. Stav 2.505sCrtom wrote:Moja prijateljica je udarila motoristu koji je upražnjavao "lane splitting". Čovjek je završio u bolnici, ali, bitno za naglasiti, osiguranje mu nije htjelo isplatiti troškove, a policija mu je poslala kaznu za nepropisno preticanje i izazivanje nesreće. E, u tome je razlika. Znači policija to može tolerisati, ali ako se desi nesreća onda se pravila poštuju. Slično kao, ako pređeš kao pješak na crvenom, neće te kazniti, ali ako te udari auto dok prelaziš, Ti si kriv.
-
5 0 5
#5737 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Pa to je još i više razlog da budeš oprezan. Ne zbog kazne i zakona već zbog svoje glave.DaysleepeR wrote:BTW. i ja sam bio udaren od strane automobila tokom lane splittinga, lakša ozljeda, full oprema, proglašen krivim nakon žalbe oslobođen krivnje...
- DaysleepeR
#5738 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
ja sam prijatelju uvijek oprezan, uvijek sa kacigom na glavi, bez ijedne kazne za 6 godina na motoru koji je uvijek uredno registrovan, servisiran i tehnički ispravan...
ali opet sutra da poginem nebitno čijom krivicom, ovaj podforum bi bio pun postova "jedan kreten manje", "nek sad po ahiretu jurca i divlja", "mora da je jurcao", "mora da se provlačio pa mu pala koncentracija" itd. itd.
zato se svaki put i raspravljam
ali opet sutra da poginem nebitno čijom krivicom, ovaj podforum bi bio pun postova "jedan kreten manje", "nek sad po ahiretu jurca i divlja", "mora da je jurcao", "mora da se provlačio pa mu pala koncentracija" itd. itd.
-
pipicaga
#5739 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
kiki-miki wrote:Pitanje za pravnike:kako je moguće da osoba koja je uzrokovala saobraćajnu nesreću i pri tome teško ozlijedila osobu,a potom ta osoba umre zbog tih posljedica,bude samo optužena za citiram:"teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa"?
Ako se ovo odnosi na nesrecu kod Unitic-a, polukruzno okretanje jeste prekrsaj ali nazalost preminuli motorista
-
5 0 5
#5740 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
OK. Moguće. Priznat ćeš da ima puno macho trkača po Sarajevu. To su oni motoristi kojih se obični svijet sjeti kad neko pogine. A takvi i imaju najviše šansi da "presele". Ako se zabije u banderu onda narod kaže, hajd dobro, bar nije zgazio djete i sl. Nego, nisu krivi motoristi nego policija koja toleriše trkačke stilove vožnji po gradu (ne samo motorista). I, btw. ja bih volio da u Sarajevu ima puno više motorista nego automobila. Ali mora se i infrastruktura izgraditi (prikladna za skutere i bicikle) a i zakoni izmjeniti. A najbitnije "kultura u saobraćaju". To je moje mišljenje.DaysleepeR wrote:ja sam prijatelju uvijek oprezan, uvijek sa kacigom na glavi, bez ijedne kazne za 6 godina na motoru koji je uvijek uredno registrovan, servisiran i tehnički ispravan...
- DaysleepeR
#5741 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
predlagači zakona nikad ne konsultuju ljude o kojima prave zakone
ja bih imao dosta prijedloga šta da se i kako sankcioniše zakonom ali niko me ne pita
i totalno je bespredmetno očikivati od bilo koje interesne grupe pa i motorista da zavode red, policija i tužilaštvo to treba da rade
ja bih imao dosta prijedloga šta da se i kako sankcioniše zakonom ali niko me ne pita
i totalno je bespredmetno očikivati od bilo koje interesne grupe pa i motorista da zavode red, policija i tužilaštvo to treba da rade
- respo
#5742 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
nemoj meni to govoriti nisam nigdje rekao ni da si u pravu ni da nisiDaysleepeR wrote:zato što bi me neko davnih dana pokušao poklopit sa iskustvom a ne sa šupljomrespo wrote:alo reklama
evo prvi put kad budem upozoren ili kažnjen radi provlačenja javno ću priznati na forumu da ste u pravu, može li tako?
ja sam se samo nadovezao za reklamu i na to koliko ima laika na forumu
-
5 0 5
#5743 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Slažem se.DaysleepeR wrote:predlagači zakona nikad ne konsultuju ljude o kojima prave zakone
-
MAN-lion's coach
#5744 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Včrs tj.sad opet udes na Dolac Malti odma preko puta stajališta kod Vile Park...tri vozila,,,i kolona jedno do Otoke ako ne i više...
Auta preusmjerena preko Treske dok je dole obustavljen prevoz...

Auta preusmjerena preko Treske dok je dole obustavljen prevoz...
-
zonbirile
#5745 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
ove godine očigledno murija uvela red za one qurčeve Keeway motoriče-nema ih više.
- Comrad
#5746 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Lančani sudar na Čengić Vili
"Nanizalo" se pet auta, nema povrijeđenih
http://www.sarajevo-x.com/bih/crnahroni ... 101130132#
Bas me zanima statistika udesa po dijelovima grada. Moze li se to gdje nabaviti, jer ovaj dio cvila, malta stvarno prednjaci. Koliko se samo auta zabije u onu ogradu na tramvajskoj na dolac malti. vjecito je iskrivljena
"Nanizalo" se pet auta, nema povrijeđenih
http://www.sarajevo-x.com/bih/crnahroni ... 101130132#
Bas me zanima statistika udesa po dijelovima grada. Moze li se to gdje nabaviti, jer ovaj dio cvila, malta stvarno prednjaci. Koliko se samo auta zabije u onu ogradu na tramvajskoj na dolac malti. vjecito je iskrivljena
- DaysleepeR
#5747 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
ma nisu preživjeli više od godine dana, to je klasika sa kineskom robom...zonbirile wrote:ove godine očigledno murija uvela red za one qurčeve Keeway motoriče-nema ih više.
-
pipicaga
#5748 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Ma moze Kiki kod nas sve, onaj sto je bez vozacke ubio Njemicu u sa mamom u autu - uslovna kazna, Za dilanje droge i krivotvorenje isprave 27 mjeseci zatvora (Naslov iz crne hronike, jos je ovo i velika kazna) ...kiki-miki wrote:Ne,ovo se odnosi na nesreću kod Tuzle,u kojoj je 19-ak udario 17-nju djevojku koja je preminula.Članak se nalazi u današnjem izdanju Avaz.I to mi je itekako zaparalo i oči i mozak.Prosto nevjerovatno,a ipak moguće u ovoj naopakoj državi.
Da nije zalosno bilo bi smijesno.
- DaysleepeR
#5749 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
svjestan sam rizika, kao i svi ostali, hvala na zabrinutostibabyline wrote: mozda su tebi sve te reklame i to provlacenje cool, ali u vecini slucajeva zaista rizikujes kao motociklista i svoju povredu i da nekog drugog uvuces u nesrecu a to def ni na japanskom nije cool...
- madner
#5750 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Pa bitno je zbog krivice u slucaju nesrece. Mislim mene boli kurac, vrata ce se popraviti.DaysleepeR wrote:praksa je najbitnija, dok se ista ne promijeni, bezveze trošimo dragocijene bajtove, vrijeme i idemo dublje i dublje u offtopic jer cak ni pogibija nije uzrokovana provlačenjem nego neko ljubomoran što mora u koloni čekati pa pomenuo a ja došao da ispravim pametnjakovića koji nema pojma šta pričamadner wrote:Propis kaze da se preticanje vrsi tako sto se promjeni traka, dakle cisto i nezakonito preticanje kolone![]()
Praksa je druga prica, ali svakog motoristu bi mogli opauciti.
ali avaj eto ih još 15 sve pametniji od pametnijeg znaju šta bi trebalo i kako zabranit zaista ste sjajni