SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
photo

#4226 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by photo »

vjesticanametli wrote:nikad vise vjere i vjernika i vise ubijanja i kraĐŽe
kratko, jasno i "i u sridu"
delightful

#4227 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by delightful »

vratite se na temu, hvala.
Azamo

#4228 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Azamo »

Na ulazu u Hadžiće desio se težak udes,maloprije prođoh,vidio sam dva auta potpuno uništena,čini mise audi i passat oba auta su novija i mimoišo' sa se sa vatrogascima izgleda da je jedno od auta završilo u rijeci zujevini.Strašan prizor najvjerovatnije ima poginulih :(
Azamo

#4229 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Azamo »

Azamo wrote:Na ulazu u Hadžiće desio se težak udes,maloprije prođoh,vidio sam dva auta potpuno uništena,čini mise audi i passat oba auta su novija i mimoišo' sa se sa vatrogascima izgleda da je jedno od auta završilo u rijeci zujevini.Strašan prizor najvjerovatnije ima poginulih :(
Evo sad vidjeh da ima članak,ipak su se sumnje obistinile,a po prizoru moro je neko zijaniti.

http://www.sarajevo-x.com/bih/crnahroni ... /100806117
nellington

#4230 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by nellington »

Ja ću samo da pitam sljedeće - kako Miokoviću padaju na pamet onakve izjave poslije nesreća, tipa: "Ne može se sve riješiti represijom kad je u pitanju brza vožnja". Može, stari, i to ne samo da može, nego mora!
delightful

#4231 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by delightful »

tema nije o dijaspori, ima sasvim dovoljno tema gjde mozete vjetriti svoje predrasude. svaki off topic ce od sada biti sankcioniran. hvala.
stranac2

#4232 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by stranac2 »

Ovaj forum pogotovo temu "crna hronika" bi trebalo dati nekom sociologu/psihologu da pokusa izvesti kakav takav zakljucak odakle tolika kolicina MRZNJE/ZLOBE/LJUBOMORE i ostalih po ljudsko drustvo pogubnih karakteristika.

Ljudu u svim sferama zivota prave greske nazalost greske za volanom nekada veoma skupo kostaju. Ode jos jedan mladi zivot,da je znao da ce se ovako zavrsiti sigurno ne bi vozio prebrzo. Ostadose roditelji i familija u nesreci ....

Ako ga ne mislite zaliti ne morate ni pisati surove(zlocinacke ) komentare i likovati. A da je forum kako treba administrator bi ovo trebao sankcionisati. Kakav samo um treba da se raduej tudjoj nesreci.
Zox

#4233 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Zox »

Nisam gledao na sat, pa nisam siguran kad se stvar zapravo odigrala, ako sad izvrtim film u glavi mislim da je moglo biti oko 9 i 15. Sinoc, 7 augusta 2010 godine. Period najvece posjete turista, vjerovatno, trg ispod Sebilja na Carsiji pun krcat, stranaca, dijaspore, i lokalaca. Hodamo prema Sebilju, moj najbolji drug italijan, njegova djevojka i njihova prijateljica grkinja. Grkinja se iznenada trza, spusta ruku na torbicu (a rekao sam joj da pazi na svoje stvari) i dodiruje neciju ruku koja pokusava da joj iscupa novcanik. Ne uspijeva, vjerovatno zato sto kopca novcanika zapinje za obod torbe. Dvije romkinje se brzo udaljavaju, mada cu minutu kasnije shvatiti da to mozda nije i njihovo djelo. Odmah zatim, naime, iz pravca onog lika sto na cosku Saraca prodaje CD-ove cuju se prvo povici OSTAVI, PUSTI, PUSTI! a zatim i LEZI! LEZI DOLE, JEBEM LI TI SUNCE! LEZI!Okrecemo se, masa je vec okupljena, niko ne prilazi. Mislim da cujem NECES NA CARSIJI KRASTI. Lik, dzeparos valjda, lezi na zemlji, neko mu drzi koljeno na ledjima. Dzeparos je sad potpuno miran. Drugi covjek, krupan, ga uzastopno udara nogom u glavu, krv tece, lokva se siri. Neko zove policiju, neko drugi pokusava odvojiti krupnog covjeka od dzeparosa na zemlji, vjerovatno prijatelj od tog krupnog, sudeci po tome kako mu se obraca. Ovaj se okrece, nervozno seta po trgu, okruzen ljudima, onda pridje dzeparosu i opet ga udara nogom u glavu. Iz radnje sa majicama, zena vristi, kaze ostavi ga, ubices ga, nemoj molim te, nije vrijedan robije. Onaj sto je odvajao krupnog joj prilazi i kaze ulazi u radnju. Jedan treci, mladji, s bradom, stoji na ulazu u Kazandiluk i vice raji hajte, razlaz, ne igra mecka.
Udaljavam se prema Sebilju i nisam siguran u momentu da li je neko zaista zvao policiju, iako mi drug govori da jeste. Zovem i ja, kazu vec su primili pozive.
Nisam citao danasnje novine, ne znam sta je na kraju bilo, jer vise nisam mogao gledati krv i udarce nogom u glavu covjeka koji je sigurno kriv, ali lezi bespomocan, potpuno miran i pomiren sa sudbinom.
SaMaster

#4234 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by SaMaster »

Zox wrote:Nisam gledao na sat, pa nisam siguran kad se stvar zapravo odigrala, ako sad izvrtim film u glavi mislim da je moglo biti oko 9 i 15. Sinoc, 7 augusta 2010 godine. Period najvece posjete turista, vjerovatno, trg ispod Sebilja na Carsiji pun krcat, stranaca, dijaspore, i lokalaca. Hodamo prema Sebilju, moj najbolji drug italijan, njegova djevojka i njihova prijateljica grkinja. Grkinja se iznenada trza, spusta ruku na torbicu (a rekao sam joj da pazi na svoje stvari) i dodiruje neciju ruku koja pokusava da joj iscupa novcanik. Ne uspijeva, vjerovatno zato sto kopca novcanika zapinje za obod torbe. Dvije romkinje se brzo udaljavaju, mada cu minutu kasnije shvatiti da to mozda nije i njihovo djelo. Odmah zatim, naime, iz pravca onog lika sto na cosku Saraca prodaje CD-ove cuju se prvo povici OSTAVI, PUSTI, PUSTI! a zatim i LEZI! LEZI DOLE, JEBEM LI TI SUNCE! LEZI!Okrecemo se, masa je vec okupljena, niko ne prilazi. Mislim da cujem NECES NA CARSIJI KRASTI. Lik, dzeparos valjda, lezi na zemlji, neko mu drzi koljeno na ledjima. Dzeparos je sad potpuno miran. Drugi covjek, krupan, ga uzastopno udara nogom u glavu, krv tece, lokva se siri. Neko zove policiju, neko drugi pokusava odvojiti krupnog covjeka od dzeparosa na zemlji, vjerovatno prijatelj od tog krupnog, sudeci po tome kako mu se obraca. Ovaj se okrece, nervozno seta po trgu, okruzen ljudima, onda pridje dzeparosu i opet ga udara nogom u glavu. Iz radnje sa majicama, zena vristi, kaze ostavi ga, ubices ga, nemoj molim te, nije vrijedan robije. Onaj sto je odvajao krupnog joj prilazi i kaze ulazi u radnju. Jedan treci, mladji, s bradom, stoji na ulazu u Kazandiluk i vice raji hajte, razlaz, ne igra mecka.
Udaljavam se prema Sebilju i nisam siguran u momentu da li je neko zaista zvao policiju, iako mi drug govori da jeste. Zovem i ja, kazu vec su primili pozive.
Nisam citao danasnje novine, ne znam sta je na kraju bilo, jer vise nisam mogao gledati krv i udarce nogom u glavu covjeka koji je sigurno kriv, ali lezi bespomocan, potpuno miran i pomiren sa sudbinom.
Ok shvatam clanak i htio si s nama ta podijelis taj dozivljaj. Ali ovo nikako ne shvatam:
ne znam sta je na kraju bilo, jer vise nisam mogao gledati krv i udarce nogom u glavu covjeka koji je sigurno kriv, ali lezi bespomocan, potpuno miran i pomiren sa sudbinom.
Zox

#4235 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Zox »

... i mozda nema razloga da ga se udara nogom u glavu.
Zox

#4236 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Zox »

Ocekivao sam ovakve reakcije, sve u svemu, i to nije ni cudo u drzavi koja ne funkcionise. Priznajem da sam i sam povremeno razmisljao o kratkom postupku, u momentima kad su se posebno svirepi zlocini desavali u Sarajevu.
Ipak, postoji mjera, a ono sto sam sinoc vidio prelazi svaku mjeru. Ono sto sam ja vidio je jednostavno covjek koji je imao izgovor da i sam bude nevjerovatno svirep, i to je i iskoristio (zena iz radnje ga je zvala po imenu, ali necu napisati to ime, posto sam ubijedjen da je 85 posto ljudi, ne kod nas nego bilo gdje u svijetu sposobno da skace drugom ljudskom bicu po glavi ako za to ima bilo kakav izgovor).
Shvatam da kod nas stvari ne funkcionisu, ali ne shvatam covjeka koji je SPOSOBAN uraditi drugom covjeku ono sto sam vidio.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4237 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Truba »

možda priča ima dublje korijene od jedne obične pljačke :?

ne znam o čemu ovjde pričamo... eno ubio 2 brata čitam u crnoj kronici a onaj ubio oca... muž tuče ženu...

to je naša civilizacija i sloboda pojedinca
Zox

#4238 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Zox »

Naravno da ima dublje znacenje. Zato sam i rekao cijeli svijet.
respo

#4239 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by respo »

zox otkud ameli pravo da ubije onog ne znam sada kako se zvao
jest da je usporedba nigdje veze al ima dodirnih tacaka

sve dok se neko ne suprostavi to ce se siriti
a znamo sta bude kad policija dodje nazalost zapisu odvedu u stanicu i sutra slobodan mozda cak i isto vece

sve dok zakon ne bude se sprovodio od policije tuzilastva do sprovodjenja u zatvor ja sam za to da se ubije bog u njemu da mu nikad ne padne napamet da krade tudje ili bilo sta sto radi protiv postenog normalnog naroda (nemoj me uzimati za rijec i reci ne znas kakav je taj sto ga je udarao u to ne ulazim)
ultima_palabra

#4240 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by ultima_palabra »

Gledao sam sličan slučaj u Istanbulu, samo što je 10 ljudi marisalo džeparoša kojeg su izvukli iz tramvaja... nakon par minuta došla je policija i preuzela okrvavljenog džeparoša, a ovi koji su ga marisali su nastavili svojim poslom :-D
Zox

#4241 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Zox »

respo wrote:zox otkud ameli pravo da ubije onog ne znam sada kako se zvao

a znamo sta bude kad policija dodje nazalost zapisu odvedu u stanicu i sutra slobodan mozda cak i isto vece

sve dok zakon ne bude se sprovodio od policije tuzilastva do sprovodjenja u zatvor ja sam za to da se ubije bog u njemu da mu nikad ne padne napamet da krade tudje ili bilo sta sto radi protiv postenog normalnog naroda (nemoj me uzimati za rijec i reci ne znas kakav je taj sto ga je udarao u to ne ulazim)
ne ulazim uopste kakav je taj lik sto ga je udarao, o njemu znam samo ono sto sam vidio, a vidio sam reakciju koja mi nije izgledala normalno. Legalno gledano, naravno da ni amela ni ovaj nisu imali pravo da uzmu pravdu u svoje ruke, ali su to ipak ucinili i, ponavljam, u neku ruku shvatam to, u drzavi u kojoj je sve nesredjeno (u Istambulu valjda nije bilo tog izgovora).
Ali, sjecam se jednog momenta na samom pocetku rata, kad se raja na pijaci Markale okupila oko lika kojeg je ganjala policija, neko je povikao da je snajperista i zapoceli su linc, 10 njih ga je tuklo, a ostali nisu mogli da se probiju. Kad ga je policija napokon dohvatila, ispostavilo se da nije nikakav snajperista, nego svercer. Pola onih sto su ga tukli su bili to isto, jer je tako tad bilo na pijaci.
Ja samo hocu da kazem da mi izgleda da udarci nogom u zube imobiliziranog covjeka mogu, istina, biti gledani kao "vaspitna" mjera, ali meni to vise lici na priliku i izgovor da se i sam ponasas svirepo bez neke dublje logike.
fixer

#4242 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by fixer »

Zox wrote:
respo wrote:zox otkud ameli pravo da ubije onog ne znam sada kako se zvao

ne ulazim uopste kakav je taj lik sto ga je udarao, o njemu znam samo ono sto sam vidio, a vidio sam reakciju koja mi nije izgledala normalno. Legalno gledano, naravno da ni amela ni ovaj nisu imali pravo da uzmu pravdu u svoje ruke, ali su to ipak ucinili i, ponavljam, u neku ruku shvatam to, u drzavi u kojoj je sve nesredjeno (u Istambulu valjda nije bilo tog izgovora).
Ali, sjecam se jednog momenta na samom pocetku rata, kad se raja na pijaci Markale okupila oko lika kojeg je ganjala policija, neko je povikao da je snajperista i zapoceli su linc, 10 njih ga je tuklo, a ostali nisu mogli da se probiju. Kad ga je policija napokon dohvatila, ispostavilo se da nije nikakav snajperista, nego svercer. Pola onih sto su ga tukli su bili to isto, jer je tako tad bilo na pijaci.
Ja samo hocu da kazem da mi izgleda da udarci nogom u zube imobiliziranog covjeka mogu, istina, biti gledani kao "vaspitna" mjera, ali meni to vise lici na priliku i izgovor da se i sam ponasas svirepo bez neke dublje logike.
Kako tek policija zna udarat ;), samo u tamnim odajama. Naravno da to treba, jer dok sistem ne profunkcionise, obican narod mora preuzimati ulogu zida u koji ce ovaj i slicni napokon glavom udariti. Gledao sam i ja jednog kako su ga sutali, i taj slucaj je kod mene izazvao apsolutno iste emocije kao kod tebe. Sad, par godina stariji, apsolutno sam za. Opet nije jednostavno da gledas, ali druge nema.
delightful

#4243 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by delightful »

neka neko hitno otvori posebnu temu za ovakve rasprave, jer ja vise necu upozoravati. preuzimanje pravde u svoje ruke, klu-klux-klan, lincovanje, predrasude, radovanje tudjoj nesreci, nosite odavde. ovo je crna hronika - dovoljno crna sama po sebi bez vasih uzasa. hvala.
geeK`

#4244 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by geeK` »

delightful wrote:neka neko hitno otvori posebnu temu za ovakve rasprave, jer ja vise necu upozoravati. preuzimanje pravde u svoje ruke, klu-klux-klan, lincovanje, predrasude, radovanje tudjoj nesreci, nosite odavde. ovo je crna hronika - dovoljno crna sama po sebi bez vasih uzasa. hvala.
Nije klu nego ku :D
delightful

#4245 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by delightful »

nisi ti bez veze geek... a da si i nerd, znao bi da opomene moderatora citira samo fool koja hoce da bude banirana.
Babsy

#4246 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Babsy »

Zox wrote:Shvatam da kod nas stvari ne funkcionisu, ali ne shvatam covjeka koji je SPOSOBAN uraditi drugom covjeku ono sto sam vidio.
Šta ti nisi bio ovdje tokom rata?
cappy_tempo

#4247 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by cappy_tempo »

sad prodjoh pored doma armije i dole pored one picerije neka cura pjesaka pokupila,nije na pjesackom onom gdje raja prelaze ulicu nego tacno kod picerije dole,cura u autu istraumirana...

ps. da ne kazemo da nas dijaspora ne gotivi sad sam vidio mercedesa na njemackim tablama ali nasa zastavica je zakacena za vrata,ona na kojim su se kinezi oparili :D
cappy_tempo

#4248 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by cappy_tempo »

opet audi A8,nake velike felge,4 auspuha samo je razlika sto je ovaj na nasim tablama i seljak opalio po gasu,prodje kroz crveno na pofalicima i sreca ali cista sreca sto je neki covjek pogledo prije nego je kreno preci ulicu i sreca sto se jos zeleno nije upalio iz pofalica prema grbavici inace bi bila prava "ljepota".majke mi njemci nece vise auta slat na ona testiranja,nego posalju vamo ili dijaspori pa idemo da testiramo,mada dosad dva puta su pali ali vidjet cemo sljedeci put mozda i prodju na testu
Hemera

#4249 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Hemera »

cappy_tempo wrote:opet audi A8,nake velike felge,4 auspuha samo je razlika sto je ovaj na nasim tablama i seljak opalio po gasu,prodje kroz crveno na pofalicima i sreca ali cista sreca sto je neki covjek pogledo prije nego je kreno preci ulicu i sreca sto se jos zeleno nije upalio iz pofalica prema grbavici inace bi bila prava "ljepota".majke mi njemci nece vise auta slat na ona testiranja,nego posalju vamo ili dijaspori pa idemo da testiramo,mada dosad dva puta su pali ali vidjet cemo sljedeci put mozda i prodju na testu
Ah vidjeh prije par dana to vozilo,malo po trotoaru malo eto kroz crveno.
Najbolje bi bilo ježeve stavljati kad se upali crveno,ko prođe deranje :lol: :dance:
29Black

#4250 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by 29Black »

Kakve se to bombe bacaju po Dobrinji.
Locked