SARAJEVO - CRNA HRONIKA
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#2926 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
prekinite ako ne želite banove!
- johnnykola
#2927 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
slazem se, (nemoj se uskrletiti nakon mog aliBaby Blue wrote:Snaga znanja, mislim da se slazemo u misljenju. Sto se tice podvucenog, meni je jasna ta nazovimo "simbolika" u ovom slucaju. Ipak... ovaj problem je daleko dublji i siri od prosjecne percepcije "dobri vs. zli" pri gledanju nekog trilera ili akcije, i ne smijemo si dopustiti tu ulogu "navijaca posmatraca". Kao sto napisa, pocinje od odgoja, od susjedstva, od skole, prijatelja, pa i medija, do samih institucija. I svi smo mi akteri ove price, i svi imamo svoju ulogu.snaga_znanja wrote:@Baby Blue
U potpunosti se slazem sa tobom da se treba prije svega baviti uzrocima koji dovode do ovakve tragedije. Jasno je da niti jedno dijete nije rodjeno sa zeljom da bude pljackas. Nego to postane kao produkt sistema u kojem roditelji i nadlezne institucije ne vode dobru brigu.
Sve to krene od prvog nestasluka, prve tuce i prve kradje. Svi to manje vise isto prodjemo. Medjutim neka djeca kako zbog nebrige roditelja prije svega pa potom i okoline postanu kasnije okorjeli hostapleri.
Naravno neka djeca imaju ogromnu kolicinu slobodnog vremena. Pitanje je sta je drustvo u sirem smislu ponudilo toj djeci da im upotpuni to vrijeme.
Naravno kad se vec udje u adolecenciju onda su ta djeca podlozna svim negativnim stranama kao i odrasli ljudi. Narkotici, alkohol, cigarete su samo početak i kao što vidimo uvijek vode ka istom cilju. I onda kada dodju u zadnju instituciju koja treba da ih izvede na pravi put oni tu dodju na usavrsavanje gdje izadju kao jos okorjeliji kriminalci.
Sa druge strane potez Amele slavim kao potez heroja iako to dijete koje je poginulo u mojim očima nije više dijete. To dijete predstavlja u ovom momentu sav kriminal, a potez Amele predstavlja način borbe običnog čovjeka protiv takvog kriminala u trenutku kad ga država više neće da štiti.
Društvo u je u potpunosti odgovorno za ovakve slučajeve. Prije svega od svakog pojedinca koji ne zna kanalisati svoje zahtjeve prema vlasti i strankama, a onda nakon ovakvih slučajeva poziva na smjene i proteste.
U konačnoj liniji svi smo mi krivi za ovakvu situaciju, od komšije što nije malom puko šljagu kao vaspitnu mjeru kod prvog nestašluka, preko roditelja, učitelja, profesora, vaspitača u domu, policije, vlasnika ovakvih objekata itd. itd.
Nažalost otišao je još jedan mladi život za kojim se neće puno žaliti, jer taj mladi život da je nastavio živjeti nanio bi nemjerljive količine jadi i bola drugim ljudima. I to je samo jedan površni razlog zbog kojeg mi ga nije žao. Iako mi razum govori da bi trebalo...
Jedino se sa zadnjim dijelom tvog posta ne slazem. Meni je tog djeteta zao. Zao mi ga je sto ocito nikad nije dobio sansu za neki drugaciji zivot. I nadam se da cemo se sloziti da zavod u Humu nije nikakva sansa. A sve to je platio najskupljom cijenom. Kao sto i sam/a rece, djeca se ne radjaju sa zeljom da budu kriminalci. I ja zaista vjerujem da su djeca sasvim neiskvarena stvorenja, a ono sto postanu jeste proizvod porodicnih i drustvenih okolnosti. I ne mogu jednako okriviti djecaka od 17 godina koji nije imao priliku za drugacije i bolje, kao nekog odraslog... ne mogu mu prebaciti potpunu krivicu ocekujuci da je on sa svojih 17 godina trebao biti pametniji od mnogih, niti da je bio svjestan svih posljedica... jer, duboko u sebi vjerujem da bi i on volio da je bio rodjen u jednoj lijepoj, pristojnoj i skladnoj obitelji, koja bi mu pruzila sve sto mu je potrebno, iznad svega ljubav, i da bi i on volio da je umjesto droge, pljacki, oruzja bio okruzen simpaticnim djevojcicama iz skole, drugarima s kojima bi sutao loptu, isao na koncerte, utakmice, ekskurzije... E zato mi ga je zao.
I opet kazem, takve djece puno ima. I toj djeci treba profesionalna pomoc. Ima li u ovoj drzavi ljudi koji mogu napraviti programe za njihov preodgoj i resocijalizaciju? Jer djeca se mogu preodgajati, djecu se moze usmjeriti na pravi put... istina, uz puno volje i truda, ali za zdravije i sretnije drustvo, njih same a i sve nas, vrijedi uloziti i novac, i trud i vrijeme... ova drzava je pokopala i sahranila i previse neduznih ljudi, i djece, u ovoj drzavi ne postoji neko ko je ostao citav i neokrznut nakon svega sto se desavalo, na ovaj ili onaj nacin, svi mi imamo svoje traume, a stvaranje novih nam nimalo nije od pomoci, nikome... mozemo se medjusobno poubijati ili konacno naci nacin da pomognemo jedni drugima.
da bi neko zaradio neke novce, mora raditi. je li tako? da bi neko pljackao, takodjer mora raditi, biti,
u maltene istom srkeltu kao neki radnik uradnik. ovaj se preznoji zato sto muda otegne, a pljackas se preznoji
zato sto mora dumati hoce li ga policija uhvatiti, hoce li neki debil pomisliti da bi on mogao biti
pljackas veci od njega, pa njega "manjeg" roknuti, hoce li ga zenska za salterom roknuti, gdje ce se poslije
sakriti, kako pokradene novce trositi, hoce li se sve vise nenormalne raje s njim druziti, a normalne odbacivati...
po mom misljenju, rad je srazmjeran, a rizik veci 100 puta. radnika udarnika tesko ce ko da rokne,
a u ovim gore navedenimn primjerima pljackasa (u najrizicnijim, ali mogucim varijantama) mogu roknuti:
1.) policajci
2.) drugi "manga" (da ga tako nazovem)
i
3.) radnik/ca za kasom, salterom ili pultom (ispostavit ce se, nakon ovog slucaja)
e sad, i pored nesretnog djetinjstva, ugnjetavanja, cega sve ne, i s obzirom na napisano, koliki kvocijent inteligencije
mora imati neko pa pljackati kladionicu u gradu s 500 000 stanovnika, od kojih 95% u startu za policiju
nisu relevantni i moguci osumnjiceni za takvu vrst pljacke? i pored svega da svejedno ides dici statijaznam 1000-2000
kerma, a naci ce te za dva-tri dana? kad i dje ces ih potrositi? sta, otici u drugu kladionicu pa se kladiti? jednom ce poceti i zatvarati, slati na robiju ovakve pljackase, a ne ih sutradan pustati. u zatvoru ces sjediti s debilima raznih vrsta.
presmijesno.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2928 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
jel to pričaš o otuđenju "rada" među lopovima

- perfect_guy
#2929 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
bio sam jedno vrijeme u usputnom kontaktu sa djetetom koje je osnivač, i mogu reći da se uvijek kretala među mangupima i sličnom gardom u koju je izgleda spadao i ovajOmerovim_Koracima wrote:Gdje su roditelji od ovih curicaSunrise00 wrote:meni je tuzno vala i da se jedan kriminalac naziva legendomahmed&nedzad wrote:Mislim da se mnogi zalijeću i srljaju sa komentarima. Treba malo proći da se stvari slegnu pa da shvatimo da su
svi samo žrtve. Stvari su puno dublje nego što se sad čini. Mislim da u ovom svemu niko nije heroj, i tužno je da se slavi smrt sedamnaestogodišnjeg mladića.![]()
http://www.facebook.com/group.php?gid=3 ... 561&ref=mf
jel' mi zao mladog zivota? Jeste
a je li mi zao kriminalca ubijenog u pljacki u kojoj je vjerujem sam bio sposoban da ubije? nije![]()
![]()
- Mikado
#2930 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Hm, ovo napisano ovdje prije 2 dana, a u Avazu danas ...thepatriot wrote: Gdje su sad te silne nevladine organizacije (tipa Dosta, CCI, Akcija građana, ACIPS i slične njima) koje su protestovale ja tražile smjenu gradonačelnice Mame Semihe ja Taje zbog kriminaliteta u gradu. Tad im da vodstvo grada nije odgovaralo, tužno kad je na čelu komunjarska SDP.ovska vlast, nema veze nek se puca ", važno je da su naši preuzeli grad". : Thumbup:
- Mikado
#2931 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Sukladno svojoj visegodisnjoj praksi, aktuelna drzavna, entitetska i kantonalne vlasti ne poduzimaju nikakve konkretne korake s ciljem poboljsanja sigurnosti iz prostog razloga, jer gradjani im nisu bitni do nekih mjesec dana pred opce ili lokalne izbore kad se trude na sve nacine da ih kupe, da bi se njihovim glasovima zadrzali na vlasti.
Dakle problem je davno lokaliziran, ali ostalo je samo na tome. Drustvena apatija vecina dosla je do te mjere da su sve negativnosti postale prihvacene kao neminovnosti koju treba prihvatiti i nepokusati je mjenjati.
Dakle problem je davno lokaliziran, ali ostalo je samo na tome. Drustvena apatija vecina dosla je do te mjere da su sve negativnosti postale prihvacene kao neminovnosti koju treba prihvatiti i nepokusati je mjenjati.
-
Dead Man Walking
#2932 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Potpuno se slazem! O tome sam i govorio spominjuci indolentne, tj gradjane. Ja sam silom prilika apstraktan jer nisam gradjanin Sarajeva, a ni BiH, vec nekoliko godina, tako da moj licni doprinos izostaje. Sa ove distance se tesko nesto moze inicirati, osim eto iznosenja misljenja...Asana wrote:Recenica bi bila tacnija kada bi pisalo: mi gradjani moramoSta uraditi? Po meni gradjani pod hitno moraju nesto preduzeti i traziti reorganizaciju ovih domova i institucija za nezbrinutu djecu, jer u protivnom nam samo preostaje da cekamo nekog novog "Alena" i neku novu "Amelu".
Dokle god su ti gradjani neka apstraktna grupa, neko tijelo izvan nas koje treba da se brine za nase probleme, nece biti rjesenja problema ! Dead Man, mozes li i ti kao gradjanin nesto preduzeti? Ukljuciti se u postojeca nastojanja...? Inicirati ih?
- macan prvi
#2933 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Ako se bude pozivalo na nuznu odbranu, meni se cini da ce se pred sudom raspravljati oko toga znaci li uperiti pistolj na nekoga direktno predstojeci napad. A kako se dokazuje da je napad direktno predstojao? Jer ako napadac ima pistolj, iz ociglednih razloga tesko da ima smisla cekati da okine.Vragolan wrote:dakle, da budem jasniji
Nužna odbrana
Clan 24.
(1) Nije krivicno djelo ono djelo koje je ucinjeno u nužnoj
odbrani.
(2) Nužna je ona odbrana koja je neophodno potrebna da
ucinilac od sebe ili drugog odbije istovremeni ili direktno
predstojeci protivpravni napad, a koja je srazmjerna napadu.
(3) Ucinilac koji prekoraci granice nužne odbrane može se
blaže kazniti, a ako je prekoracenje ucinio zbog jake razdraženosti
ili straha izazvanog napadom, može se i osloboditi od kazne.
Krajnja nužda
Clan 25.
(1) Nije krivicno djelo ono djelo koje je ucinjeno u krajnjoj
nuždi.
(2) Krajnja nužda postoji kad je djelo ucinjeno da ucinilac od
sebe ili drugog otkloni istovremenu ili direktno predstojecu
neskrivljenu opasnost koja se na drugi nacin nije mogla otkloniti, a
pritom ucinjeno zlo nije vece od zla koje je prijetilo.
(3) Ucinilac koji sam izazove opasnost ali iz nehata, ili
prekoraci granice krajnje nužde, može se blaže kazniti, a ako je
prekoracenje ucinjeno pod osobito olakšavajucim okolnostima, a
može se i osloboditi od kazne.
(4) Nema krajnje nužde ako je ucinilac bio dužan izložiti se opasnosti
Krivicni zakon Bosne i Hercegovine ''Sg BiH'', broj 37, od 22. novembra 2003. godine
Djevojci zelim brz oporavak...
- Vragolan
#2934 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
eeee sve ovo sto se ti pitas zavisi od, istrage, uvidjaja, rekonstrukcije, tuzitelja, i advokata koji ce braniti Amelumacan prvi wrote:Ako se bude pozivalo na nuznu odbranu, meni se cini da ce se pred sudom raspravljati oko toga znaci li uperiti pistolj na nekoga direktno predstojeci napad. A kako se dokazuje da je napad direktno predstojao? Jer ako napadac ima pistolj, iz ociglednih razloga tesko da ima smisla cekati da okine.Vragolan wrote:dakle, da budem jasniji
Nužna odbrana
Clan 24.
(1) Nije krivicno djelo ono djelo koje je ucinjeno u nužnoj
odbrani.
(2) Nužna je ona odbrana koja je neophodno potrebna da
ucinilac od sebe ili drugog odbije istovremeni ili direktno
predstojeci protivpravni napad, a koja je srazmjerna napadu.
(3) Ucinilac koji prekoraci granice nužne odbrane može se
blaže kazniti, a ako je prekoracenje ucinio zbog jake razdraženosti
ili straha izazvanog napadom, može se i osloboditi od kazne.
Krajnja nužda
Clan 25.
(1) Nije krivicno djelo ono djelo koje je ucinjeno u krajnjoj
nuždi.
(2) Krajnja nužda postoji kad je djelo ucinjeno da ucinilac od
sebe ili drugog otkloni istovremenu ili direktno predstojecu
neskrivljenu opasnost koja se na drugi nacin nije mogla otkloniti, a
pritom ucinjeno zlo nije vece od zla koje je prijetilo.
(3) Ucinilac koji sam izazove opasnost ali iz nehata, ili
prekoraci granice krajnje nužde, može se blaže kazniti, a ako je
prekoracenje ucinjeno pod osobito olakšavajucim okolnostima, a
može se i osloboditi od kazne.
(4) Nema krajnje nužde ako je ucinilac bio dužan izložiti se opasnosti
Krivicni zakon Bosne i Hercegovine ''Sg BiH'', broj 37, od 22. novembra 2003. godineTad bi napad, naravno, bio nedvosmislen, samo sto bi to meti napada moglo biti svejedno.
![]()
Djevojci zelim brz oporavak...
kada se dodje na sud tu ce se gledati ko je bolji u svom poslu, naravno moze tuzitelj namjerno ili ne namjerno da "traljavo" uradi svoj posao, moze tuzitelj takodje da kaze da je bila nuzna odbrana i da nema potrebe ici dalje, moze tuzitelj da kaze da nije bilo nuzne odbrane pa da nasti sa postupkom a dobar advokat to da obori
treba cekati istragu i pratiti sudjenje,
zao mi je djevojke ali ...
- nineinchnails
#2935 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
I karadzic je sa 17 "dobro znao" sta ce biti kad poraste.
Nikakva maloljetnost ne oslobadja odgovornosti tog malog kriminalca. On je "dobro znao" sta radi. On samo nije znao da "uperiti pistolj na nekoga znaci dozvoliti da se prema tebi isto odnosi" (karikiram Kant-a, ali to je to). Igrao je na kartu: pokupim pare, potrosim, pa nek' me policija ganja do sutra, a ja sutra opet u dom, i nema problema, i tako ponovo...i ponovo...i ponovo dok ne skonta jednog dana da moze i da ubije covjeka pa mu nece nista biti.
"Krivi smo mi"? I ja sam bio maloljetan, ali sam dobro znao kojim putem da krenem "put knjige ili put noza".
Kod maloljetnika jedino postoji "jos jedna sansa". Sansa, da se moze od njega napraviti nesto dobro. Za to treba dosta truda, ali ova drzava nema takve kapacitete za "ispravljanje" krivih Drina.
Nikakva maloljetnost ne oslobadja odgovornosti tog malog kriminalca. On je "dobro znao" sta radi. On samo nije znao da "uperiti pistolj na nekoga znaci dozvoliti da se prema tebi isto odnosi" (karikiram Kant-a, ali to je to). Igrao je na kartu: pokupim pare, potrosim, pa nek' me policija ganja do sutra, a ja sutra opet u dom, i nema problema, i tako ponovo...i ponovo...i ponovo dok ne skonta jednog dana da moze i da ubije covjeka pa mu nece nista biti.
"Krivi smo mi"? I ja sam bio maloljetan, ali sam dobro znao kojim putem da krenem "put knjige ili put noza".
Kod maloljetnika jedino postoji "jos jedna sansa". Sansa, da se moze od njega napraviti nesto dobro. Za to treba dosta truda, ali ova drzava nema takve kapacitete za "ispravljanje" krivih Drina.
-
sarajevo63
#2936 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Avazu nije prvi put da piše. (Ne kupujem Avaz, marka manje ...) Bilbordi se bar vide, ovaj put nisu uklonjeni. kao raniji: http://www.naslovi.net/2009-01-28/e-nov ... ca/1017859Mikado wrote:Hm, ovo napisano ovdje prije 2 dana, a u Avazu danas ...thepatriot wrote: Gdje su sad te silne nevladine organizacije (tipa Dosta, CCI, Akcija građana, ACIPS i slične njima) koje su protestovale ja tražile smjenu gradonačelnice Mame Semihe ja Taje zbog kriminaliteta u gradu. Tad im da vodstvo grada nije odgovaralo, tužno kad je na čelu komunjarska SDP.ovska vlast, nema veze nek se puca ", važno je da su naši preuzeli grad". : Thumbup:
Akcija građana prisutna. Kampanja traje.
http://365x2.akcijagradjana.org/poslacu ... ti-pitati/
- cappy_tempo
#2937 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
sad na facebooku vidim jaranica se uclanila u grupu za makasa i pitam cemu to? kaze pa on ima 17 godina,zao mi ga,odakle njoj pravo da puca na njega,kao prica se da je Amela kao narkomanka,naka tobe jarabi i bila je spremna da ga ubije i pucala je kad je on izlazio iz kladionice i uglavnom prica se vrti zasto je ona pucala i odakle njoj pravo da sebe brani a on sa 17 godina upo u kladionicu da krade pare i jos 2 puta pucao na njoj,a boga pitaj sta bi se desilo da nije pao bil nastavio pucati i eto on nije kriv,dusa draga on se zatekao samo tu i on je to uradio na nagovor ovog drugog ali on nije htjeo to uraditi.
. nista odo i ja pistolj uzeti, otici u ferhadiju poceti pucati pa koga zakacim i reci cu nagovorila me raja,imam problema u porodici pa eto nisam ja kriv
- minjonja
#2938 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
cappy_tempo wrote:sad na facebooku vidim jaranica se uclanila u grupu za makasa i pitam cemu to? kaze pa on ima 17 godina,zao mi ga,odakle njoj pravo da puca na njega,kao prica se da je Amela kao narkomanka,naka tobe jarabi i bila je spremna da ga ubije i pucala je kad je on izlazio iz kladionice i uglavnom prica se vrti zasto je ona pucala i odakle njoj pravo da sebe brani a on sa 17 godina upo u kladionicu da krade pare i jos 2 puta pucao na njoj,a boga pitaj sta bi se desilo da nije pao bil nastavio pucati i eto on nije kriv,dusa draga on se zatekao samo tu i on je to uradio na nagovor ovog drugog ali on nije htjeo to uraditi.. nista odo i ja pistolj uzeti, otici u ferhadiju poceti pucati pa koga zakacim i reci cu nagovorila me raja,imam problema u porodici pa eto nisam ja kriv
ne mogu da vjerujem... razumijem da je zao njegovim prijateljima i rodbini, ali ga sad legendom nazvati i ZRTVOM je
- Vragolan
#2939 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
cappy_tempo wrote:sad na facebooku vidim jaranica se uclanila u grupu za makasa i pitam cemu to? kaze pa on ima 17 godina,zao mi ga,odakle njoj pravo da puca na njega,kao prica se da je Amela kao narkomanka,naka tobe jarabi i bila je spremna da ga ubije i pucala je kad je on izlazio iz kladionice i uglavnom prica se vrti zasto je ona pucala i odakle njoj pravo da sebe brani a on sa 17 godina upo u kladionicu da krade pare i jos 2 puta pucao na njoj,a boga pitaj sta bi se desilo da nije pao bil nastavio pucati i eto on nije kriv,dusa draga on se zatekao samo tu i on je to uradio na nagovor ovog drugog ali on nije htjeo to uraditi.. nista odo i ja pistolj uzeti, otici u ferhadiju poceti pucati pa koga zakacim i reci cu nagovorila me raja,imam problema u porodici pa eto nisam ja kriv
wtf
cappy, za svoje dobro okani se te jaranice, ne mogu da vjerujem
- karanana
#2940 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
mrsko mi sada prelistavati 5-6 stranica a nisam bio u toku zadnjih par dana, ima li kakva verzija kompletne price i slijeda dogadjaja?
jeli ih znala?
jeli imala dozvolu za pistolj?
.....
nije mi jasno zasto policija drzi stvari koje su saznali u tajnosti.
jeli ih znala?
.....
- Vragolan
#2941 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
istraga je u toku (standardna prica)karanana wrote:mrsko mi sada prelistavati 5-6 stranica a nisam bio u toku zadnjih par dana, ima li kakva verzija kompletne price i slijeda dogadjaja?
jeli ih znala?
.....
p.s. to joj je bio babin pistolj za koji ona nije imala dozvolu a babo je imao dozvolu
nego sto se tice ove FB podrske, pa onda su politicari u pravu sto svu krivicu maloljetnicke delikvencije svaljuju na porodicu, znaci da nije kriv samo svileni, tajo, semiha, behmen i 5 i 10 nego je krivac br.1 porodica
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2942 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
ne možeš mlade ljude osuđivati na konto njihovog mišljenja...cappy_tempo wrote:sad na facebooku vidim jaranica se uclanila u grupu za makasa i pitam cemu to? kaze pa on ima 17 godina,zao mi ga,odakle njoj pravo da puca na njega,kao prica se da je Amela kao narkomanka,naka tobe jarabi i bila je spremna da ga ubije i pucala je kad je on izlazio iz kladionice i uglavnom prica se vrti zasto je ona pucala i odakle njoj pravo da sebe brani a on sa 17 godina upo u kladionicu da krade pare i jos 2 puta pucao na njoj,a boga pitaj sta bi se desilo da nije pao bil nastavio pucati i eto on nije kriv,dusa draga on se zatekao samo tu i on je to uradio na nagovor ovog drugog ali on nije htjeo to uraditi.. nista odo i ja pistolj uzeti, otici u ferhadiju poceti pucati pa koga zakacim i reci cu nagovorila me raja,imam problema u porodici pa eto nisam ja kriv
shvatit će jednog dana
- cappy_tempo
#2943 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
shvatam ja mladi jos ne kontaju neke stvari ali on sa 17 godina da je retardiran ne bi ga neko mogao nagovoriti da ide pljackati kladionicu i po svemu sudeci nagovoriti ga jos da puca ako bude bilo potrebe...
@Vragolan ne komuniciram puno s tom jaranicom pa eto ne osjecam se ugrozeno
@Vragolan ne komuniciram puno s tom jaranicom pa eto ne osjecam se ugrozeno
- amrica
#2944 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
oslobodjenje
Sta je trebala Amela?
Sokantna je činjenica da su radnice kladionica, koje su se našle na meti pljačkaša, uglavnom ostajale bez posla, a još pretučene morale su same platiti liječenje jer nisu bile prijavljene
U Kantonalno tužilaštvo Sarajeva stigla je krivična prijava protiv Amele Džindo kojom se sumnjiči da je počinila krivično djelo ubistva namah. Glasnogovornica Tužilaštva Jasmina Iftić izvijestila je medije da će se provesti detaljna istraga, koja će utvrditi sve činjenice pa nije isključeno da se utvrdi kako se radi o nužnoj samoodbrani, što bi promijenilo pravne kvalifikacije djela i dovelo do obustavljanja istrage.
Šta je zapravo ubistvo namah? To je kada počinilac krivičnog djela bude doveden u stanje jake razdraženosti ili straha koje je izazvao napad na njega ili zlostavljanje koje je izazvano teškim vrijeđanjem i ponižavanjem. Naravno, o tome konačno mišljenje moraju dati vještaci neuropsihijatri. Za ovo djelo predviđena je, ako se dokaže, kazna od jedne do deset godina.
U slučaju nesretne Amele Džindo sasvim sigurno može se razgovarati o nužnoj odbrani, što je nagovijestila i Jasmina Iftić. To je osnova koja isključuje postojanje krivičnog djela, tj. djelo učinjeno u nužnoj odbrani nije krivično djelo. Kako se često kaže, ovdje dolazi do sukoba prava sa nepravom. Opšteprihvaćeno je da nužna odbrana ima dva elementa: napad i odbranu.
Mnogo je uslova da se utvrdi nužna odbrana. Spomenuću samo jedan koji se čini veoma bitan u slučaju Amele Džindo. Naime, napad mora biti istovremen, a ta istovremenost postoji sve dok napad traje, a to znači sve dok ne prestane, pa čak samoodbranom se smatra i kada napad neposredno predstoji. Istovremenošću se smatra i situacija kada je postavljen neki odbrambeni mehanizam, koji se aktivira onda kada napad otpočne (npr. električna struja u ogradi). E sad dolazimo do drugog bitnog elementa u ovom slučaju. Iako postoji federalni propis koji detaljno reguliše obezbjeđenje kladionica, nijedna tu uredbu nije provela u djelo.
Šokantna je činjenica da su radnice kladionica, koje su se našle na meti pljačkaša, uglavnom ostajale bez posla, a još pretučene morale su same platiti liječenje jer nisu bile prijavljene. Malverzacije u kladionicama nisu nikakva tajna, ali jeste tajna ko ih štiti pa ne plaćaju svoja dugovanja koja, po nekim procjenama, prelaze 40 miliona maraka.
Uz tragediju ove mlade žene koja se odlučila braniti, spominje se i prekoračenje nužne odbrane. To je slučaj kada su ostvareni svi uslovi napada i odbrane, osim onog koji zahtijeva da je odbrana bila neophodno potrebna. A šta je to trebala Amela Džindo: čekati da opali pištolj kojim joj je prijetio razbojnik, pa završiti poput dobrog dječaka Denisa Mrnjavca.
Napadali smo putnike tramvaja u kojem je ubijen Denis što ga nisu branili, sad napadamo Amelu Džindo što se branila. A niko ne postavlja pitanje vlasnika kladionica, pitanje Doma na Humu, čiji štićenici zulumćare po gradu. Ili: možda će vlasnik ove kladionice hitno dobiti dozvolu za rad koju je zatražio 5. februara, nakon što je počeo raditi.
Svaka čast državi i njenoj inspekciji!
Sta je trebala Amela?
Sokantna je činjenica da su radnice kladionica, koje su se našle na meti pljačkaša, uglavnom ostajale bez posla, a još pretučene morale su same platiti liječenje jer nisu bile prijavljene
U Kantonalno tužilaštvo Sarajeva stigla je krivična prijava protiv Amele Džindo kojom se sumnjiči da je počinila krivično djelo ubistva namah. Glasnogovornica Tužilaštva Jasmina Iftić izvijestila je medije da će se provesti detaljna istraga, koja će utvrditi sve činjenice pa nije isključeno da se utvrdi kako se radi o nužnoj samoodbrani, što bi promijenilo pravne kvalifikacije djela i dovelo do obustavljanja istrage.
Šta je zapravo ubistvo namah? To je kada počinilac krivičnog djela bude doveden u stanje jake razdraženosti ili straha koje je izazvao napad na njega ili zlostavljanje koje je izazvano teškim vrijeđanjem i ponižavanjem. Naravno, o tome konačno mišljenje moraju dati vještaci neuropsihijatri. Za ovo djelo predviđena je, ako se dokaže, kazna od jedne do deset godina.
U slučaju nesretne Amele Džindo sasvim sigurno može se razgovarati o nužnoj odbrani, što je nagovijestila i Jasmina Iftić. To je osnova koja isključuje postojanje krivičnog djela, tj. djelo učinjeno u nužnoj odbrani nije krivično djelo. Kako se često kaže, ovdje dolazi do sukoba prava sa nepravom. Opšteprihvaćeno je da nužna odbrana ima dva elementa: napad i odbranu.
Mnogo je uslova da se utvrdi nužna odbrana. Spomenuću samo jedan koji se čini veoma bitan u slučaju Amele Džindo. Naime, napad mora biti istovremen, a ta istovremenost postoji sve dok napad traje, a to znači sve dok ne prestane, pa čak samoodbranom se smatra i kada napad neposredno predstoji. Istovremenošću se smatra i situacija kada je postavljen neki odbrambeni mehanizam, koji se aktivira onda kada napad otpočne (npr. električna struja u ogradi). E sad dolazimo do drugog bitnog elementa u ovom slučaju. Iako postoji federalni propis koji detaljno reguliše obezbjeđenje kladionica, nijedna tu uredbu nije provela u djelo.
Šokantna je činjenica da su radnice kladionica, koje su se našle na meti pljačkaša, uglavnom ostajale bez posla, a još pretučene morale su same platiti liječenje jer nisu bile prijavljene. Malverzacije u kladionicama nisu nikakva tajna, ali jeste tajna ko ih štiti pa ne plaćaju svoja dugovanja koja, po nekim procjenama, prelaze 40 miliona maraka.
Uz tragediju ove mlade žene koja se odlučila braniti, spominje se i prekoračenje nužne odbrane. To je slučaj kada su ostvareni svi uslovi napada i odbrane, osim onog koji zahtijeva da je odbrana bila neophodno potrebna. A šta je to trebala Amela Džindo: čekati da opali pištolj kojim joj je prijetio razbojnik, pa završiti poput dobrog dječaka Denisa Mrnjavca.
Napadali smo putnike tramvaja u kojem je ubijen Denis što ga nisu branili, sad napadamo Amelu Džindo što se branila. A niko ne postavlja pitanje vlasnika kladionica, pitanje Doma na Humu, čiji štićenici zulumćare po gradu. Ili: možda će vlasnik ove kladionice hitno dobiti dozvolu za rad koju je zatražio 5. februara, nakon što je počeo raditi.
Svaka čast državi i njenoj inspekciji!
- cappy_tempo
#2945 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
prvi pasos je drugim rijecima ja u samoodbrani pucam na nekoga kome napao ili izbodem ga i eto slucajno on podlegne povredama i ja lezim 10 godina? samo da vidim jesam li dobro skontoamrica wrote:oslobodjenje
a drugi pasos treba onim ozaloscenim u grupi za makasa na facebooku pokazati pa mozda se opamete malo pa prestanu pricati gluposti
- Miki123
#2946 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Čitam na fejsubuku RIP stranicu za ovog ubijenog delikventa i sve što mogu reći je bit će ih još, jer ona djeca što tamo pišu nisu normalna!!
Neko je napisao na zidu grupe: 358 potencijalnih delikvenata!!
HOCEMO ZATVOR ZA MALOLJETNE PRESTUPNIKE tako bi trebalo da glasi ime grupe!!
I dole su odgovori:
1. lemi jebemti nanu pobudalastu...dabogda ti nana bila glavna jebacica u maloljetnickom zatvoru...imas li kakvu seku za mene♥
2. pa emire dosta ti je nana daj bar meni seku.....a tu mu uzmi i mamu i nanu jel dog......
3. Irma Hajdarbasic
ma sere lik previse...hoce da mu neko zacepi gubicu
4. Irma Hajdarbasic
aaa ne brini se ako nastavavi..bgm ostat ce bez jezika....nez sta ce postici ovakivm komentarima
Ja sam duboko uvjeren da se ova balavurdija neće smiriti dok ih bar desetak ne završi ko ovaj kreten makaš.
Neko je napisao na zidu grupe: 358 potencijalnih delikvenata!!
HOCEMO ZATVOR ZA MALOLJETNE PRESTUPNIKE tako bi trebalo da glasi ime grupe!!
I dole su odgovori:
1. lemi jebemti nanu pobudalastu...dabogda ti nana bila glavna jebacica u maloljetnickom zatvoru...imas li kakvu seku za mene♥
2. pa emire dosta ti je nana daj bar meni seku.....a tu mu uzmi i mamu i nanu jel dog......
3. Irma Hajdarbasic
ma sere lik previse...hoce da mu neko zacepi gubicu
4. Irma Hajdarbasic
aaa ne brini se ako nastavavi..bgm ostat ce bez jezika....nez sta ce postici ovakivm komentarima
Ja sam duboko uvjeren da se ova balavurdija neće smiriti dok ih bar desetak ne završi ko ovaj kreten makaš.
- minjonja
#2947 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
evo jos par komentara iz grupe:
desilo se hiljadu pljacki i svaka je normala prosla. kako je nije stid branit se. jbg, snalazio se.
u meni se kuha kad citam ove komentare. totalno poremeceno... on i jaran mu upali u kladionicu i uperili pistolj u zenu, majku, da bi je pljackali, a sad ga plemenitom dusom proglasavaju...
sreca nije ih puno u ovoj grupi, oko 500. sad sam vidjela da je jedna iz moje raje clan grupe. brisem odmah. sa ovakvim mangupcicima ne zelim da imam dodirnih tacaka.
ima li sta novo o ameli? zna li se? prica li se?
ok, drug im je mrtav, tuguju, ali izgubili su sliku realnosti. on je taj sto je sa pistoljem upao da pljacka i puca.Ma lemii ne kontam sta ces u ovoj grupi..idi ima te tamo tu "hrabru djevojku" koja je ubila mladi zivot a vi je u zvijezde kujete...ccc Boze sacuva....a da je neko vas pljuvali bi je ma gadi te mi see....Najlakse je pljuvati po mladom zivotu koji je ta "heroina" ugasila
Alene R.I.P:(:(
jah, trebo je u neku drugu kladionicu upasti i posteno opljackati.maky braca nisi otisao uvijek ces ostati tu sanama !!!!!!! neka ti dragi allah podari lijep dzenet vjecni rahmet.... R.I.P jbg pogresno mjesto u pogresno vrijeme((
jel potrebno komentarisati?boze dragi zar moras biti proklet..zastoo momak poput njega da ode na drugi svijet zastoo ??
nikad nije cula losih stvari?? pa sigurno nije bio u humu jer je ucenik generacije bio.ma ne momka i nisam toliko znala znala sam ga iz videnja,Al brat jeste i nikad nisam cula losih stvari....I desilo se hiljadu pljacki i svegaa,i nikad nije niko ubio u oljacki a ona poletilaa djete ubila...:( A da je neko njen bio u toj situaciji da mora tako da se snalazi pljuvala bi po toj osobi...I onda kazu ne treba joj se suditi oni ce kao proteste....Treba da joj se sudi..i da ispasta..
:(: sto glumi heroja...
desilo se hiljadu pljacki i svaka je normala prosla. kako je nije stid branit se. jbg, snalazio se.
u meni se kuha kad citam ove komentare. totalno poremeceno... on i jaran mu upali u kladionicu i uperili pistolj u zenu, majku, da bi je pljackali, a sad ga plemenitom dusom proglasavaju...
sreca nije ih puno u ovoj grupi, oko 500. sad sam vidjela da je jedna iz moje raje clan grupe. brisem odmah. sa ovakvim mangupcicima ne zelim da imam dodirnih tacaka.
ima li sta novo o ameli? zna li se? prica li se?
- Prolaznik
#2948 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Koliko sam upratio u medijima Amela nije više u komi i mislim da je bolje. Nadam se da je na putu oporavka. Želimo joj sve najbolje.minjonja wrote: ima li sta novo o ameli? zna li se? prica li se?
A šta reći na ove komentare? Nište me više ne čudi u ovoj zemlji.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#2949 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Hajd mi link za tu grupu podrske na fb.
tnx.
edit: naso na stranici iza,brzi prsti od pameti
Nevjerovatno....
tnx.
edit: naso na stranici iza,brzi prsti od pameti
Nevjerovatno....
- mrtva kokoš
#2950 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
da jos ovdje pokusam...
e ovako, kod starog mi je prije mjesec,dva ukraden kastofon i par CD-ova, parking na M.D. pritom mu je ostecena brava na jednoj strani auta.
no poznavajuci proces prijave i brojnih negativnih iskustava, odlucio se da ne prijavljuje kradju...
maloprije listajuci portal avaza naletim na ovu vijest.
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/crna ... nih-stvari
e sad ono sto mene zanima je(posto kradja nije prijavljena) da li se moze izvrsiti kakva provjera, jer jedan od ovih kastofona odgovara opisu onoga koji je bio u njegovom autu.
znaci posjedje orginalnu kutiju kastofona, racune. vjerovatno se preko serijskog broja moze izvrsiti provjera,
kao i preko cd-ova...
e ovako, kod starog mi je prije mjesec,dva ukraden kastofon i par CD-ova, parking na M.D. pritom mu je ostecena brava na jednoj strani auta.
no poznavajuci proces prijave i brojnih negativnih iskustava, odlucio se da ne prijavljuje kradju...
maloprije listajuci portal avaza naletim na ovu vijest.
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/crna ... nih-stvari
e sad ono sto mene zanima je(posto kradja nije prijavljena) da li se moze izvrsiti kakva provjera, jer jedan od ovih kastofona odgovara opisu onoga koji je bio u njegovom autu.
znaci posjedje orginalnu kutiju kastofona, racune. vjerovatno se preko serijskog broja moze izvrsiti provjera,
kao i preko cd-ova...