Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1726 Re: Sarajevo Construction

Post by Truba »

građevinska mafija je jaka i u normalnim zemljama
samo što kod nas načelnik košta lupam 100000 a u minkenu 10 000 000
i što tamo i lopovi rade po zakonu i arhitektonskom ukusu a kod nas ne
karanana

#1727 Re: Sarajevo Construction

Post by karanana »

nedims wrote:
Thorgerson wrote:Kakve ba crne javne rasprave.

Ovamo se torba ostavi, a ti ces eto na javnoj raspravi nesta postic. Hahaha...ne budite smijesni.

Ja da se pitam, prvo bih zabranio daljnju gradnju na potezu od Cengic Vile do Bascarsije. Mozes samo srusit objekat i napravit novi. Pa izvoli. Kome se gradi, evo ti brate srusi barake, neke stare zgrade i napravi sta hoces vala. Kupi pet kuca, srusi ih, napravi zgradu.

Gledam isto tako okolna brda, gdje se moglo fino jos zgrada napraviti, bagra napravila kuce. Pa sad imas situaciju da je nadjdijano hiljadu kuca, i sve se moglo strpati u pet zgrada i ostavit fino prostor za puteve, zelenilo...ali neee, bosnjo hoce tri sprata kuce bez fasade. Neka, nek se ima.

Mi imamo ogranicenu povrsinu grada, i pod hitno ce se morati nesto uraditi na tome da se sprijeci daljnja gradnja i da se stimulise gradnja dalje dole prema Ilidzi, Hadzicima, Vogošći itd.

Al ej..ko ce odbit onu torbu sa pocetka? Niko...

P.S. Kakav je zakon po pitanju garaza i parking mjesta. Evo ovi sad kumrovca nece moci napravit pola parking mjesta. Garaze ako ce i bit bit ce paprene cijene i gdje ce raja parkirat? Ko ambulante vjerovatno. I sutra krenes u ambulantu i parkirat ces se u qrcu. Ili dole zgrada na stupskoj petlji. Kao prvo uopste ne znam kako se prilazi onoj zgradi, nadam se samo da nece pasti mamlazima napamet da im daju prilaz sa glavne ceste tj. sa petlje... Pa ondje nema mjesta da se komarac mota oko zgrade..
Na ovo boldirano...ima, itekako ima vajde...ako se to gradjanski slozno uradi...
Evo primjer mog naselja OTOKA...
Mozda je je jedino naselje u gradu koje nije naruseno nikakvim naknadnim gradjenjima. Bilo je pokusaja da se u centralnom djelu naselja(zelena povrsina) izgradi djamija. Gradjani slozno odbili...
Nacelnik opstine je imao neki dil sa nekim tipovima i pokusali su da u nasem naselju naprave poslovno stambenu zgradu i benzinsku pumpu. Gradjani slozno odbili sve prijedloge...i nase naselje je jos uvijek u onom predratnom stanju. I kada se sve sabere i oduzme a pri tome mislim kako se ubrzano gradi na svakom slobodnom prostoru u gradu ...cini mi se da ce Otoka vrlo brzo imati status najljepseg naselja ...
Ja sam osobno vrlo ponosan na moje sugradjane...
ima i pozitivan primjer gdje su gradjani uspjeli sprijeciti gradnju na zelenoj povrsini ispred onih zelenih zgrada kod bosmala. s druge strane mnogo je primjera gdje se nije uspjelo i pored odgadjanja i ganjanja: florescentno zelena zgrada kod selexa, povrsina na alipasinom kod skoda salona (jos stoji netaknuta ali je ogradjena i vjerovatno ce jedno jutro svanuti bageri)....tako neke stvari gdje se gradjani pobune stanu malo i onda odjednom krene gradnja.
VjecitiStudent

#1728 Re: Sarajevo Construction

Post by VjecitiStudent »

Koliko se ono dugo SCC gradio, pet godina?
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#1729 Re: Sarajevo Construction

Post by -LIBERO- »

Vezano za biciklisticku stazu koju prave. Oni kontaju do Skenderije?
Ili imaju neki plan kako 'dobaciti' do Vjecnice? Bilo bi lose nedoreceno, da ne provuku neku rutu bo Vjecnice. Ne znam da l' bi moglo obalom, il je ono uzak trotoar?
StupskaBitanga

#1730 Re: Sarajevo Construction

Post by StupskaBitanga »

nedims wrote:
Thorgerson wrote:Kakve ba crne javne rasprave.

Ovamo se torba ostavi, a ti ces eto na javnoj raspravi nesta postic. Hahaha...ne budite smijesni.

Ja da se pitam, prvo bih zabranio daljnju gradnju na potezu od Cengic Vile do Bascarsije. Mozes samo srusit objekat i napravit novi. Pa izvoli. Kome se gradi, evo ti brate srusi barake, neke stare zgrade i napravi sta hoces vala. Kupi pet kuca, srusi ih, napravi zgradu.

Gledam isto tako okolna brda, gdje se moglo fino jos zgrada napraviti, bagra napravila kuce. Pa sad imas situaciju da je nadjdijano hiljadu kuca, i sve se moglo strpati u pet zgrada i ostavit fino prostor za puteve, zelenilo...ali neee, bosnjo hoce tri sprata kuce bez fasade. Neka, nek se ima.

Mi imamo ogranicenu povrsinu grada, i pod hitno ce se morati nesto uraditi na tome da se sprijeci daljnja gradnja i da se stimulise gradnja dalje dole prema Ilidzi, Hadzicima, Vogošći itd.

Al ej..ko ce odbit onu torbu sa pocetka? Niko...

P.S. Kakav je zakon po pitanju garaza i parking mjesta. Evo ovi sad kumrovca nece moci napravit pola parking mjesta. Garaze ako ce i bit bit ce paprene cijene i gdje ce raja parkirat? Ko ambulante vjerovatno. I sutra krenes u ambulantu i parkirat ces se u qrcu. Ili dole zgrada na stupskoj petlji. Kao prvo uopste ne znam kako se prilazi onoj zgradi, nadam se samo da nece pasti mamlazima napamet da im daju prilaz sa glavne ceste tj. sa petlje... Pa ondje nema mjesta da se komarac mota oko zgrade..
Na ovo boldirano...ima, itekako ima vajde...ako se to gradjanski slozno uradi...
Evo primjer mog naselja OTOKA...
Mozda je je jedino naselje u gradu koje nije naruseno nikakvim naknadnim gradjenjima. Bilo je pokusaja da se u centralnom djelu naselja(zelena povrsina) izgradi djamija. Gradjani slozno odbili...
Nacelnik opstine je imao neki dil sa nekim tipovima i pokusali su da u nasem naselju naprave poslovno stambenu zgradu i benzinsku pumpu. Gradjani slozno odbili sve prijedloge...i nase naselje je jos uvijek u onom predratnom stanju. I kada se sve sabere i oduzme a pri tome mislim kako se ubrzano gradi na svakom slobodnom prostoru u gradu ...cini mi se da ce Otoka vrlo brzo imati status najljepseg naselja ...
Ja sam osobno vrlo ponosan na moje sugradjane...
ali su zato na drugom dijelu otoke u sred sportskog kompleksa stavili ogromnu džamiju
nedims

#1731 Re: Sarajevo Construction

Post by nedims »

Nema drugi dio Otoke... kolega @StupskaBitanga...
Otoka je zaokruzeno naselje i ima dva niza i tri dupla nebodera sa zelenom povrsinom i drvecem...te skolom,obdanistem itd.
Zasto se sve oko nas naziva Otoka...ja ne znam. Ali znam da je ovo gore pobrojano "Mjesna zajednica Otoka" i nista drugo.
Evo...danas je bila saobracajna nesreca na lokalitetu nize GRAS-ove tramvajske stanice. I to su nazvali Otoka. Helem, sve sto se desi oko nas (a nema veze s nama) ... naziva se Otoka. Mislim da bi korektno bilo da se napise "u blizini Otoke" ili tako nekako ...Kada se citaju takve stvari dobije se dojam da je Otoka lose naselje...a to nije istina...
karanana

#1732 Re: Sarajevo Construction

Post by karanana »

a kako se zove dio gdje je bazen, dzamija i stadion gdje igra olimpic?

znam da je bilo rasprava da to nije otoka, i mnogi se slazu da nije, ali sta je onda? jer i ja to zovem otoka. a mislim da se i stadion bar neoficijelno zove stadion otoka.
Last edited by karanana on 30/04/2015 23:23, edited 1 time in total.
StupskaBitanga

#1733 Re: Sarajevo Construction

Post by StupskaBitanga »

karanana wrote:a kako se zove dio gdje je bazen, dzamija i stadion gdje igra olimpic?

znam da je bilo rasprava da to nije otoka, i mnogi se slazu da nije, ali sta je onda?
zvanično otoka meander
ali čini povezanu cjelinu sa otokom zar ne?
Logovan

#1734 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

karanana wrote:a kako se zove dio gdje je bazen, dzamija i stadion gdje igra olimpic?

znam da je bilo rasprava da to nije otoka, i mnogi se slazu da nije, ali sta je onda? jer i ja to zovem otoka. a mislim da se i stadion bar neoficijelno zove stadion otoka.
Cuj mnogi se slazu. :D Ja niti sam cuo, a niti procitao da neko taj dio grada zove drugacije. :D
Mišo_Kovač

#1735 Re: Sarajevo Construction

Post by Mišo_Kovač »

StupskaBitanga wrote:

znam da je bilo rasprava da to nije otoka, i mnogi se slazu da nije, ali sta je onda?
zvanično otoka meander
ali čini povezanu cjelinu sa otokom zar ne?
Zar nije i taj dio zaveden pod Alipašin most (mislim, tako piše na tramvajskoj stanici)? Ili je Alipašin most samo "uz" Džemala Bijedića, tj. sa te strane "anamo" :D :D
StupskaBitanga

#1736 Re: Sarajevo Construction

Post by StupskaBitanga »

Mi Ovdje govorimo o prostoru kod džamije, bazena i stadiona a to je tačno sto govoriš i Alipasin most 7 je najviše poznat po aferi reket Damira Hadžića i prostora Astro
savsvoj

#1737 Re: Sarajevo Construction

Post by savsvoj »

VjecitiStudent wrote:

SCC su napravili ovo su sastavili ima razlike
Logovan

#1738 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

Šta ono rade u Nedžarićima ispred studentskih domova, tačnije kod one ćevabdžinice?
Mišo_Kovač

#1739 Re: Sarajevo Construction

Post by Mišo_Kovač »

StupskaBitanga wrote:Mi Ovdje govorimo o prostoru kod džamije, bazena i stadiona a to je tačno sto govoriš i Alipasin most 7 je najviše poznat po aferi reket Damira Hadžića i prostora Astro
Kontam o čemu se ovdje priča, al nisam bio siguran šta se sve vodi pod "alipašin most". Ja zivim uz zeljeznicku prugu, u liniji s Bazenom, i u zemljisnim knjigama stoji Alipašim most kao "naselje", zato pitam :D
JThomas

#1740 Re: Sarajevo Construction

Post by JThomas »

savsvoj wrote:
VjecitiStudent wrote:

SCC su napravili ovo su sastavili ima razlike
ono koliko se stvarno, aktivno gradio izgrađen je brzo. a ono što je gradnja stajala u mjestu dok lažni investitor nije mogao obezbjediti pare ipak nije fer da računamo... :D
thekupus

#1741 Re: Sarajevo Construction

Post by thekupus »

SCC jos nije ni zavrsen, vise od pola zgrade zjapi prazno
JThomas

#1742 Re: Sarajevo Construction

Post by JThomas »

i to je iz istog razloga što je i prije stajalo.
supercali

#1743 Re: Sarajevo Construction

Post by supercali »

To je cini mi se otoka meander tako se valjda zove
Hemera

#1744 Re: Sarajevo Construction

Post by Hemera »

-LIBERO- wrote:Vezano za biciklisticku stazu koju prave. Oni kontaju do Skenderije?
Ili imaju neki plan kako 'dobaciti' do Vjecnice? Bilo bi lose nedoreceno, da ne provuku neku rutu bo Vjecnice. Ne znam da l' bi moglo obalom, il je ono uzak trotoar?
zapelo kod koldže,bilo neki adn i na tv-u
valjda nesigurno da prave na nekim dionicama
odbili ih iz minist.saobraćaja ili koga već....
Thorgerson

#1745 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

Kazu ne da koldzo, ostalo je trotoara moze se tu uglaviti jos koji spo, kakva staza, imate ona sobna bicikla...
Maharadza

#1746 Re: Sarajevo Construction

Post by Maharadza »

Thorgerson wrote:Kazu ne da koldzo, ostalo je trotoara moze se tu uglaviti jos koji spo, kakva staza, imate ona sobna bicikla...
Image

Vidiš da je zauzet pustim bagerima na grbavici, kakva vas je staza spopala?! :oops:
thekupus

#1747 Re: Sarajevo Construction

Post by thekupus »

Maharadza wrote:
Thorgerson wrote:Kazu ne da koldzo, ostalo je trotoara moze se tu uglaviti jos koji spo, kakva staza, imate ona sobna bicikla...
Image

Vidiš da je zauzet pustim bagerima na grbavici, kakva vas je staza spopala?! :oops:
kako su kod ovog jos stare tablice? :lol:
Opetja033

#1749 Re: Sarajevo Construction

Post by Opetja033 »

Korisničkoime wrote:Ja nisam vidio naroda kojem je teže ugoditi, samo neka se kuka i pametuje. Eno neki dan članak o izgradnji sportske dvorane iza 2. Gimnazije (mislim da je na tom mjestu). Hajd čovjek bi rekao pozitivno sport, rekreacija, služit će i školi i javnosti. Međutim aman zaman opet nevalja te ovakva je te onakva je te biće parking garaža ispod to će se za 2 godine isplatiti itd.
Ljudi ulažu ili bi trebali da ulaže 100 miliona KM u taj neki novi objekat u SCC je također uložena prilična suma novca. Ko mislite da je gradio sve to do sada i ko će graditi od sada. Domaća građevinska aktiva. Puna nam usta ekonomije, nezaposlenosti, nema investicija oj kukala nam majka kmečimo i dernjamo se i kada se neko pojavi sa ulaganjem 10-50-100 miliona KM i sa 10-50-100 novih radnih mjesta mi opet počnemo da kmečimo i dernjamo se jer eto sada nema pogleda, ljudi nema pogleda joooj kukala nam majka. Daj da pitam koji pogled molim vas, u šta, jbt čitajući ovdje o zaklanjanju pogleda čovjek bi rekao da je Sarajevo napravljeno odmah do Viktorijinih vodopada. Koji pogled je SCC zaklonio na kućerke na brdu iznad Skenderije iskreno pa ljudima na tome treba zahvaliti. Jbg ljudi vama daje da živite u gradu, metropoli a da imate pogled kao da živite na selu, možda vam se ćefne i da koze i krave pomuzete ali to ne ide u Sarajevu nikako.
Onda vazda priča o zelenilu, kakvo zelenilo daj koje su to bile zelene površine Sarajeva prije rata a koje su nestale osim možda par redaka stabala kraj puta. Sarajevo nikada nije imalo svoja zelena pluća, jednu veliku zelenu površinu u gradu (veliku u razmjerama koje odgovara Sarajevu).
Onaj gore spominje livade oko sarajeva kao tu se treba graditi i širiti grad, ok pored toga što se time opet uništava to zelenilo zbog kojeg ovdje svako kuka očigledno zagovornicima gradnje po livadama nisu pojmovi kao regulacioni plan i infrastruktura sasvim jasni. Ok uzmimo hoće se sagraditi 100 milona KM vrijedan objekat na nekoj od livada oko Sarajeva, za tu građevinu nasred neke livade treba dopremiti cijelu infrastrukturu na tu livadu, prometne komunikacije, struja, voda i greadsko ili prigradski saobraćaj. Zamisli prodaješ čovjeku stan od 1500 KM po m2 i kažeš ma tu ti je care okreta za kombi samo 20 minuta pješice preko ove njive on ti vozi do ojebića tu presjedneš na bus on te nakon 45 minuta doveze do Nedžarića tada na tramvaj i eto te na Baščaršiji odavde za sa do sat i po.
Komunalne usluge struja voda i slično, redovno snadbjevanje istim nije u ingerenciji investitira neke građevine u sarajevu neko do vlasti na nivou općina i kantona.
Eh sada kritike tipa to ba gadžine i seljačine prave za druge gadžine i seljačine koje su uletile u Sarajevo su već dio nekih drugih kompleksa koje bi možda zahtjevale stručnu pomoć. Sada kao što neko valjda reče trebao bi i rodni list ako hoćeš nešto u Sarajevu gradit ili kupit nekretninu. Opet je to ona kontradiktornost daj da živim u gradu u metropoli a da to mjesto nema glavnih odlika grada ili metropole među kojima je i migracija. To je odlika svakog naprednog grada da u njega dolaze ljudi da žive i rade jer je napredan ili napredniji od sredine u kojoj su prije živili.
O ukusima se ne raspravlja a ja i nisam neki veliki poznavalac arhitekture mada zaista ne vidim neku ljepotu u većini socijalističkih građevina pogotovo iz ranog perioda kada je se u biti radilo o prostim betonskim kockama. Naravno da su i te betonske kocke ili takav tip gradnje tada bili uslovljeni nekim drugim stvarima ali ne razumijem neku žal koja se iskazuje prema toj vrsti gradnje koja dominira Sarajevom nasprem mrskih stakla i betona jednog SCC ili BBI.
Neki ljudi pogotovo oni koji se diče da su starosjedioci trebali bi da malo razmisle šta znači grad, grad u razvoju i slični nazivi prije nego što padnu u depresije zbog pogleda, zelenila, livada i novopridošlih gadžina.
Odavno nisam vidio jace i argumentovanije zacepljanje usta dezurnim gnjavatorima :thumbup:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1750 Re: Sarajevo Construction

Post by Truba »

sa ono ruju u nedzaricima kao da vade sine koje vode nigdje
zafalilo željeza??? :lol:
Post Reply