Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
foxlife

#17001 Re: Sarajevo Construction

Post by foxlife »

to je zato sto svijet ravnamo prema nama
ja sam jedno vrijeme vise vremena provodio sa ovim rodjakom i sjebo se kako se tu lova vrti
njemu je 100 eura kao meni pola marke
ono idi plati ovo idi ono ok treba platiti takse npr evo ti 1000 eura idi ovo uplati u opstinu 2000 maraka itd
parking? 50 eura? evo plati itd
a mi placamo marku ili dvije sat
u prodavnici kupujes do 30-ak maraka itd

jbt pa njemu dolazi bukvalno kamion kad se obnavljaju zalihe hrane u kuci
kaze 15 kartona pive 3 kartona vina nekog jebackog tamo neke cokoladice itd

jbg sve to kosta al i zaradjuje
samo mi je drago da je legalno to zaradio vani gdje ima firmu i sl

kod nas je to tesko tako i sve se uglavnom svodi na prevare kradje iz budzeta i sl
rijetki su privatnici ovdje koji tako trose a da su regularno to zaradili sve je to preko veza klinaca palaca

tako da mi je jasno kad takvi kao on kupuju stanove al ako kupujes plati poreze drzavi gdje kupujes i mirna italija u kojoj placas poreze
gidra

#17002 Re: Sarajevo Construction

Post by gidra »

Sto Respo navodi to su ekstremi, milioneri i nije relevanto, takav neće kupiti stan od 40-50 m2 kakvih se najvise i pravi. Ja govorim o običnom puku koji kupuje u kešu...ljudima oko nas koji su neprimjetni.
Moj komšija koji je vodoinstalater i to dobar majstor u hodu namlati 5+ milja sto na gruboj, što na finoj, godinama tako unazad, novac zarađen na crno....tražen majstor, posla ko u priči, ubi lik. Žena radi ko trgovac u Mercatoru.
Ne ljetuje na skupim destinacijama, ne nosi ajfon, kuća fina, auto staro 15+ godina je kupio sinu prosle godine u Dijamantu na Kvadrantu stan od 50ak kvadrata za 120 milja u kešu bez ikakvih kredita. Zaradio covjek niko ga nije pitao kako i platio u kešu. I znam još X ovakvih primjera..
takva država, niko ne pita odakle, bitno je da se vrti...
Hajvan

#17003 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

gidra wrote: 31/08/2021 20:11 Sto Respo navodi to su ekstremi, milioneri i nije relevanto, takav neće kupiti stan od 40-50 m2 kakvih se najvise i pravi. Ja govorim o običnom puku koji kupuje u kešu...ljudima oko nas koji su neprimjetni.
Moj komšija koji je vodoinstalater i to dobar majstor u hodu namlati 5+ milja sto na gruboj, što na finoj, godinama tako unazad, novac zarađen na crno....tražen majstor, posla ko u priči, ubi lik. Žena radi ko trgovac u Mercatoru.
Ne ljetuje na skupim destinacijama, ne nosi ajfon, kuća fina, auto staro 15+ godina je kupio sinu prosle godine u Dijamantu na Kvadrantu stan od 50ak kvadrata za 120 milja u kešu bez ikakvih kredita. Zaradio covjek niko ga nije pitao kako i platio u kešu. I znam još X ovakvih primjera..
da da
I onda drzava hoce onim jadnim freelancerima da uzima porez na dohodak jer imaju trag kroz bankovne uplate
a kad na istoj temi zagovaracima poreza freelacerima spomenes te majstore razne- zasto od njih ne traze racun ili zasto ne plate preko racuna istima usluge- sute picke.
foxlife

#17004 Re: Sarajevo Construction

Post by foxlife »

Hajvan wrote: 31/08/2021 20:38
gidra wrote: 31/08/2021 20:11 Sto Respo navodi to su ekstremi, milioneri i nije relevanto, takav neće kupiti stan od 40-50 m2 kakvih se najvise i pravi. Ja govorim o običnom puku koji kupuje u kešu...ljudima oko nas koji su neprimjetni.
da da
I onda drzava hoce onim jadnim freelancerima da uzima porez na dohodak jer imaju trag kroz bankovne uplate
a kad na istoj temi zagovaracima poreza freelacerima spomenes te majstore razne- zasto od njih ne traze racun ili zasto ne plate preko racuna istima usluge- sute picke.
sute jer ovako plati 300 maraka a sa racunom bi ih izaslo 400
generalno smo svi takvi i freelanceri i ovi zagovaraci poreza i uhljebi i svi bukvalno
samo necemo da priznamo kad se o nama radi da to nije uredu a kad treba drugog napasti za nepravilnosti onda samo pogledas komentare na klixu i drustvenim mrezama

ps. svi su dvolicni
ja kad sam placao porez na takve stvari freelanceri mi se smijali i kad je to tek krenulo onda bjezali od mene jer sam ih jebao u zdrav mozak sa pricom a gdje je ono glupane sto prijavljujes da si uzeo 100 dolara i sl
Hajvan

#17005 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

narvno, to I jeste moja poenta.
VladaFBiH

#17006 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

120.000 a da mu nije SIPA pokucala da ispita porijeklo novca? Možda prije 10-15 godina a sada ne možeš uplatiti 5.000KM da te banka ne zajebaje iako je zakonski 30.000KM... jednostavno toliko para u kešu ne možeš staviti na račun (platiti nešto) a da ne upališ 100 alarma - kupovina u kešu odavno ne postoji za kapitalne investicije ako ne možeš dokazati porijeklo novca jer svaka firma traži novac na račun. Jedino da kupuješ nešto polovno pa daš keš mada niko normalan neće uzeti keš već će tražiti uplatu na račun.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#17007 Re: Sarajevo Construction

Post by Truba »

Hajmo i mi u dijasporce
Da kupimo taj stan
holowey

#17008 Re: Sarajevo Construction

Post by holowey »

VladaFBiH wrote: 31/08/2021 20:45
120.000 a da mu nije SIPA pokucala da ispita porijeklo novca? Možda prije 10-15 godina a sada ne možeš uplatiti 5.000KM da te banka ne zajebaje iako je zakonski 30.000KM... jednostavno toliko para u kešu ne možeš staviti na račun (platiti nešto) a da ne upališ 100 alarma - kupovina u kešu odavno ne postoji za kapitalne investicije ako ne možeš dokazati porijeklo novca jer svaka firma traži novac na račun. Jedino da kupuješ nešto polovno pa daš keš mada niko normalan neće uzeti keš već će tražiti uplatu na račun.
jedva ce docekati gotovinu u pretprodaji, jos i popust dobijes...naivan si ako mislis da se sve radi preko tacuna
donnie_darko

#17009 Re: Sarajevo Construction

Post by donnie_darko »

holowey wrote: 31/08/2021 22:08
jedva ce docekati gotovinu u pretprodaji, jos i popust dobijes...naivan si ako mislis da se sve radi preko tacuna
Ne mora biti pretprodaja, ljudi ce uzeti kes od najgoreg krimosa, zazmirit na jedno oko i boli ih briga. Money runs the world.
foxlife

#17010 Re: Sarajevo Construction

Post by foxlife »

pa sta mislite da kako su kriminalci i kurve kupovali stanove u novoj otoci?
bas su im davali kredite :D
studiorum_tuzlaensis

#17011 Re: Sarajevo Construction

Post by studiorum_tuzlaensis »

samo kes, ništa plastika.

Otkud mi. Pa šta te boli ***, dokaži da nije moj. ;)
Last edited by studiorum_tuzlaensis on 31/08/2021 22:17, edited 1 time in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#17012 Re: Sarajevo Construction

Post by Truba »

Svaki dan nosis 100 200 maraka na banku u svakoj banci
drug_profi

#17013 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Ja prodavao jedan stan, trazio 180. Javlja se covjek odmah pita moze li 150 u kešu? Rekoh, da nije malo preveliki popust? Kaže car keš ti donesem u torbi!
Pa kontam koji će mi kurac keš u torbi, samo problem da imam, a iz njegove perspektive to je kao pogodnost na koju traži popust. :-)
dječak sa šibicama

#17014 Re: Sarajevo Construction

Post by dječak sa šibicama »

Ok, kes predje kod mene u ruke, nekih 100 milja recimo, ja pravdam porijeklo novca "prodao stan", onda opet ide na njega pitanje odakle njemu :D kad bi sve islo po zakonu.
foxlife

#17015 Re: Sarajevo Construction

Post by foxlife »

Black swan wrote: 31/08/2021 22:17 Svaki dan nosis 100 200 maraka na banku u svakoj banci
i koliko si novca za mjesec polozio?
to je sica koliko oni imaju novca oprati
foxlife

#17016 Re: Sarajevo Construction

Post by foxlife »

dječak sa šibicama wrote: 31/08/2021 23:11 Ok, kes predje kod mene u ruke, nekih 100 milja recimo, ja pravdam porijeklo novca "prodao stan", onda opet ide na njega pitanje odakle njemu :D kad bi sve islo po zakonu.
kad bi zakon bio na snazi on ne bi ni imao te novce :D
foxlife

#17017 Re: Sarajevo Construction

Post by foxlife »

drug_profi wrote: 31/08/2021 22:39 Ja prodavao jedan stan, trazio 180. Javlja se covjek odmah pita moze li 150 u kešu? Rekoh, da nije malo preveliki popust? Kaže car keš ti donesem u torbi!
Pa kontam koji će mi kurac keš u torbi, samo problem da imam, a iz njegove perspektive to je kao pogodnost na koju traži popust. :-)
a jbg meni tebi i forumasima je to problem ovim koji tuse stanove nije i oni su zeljni takvih kupaca jer moze onda pisati koju god cifru zeli da je prodato jer nisu banke ukljucene u to
porezi i sl se izbjegavaju na razne nacine pa i na taj

pa kod nas racune ne izdaju za kafu jbt a da ti izda za stan ako mu dajes kes
dječak sa šibicama

#17018 Re: Sarajevo Construction

Fakat kako to ide, vec sam pisao imamo neke poznanike koji su prodali stan na Marindvoru super lokacija u zgradi gdje je Mutvak, stan debelo preko 100 kvadrata koliko se sjecam trazili 400 neki sandzo ponudio 350 u kesu, toliko i prodat, sad vise nisam siguran u iznos ali tako nesto. Ima nekih petnaestak godina da je to prodato, nesto ne sjecam da im je iko pravio probleme ili pitao odakle toliki novac.
studiorum_tuzlaensis

#17019 Re: Sarajevo Construction

Post by studiorum_tuzlaensis »

Sto bi iko pitao ista, kad za keš možeš kupiti šta hoćeš. Tih 350k se samo prelilo dalje. Koliko god ima ljudi da ne vole keš, ima ih duplo više što vole keš. :D
dječak sa šibicama

#17020 Re: Sarajevo Construction

Ma da, ja potpuno smetnuo sa uma da su pare otisle u jorgan, ne na banku :D
foxlife

#17021 Re: Sarajevo Construction

Post by foxlife »

ma dobro kad imas stan i prodas ga slabo ce ko pitati odakle ti toliki novac
kao sto neko rece onda bi trebalo ici do tog sandze i pitati odakle novac i on ako nema pokrice kao i ovaj sto je prodao stan e onda ide istraga i sl
al to je u idealnoj ili bar uredjenoj drzavi a ovdje je to nezamislivo bar kad je u pitanju kes
kad se ide preko banaka onda ti sipa dolazi na vrata za vise od dozvoljenog cini mi se ako se sjecam 10000
ovo za 10000 znam iz prve ruke jer sam placao rodjaku nesto oko tih stanova i poslao meni na racun da ja to platim
kad zovu iz banke prijava policiji sipi ili kome vec
ja morao ici u banku da objasnjavam da placam samo za tog i tog sto se moglo vidjeti i kroz uplate jer su naznacena na njegovo ime i gdje ide tako da su sve dokaze imali da je sve cisto
rekao sam mu tada da je to zadnji put da mu to radim i ako hoce neka donese kes pa cu hodati po salterima radije nego da me tako provjeravaju za bezveze ili da on sam uplacuje
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#17022 Re: Sarajevo Construction

Post by _BataZiv_0809 »

dječak sa šibicama wrote: 31/08/2021 23:18 Fakat kako to ide, vec sam pisao imamo neke poznanike koji su prodali stan na Marindvoru super lokacija u zgradi gdje je Mutvak, stan debelo preko 100 kvadrata koliko se sjecam trazili 400 neki sandzo ponudio 350 u kesu, toliko i prodat, sad vise nisam siguran u iznos ali tako nesto. Ima nekih petnaestak godina da je to prodato, nesto ne sjecam da im je iko pravio probleme ili pitao odakle toliki novac.
Je li to onaj stan dje su probijali zid i sjebali ornamente na fasadi :-)
breuer

#17023 Re: Sarajevo Construction

Post by breuer »

_BataZiv_0809 wrote: 31/08/2021 23:54
dječak sa šibicama wrote: 31/08/2021 23:18 Fakat kako to ide, vec sam pisao imamo neke poznanike koji su prodali stan na Marindvoru super lokacija u zgradi gdje je Mutvak, stan debelo preko 100 kvadrata koliko se sjecam trazili 400 neki sandzo ponudio 350 u kesu, toliko i prodat, sad vise nisam siguran u iznos ali tako nesto. Ima nekih petnaestak godina da je to prodato, nesto ne sjecam da im je iko pravio probleme ili pitao odakle toliki novac.
:lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#17024 Re: Sarajevo Construction

Post by _BataZiv_0809 »

breuer wrote: 31/08/2021 23:56
_BataZiv_0809 wrote: 31/08/2021 23:54

:lol:
Bile slike na SSC :run:
gidra

#17025 Re: Sarajevo Construction

Post by gidra »

VladaFBiH wrote: 31/08/2021 20:45
Pa nije niko lud da drži 120 milja na jednom racunu i da bude upadan :D .
Agencija za osiguranje depozita osigurava svakako do 50 milja, razlijes u par banaka, malo i na ženu i eto ga, nikome nisi interesantan.
Pa ovim neimarima po Sarajevu su draži ti sa kovertama i koferima nego ovi sa kreditima. Naravno da jedan iznos mora ici regularnim putem zbog notara, uknjižbi i svega ostalog.
Post Reply