valter.ba wrote:Treba ti neko "strucan" da ti pojasni zasto je ruglo ruglo. Pa dva su moguca pojasnjenja. Prvo je nedostatak inteligencije a drugo vjerovatno imate stanove na Grbavici, treceg nema.
Sarajevo Construction
- nosara
#1626 Re: Sarajevo Construction
-
VjecitiStudent
#1627 Re: Sarajevo Construction
Čudo bošnjačkog urbanizmanosara wrote:
Sad će opet oni "i ovo je bolje od one livade"
-
StupskaBitanga
#1628 Re: Sarajevo Construction
Tibra je miks bošnjakluka i hrvaštva ono kad se rukice slože sve se može
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1629 Re: Sarajevo Construction
I onda me neko pita sta ima tu stravicno 
- zateznistub
#1630 Re: Sarajevo Construction
Porediti sa jedne strane tibra sranje sa SSC-om i onim projektom kd Hitne je najblaze receno djetinjasto
-
VjecitiStudent
#1631 Re: Sarajevo Construction
U poređenju sa Tibrom, Alipašino je druga planeta._BataZiv_0809 wrote:I onda me neko pita sta ima tu stravicno
-
breuer
#1632 Re: Sarajevo Construction
Grbavicu je radio Zdravko Kovačević i ona je projektovana po svim parametrima modernog urbanizma, ali je pri izvođenju došlo do raznih nesuglasica sa određenim predstavnicima vlasti koji su nemarno dodavali broj objekata ili etaža.nosara wrote:Stvarno, zasto je Grbavica proglasena urbanistickim promasajem...? Ima li neko strucan da pojasni...?
To da je primjer kako ne treba raditi je običan mit jer je svako naselje tog tipa kritikovano u stručnoj literaturi širom svijeta, od Amerike do Rusije!
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#1633 Re: Sarajevo Construction
Slazem se.VjecitiStudent wrote:U poređenju sa Tibrom, Alipašino je druga planeta._BataZiv_0809 wrote:I onda me neko pita sta ima tu stravicno
- nosara
#1634 Re: Sarajevo Construction
Nisam nikad stanovao tamo, jesam u Hrasnom - Aleja lipa, iznad pijace, ali mi je Grbavica uvijek bila drago naselje... Na stranu Dolina cupova, nesto me privlacilo i dan danas privlaci Grbavici, zasto, nemam pojma...breuer wrote:Grbavicu je radio Zdravko Kovačević i ona je projektovana po svim parametrima modernog urbanizma, ali je pri izvođenju došlo do raznih nesuglasica sa određenim predstavnicima vlasti koji su nemarno dodavali broj objekata ili etaža.nosara wrote:Stvarno, zasto je Grbavica proglasena urbanistickim promasajem...? Ima li neko strucan da pojasni...?
To da je primjer kako ne treba raditi je običan mit jer je svako naselje tog tipa kritikovano u stručnoj literaturi širom svijeta, od Amerike do Rusije!
-
breuer
#1635 Re: Sarajevo Construction
Zato što ima obilje zelenila između objekata i generalno širine između objekata, kao i popratnih sadržaja. Jedino što sam ja primjetio da su stanovi kod stadiona prilično loši. To bi bila Grbavica 2 jel?nosara wrote:Nisam nikad stanovao tamo, jesam u Hrasnom - Aleja lipa, iznad pijace, ali mi je Grbavica uvijek bila drago naselje... Na stranu Dolina cupova, nesto me privlacilo i dan danas privlaci Grbavici, zasto, nemam pojma...
- nosara
#1636 Re: Sarajevo Construction
Ne znam sta je 1, a sta 2...breuer wrote:Zato što ima obilje zelenila između objekata i generalno širine između objekata, kao i popratnih sadržaja. Jedino što sam ja primjetio da su stanovi kod stadiona prilično loši. To bi bila Grbavica 2 jel?nosara wrote:Nisam nikad stanovao tamo, jesam u Hrasnom - Aleja lipa, iznad pijace, ali mi je Grbavica uvijek bila drago naselje... Na stranu Dolina cupova, nesto me privlacilo i dan danas privlaci Grbavici, zasto, nemam pojma...
Zelenilo, sirina, mirno, sve blizu... Kao klinac bio sam fasciniran grbavickim drvoredima, posebno ljeti...
Ja sam bio s druge strane rijeke, u Paromlinskoj... Malo lijevo, par stotina metara i vec vidim reflektore... Volim Grbavicu...
-
breuer
#1637 Re: Sarajevo Construction
MIslim da je Grbavica općenito podijeljena na Grbavicu 1 i Grbavicu 2, a da je granica između istih Bulevar bratstva i jedinstva.nosara wrote:Ne znam sta je 1, a sta 2...
Zelenilo, sirina, mirno, sve blizu... Kao klinac bio sam fasciniran grbavickim drvoredima, posebno ljeti...
Ja sam bio s druge strane rijeke, u Paromlinskoj... Malo lijevo, par stotina metara i vec vidim reflektore... Volim Grbavicu...
Ne znam da li si znao ali je u ulici Topal Osman paše bilo Poglavnikovo naselje
- Banksy
#1638 Re: Sarajevo Construction
Istina. Takvih socijalističkih naselja hrpa, u cijelom istočnom bloku. Nevjerovatno, ali zamjeralo se što je manjak zelenih površina, što su zgrade preblizu zaklanjale vidik jedna drugoj i što su s puno etaža, previsoke, jer s tim gabaritima blokiraju ventiliranje kroz uzanu, duguljastu sarajevsku dolinu. Otprilike, nešto čemu bi se danas, gledajući novu, postratnu ''arhitekturu'', grohotom nasmijali.breuer wrote:
- zambaklija
#1639 Re: Sarajevo Construction
jal radi vovo?
- nosara
#1640 Re: Sarajevo Construction
Znam, vidio...breuer wrote:MIslim da je Grbavica općenito podijeljena na Grbavicu 1 i Grbavicu 2, a da je granica između istih Bulevar bratstva i jedinstva.nosara wrote:Ne znam sta je 1, a sta 2...
Ne znam da li si znao ali je u ulici Topal Osman paše bilo Poglavnikovo naseljeima na temi Stare slike Sarajeva par veoma zanimljivih fotki
Upravo tako... Grbavica je mjera, ali nekog boljeg vremena... Sad se hrli u nebo, svakovrsno...Banksy wrote:Istina. Takvih socijalističkih naselja hrpa, u cijelom istočnom bloku. Nevjerovatno, ali zamjeralo se što je manjak zelenih površina, što su zgrade preblizu zaklanjale vidik jedna drugoj i što su s puno etaža, previsoke, jer s tim gabaritima blokiraju ventiliranje kroz uzanu, duguljastu sarajevsku dolinu. Otprilike, nešto čemu bi se danas, gledajući novu, postratnu ''arhitekturu'', grohotom nasmijali.breuer wrote:
- Banksy
#1641 Re: Sarajevo Construction
Danas su Grbavica i Hrasno rijetke oaze ... Samo da se ko ne dosjeti.
- zateznistub
#1642 Re: Sarajevo Construction
Ne znam koliko je ovdje starijih koji se sjecaju kada je JNA bukvalno pregradila ulicu i zgradu napravila na istoj toj grbavici...raja se bunila...Banksy wrote:Danas su Grbavica i Hrasno rijetke oaze ... Samo da se ko ne dosjeti.
sta mislite da li je buna uspjela...
- nosara
#1643 Re: Sarajevo Construction
Daj vise podataka... Ne sjecam se...
- Banksy
#1644 Re: Sarajevo Construction
Fala bogu, sad smo svoji na svom, svi se za sve pitamo, ništa se ne pregrađuje, sve pitomo i humano ... Za to smo se borili. 
- zateznistub
#1645 Re: Sarajevo Construction
Ona bijela zgrad, cini mi se kaHvic Boss ili tako nekako. Ono kad ides prema gradu pa sa lijeve strane na semaforu kod apatekenosara wrote:Daj vise podataka... Ne sjecam se...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#1646 Re: Sarajevo Construction
Ne znam sta je 1, a sta 2...nosara wrote:
Zato što ima obilje zelenila između objekata i generalno širine između objekata, kao i popratnih sadržaja. Jedino što sam ja primjetio da su stanovi kod stadiona prilično loši. To bi bila Grbavica 2 jel?
Slazem se za grbavicu. Komsija!
- addem
#1647 Re: Sarajevo Construction
Tako je. I u Novom Sadu postoji naselje Grbavica (nazvano bas po sarajevskoj) koju su projektovali isti arhitekti i smatrana je losim planom.neki wrote:Ne znam ko ti je ovo rekao ali te je dobro slagao... Grbavica je u svoje vrijeme upravo bila suprotno, primjer loše planiranog naselja. Ovdje mislim na Grbavicu 1, na 2 su već uvidjeli greške i sve puno bolje izveliDzontra_Volta wrote: Grbavica je u svoje vrijeme proglašena najbolje urbaniziranim naseljem...
-
VjecitiStudent
#1648 Re: Sarajevo Construction
Da im i Tibru izvezemo? 
- addem
#1649 Re: Sarajevo Construction
Tibra city ne bi mogo ni u Indiju da izvezes.VjecitiStudent wrote:Da im i Tibru izvezemo?
-
VjecitiStudent
#1650 Re: Sarajevo Construction
Dalo bi se sve urediti, ako bi u paket ubacili i načelnika i vijećnike Ilidže, potpuni transfer tehnologije.addem wrote:Tibra city ne bi mogo ni u Indiju da izvezes.VjecitiStudent wrote:Da im i Tibru izvezemo?