pa i meni smetaju, ali realno ne možemo im zabraniti da kupujunosara wrote:Arapi...![]()
Dijaspora seoskog podrijetla i hrgalji iz odredjenih dijelova sire regije koji prodaju babovinu i kupuju stanove po metropolisu...
Sarajevo Construction
- jao_situacije
#1551 Re: Sarajevo Construction
- nosara
#1552 Re: Sarajevo Construction
Zgrada je odvratna, ruzna, predimenzionirana, zatvara jedini ulaz u centar grada, narusava uspostavljeni arhitektonski smisao centra Sarajeva (nije jedina, ali je najgora), neuklopiva u prostor, svojom ruznocom dominira nad nekad najljepsim dijelom grada...zateznistub wrote:ne kontam te nosara majke mi, a trudim se..nosara wrote:...odnosno nema NISTA vezano za tu estetsku i funkcionalnu sramotu sto moze pobudit pozitivan odnos kod bilo koga, izuzev onih koji imaju licnu korist od "projekta"...zateznistub wrote:Moje misljenje je da problem negativnog odnosa spram, konkretno SSC-a lezi u necemu desetom, sto nema veze ni sa parkom, ni sa zaklonjenim pogledom a ni sa samim izgledom objekta...
Sta je estetksi lose kod SCC_a i sta je funkcionalna sramota kod istog
Koja joj je funkcija...? Granap na spratove...?
Visak... Jednom rjecju... Grad treba da se siri, a ne gusi... Ovaj se gusi...
- nosara
#1553 Re: Sarajevo Construction
Kako da ne... Siri grad i prisili hrgalja da, ako hoce da zivi "u gradu", kupi stan u Hadzicima ili Visokom, Brezi... Pa se neces gusit u smogu, pit fekalije i trpit redukcije vode...jao_situacije wrote:pa i meni smetaju, ali realno ne možemo im zabraniti da kupujunosara wrote:Arapi...![]()
Dijaspora seoskog podrijetla i hrgalji iz odredjenih dijelova sire regije koji prodaju babovinu i kupuju stanove po metropolisu...
- zateznistub
#1554 Re: Sarajevo Construction
Vidiš meni baš obrnuto. Lijepa, moderna...kad uđeš unutra, prostrana, preglednanosara wrote:
Zgrada je odvratna, ruzna, predimenzionirana, zatvara jedini ulaz u centar grada, narusava uspostavljeni arhitektonski smisao centra Sarajeva (nije jedina, ali je najgora), neuklopiva u prostor, svojom ruznocom dominira nad nekad najljepsim dijelom grada...
Ja lično volim da se u mome gradu grade novi objekti jbg ni meni se neke stvari ne sviđaju ali jbg niko me ne pita...
- jao_situacije
#1555 Re: Sarajevo Construction
dobro ima i istine, malo je ekscentrična zgradanosara wrote:
Zgrada je odvratna, ruzna, predimenzionirana, zatvara jedini ulaz u centar grada, narusava uspostavljeni arhitektonski smisao centra Sarajeva (nije jedina, ali je najgora), neuklopiva u prostor, svojom ruznocom dominira nad nekad najljepsim dijelom grada...
ali ako ćemo iskreno veća je sramota papagajka nego scc
- zateznistub
#1556 Re: Sarajevo Construction
dosta i previse od mene na ovoj temi...
- nosara
#1557 Re: Sarajevo Construction
Fula, ali ne dominira, niska, nevidljiva... Da su odabrali ljepsu fasadu, bilo bi sasvim drukcije...jao_situacije wrote:dobro ima i istine, malo je ekscentrična zgradanosara wrote:
- jao_situacije
#1558 Re: Sarajevo Construction
čuj ne dominira.. kad šetaš obalom itakako dominira i fasada ne bi ništa riješila, zgrada je nakaradna, ja sam ljepše objekte crtao u 3. osnovnenosara wrote:Fula, ali ne dominira, niska, nevidljiva... Da su odabrali ljepsu fasadu, bilo bi sasvim drukcije...jao_situacije wrote:dobro ima i istine, malo je ekscentrična zgradanosara wrote:
zamjerka za scc je onaj led zid, trg koji zjapi prazan i sam izgled hotela koji se meni lično ne sviđa.
ali opet ja sam sentimentalno vezan za taj dio grada i meni bi sve bilo čudno, i alta mi je čudna..
-
VjecitiStudent
#1559 Re: Sarajevo Construction
Papagajka definitivno jeste ružnija, ali duga je lista naših promašaja, niti jedan ne može biti opravdanje za drugi.
-
neki
#1560 Re: Sarajevo Construction
Sve sto si napisao vazi i za Vijecnicu...nosara wrote: Zgrada je odvratna, ruzna, predimenzionirana, zatvara jedini ulaz u centar grada, narusava uspostavljeni arhitektonski smisao centra Sarajeva (nije jedina, ali je najgora), neuklopiva u prostor, svojom ruznocom dominira nad nekad najljepsim dijelom grada...
- Red Wolf
#1561 Re: Sarajevo Construction
Sto ne mogu suplje i ćreseravanja,kad je bila ledina sto se sta ne uradi-uredi,kad se napravio scc sad ni to ne valja,e cuj ne pravi zgradu jer mi zaklanja vidik,pa zivi na aljasci tamo ti je privi komsija 10-20 km "blizu", nek se gradi samo nek se gradi 
- nosara
#1562 Re: Sarajevo Construction
Ne slazem se...VjecitiStudent wrote:Papagajka definitivno jeste ružnija, ali duga je lista naših promašaja, niti jedan ne može biti opravdanje za drugi.
Vijecnica je na nemjestu, slazem se...neki wrote:Sve sto si napisao vazi i za Vijecnicu...nosara wrote: Zgrada je odvratna, ruzna, predimenzionirana, zatvara jedini ulaz u centar grada, narusava uspostavljeni arhitektonski smisao centra Sarajeva (nije jedina, ali je najgora), neuklopiva u prostor, svojom ruznocom dominira nad nekad najljepsim dijelom grada...
-
VjecitiStudent
#1563 Re: Sarajevo Construction
Neizgrađena ledina se može uljepšati i izgraditi na milion načina, dok jednom izgrađena rugoba ostaje tu sljedećih 200 godina ...Red Wolf wrote:Sto ne mogu suplje i ćreseravanja,kad je bila ledina sto se sta ne uradi-uredi,kad se napravio scc sad ni to ne valja,e cuj ne pravi zgradu jer mi zaklanja vidik,pa zivi na aljasci tamo ti je privi komsija 10-20 km "blizu", nek se gradi samo nek se gradi
- Red Wolf
#1564 Re: Sarajevo Construction
Digni kredit i gradi,ha jaVjecitiStudent wrote:Neizgrađena ledina se može uljepšati i izgraditi na milion načina, dok jednom izgrađena rugoba ostaje tu sljedećih 200 godina ...Red Wolf wrote:Sto ne mogu suplje i ćreseravanja,kad je bila ledina sto se sta ne uradi-uredi,kad se napravio scc sad ni to ne valja,e cuj ne pravi zgradu jer mi zaklanja vidik,pa zivi na aljasci tamo ti je privi komsija 10-20 km "blizu", nek se gradi samo nek se gradi
-
Korisničkoime
#1565 Re: Sarajevo Construction
Ja nisam vidio naroda kojem je teže ugoditi, samo neka se kuka i pametuje. Eno neki dan članak o izgradnji sportske dvorane iza 2. Gimnazije (mislim da je na tom mjestu). Hajd čovjek bi rekao pozitivno sport, rekreacija, služit će i školi i javnosti. Međutim aman zaman opet nevalja te ovakva je te onakva je te biće parking garaža ispod to će se za 2 godine isplatiti itd.
Ljudi ulažu ili bi trebali da ulaže 100 miliona KM u taj neki novi objekat u SCC je također uložena prilična suma novca. Ko mislite da je gradio sve to do sada i ko će graditi od sada. Domaća građevinska aktiva. Puna nam usta ekonomije, nezaposlenosti, nema investicija oj kukala nam majka kmečimo i dernjamo se i kada se neko pojavi sa ulaganjem 10-50-100 miliona KM i sa 10-50-100 novih radnih mjesta mi opet počnemo da kmečimo i dernjamo se jer eto sada nema pogleda, ljudi nema pogleda joooj kukala nam majka. Daj da pitam koji pogled molim vas, u šta, jbt čitajući ovdje o zaklanjanju pogleda čovjek bi rekao da je Sarajevo napravljeno odmah do Viktorijinih vodopada. Koji pogled je SCC zaklonio na kućerke na brdu iznad Skenderije iskreno pa ljudima na tome treba zahvaliti. Jbg ljudi vama daje da živite u gradu, metropoli a da imate pogled kao da živite na selu, možda vam se ćefne i da koze i krave pomuzete ali to ne ide u Sarajevu nikako.
Onda vazda priča o zelenilu, kakvo zelenilo daj koje su to bile zelene površine Sarajeva prije rata a koje su nestale osim možda par redaka stabala kraj puta. Sarajevo nikada nije imalo svoja zelena pluća, jednu veliku zelenu površinu u gradu (veliku u razmjerama koje odgovara Sarajevu).
Onaj gore spominje livade oko sarajeva kao tu se treba graditi i širiti grad, ok pored toga što se time opet uništava to zelenilo zbog kojeg ovdje svako kuka očigledno zagovornicima gradnje po livadama nisu pojmovi kao regulacioni plan i infrastruktura sasvim jasni. Ok uzmimo hoće se sagraditi 100 milona KM vrijedan objekat na nekoj od livada oko Sarajeva, za tu građevinu nasred neke livade treba dopremiti cijelu infrastrukturu na tu livadu, prometne komunikacije, struja, voda i greadsko ili prigradski saobraćaj. Zamisli prodaješ čovjeku stan od 1500 KM po m2 i kažeš ma tu ti je care okreta za kombi samo 20 minuta pješice preko ove njive on ti vozi do ojebića tu presjedneš na bus on te nakon 45 minuta doveze do Nedžarića tada na tramvaj i eto te na Baščaršiji odavde za sa do sat i po.
Komunalne usluge struja voda i slično, redovno snadbjevanje istim nije u ingerenciji investitira neke građevine u sarajevu neko do vlasti na nivou općina i kantona.
Eh sada kritike tipa to ba gadžine i seljačine prave za druge gadžine i seljačine koje su uletile u Sarajevo su već dio nekih drugih kompleksa koje bi možda zahtjevale stručnu pomoć. Sada kao što neko valjda reče trebao bi i rodni list ako hoćeš nešto u Sarajevu gradit ili kupit nekretninu. Opet je to ona kontradiktornost daj da živim u gradu u metropoli a da to mjesto nema glavnih odlika grada ili metropole među kojima je i migracija. To je odlika svakog naprednog grada da u njega dolaze ljudi da žive i rade jer je napredan ili napredniji od sredine u kojoj su prije živili.
O ukusima se ne raspravlja a ja i nisam neki veliki poznavalac arhitekture mada zaista ne vidim neku ljepotu u većini socijalističkih građevina pogotovo iz ranog perioda kada je se u biti radilo o prostim betonskim kockama. Naravno da su i te betonske kocke ili takav tip gradnje tada bili uslovljeni nekim drugim stvarima ali ne razumijem neku žal koja se iskazuje prema toj vrsti gradnje koja dominira Sarajevom nasprem mrskih stakla i betona jednog SCC ili BBI.
Neki ljudi pogotovo oni koji se diče da su starosjedioci trebali bi da malo razmisle šta znači grad, grad u razvoju i slični nazivi prije nego što padnu u depresije zbog pogleda, zelenila, livada i novopridošlih gadžina.
Ljudi ulažu ili bi trebali da ulaže 100 miliona KM u taj neki novi objekat u SCC je također uložena prilična suma novca. Ko mislite da je gradio sve to do sada i ko će graditi od sada. Domaća građevinska aktiva. Puna nam usta ekonomije, nezaposlenosti, nema investicija oj kukala nam majka kmečimo i dernjamo se i kada se neko pojavi sa ulaganjem 10-50-100 miliona KM i sa 10-50-100 novih radnih mjesta mi opet počnemo da kmečimo i dernjamo se jer eto sada nema pogleda, ljudi nema pogleda joooj kukala nam majka. Daj da pitam koji pogled molim vas, u šta, jbt čitajući ovdje o zaklanjanju pogleda čovjek bi rekao da je Sarajevo napravljeno odmah do Viktorijinih vodopada. Koji pogled je SCC zaklonio na kućerke na brdu iznad Skenderije iskreno pa ljudima na tome treba zahvaliti. Jbg ljudi vama daje da živite u gradu, metropoli a da imate pogled kao da živite na selu, možda vam se ćefne i da koze i krave pomuzete ali to ne ide u Sarajevu nikako.
Onda vazda priča o zelenilu, kakvo zelenilo daj koje su to bile zelene površine Sarajeva prije rata a koje su nestale osim možda par redaka stabala kraj puta. Sarajevo nikada nije imalo svoja zelena pluća, jednu veliku zelenu površinu u gradu (veliku u razmjerama koje odgovara Sarajevu).
Onaj gore spominje livade oko sarajeva kao tu se treba graditi i širiti grad, ok pored toga što se time opet uništava to zelenilo zbog kojeg ovdje svako kuka očigledno zagovornicima gradnje po livadama nisu pojmovi kao regulacioni plan i infrastruktura sasvim jasni. Ok uzmimo hoće se sagraditi 100 milona KM vrijedan objekat na nekoj od livada oko Sarajeva, za tu građevinu nasred neke livade treba dopremiti cijelu infrastrukturu na tu livadu, prometne komunikacije, struja, voda i greadsko ili prigradski saobraćaj. Zamisli prodaješ čovjeku stan od 1500 KM po m2 i kažeš ma tu ti je care okreta za kombi samo 20 minuta pješice preko ove njive on ti vozi do ojebića tu presjedneš na bus on te nakon 45 minuta doveze do Nedžarića tada na tramvaj i eto te na Baščaršiji odavde za sa do sat i po.
Komunalne usluge struja voda i slično, redovno snadbjevanje istim nije u ingerenciji investitira neke građevine u sarajevu neko do vlasti na nivou općina i kantona.
Eh sada kritike tipa to ba gadžine i seljačine prave za druge gadžine i seljačine koje su uletile u Sarajevo su već dio nekih drugih kompleksa koje bi možda zahtjevale stručnu pomoć. Sada kao što neko valjda reče trebao bi i rodni list ako hoćeš nešto u Sarajevu gradit ili kupit nekretninu. Opet je to ona kontradiktornost daj da živim u gradu u metropoli a da to mjesto nema glavnih odlika grada ili metropole među kojima je i migracija. To je odlika svakog naprednog grada da u njega dolaze ljudi da žive i rade jer je napredan ili napredniji od sredine u kojoj su prije živili.
O ukusima se ne raspravlja a ja i nisam neki veliki poznavalac arhitekture mada zaista ne vidim neku ljepotu u većini socijalističkih građevina pogotovo iz ranog perioda kada je se u biti radilo o prostim betonskim kockama. Naravno da su i te betonske kocke ili takav tip gradnje tada bili uslovljeni nekim drugim stvarima ali ne razumijem neku žal koja se iskazuje prema toj vrsti gradnje koja dominira Sarajevom nasprem mrskih stakla i betona jednog SCC ili BBI.
Neki ljudi pogotovo oni koji se diče da su starosjedioci trebali bi da malo razmisle šta znači grad, grad u razvoju i slični nazivi prije nego što padnu u depresije zbog pogleda, zelenila, livada i novopridošlih gadžina.
-
calculator
#1566 Re: Sarajevo Construction
VjecitiStudent wrote:Neizgrađena ledina se može uljepšati i izgraditi na milion načina, dok jednom izgrađena rugoba ostaje tu sljedećih 200 godina ...Red Wolf wrote:Sto ne mogu suplje i ćreseravanja,kad je bila ledina sto se sta ne uradi-uredi,kad se napravio scc sad ni to ne valja,e cuj ne pravi zgradu jer mi zaklanja vidik,pa zivi na aljasci tamo ti je privi komsija 10-20 km "blizu", nek se gradi samo nek se gradi
-
calculator
#1567 Re: Sarajevo Construction
Red Wolf wrote:Digni kredit i gradi,ha jaVjecitiStudent wrote:Neizgrađena ledina se može uljepšati i izgraditi na milion načina, dok jednom izgrađena rugoba ostaje tu sljedećih 200 godina ...Red Wolf wrote:Sto ne mogu suplje i ćreseravanja,kad je bila ledina sto se sta ne uradi-uredi,kad se napravio scc sad ni to ne valja,e cuj ne pravi zgradu jer mi zaklanja vidik,pa zivi na aljasci tamo ti je privi komsija 10-20 km "blizu", nek se gradi samo nek se gradi
Odakle više silazite ttctctctcccc
- zateznistub
#1568 Re: Sarajevo Construction
Mislio sam da se ne javljam, ali moradoh!Korisničkoime wrote:Ja nisam vidio naroda kojem je teže ugoditi, samo neka se kuka i pametuje. Eno neki dan članak o izgradnji sportske dvorane iza 2. Gimnazije (mislim da je na tom mjestu). Hajd čovjek bi rekao pozitivno sport, rekreacija, služit će i školi i javnosti. Međutim aman zaman opet nevalja te ovakva je te onakva je te biće parking garaža ispod to će se za 2 godine isplatiti itd.
Sjedi 5+!
- nosara
#1569 Re: Sarajevo Construction
Jednom rjecju, razvoj, sirenje, urbanizacija... Iz cijelog posta jedino smisleno je ovo gore, ali shvaceno naopako... Jazuk...Korisničkoime wrote:Ok uzmimo hoće se sagraditi 100 milona KM vrijedan objekat na nekoj od livada oko Sarajeva, za tu građevinu nasred neke livade treba dopremiti cijelu infrastrukturu na tu livadu, prometne komunikacije, struja, voda i greadsko ili prigradski saobraćaj.
Uvijek je dosljo bio alergican na selo... Spomenes mu selo, a on promijeni boju... Sto je to tako, ne znam...Jbg ljudi vama daje da živite u gradu, metropoli a da imate pogled kao da živite na selu...
Metropola a nema metro, ne ide nikako...
-
Korisničkoime
#1570 Re: Sarajevo Construction
To je pitanje prvo ukusa a drugo i nekih tržišnih zakona. Šta god da gradiš pa makar to bila i osobna garaža košta novac, taj novac mora neko da uloži. Niko neće uložiti novac ako nema povrata istog i zarade. Do onoga koji ulaže je da procjeni koja građevina, koje vrste i tipa će njemu donjeti povrat i zaradu.VjecitiStudent wrote:Neizgrađena ledina se može uljepšati i izgraditi na milion načina, dok jednom izgrađena rugoba ostaje tu sljedećih 200 godina ...Red Wolf wrote:Sto ne mogu suplje i ćreseravanja,kad je bila ledina sto se sta ne uradi-uredi,kad se napravio scc sad ni to ne valja,e cuj ne pravi zgradu jer mi zaklanja vidik,pa zivi na aljasci tamo ti je privi komsija 10-20 km "blizu", nek se gradi samo nek se gradi
Naravno mogli smo mi investitorima SCC reći daj napravite parkić pa da mi tu možemo ići sa kucama šetati, kuce kake po travi a vi još platite neke likove da iza tih kuca kupe ta govancad kako mi to nebi morali, ili npr.da naprave nam operu pa mi onda na forumima možemo da se pravimo kako smo grad kulture i gospode međutim sve to nikada ne bi investitorima vratilo uloženo ili pak ostvarilo dobit. Meni lično je Alta 10 puta ružniji objekat, na gorem mjestu i neprikladniji ali kao što već na početku rekoh to je ipak na kraju pitanje ukusa.
- nosara
#1571 Re: Sarajevo Construction
Cijeli taj sistem ulozeno-dobiveno, daj-dam itd. je nakaradan ako imas vlast koja se u sve ugradjuje i boli je kita sta ce ostat iza nje... To je razlog zbog kojeg nicu zgradurine tipa scc po cijelom gradu, cesto zjape prazne, cekaju demografski bum, biva, pa da krene trziste nezaustavljivo...Korisničkoime wrote:To je pitanje prvo ukusa a drugo i nekih tržišnih zakona. Šta god da gradiš pa makar to bila i osobna garaža košta novac, taj novac mora neko da uloži. Niko neće uložiti novac ako nema povrata istog i zarade. Do onoga koji ulaže je da procjeni koja građevina, koje vrste i tipa će njemu donjeti povrat i zaradu.VjecitiStudent wrote:Neizgrađena ledina se može uljepšati i izgraditi na milion načina, dok jednom izgrađena rugoba ostaje tu sljedećih 200 godina ...Red Wolf wrote:Sto ne mogu suplje i ćreseravanja,kad je bila ledina sto se sta ne uradi-uredi,kad se napravio scc sad ni to ne valja,e cuj ne pravi zgradu jer mi zaklanja vidik,pa zivi na aljasci tamo ti je privi komsija 10-20 km "blizu", nek se gradi samo nek se gradi
Naravno mogli smo mi investitorima SCC reći daj napravite parkić pa da mi tu možemo ići sa kucama šetati, kuce kake po travi a vi još platite neke likove da iza tih kuca kupe ta govancad kako mi to nebi morali, ili npr.da naprave nam operu pa mi onda na forumima možemo da se pravimo kako smo grad kulture i gospode međutim sve to nikada ne bi investitorima vratilo uloženo ili pak ostvarilo dobit. Meni lično je Alta 10 puta ružniji objekat, na gorem mjestu i neprikladniji ali kao što već na početku rekoh to je ipak na kraju pitanje ukusa.
-
VjecitiStudent
#1572 Re: Sarajevo Construction
Za ovakve lokacije, interesa nikad neće manjkati.Korisničkoime wrote:To je pitanje prvo ukusa a drugo i nekih tržišnih zakona. Šta god da gradiš pa makar to bila i osobna garaža košta novac, taj novac mora neko da uloži. Niko neće uložiti novac ako nema povrata istog i zarade. Do onoga koji ulaže je da procjeni koja građevina, koje vrste i tipa će njemu donjeti povrat i zaradu.VjecitiStudent wrote:Neizgrađena ledina se može uljepšati i izgraditi na milion načina, dok jednom izgrađena rugoba ostaje tu sljedećih 200 godina ...Red Wolf wrote:Sto ne mogu suplje i ćreseravanja,kad je bila ledina sto se sta ne uradi-uredi,kad se napravio scc sad ni to ne valja,e cuj ne pravi zgradu jer mi zaklanja vidik,pa zivi na aljasci tamo ti je privi komsija 10-20 km "blizu", nek se gradi samo nek se gradi
Ali zar moramo po svaku cijenu biti poligon i žrtve eksperimenata nenadarenog arhitekte, čega se god do sada Gološ dohvatio, ružno je do bola.
Što naravno ni najmanje njegovoj klijenteli ne smeta, njima je taman.
- nosara
#1573 Re: Sarajevo Construction
Sead Gološ: Uprkos svemu, Sarajevo nikad nije izgledalo bolje...VjecitiStudent wrote: Za ovakve lokacije, interesa nikad neće manjkati.
Ali zar moramo po svaku cijenu biti poligon i žrtve eksperimenata nenadarenog arhitekte, čega se god do sada Gološ dohvatio, ružno je do bola.
Što naravno ni najmanje njegovoj klijenteli ne smeta, njima je taman.
- Red Wolf
#1574 Re: Sarajevo Construction
calculator wrote:Digni kredit i gradi,ha jaRed Wolf wrote:Neizgrađena ledina se može uljepšati i izgraditi na milion načina, dok jednom izgrađena rugoba ostaje tu sljedećih 200 godina ...VjecitiStudent wrote:Sto ne mogu suplje i ćreseravanja,kad je bila ledina sto se sta ne uradi-uredi,kad se napravio scc sad ni to ne valja,e cuj ne pravi zgradu jer mi zaklanja vidik,pa zivi na aljasci tamo ti je privi komsija 10-20 km "blizu", nek se gradi samo nek se gradi
Odakle više silazite ttctctctcccc
Sa koran pale i obratno brale,usminkani i kaljavih guma na autu,i radimo u drzavnim institucijama i dobro nam a seremo o uredjenju grada kad se vratimo nazad na koran pale i obratno brale i sjednemo za kompjuter,dajte nam livadeeeee mi navikliiiii,cobanee vrati se ovce tvoje ne mogu bez tebe
- Clan komisije
#1575 Re: Sarajevo Construction
Izvadicu sam ovaj dio, jer sam ja spomenuo te livade. Ti naravno, pretjerujes i uopste ne pricas o realnom stanju. Al nije bitno.Korisničkoime wrote: Onda vazda priča o zelenilu, kakvo zelenilo daj koje su to bile zelene površine Sarajeva prije rata a koje su nestale osim možda par redaka stabala kraj puta. Sarajevo nikada nije imalo svoja zelena pluća, jednu veliku zelenu površinu u gradu (veliku u razmjerama koje odgovara Sarajevu).
Kao prvo, ja ti mogu sada naci jedno 10-15 ogromnih livada gdje je infrastruktura dovedena, barem ona glavna tj. put. Gdje cak imaju i autobuske linije, koje bi se mogle samo pojacati.
Evo imas npr Hrasnicu put profila 2+2 gotovo u cjelosti, jesi isao tim putem? Iskreno, bolji je nego mnogi putevi po gradu. Livade okolo zjape prazne. Ima tu nesto vodozastitne zone, ali se na dosta dijelova moze graditi. Eto sta tu nedostaje? Struja, voda, sve to imas naravno mora se izvrsiti prikljucak - ali taj prikljucak moras izvrsiti gdje god da je pravis.
Tramvaj? Ostala infrastruktura. Pa kako mislis da se izgradi ikada tramvaj ili putevi, infrastruktura, kad ce ti ovi reci, ma sta ce ti to nema tamo ljudi. Pa zasto nema ljudi?!? Zato sto niko nista tamo ne pravi. Mi nismo normalna drzava gdje se to uporedo radi, valjda to do sada vec znas.
Uostalom, nije tramvaj bogom dan gradski prijevoz. Autobusi su u mnogim zapadnim gradovima jedan od glavnih prijevoznih sredstava. U cemu je razlika izmedju busa i tramvaja, to samo kod nas ima. I bilo bi i vise buseva na liniji, da ima VISE LJUDI.
E zato ti trebas stimulisati da se tamo gradi. Kako? Pa fino prestanes uzimati kofere, torbe i kazes nema daljnje gradnje, ili nema gradnje u narednih pet godina, eto vam Hrasnica, Ilidza i tamo gradite. Ovdje vise ne mRE stat.
Pa kad niknu naselja, ljudi ce naravno traziti i vise buseva, vise linija, pa mozda eto i tramvaj prodje. Pa se necemo guzvat.
Jok, kod bosnjo ako ne zivi 2 min od tramvaja, od autobusa, trole njegov zivot nema smisla. Pa pobogu ne mozemo svi zivjeti od cvile do bascarsije.
I ovaj argument ti isto labav. Cuj grad nije imao prije zelenih povrsina, jel pa ne mora ni sada? Ne radi se samo o zelenilu, nego cisto o prostoru, klaustrofobiji jbt. A jel se to ne mozemo preorjentisati, pa krenuti ka nekom drugom sistemu
Pogledaj sta uradise dole sa Alipasinom. Sve one poljane, parkinzi, pretvorise u poslovne prostore..za koga, za sta...ma idi ba u Rajlovac i pravi sebi poslovne prostore. Sta uradise na Stupu, Nedzaricima, sve su bile livade poljane, moglo se fino urediti...itd itd...