Rekonstrukcija tramvajske pruge

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
thekupus

#12626 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by thekupus »

HelaS wrote: 24/07/2023 12:06
thekupus wrote: 24/07/2023 11:40

Šta se bolan tromo radi, jesi gledao kako su radili ove raskrsnice što su završili prošle sedmice? Uopšte nije bilo sporo i tromo. Uostalom, koliko para, toliko muzike, cijeli projekt bio koštao duplo više da se radi tako kako raja zamišlja, 24 sata dnevno
Pa ako je cilj ušteda, neka onda rade 3 godine jednu raskrsnicu, bit će to extra ušteda :-) Mislim, na izrazito glup post, identičan komentar. Interes grada - stanovništva, privrede i ekonomije, je što brži završetak građevinskih infrastrukturnih radova. Dosadašnje dvije raskrsnice, Socijalno i Pofalići, urađene su presporo, i trebale su biti završene u dva vikend dana.
Sad i ti malo kenjaš. Kao u svakom javnom projektu, traži se sredina - izdržljiva cijena za budžet, ali i da trajanje radova ne bude strašno dugo. Ako se oboje ne postigne, ispaštaju građani. Dvije godine je zapravo vrlo korektan vremenski interval za projekt ove veličine, pogotovo imajući u vidu da je pola trase van upotrebe samo po godinu. Na ovoj ili na jednoj od sličnih tema ovdje ili na skyscrapercity sam radio usporedbu sa tri projekta obnove pruge u Zagrebu, jednom švicarskom i jednom britanskom gradu (ne sjećam se tačno koji su bili, da ne lupam). Kad smo usporedili parametre - dužinu pruge koja se obnavlja, obim radova, cijenu, trajanje radova, ovaj naš je ispao nerealno povoljniji u svakom smislu. Tad su i krenule priče kako zato mora biti da koriste stare šine, da postavljaju loš beton, da ne rade varove kako treba (famozni inžinjer iz poršea se javljao, od tad ni riječi od njega).
Knoa

#12627 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Knoa »

thekupus wrote: 24/07/2023 14:41(famozni inžinjer iz poršea se javljao, od tad ni riječi od njega).
Pa sad je na trikotaži pa više nije nadležan 😂
bitangeIprinceze

#12628 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by bitangeIprinceze »

Šta se ono prudužava trake za skretanje na Grbavicu iz pravca grada, ko da je haman iskopano još 10ak m od kampusa pa prema Pofalićima?
thekupus

#12629 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by thekupus »

bitangeIprinceze wrote: 26/07/2023 00:17 Šta se ono prudužava trake za skretanje na Grbavicu iz pravca grada, ko da je haman iskopano još 10ak m od kampusa pa prema Pofalićima?
Produžavaju se u oba smjera, u jednom 50, u drugom haman 80 dodatnih metara
veliki_ah

#12630 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by veliki_ah »

Truba wrote: 24/07/2023 13:17
veliki_ah wrote: 24/07/2023 12:09 Naravno da je tromo i sporo. Realnost jest da ne mozes izabrati dobar period jer uvijek je guzva i uvijek su neka desavanja, a bolje je raditi sada kada nema skole i studenata. Medjutim, ja sam isao jutros u 8, kolona je od holidej ina, rade samo 2 trake dok su ostale 3 zatvorene i na jednoj stoji ugasen bager i pored na trotoaru stoji jedan radnik. Dakle, radovi nisu zapoceli ni nisu bili ni blizu da zapocnu. U tom momentu su mogle komotno raditi jos 2 trake dok je jutarnja guzva.

A da ne kazem da su zakopali sinoc u 6, do jutros su mogli zavrsiti pola posla. Nek se malo kanton isprsi i plati crvene dnevnice radnicima za prekovremeno i sve ce biti na vrijeme.

Al znam ja nas, jebo ti nas.
beze ti je post
ocito ne pratis rekonstrukciju

ISTI ovaj post je neko napisao kada su krenule gužve kada je započeo drugi dio rekonstrukcije i isto je ograđeno ali nisu počeli radovi na uklanjanju šina na dvojci... onda je krenulo za dan dva tri...i svi su se ušutili

JEDAN DATUM se mora odrediti da započnu radovi...gradilište nije uštimani orkestar gdje 30 instumenata svira 2 sata ko pišta

niko ne prati dolazak muzičara postavljanje bine uštimavanje insturmenata i probe... već samo na izvedbu
Sve se moze kad se hoce.
nlt

#12631 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by nlt »

Što ne počinju prema Hrasnici?
Gdje je zapelo? Da ne treba možda još koji nivo vlasti nešto odobriti i potpisati? :lol:
Hakiz

#12632 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Hakiz »

nlt wrote: 26/07/2023 10:34 Što ne počinju prema Hrasnici?
Gdje je zapelo? Da ne treba možda još koji nivo vlasti nešto odobriti i potpisati? :lol:
Ako je vjerovati Uku, počinje za desetak dana. Bio je na BHT i rekao da se dogovaraju radovi, naime, radi se i obnova vodovodne mreže na nekim područjima pruge, pa firme koje rade prugu i vodovod se dogovaraju da usklade termine da ne bi morale čekati jedna na drugu.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#12633 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Truba »

veliki_ah wrote: 26/07/2023 10:29
Sve se moze kad se hoce.
jes... moji su gradjevinci pa odmalena slušam gluposti oko građevine

treba uskladiti 30-ak radnika... da armirač dođe na vrijeme da tesar potom napravi kalup
da se naručeni beton ne stvrdne ... da geometar to isprati da ljudi ne kradu materijal i višak
da ne čekaju predugo jer ih plaćaš po satu odoše cijene unebo ako se dobro ne usaglase ljudi

što će mikser na glavnoj džadi ako nije napravio armirač

itd...dakle ovo je do sada što imamo the best... omjer cijene i vremena
Truba

#12634 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Truba »

Hakiz wrote: 26/07/2023 10:47
nlt wrote: 26/07/2023 10:34 Što ne počinju prema Hrasnici?
Ako je vjerovati Uku, počinje za desetak dana. Bio je na BHT i rekao da se dogovaraju radovi, naime, radi se i obnova vodovodne mreže na nekim područjima pruge, pa firme koje rade prugu i vodovod se dogovaraju da usklade termine da ne bi morale čekati jedna na drugu.
i početak rekonstrkcije je kasnio 3 mjeseca ako se ne varam kasnio bi i dalje ALI JE EBRB je rekao dosta
počinji
drugtito2011

#12635 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by drugtito2011 »

Truba wrote: 26/07/2023 11:46
Hakiz wrote: 26/07/2023 10:47

i početak rekonstrkcije je kasnio 3 mjeseca ako se ne varam kasnio bi i dalje ALI JE EBRB je rekao dosta
počinji
Da li se sjećaš da su pronašli nekakve skelete i da je zbog toga bila obustavljena rekonstrukcija? I nema nikakve veze sa EBRD ili sa izvođačima. Ono je bila viša sila.
Truba

#12636 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Truba »

skeleton je došao poslije... nakon što su zaključili da se dole mora dublje kopati nego vamo u drugom dijelu
danima su policijska kola bila na iskopinama... to je usporilo može 10ak 20 dana
ali stigli su

i ovdje će tramvaj 3 uspjeti do roka proraditi
studiorum_tuzlaensis

#12637 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by studiorum_tuzlaensis »

Raskrsnica na Malti je izgleda malo teža zbog krivine, ali radi se.

Radi se kvalitetno i to se vidi na postavljenim šinama.

Nema vise buke kad naiđe tramvaj dok šetaš ggm ko da je Boeing sa zakačenim konzervama nazad sletio.
Rootboi

#12638 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Rootboi »

Ne znam kako su ovako sporo ovu drugu dionicu radili da sam poprilično siguran da neće stići sve završiti a duplo kraća od prve i čak bi rekao lakša poslije svih iskustava stečenih na prvoj, mislim zbilja.
Dimu1927

#12639 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Dimu1927 »

Rootboi wrote: 26/07/2023 13:06 Ne znam kako su ovako sporo ovu drugu dionicu radili da sam poprilično siguran da neće stići sve završiti a duplo kraća od prve i čak bi rekao lakša poslije svih iskustava stečenih na prvoj, mislim zbilja.
Pa nema izbora u oktobru, zasto bi se zurilo ?
Truba

#12640 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Truba »

europska banka za obnovu i razvoj postoji od 1991
žašto sda nije zajedno sa zgrabih i ostalim koalicionim partnerima koristila njihove kredite i usluge netom pred izbore
nije poznato
made_in_sarajevo

#12641 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by made_in_sarajevo »

Jos uvijek muka mnogi za rekonstrukciju pruge, nabavke tramvaj, trolejbusa, pa rekonstrukcija ulica koje se rade i koje ce se raditi.
Haris.ba

#12642 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Haris.ba »

Ono Kinezi na Skederiji postavljaju onu gumu na prugu.

Nezadovoljan sam. Slabo mazu onim premazom kada je lijepe. :D
drugtito2011

#12643 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by drugtito2011 »

Truba wrote: 26/07/2023 13:58 europska banka za obnovu i razvoj postoji od 1991
žašto sda nije zajedno sa zgrabih i ostalim koalicionim partnerima koristila njihove kredite i usluge netom pred izbore
nije poznato
Zato što nisu mogli krasti jer EBRD kontroliše pare. Probao je ex SDA preletač uzeti poveliki tal na tram. stanicama pa ga provalili i to je jedan od razloga zašto se nisu radile tram. stanice.
Truba

#12644 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Truba »

Zato nujezinovic nije dao japancima 1996 da totalna izvrse rekonstrukciju vodovoda

https://www.avaz.ba/vijesti/bih/845997/ ... eg-mjeseca

Sljedeci mjesec druga polovica...hrasnica
thekupus

#12645 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by thekupus »

Report sa gradilišta tramvajske pruge: 01:17, radnici sa lampama na šljemovima rade na potezu kod Kampusa
Zoooka

#12646 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Zoooka »

Prevoz apsolutno nikada nije bio gori kao ovog ljeta, evo i klix je izbacio članak konačno o tome. Po meni veliki minus za novu vladu, jer jedno od elementarnih pitanja se zapostavlja. Realno, koga briga za rekonstrukciju tramvajske pruge, kada su sredstva javnog prevoza odron, kada je najveća gužva kada ti najviše treba, da najviše čekaš javni prevoz u vrijeme kada se vraćaš s posla, da po ovoj vrućini ne možeš ući u isti, jer ih u 90 % nema klime. SDA je radila užasne stvari, ali ovi nisu ništa bolji, jedino da su malo manje zlo i to je to.
Ateista

#12647 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Ateista »

Zoooka wrote: 27/07/2023 12:24 Prevoz apsolutno nikada nije bio gori kao ovog ljeta, evo i klix je izbacio članak konačno o tome. Po meni veliki minus za novu vladu, jer jedno od elementarnih pitanja se zapostavlja. Realno, koga briga za rekonstrukciju tramvajske pruge, kada su sredstva javnog prevoza odron, kada je najveća gužva kada ti najviše treba, da najviše čekaš javni prevoz u vrijeme kada se vraćaš s posla, da po ovoj vrućini ne možeš ući u isti, jer ih u 90 % nema klime. SDA je radila užasne stvari, ali ovi nisu ništa bolji, jedino da su malo manje zlo i to je to.
Kako uopste rijesiti taj problem,kako bi ti rijesio? Evo narucili su nove tramvaje, samo ne moze se preko noci rijesiti ono sto je sda zapustila godinama i sto dolazi na naplatu.
Ne kazem da ne mogu bolje vise, mogu i trebali bi, ali teenutne se radi na javnom prevozu najvise, efekte cemo osjetiti kad se pruga zavrsi i dodju novi tramvaju
Meni smeta sto su zapostavili saobracajnice.
Truba

#12648 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Truba »

Prijevoz je ekstra
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#12649 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by teskeredzic_22 »

Zoooka wrote: 27/07/2023 12:24 Prevoz apsolutno nikada nije bio gori kao ovog ljeta, evo i klix je izbacio članak konačno o tome. Po meni veliki minus za novu vladu, jer jedno od elementarnih pitanja se zapostavlja. Realno, koga briga za rekonstrukciju tramvajske pruge, kada su sredstva javnog prevoza odron, kada je najveća gužva kada ti najviše treba, da najviše čekaš javni prevoz u vrijeme kada se vraćaš s posla, da po ovoj vrućini ne možeš ući u isti, jer ih u 90 % nema klime. SDA je radila užasne stvari, ali ovi nisu ništa bolji, jedino da su malo manje zlo i to je to.
Pašto se vozite tramvajemkad su vam obećalizlatnim kašikamadaćete jesti paste rušilisocijalizamsad se taksijimavozajte jerimate.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#12650 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by izvrsni direktor »

:lol: :-) jel te sramota?
Post Reply