Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
BadBoy

#8826 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by BadBoy »

Da ne bi više offtopičarili sa temom, naravno da je nelogično i glupo i iz tog razloga pogledaj ko je najveći dužnik za koncesione naknade za rudnike :)

Vodosnabdjevanje je veoma delikatna tema i u modernom dobu jedno od najvažnijih političkih pitanja. Upravo iz tog razloga je pružanje vode za piće i izuzeto iz primjene najnovije Direktive EU o koncesijama.

Drago mi je prodiskutovati sa nekim normalnim na ovu temu, ali da ne bi više ovu temu vukli na stranputicu, ako hoćeš javi se na pp
Roccohljup

#8827 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Roccohljup »

Haris.ba wrote:Jedan od problema vodosnadbjevanja, koji vuče korjene iz općeg nerazumjevanja šta su jp, koja su u vlasništvu državnog organa, jeste da iako postoji princip nekomercijalnosti kod vode, ipak neka ekonomija mora postojati.

Isto ko što npr. nadležni državni organi sklapaju ugovore o koncesijama, i vlada sama sebi daje razne saglasnosti za svoju firmu Elektroprivredu. Jelde nelogično? Federacija vlasnik uglja, vlasnik elektrana. Nema logike jelde.

Kakvi crni JP....to je samo na papiru. U stvarnosti su to stranačke firme ili ti koke nosilje.
amar1994

#8828 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by amar1994 »

Joj Hareta kapitaliste :skoljka: , da se ja pitam vecina bi bilo javno dobro , al bi i porez bio malo veci , da se moze platiti odrzavanje i popravci :D
Roccohljup

#8829 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Roccohljup »

amar1994 wrote:Joj Hareta kapitaliste :skoljka: , da se ja pitam vecina bi bilo javno dobro , al bi i porez bio malo veci , da se moze platiti odrzavanje i popravci :D
a zasto ne i privatno (uz plaćanje koncesije)ili javno-privatno partnerstvo kao sto ima u nekim zemljama sa tim da firma garantuje kvalitet i isporuku?
amar1994

#8830 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by amar1994 »

Roccohljup wrote:
amar1994 wrote:Joj Hareta kapitaliste :skoljka: , da se ja pitam vecina bi bilo javno dobro , al bi i porez bio malo veci , da se moze platiti odrzavanje i popravci :D
a zasto ne i privatno (uz plaćanje koncesije)ili javno-privatno partnerstvo kao sto ima u nekim zemljama sa tim da firma garantuje kvalitet i isporuku?
zato sto ja ne bi dozvolio velik profit na racun drugih :thumbup:
Roccohljup

#8831 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Roccohljup »

amar1994 wrote:
Roccohljup wrote:
Pa ne moze se cijena dici do u nebesa (doduše kod nas bi i moglo kakvi smo), ali ako vec hocemo da kopiramo te uspješne modele, oni su sigurno našli neku caku da cijena bude realna i pod kontrolom. Meni vala to ne smeta ni sekunde kad je bilo koje "šatro JP" u pitanju (EP, BHT,željeznice, itd.). Klinac bi bilo koji ozbiljan investitor ili stranac koji bi usao sa svojim kapitalom dopustio ovaj javašluk. Samo da bi dosao takav investitor mora se milion stvari promjeniti, u protivnom dolaze samo ovi litvanci, indijci, rusi i arapi kojima odgovara ovaj sistem da nas muzu.
amar1994

#8832 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by amar1994 »

Roccohljup wrote:
amar1994 wrote:
Roccohljup wrote:
Pa ne moze se cijena dici do u nebesa (doduše kod nas bi i moglo kakvi smo), ali ako vec hocemo da kopiramo te uspješne modele, oni su sigurno našli neku caku da cijena bude realna i pod kontrolom. Meni vala to ne smeta ni sekunde kad je bilo koje "šatro JP" u pitanju (EP, BHT,željeznice, itd.). Klinac bi bilo koji ozbiljan investitor ili stranac koji bi usao sa svojim kapitalom dopustio ovaj javašluk. Samo da bi dosao takav investitor mora se milion stvari promjeniti, u protivnom dolaze samo ovi litvanci, indijci, rusi i arapi kojima odgovara ovaj sistem da nas muzu.
hoces rec da je struja skupa koje btw ima 24h :lol: :lol:

meni smeta , svi koji bi to nekad u buducnosti kupili , gledaju samo profit :thumbup:
Roccohljup

#8833 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Roccohljup »

amar1994 wrote:
meni smeta , svi koji bi to nekad u buducnosti kupili , gledaju samo profit :thumbup:
I šta je tu problem? jel zivimo u kapitalizmu :) Nek gledaju brate (i trebaju) al da bi imali profit (napominjem opet u idealnim uslovima) moraju imati kavlitet proizvoda i usluge a bogami plaćat će i fin porez na to. Meni je glavno da ja imam vodu i ostalo ko i sav normalan insan u 21 vijeku a hocu li za to placati privatniku, drzavi ili nekom ne interesuje me ni seknde.
amar1994

#8834 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by amar1994 »

Roccohljup wrote:
amar1994 wrote:
I šta je tu problem? jel zivimo u kapitalizmu :) Nek gledaju brate (i trebaju) al da bi imali profit (napominjem opet u idealnim uslovima) moraju imati kavlitet proizvoda i usluge a bogami plaćat će i fin porez na to. Meni je glavno da ja imam vodu i ostalo ko i sav normalan insan u 21 vijeku a hocu li za to placati privatniku, drzavi ili nekom ne interesuje me ni seknde.
slazem se sve ,samo me strah kapitalizma na ovim prostorima , jer nemas drzave da stane iza potrosaca :roll:
Roccohljup

#8835 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Roccohljup »

amar1994 wrote:
Roccohljup wrote:
amar1994 wrote:
slazem se sve ,samo me strah kapitalizma na ovim prostorima , jer nemas drzave da stane iza potrosaca :roll:
Tu se slažem. Zato i napominjem u idealnim uslovima tj u normalnoj zemlji. Naše dosadašnje iskustvo sa privatizacijom je da su firme svjesno unistavane da bi se u bescjenje prodale lokalnim tajkunima i sumnjivim investitorima sa strane, ali to je upravo za to sto nema jake drzave i pravosuđa da to kontroliše niti nase mudre vođe ista rade da unaprjede poslovni ambijent da privuku prave i ozbiljne investitore.
amar1994

#8836 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by amar1994 »

Roccohljup wrote:
amar1994 wrote: slazem se sve ,samo me strah kapitalizma na ovim prostorima , jer nemas drzave da stane iza potrosaca :roll:
Tu se slažem. Zato i napominjem u idealnim uslovima tj u normalnoj zemlji. Naše dosadašnje iskustvo sa privatizacijom je da su firme svjesno unistavane da bi se u bescjenje prodale lokalnim tajkunima i sumnjivim investitorima sa strane, ali to je upravo za to sto nema jake drzave i pravosuđa da to kontroliše niti nase mudre vođe ista rade da unaprjede poslovni ambijent da privuku prave i ozbiljne investitore.
Drago mi je da se razumijemo :) :thumbup:

Kako sad stvari stoje , ne pise nam se dobro :run:
drug_profi

#8837 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by drug_profi »

Ja počeo gledati stanove u Lukavici.
Kontam kad bih prodao stan od 40 kvadrata na Otoci mogao bih kupiti novogradnju od 57 kvadrata i plus ga komplet opremiti.
I imam parking da se parkiram i vode da se perem kad god ja to hoću.
Roccohljup

#8838 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Roccohljup »

drugi profil wrote:Ja počeo gledati stanove u Lukavici.
Kontam kad bih prodao stan od 40 kvadrata na Otoci mogao bih kupiti novogradnju od 57 kvadrata i plus ga komplet opremiti.
I imam parking da se parkiram i vode da se perem kad god ja to hoću.
jarane ja masu raje znam sto su davno to uradili (mahom radi cijene kvadrata i prije ovih sranja s avodom).
Roccohljup

#8839 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Roccohljup »

malo nam je voda obogaćena proteinima :D :D :D
Sarajevski Vodovod: Ostaci životinja bačeni u vodozaštitnu zonu, reagirala policija i inspekcija
Dežurni radnik iz KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo jutros je na objektu u naselju Sokolović Kolonija prijavio da je oko 15 metara od bunara SKB-5 odložen životinjski otpad, saopćili su iz ovok komunalnog preduzeća.

Iz ViK-a su saopćili da, iz preventivnih razloga, nakon Kurban-bajrama je pojačana kontrola u područjima vodozaštitnih zona zbog mogućih pojava istresanja ostataka od pripreme kurbana koje bi tu mogle odlagati nesavjesne osobe koje se ne pridržavaju ni vjerskih propisa, niti zakonske regulative i odlažu otpad od kurbana na nepropisan način i na nepropisna mjesta.

Image

-Danas u 10:00 sati, dežurni radnik iz KJKP "ViK" Sarajevo na objektu u Sokolović Koloniji je prijavio da je oko 15 mrtara od bunara SKB-5 odložen životinjski otpad (izbutrice i rogovi nakon klanja). Nadležne službe KJKP "ViK" d.o.o Sarajevo su odmah pristupile hitnom uklanjanju otpada i dezinfekciji zemljišta nakon uklanjanja otpada. Pored navedenog u toku dana je primjećeno jos jedno lice prilikom istresanja kolica punih životinjskih iznutrica na udaljenosti oko 150 metara od bunara SKB-5. Uposlenici ViK-a su zaustavili lice i natjerali ga da vrati otpad u kolica i odmah pozvali pripadnike MUP-a koji su izvršili uviđaj na terenu, legitimisali lice koje je istresalo otpad i sačinili zapisnik. O ovim dešavanjima je odmah telefonskim putem obavještena i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove. Također ovim putem apeliramo na sve građane Kantona Sarajevo, da na propisan način odlažu otpad, a nikako u vodozaštitnim zonama. U narednom periodu će KJKP VIK, MUP KS i nadležna kantonalna inspekcija pojačati kontrole nad vodozaštitnim zonama - navode u ViK-u.
A_A_AKCIJA

#8840 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by A_A_AKCIJA »

Ko ono reče mogle bi i dnevne redukcije?

Dakle, već treći dan, nestalo vode oko 10.00

Nezire, spakuj se, izvini narodu, i prepusti posao nekome ko zna i ko neće dokrajčiti ovo što je ostalo.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#8841 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Truba »

odem kod svojih ne mogu ruke oprat da jedem
iznenada nestalo vode
ne smiješ kenjat
odron
izgubljena dusa

#8842 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by izgubljena dusa »

A_A_AKCIJA wrote:Ko ono reče mogle bi i dnevne redukcije?

Dakle, već treći dan, nestalo vode oko 10.00

Nezire, spakuj se, izvini narodu, i prepusti posao nekome ko zna i ko neće dokrajčiti ovo što je ostalo.
Nije to "mogle bi i dnevne redukcije" nego se redukcije provode...i to odavno
Neke ulice po spisku - nesto opravljaju a ustvari nema nikakvog pomaka na bolje
A puno ulica fasuju dnevnu redukciju onako, usput. Nema ih na spisku vika, a nemaju ni vode....elem - veselo :izet:
saga

#8843 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by saga »

ja imala obicaj naviti masinu za ves da radi dok sam na poslu... od 2 do 5, taman dok je jeftine... ujutro navijem, dodjem s posla ona gotova, ljepota. Jer se navece ne moze paliti, jel.
A sada svaki jbni dan, od 12 do 4-5 nema vode. Bas ga i oni utrefe po jeftinoj struji 'opravljati'
izgubljena dusa

#8844 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by izgubljena dusa »

Bas tako - vode neJma u terminima jeftine struje
Pitam se koji ce mi djavo dvotarifno brojilo (???) i pokusaj da se uklopim u zadane termine :izet:
Da prostis - hebu po svim osnovama :izet:
almir_tz

#8845 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by almir_tz »

Pa šta mislie ove vlasti, SDA prije svega!!?!?!?!
Sad sam saznao info od čovjek iz Vodovoda.
Dakle, sve ono čega se pribojavamo.
Vode će u konačnici biti na kraju,
kaže, samo dva sata dnevno.

Iako to bude i to će biti dobro, kaže.
Problem nije bespravna gradnja niti
snabdijevanje grada već okolnih naselja i sela.
Ta okolna naselja i sela su glasači SDA.
Govedari kupuju glasove kačenjem i tunte i pante
na vodovodnu mrežu, sve za ostanak na vlasti.

Koji smo mi tuta mozgovi!!! Pa opet neka ide glas za te konjine.

I kakvi popravci, kakvi bakrači, to je sve šuplja priča.
Kofol nešto opravljaju pa zavrnu.
Ko ih je vidio da popdravljaju i kad su popravili
kako onda redukcija opet?
Koji nesposobnjakovići i maloumnici.

Pa nije ovo bacanje graha. Izađeš, kažeš to su problemi, tad tad će biti to i to.
Dajem ostavku ako ne bude i vozi.

Ali jok, k'o da je poezija, bude nekad, vidite lijep je dan, vidite plavetnilo,
pala kiša, nije pala kiša, čokolada ko dobije na telefon.

TRAGIKOMEDIJA!!!

Bolan ne bio, i vodosnabdijevanje
se studira, organizuje, planira nije svedeno
samo i jedino na dozivanje kiše.

Image
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#8846 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by un1ted »

Mislite da je stanje sa vodom loše u Sarajevu??

O kako se grdno varate! Biti će 10X gore! Vodu ako budemo imali 3-4h dnevno, biti će premija!

Juče sam od Šipa, preko Koševskog, pa do Velešića naletio na 10 izvora iz kojih curi voda! Znate li koje su to količine vode? Znate li šta je još gore? Tako je mjesecima, pa čak i godinama.

Stanje neće biti bolje, već gore, 100%.
Tomahawk11
Globalni moderator

#8847 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Tomahawk11 »

Jutros je voda bila bijela.
Šupci su nakrhali hlora kamion.
Haj što nema/neće biti vode, nego čekamo kakvu epidemiju da izbije.
Haris.ba

#8848 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Haris.ba »

Sve dok ulicama ne teče narod, već voda - vode ima.
yasaq

#8849 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by yasaq »

Haris.ba wrote:Sve dok ulicama ne teče narod, već voda - vode ima.
Jedina istina u ovom košmaru :thumbup:
Prpa.ba

#8850 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Prpa.ba »

Sarajevo je grad sretnih i zadovoljnih ljudi jer su svjesni da u ovom trenutku zive najbolje sto mogu i znaju a da ce vec sutra biti losije. Dakle, i kada bude vode 2h dnevno ljudi ce uzivati jer ce za godinu biti vode 1h dnevno. :thumbup:
Post Reply