Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#8151 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by hrasno38 »

https://www.facebook.com/federalna/vide ... 250463301/

Ma ja boli VIK kurac sto su redukcije i sto im pred nosom stoji obezbjedjivanje dodatnih kolicina vode na odvrtanju jednog ventila. Cim to treba platiti pocinje proble i apsolutno dokazuje da nije u pitanju nista drugo nego silan dugovanja VIK-a radi kojih se Sarajevu svako noc zavrce voda i stedi struja.
oldtajmer

#8152 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by oldtajmer »

hebo mater kako su ovo sinoc pravili od jutros mi u stanu pritisak smanjen za 50%,samo cekam uvodjenje i dnevne redukcije
yasaq

#8153 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by yasaq »

drugi profil wrote:
yasaq wrote:
Zavatoni wrote:Kakva je to nova priča u vodovodu...oko vodomjera?
Čujem od ljudi koji su ugradili prije par godina brojila...finansirali 500-600-700 KM i sad im iz Vodovoda naredilo da te vodomjere zamjene jer kao više ne odgovaraju (kad su ugrađivali bili su OK...ali sad više nisu).
Sad svi ti koji ljudi su ugradili i platili ta brojila, moraju ponovo da finansiraju nabavku i ugradnju? Inače odoše nazad na paušal...

Da li je ovo istina, jer zaista je bezobrazno.
Ko garantira da Vodovod zbog neke nove šeme poslije idućih izbora neće narediti da se sva brojila iz perioda 2014-2018 zamjene?
Zar se brojila ne mogu održavati/baždariti...zar se moraju mjenjati?
Brojilo se nabavi da traje nekoliko decenija, a ne da se mjenja svakih nekoliko godina....

Ja lično imam vodomjer i nisam ovo dobio obavještenje od vodovoda...ali sam čuo za niz primjera iz Novog Grada...

Na bazi čega Vodovod ima pravo ovo da radi i da li potrošača ima ko da zaštiti...?
Neka sami zamjene o svom trošku kakav im odgovara, samo im uputi pismeni zahtjev !

P.S. ljudi počnite se igrati pravne države a ne da vas svaki dan presvlače k'o ovce !
hajmo se igrati.
Daj nam samo član i zakon na koji se možemo pozvati.
Član 35.

http://propisi.ks.gov.ba/sites/propisi. ... vine_0.pdf

druga stvar ima li iko od vas ugovor sa ViK-om za isporuku vode ? Ja prvi nemam niti su mi ikad ponudili ugovor na potpis.

Član 33.

P.S. 2KM fiksnog troška na računu ViK-a su protuzakonite prema Članu 35. st.1 , a kad su usvajali tu odluku pravdali su je da će te 2 KM ići za troškove baždarenja i održavanja vodomjera.
zoka08

#8154 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by zoka08 »

ultima_palabra wrote:
JThomas wrote:i onda nezavisni ekspert dževad stupa na scenu kao spasilac. evo vidite proradilo, taman pred opšte izbore. doveo ga kifla, smijenio direktora pod kojim nije bilo vode i ide za federalnog premijera. riješio problem. jest' da ga je sam i napravio, ali nećemo cjepidlačiti.
Jos taj ekspert citavo vrijeme bio tu, ali oni ga nisu htjeli ubaciti u igru da se ne bi pricalo o nepotizmu :mrgreen: Tek kad je dogorjelo do nokata... win-win.

Dok ce ocrnjeni direktor biti kaznjen nekim opskurnim mjestom u Telecomu, ili ce otvoriti neku tender firmu parama koje je 'zaradio'...
Nije bio tu zadnjih 4 do 5 godina (radi uglavnom vani za strane firme) a koliko znam nije ni sada tu. Nije mi jasno ni kako i zasto misle sa ce on doci u Sarajevo ?!
drug_profi

#8155 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by drug_profi »

yasaq wrote:
Član 35.

druga stvar ima li iko od vas ugovor sa ViK-om za isporuku vode ? Ja prvi nemam niti su mi ikad ponudili ugovor na potpis.

Član 33.

P.S. 2KM fiksnog troška na računu ViK-a su protuzakonite prema Članu 35. st.1 , a kad su usvajali tu odluku pravdali su je da će te 2 KM ići za troškove baždarenja i održavanja vodomjera.
Bila je već priča o tome. Skupština KS je donijela neki zakon, propis, vrag ti ga znao šta kojim trošak nabave mjernih uređaja prebacuje na potrošača.
Ne mogu se sjetiti, a u dopisu koji sa dobio od VIKa u vezi sa zamjenom bio je i citiran taj dio. Bacio sam dopis davno, naravno, koji ću klinac i to čuvati.
yasaq

#8156 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by yasaq »

drugi profil wrote:
yasaq wrote:
Član 35.

Član 33.

Bila je već priča o tome. Skupština KS je donijela neki zakon, propis, vrag ti ga znao šta kojim trošak nabave mjernih uređaja prebacuje na potrošača.
Ne mogu se sjetiti, a u dopisu koji sa dobio od VIKa u vezi sa zamjenom bio je i citiran taj dio. Bacio sam dopis davno, naravno, koji ću klinac i to čuvati.
Jesu donijeli "Odluku" ali odluka je podzakonski akt i mora biti u skladu sa Zakonom/Zakonima a njihove "Odluke" su protuzakonite !
drug_profi

#8157 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by drug_profi »

yasaq wrote:
drugi profil wrote:
yasaq wrote:
Član 35.

Član 33.

Jesu donijeli "Odluku" ali odluka je podzakonski akt i mora biti u skladu sa Zakonom/Zakonima a njihove "Odluke" su protuzakonite !

Našao na ovoj temi iz februara. Zakon je. Sad što je u koliziji sa drugim zakonom, hajd bogati, šta ima veze....
drugi profil wrote:
Image
yasaq

#8158 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by yasaq »

Našao na ovoj temi iz februara. Zakon je. Sad što je u koliziji sa drugim zakonom, hajd bogati, šta ima veze....
drugi profil wrote:
Image
[/quote]

Ma nema veze što nije u skladu sa starijim zakonom :roll:
drug_profi

#8159 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by drug_profi »

Kad sve sumiraš, moraš se hrvati na sudu sa njima. Ja imam loše iskustvo sa tumačenjem porezne obaveze boraca prilikom prenosa vlasništva stana.
Oni te jednostavno iscrpe finansijski i na kraju platiš i kamate i troškove.
Moraš advokata nagažovati, on ti uzme pinku, to sve traje, tebe prebace na paušal, i na kraju iskišeš tu cifru ovako ili onako.
Jedino kolektivna parnica bi imala smisla, pojedinačne se jednostavno ne isplate.
drug_profi

#8160 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by drug_profi »

.
Last edited by drug_profi on 09/08/2017 15:16, edited 1 time in total.
drug_profi

#8161 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by drug_profi »

A da su po srijedi balijska posla govori i ovaj prilog:

Sarajevski Vodovod nezainteresovan za vodu iz Istočnog Sarajeva

Imam rodicu živi na Dobrinji u federalnom dijelu ali uz samo razgraničenje, i vodovod je iz Tilave, tamo plaća račune. Nikad nema redukcije.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#8162 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Velkoski »

pa one zgrade kod škole Osman Nuri Hadžić, niko nema redukcija nikad :( :lol:
muha_sa

#8163 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by muha_sa »

mene cudi da ikako imamo vode :-) gledam ova padinska naselja oko SA--niklo hiljade kuca bez ikakvog plana i reda, ne vjerujem da iko ima dozvolu a svi regularno prikljuceni na vodovod---što li bože :? :D

onda silna novoizgradjena naselja.....................................

halalite :lol: --koji me klinac tjero da udjem na ovu temu :-)
yasaq

#8164 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by yasaq »

drugi profil wrote:Kad sve sumiraš, moraš se hrvati na sudu sa njima. Ja imam loše iskustvo sa tumačenjem porezne obaveze boraca prilikom prenosa vlasništva stana.
Moraš advokata nagažovati, on ti uzme pinku, to sve traje, tebe prebace na paušal, i na kraju iskišeš tu cifru ovako ili onako.
Jedino kolektivna parnica bi imala smisla, pojedinačne se jednostavno ne isplate.
Ili kolektivna parnica ili im ne plačaš pa pustiš da oni tebe tuže, potkuješ se odlukama ombusmena , možda jedan pravni savjet i na suđenju im pucaš dva člana Zakona o zaštiti potrošača na kojem moraju pasti, provjereno na slučaju KJKP Toplane.
yasaq

#8165 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by yasaq »

muha_sa wrote:mene cudi da ikako imamo vode :-) gledam ova padinska naselja oko SA--niklo hiljade kuca bez ikakvog plana i reda, ne vjerujem da iko ima dozvolu a svi regularno prikljuceni na vodovod---što li bože :? :D

Pa javna je tajna da nema vode. To su stručnjaci predvidjeli 80-tih pa imali plan da preusmjere Željeznicu da plavi Sarajevsko polje i time snadbjevaju bunare na Bačevu, a što sve možemo zaboraviti jer su geniji dali arapima da prave ono naselje u Trnovu čime su ugrozili taj plan.
JThomas

#8166 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by JThomas »

razvlačenje pameti i izvlačenje para. ništa treće.
MAN-lion's coach

#8167 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by MAN-lion's coach »

drugi profil wrote:A da su po srijedi balijska posla govori i ovaj prilog:

Imam rodicu živi na Dobrinji u federalnom dijelu ali uz samo razgraničenje, i vodovod je iz Tilave, tamo plaća račune. Nikad nema redukcije.
Ti imaš rodicu , a ja imam tetku :D
U odnosu na Dolac Maltu gdje unazad sigurno 10 godina imam noćne redukcije , a i dnevne kroz manji pritisak , dole nikad nema tih problema. Možda je subjektivan osjećaj , ali ta voda je nekako bolja. Ne smrdi , a i jedno vrijeme sam se poslije tuširanja redovno znala osuti od vode iako sam mijenjala hemiju za tuširanje računajući da je ona uzrok. To jenaglo prestalo prije nepunih godinu dana. Od redovnog zavrtanja vode cijevi redovno pucaju , a oni jednostavno ne žele svidjeti posao sa VIKIS jer ovdje moraju prosijačiti kredit.
golfiista

#8168 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by golfiista »

muha_sa wrote:mene cudi da ikako imamo vode :-) gledam ova padinska naselja oko SA--niklo hiljade kuca bez ikakvog plana i reda, ne vjerujem da iko ima dozvolu a svi regularno prikljuceni na vodovod---što li bože :? :D

Padinska naselja oko Sa su izgrađena prije 90-ih godina u 90% slucajeva i ona nisu uopste problem. Problem jesu novoizgrađena naselja i stambeni kompleksi koji su izgrađeni mimo regulacionih planova i koji marke nisu platili za uređenje zemljista. Primjer Tibrinih zgrada koji su se samo prikljucili na postojeci vodovod i kanalizaciju.
orinoco

#8169 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by orinoco »

drugi profil wrote:A da su po srijedi balijska posla govori i ovaj prilog:

.
O ovoj vodi IstočnogvSarajeva Skupština KS odmah mora otvoriti raspravu i naći krivce zbog čega ponuda nije prihvaćena. Ko je zaustavio ovu vodu, ko stanovništvu Sarajeva nameće noćne redukcije i pati ih...
Prpa.ba

#8170 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Prpa.ba »

SDA i ViK imaju tradiciju uskracivanja vode gradjanima Sarajeva vec od 1992. :thumbup: Prioritetno vodosnabdjevanje gdje treba, a fukara nek ne place, ionako se kupaju samo nedjeljom, kako to rece najmladja Kiflica u SDA, uvazeni ef. Zahiragic. :thumbup: :thumbup:
JThomas

#8171 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by JThomas »

to da vodovod istočno sarajevo "pogura" kad zafali bi bilo na jedno sedam do deset različitih načina suprotno svemu za šta se sda zalaže. i naravno da su redukcije za njih bolje rješenje.
Banksy

#8172 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Banksy »

JThomas wrote:to da vodovod istočno sarajevo "pogura" kad zafali bi bilo na jedno sedam do deset različitih načina suprotno svemu za šta se sda zalaže. i naravno da su redukcije za njih bolje rješenje.
Upravo...
muha_sa

#8173 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by muha_sa »

golfiista wrote:

Padinska naselja oko Sa su izgrađena prije 90-ih godina u 90% slucajeva i ona nisu uopste problem. Problem jesu novoizgrađena naselja i stambeni kompleksi koji su izgrađeni mimo regulacionih planova i koji marke nisu platili za uređenje zemljista. Primjer Tibrinih zgrada koji su se samo prikljucili na postojeci vodovod i kanalizaciju.
Poslije Dejtona se po padinskim djelovima oko Sa.izgradilo iliti niklo hiljade kuca bez ikakvog plana i reda.
Ako se sjecas kako je sve to izgledalo prije 90-ih :D
drug_profi

#8174 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by drug_profi »

yasaq wrote:
drugi profil wrote:Kad sve sumiraš, moraš se hrvati na sudu sa njima. Ja imam loše iskustvo sa tumačenjem porezne obaveze boraca prilikom prenosa vlasništva stana.
Ili kolektivna parnica ili im ne plačaš pa pustiš da oni tebe tuže, potkuješ se odlukama ombusmena , možda jedan pravni savjet i na suđenju im pucaš dva člana Zakona o zaštiti potrošača na kojem moraju pasti, provjereno na slučaju KJKP Toplane.
U tom je caka. Neće oni mene tužiti. Samo će me prebaciti na paušal. Onda ja mogu ne plaćati pa će me tužiti za dug. Onda ja nakon godinu i kusur mogu da se pravim pravnikom i da im pucam clanove zakona a onda mi dodje njihov advokat i uleti mi klizeci sa necim.
I Gdje sam bio sta sam radio? Ispo magarac i nervirao se.
yasaq

#8175 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by yasaq »

drugi profil wrote:
yasaq wrote:
U tom je caka. Neće oni mene tužiti. Samo će me prebaciti na paušal. Onda ja mogu ne plaćati pa će me tužiti za dug. Onda ja nakon godinu i kusur mogu da se pravim pravnikom i da im pucam clanove zakona a onda mi dodje njihov advokat i uleti mi klizeci sa necim.
I Gdje sam bio sta sam radio? Ispo magarac i nervirao se.
Vjeruj mi ja se ganjam po sudu sa toplanama za dug kad im nisam plač'o jer nisu grijali dok nisu popravili podstanicu i dobijam ih na sudu. Nemam nikakvog advokata. Samo kažem sudiji nek oni meni dokažu da su mi isporučili toplotnu energiju a ispostavljeni račun nije nikakav dokaz jer me po toj logici sutra peka mer može uhvatiti za ruku i fakturisati 100 pereca. A zakon jasno kaže da prvo moramo biti u ugovornom odnosu i da mora postojati mjerni instrument na osnovu kojeg se fakturiše ta usluga i tačka !
Post Reply