Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
JThomas

#8126 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by JThomas »

da je vodosnabdijevanje na državnom nivou i da resorno ministarstvo drži neki dodik ili čović, ova bi tema imala 50 puta više stranica, vjerovatno bi bila vol. 7 ili 8 i to bi od "patriota" jednoglasno bilo okarakterisano kao nastavak genocida mirnodopskim sredstvima.

a pošto vodosnabdijevanjem upravlja podzemna i tajna frakcija četničkog pokreta zvana sda - to je manje-više u redu.
Toffee karamela

#8127 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Toffee karamela »

House wrote:jeste li napunili sve lavore i prazne flaše? :bih: :D :D
Imam vode a nisam na Poljinama Image
smijesni_ste

#8128 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by smijesni_ste »

JThomas wrote:da je vodosnabdijevanje na državnom nivou i da resorno ministarstvo drži neki dodik ili čović, ova bi tema imala 50 puta više stranica, vjerovatno bi bila vol. 7 ili 8 i to bi od "patriota" jednoglasno bilo okarakterisano kao nastavak genocida mirnodopskim sredstvima.

a pošto vodosnabdijevanjem upravlja podzemna i tajna frakcija četničkog pokreta zvana sda - to je manje-više u redu.
Sad si najebao :D
JoeyTribbiani

#8129 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by JoeyTribbiani »

Toffee karamela wrote:
Roccohljup wrote:Koshevo......vode jos ima. Dzaba sve punio ko levat i ranije sa posla izasao. :D
Ne prisjedajte na muku narodu. Ne jedem ništa, ne pijem. Da onu jednu dozu u vodokotliću potrošim ujutro prije posla :D . Trčao kući da se istuširam u 17.30h. Yebem ti.
_ado_

#8130 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by _ado_ »

Pomjera se termin zavrtanja ventila. Poceli su sa ponoci, pa 23 h, a evo sad upravo nestalo, 22 h.
O'zone
Globalni moderator

#8131 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by O'zone »

Image
bersK

#8132 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by bersK »

Imal vecih kretena sto se kurce po instagramu da imaju vode?
amar1994

#8133 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by amar1994 »

O'zone wrote:Image
:lol: :lol:
ado_sar

#8134 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by ado_sar »

riko-ga wrote:Moze savjet.Sta da uradim sa cetiri pune kante od Jupola vode'?Jer vode ima i sad kao i inace :thumbup:
Ostavi za sutra :D
DuckZz

#8135 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by DuckZz »

sabina1 wrote:
DuckZz wrote:Dze je ta opozicija da najavi proteste ?
Ma jebo vodu, sve dok ima kafe po kaficima
Ako opozicija pokrene prosteste , ponovo će se preko noći aktivirati boračka udruženja koja će putem režimskih glasila "pozvati sve patriote" da pozovu "djecu" da prekinu proteste , jer ako oni izađu "da brane Bosnu" po sarajevskim ulicama , onda ćemo biti presretni ako ulicama poteče samo voda koje nema...
Mene ne interesuju drugi, tacnije ne interesuje me misljenje vecine ljudi u gradu jer je ta ista vecina ljudi "pozelenila" sve opstine u gradu (nazalost ne u ekoloskom smislu).

Da vidimo sta ce biti kad makar 4 milje ljudu blokiraju glavnu raskrsnicu, jer ocigledno je guzonjama bitniji protok vozila nego vode.
Uostalom, glasao sam za vas, ovo je i dio vase obaveze, da prozovete narod.
orinoco

#8136 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by orinoco »

DuckZz wrote:[Da vidimo sta ce biti kad makar 4 milje ljudu blokiraju glavnu raskrsnicu, jer ocigledno je guzonjama bitniji protok vozila nego vode. Uostalom, glasao sam za vas, ovo je i dio vase obaveze, da prozovete narod.
Neće doći ni 40, kamoli 4.000 :-)
Roccohljup

#8137 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Roccohljup »

JoeyTribbiani wrote:
Toffee karamela wrote:
Roccohljup wrote:Koshevo......vode jos ima. Dzaba sve punio ko levat i ranije sa posla izasao. :D
Ne prisjedajte na muku narodu. Ne jedem ništa, ne pijem. Da onu jednu dozu u vodokotliću potrošim ujutro prije posla :D . Trčao kući da se istuširam u 17.30h. Yebem ti.

Sramota me priznati.....tek mi je maloprije vode nestalo.....halalite :)
made_in_sarajevo

#8138 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by made_in_sarajevo »

Ja sam u soku, u pola 7 jutros voda komsija :mrgreen:
mayab

#8139 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by mayab »

Jutros prije 6, nakon sto je sinoć isključena u 18 i 10 , stigla voda , AP
Zavatoni

#8140 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Zavatoni »

Kakva je to nova priča u vodovodu...oko vodomjera?
Čujem od ljudi koji su ugradili prije par godina brojila...finansirali 500-600-700 KM i sad im iz Vodovoda naredilo da te vodomjere zamjene jer kao više ne odgovaraju (kad su ugrađivali bili su OK...ali sad više nisu).
Sad svi ti koji ljudi su ugradili i platili ta brojila, moraju ponovo da finansiraju nabavku i ugradnju? Inače odoše nazad na paušal...

Da li je ovo istina, jer zaista je bezobrazno.
Ko garantira da Vodovod zbog neke nove šeme poslije idućih izbora neće narediti da se sva brojila iz perioda 2014-2018 zamjene?
Zar se brojila ne mogu održavati/baždariti...zar se moraju mjenjati?
Brojilo se nabavi da traje nekoliko decenija, a ne da se mjenja svakih nekoliko godina....

Ja lično imam vodomjer i nisam ovo dobio obavještenje od vodovoda...ali sam čuo za niz primjera iz Novog Grada...

Na bazi čega Vodovod ima pravo ovo da radi i da li potrošača ima ko da zaštiti...?
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#8141 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by sabina1 »

DuckZz wrote:
sabina1 wrote:
DuckZz wrote:Dze je ta opozicija da najavi proteste ?
Ma jebo vodu, sve dok ima kafe po kaficima
Ako opozicija pokrene prosteste , ponovo će se preko noći aktivirati boračka udruženja koja će putem režimskih glasila "pozvati sve patriote" da pozovu "djecu" da prekinu proteste , jer ako oni izađu "da brane Bosnu" po sarajevskim ulicama , onda ćemo biti presretni ako ulicama poteče samo voda koje nema...
Mene ne interesuju drugi, tacnije ne interesuje me misljenje vecine ljudi u gradu jer je ta ista vecina ljudi "pozelenila" sve opstine u gradu (nazalost ne u ekoloskom smislu).

Da vidimo sta ce biti kad makar 4 milje ljudu blokiraju glavnu raskrsnicu, jer ocigledno je guzonjama bitniji protok vozila nego vode.
Uostalom, glasao sam za vas, ovo je i dio vase obaveze, da prozovete narod.
Za mene niste mogli glasati , nisam bila kandidatkinja za bilo šta.
Svaki protesti su i poželjni i potrebni jer se sistem ne održava i raspada čak i da ga ne potkradaju i ne potkopavaju no to nije poenta.
Bilo kakve identifikacije sa gradjanskim protestima nece biti u RS-u i vecinskim hrvatskim dijeloma.
Svi ti uhljebi preko borackih statusa mogu IZGUBITI mnogo toga promjenom stanja pa promjene stanja NEĆE biti sve dok oni mogu uticati na to.
Pozdrav.
VladaFBiH

#8142 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by VladaFBiH »

Zavatoni wrote:Kakva je to nova priča u vodovodu...oko vodomjera?
Čujem od ljudi koji su ugradili prije par godina brojila...finansirali 500-600-700 KM i sad im iz Vodovoda naredilo da te vodomjere zamjene jer kao više ne odgovaraju (kad su ugrađivali bili su OK...ali sad više nisu).
Sad svi ti koji ljudi su ugradili i platili ta brojila, moraju ponovo da finansiraju nabavku i ugradnju? Inače odoše nazad na paušal...

Ko garantira da Vodovod zbog neke nove šeme poslije idućih izbora neće narediti da se sva brojila iz perioda 2014-2018 zamjene?
Brojilo se nabavi da traje nekoliko decenija, a ne da se mjenja svakih nekoliko godina....

Ja lično imam vodomjer i nisam ovo dobio obavještenje od vodovoda...ali sam čuo za niz primjera iz Novog Grada...

Na bazi čega Vodovod ima pravo ovo da radi i da li potrošača ima ko da zaštiti...?
pa zar nisu se ti isti vodomjeri prema prići tih što su ih ugradili već nakon par mjeseci otplatili :) ako je ovo istina jedino što mi pada na pamet da zahtijevaju promjenu onih koji nemaju daljinsko očitanje i to mi jedino ima smisla ako je ovaj info tačan
perfect_guy

#8143 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by perfect_guy »

sad po izmjenama zakona (ne znam sad napamet kojeg), individualni vodomjer se mijenja svakih 5 godina, a onaj zajednički svake 3
drug_profi

#8144 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by drug_profi »

Istina je. Ali nije par godina, nego tačno nakon 10 godina. Kupio sad novi vodomjer sa radijskim očitanjem, 304 KM za keš. Sam zamijenio, pozvao VIK. Došli, zaveli serijski broj, očitali stanje na starom i bye, sve to besplatno. I ovaj sad ima 10 godina vijek trajanja baterije, pa ce opet ici zamjena. Pitao sam jel se to može popravljati, kaže mi trgovac - zamjena baterije, pohabanih djelova, baždarenje dođu isto ili više nego nov uređaj.
E sad ovo što kaže prethodnik, da je na 5 godina zamjena, to ne znam. To je već granično isplativo za ugradnju, naročito ako imaš dvije vertikale npr.
Paušal u mom haustoru sad kako su se malo uhavizali i počeli popravljati te prijavljivati stanare iznosi oko 7-8 maraka po glavi. Kod mene preko vodomjera na broj ukućana dođe skoro isto, možda marku manje. Tako da sam i sam razmišljao da li da uopšte nastavim sa odovojenim obračunom. Međutim obzirom na prethodnu investiciju i strah da će me nekad prisiliti da sve ponovo pravim pa da duplo plaćam, odlučio sam da zadržim trenutni status sa vodomjerom i uložio sam tih 304 KM. Pa eto na 5 godina ako se uštedi u prosjeku 5 maraka mjesečno to je to.
sabanss

#8145 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by sabanss »

Kljucno pitanje: ko placa individualni, ko zajednicki ?
drug_profi

#8146 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by drug_profi »

sabanss wrote:Kljucno pitanje: ko placa individualni, ko zajednicki ?
Individulani definitvno vlasnik stambene jedinice. Zajednički pretpostavljam da se plaća iz fonda za održavanje stambene zgrade.
Koliko znam vodovod je odgovoran samo za instalacije DO vodomjera.
Zavatoni

#8147 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Zavatoni »

drugi profil wrote:

Istina je. Ali nije par godina, nego tačno nakon 10 godina. Kupio sad novi vodomjer sa radijskim očitanjem, 304 KM za keš. Sam zamijenio, pozvao VIK. Došli, zaveli serijski broj, očitali stanje na starom i bye, sve to besplatno. I ovaj sad ima 10 godina vijek trajanja baterije, pa ce opet ici zamjena. Pitao sam jel se to može popravljati, kaže mi trgovac - zamjena baterije, pohabanih djelova, baždarenje dođu isto ili više nego nov uređaj.
E sad ovo što kaže prethodnik, da je na 5 godina zamjena, to ne znam. To je već granično isplativo za ugradnju, naročito ako imaš dvije vertikale npr.
Paušal u mom haustoru sad kako su se malo uhavizali i počeli popravljati te prijavljivati stanare iznosi oko 7-8 maraka po glavi. Kod mene preko vodomjera na broj ukućana dođe skoro isto, možda marku manje. Tako da sam i sam razmišljao da li da uopšte nastavim sa odovojenim obračunom. Međutim obzirom na prethodnu investiciju i strah da će me nekad prisiliti da sve ponovo pravim pa da duplo plaćam, odlučio sam da zadržim trenutni status sa vodomjerom i uložio sam tih 304 KM. Pa eto na 5 godina ako se uštedi u prosjeku 5 maraka mjesečno to je to.
Hvala na objašnjenju i informacijama...
Ali to i dalje nije OK...ali svakako je bolje 10 nego 5 godina...
Mislim da evropska regulativa propisuje da životni vijek vodomjera (uz adekvatno održavanje) mora biti minimalno 15 godina.
Postaviti stvari sad tako da se zamjena neke baterije za daljinsko očitanje cjenovno stavlja u rang samog vodomjera je diskriminacija potrošača...monopol kroz regulativu.
Mora se omogućiti održavanje uređaja kako bi se uređaji maksimalno iskoristili...
Skupa je to muzika. 2 vertikale, pa ugradnja... Ali s obzirom kako je nenormalan paušalni "haustorski" obračun, opet se može lako izračunati isplativost na 10 godina.
drug_profi

#8148 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by drug_profi »

Pa vidi ja sam na vodomjer prešao kad je paušal dobacio do 11 po članu. Ja i još možda desetak stanara, od nekih 70 u ulazu. Nakon što smo se odvojili njima je paušal otišao na 14 i tako je neko vrijeme bilo, dok nisu skontali gdje sve ima neprijavljenih i gdje sta curi. Sveli su to sad u nekih 7-8 što je prihvatljivo.
ja sam svoji inicijalnu investiciju od čini mi se 470 maraka isplatio tempom od skoro 20 maraka mjesečno jer nas 4 u stanu smo imali račune za vodu konstantno oko 25 maraka, dok nam je paušal bio 40 i više. Da sam ostao i dalje na paušalu, popelo bi se na blizu 60 mjesečno.
Tako da sam za nekih dvije godine isplatio inicijalnu investiciju, ali evo sad je već upitna isplativost kad bi se išlo u to. Ne znam za druge, ja ipak volim plaćati ono što znam da sam potrošio, pa onda mogu pokušati štediti, korigovati navike i sl.
Recimo drastično mi se smanjio račun za struju i vodu kad sam kupio novi moderniji bojler. Također kada sam zamijenio sve sijalice sa štednim. Pa kupovina mašine za suđe, i tada se vidjela ušteda na računu i struje i vode...
Pa smanjio zhavat vode u kotliću na nekih 6 litara umjesto 10, i to se vidjelo itd...
yasaq

#8149 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by yasaq »

Neka sami zamjene o svom trošku kakav im odgovara, samo im uputi pismeni zahtjev !

P.S. ljudi počnite se igrati pravne države a ne da vas svaki dan presvlače k'o ovce !
drug_profi

#8150 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by drug_profi »

yasaq wrote:

Neka sami zamjene o svom trošku kakav im odgovara, samo im uputi pismeni zahtjev !

P.S. ljudi počnite se igrati pravne države a ne da vas svaki dan presvlače k'o ovce !
hajmo se igrati.
Daj nam samo član i zakon na koji se možemo pozvati.
Post Reply