gdje to ide slobodnim padom voda do potrošaća u Sarajevu?bitanga_sa_otesa wrote:de reci da se zajebavas...cuj nije primjenjivoVladaFBiH wrote:
pa ovo nije primjenjivo kod nas jer se voda pumpa a ne koristi gravitacija za što su namijenjeni ovakvi uređaji - izuzetak je Peračko vrelo u Vogošći gdje bi se ovo moglo primijeniti...![]()
![]()
kakve veze ima sto se pumpa? pumpa se svakako u rezervoare,slobodnim padom ide do potrosaca...ali se ne proizvodi struja,ovako bi je proizvodili usput...
Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
- VladaFBiH
#7526 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
- drug_profi
#7527 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
I obarali pritisak, kojeg inace ima previse.....bitanga_sa_otesa wrote:de reci da se zajebavas...cuj nije primjenjivoVladaFBiH wrote:
pa ovo nije primjenjivo kod nas jer se voda pumpa a ne koristi gravitacija za što su namijenjeni ovakvi uređaji - izuzetak je Peračko vrelo u Vogošći gdje bi se ovo moglo primijeniti...![]()
![]()
kakve veze ima sto se pumpa? pumpa se svakako u rezervoare,slobodnim padom ide do potrosaca...ali se ne proizvodi struja,ovako bi je proizvodili usput...
-
mahalas505
#7528 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Jeste izvedivo, ali se mora izracunati/testirati da li ostane dovoljno pritiska za sve potrosace u vodovodnoj mrezi nakon sto se dio energije koju ima voda prilikom slobodnog pada pretvori u elektricnu.bitanga_sa_otesa wrote:de reci da se zajebavas...cuj nije primjenjivoVladaFBiH wrote:
![]()
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#7529 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
iz rezervoara mojmilo,hrasno,soukbunar,kobilja glava...da ne nabrajam vise,guglaj ako te zanima...VladaFBiH wrote:
gdje to ide slobodnim padom voda do potrošaća u Sarajevu?
- bitanga_sa_otesa
#7530 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
po kojoj teoriji opada pritisak? ne izlazi tu voda iz cijevi...nastavlja dalje...sve dok ne curi iz cijevi i dok je gura pritisak iz rezervoara nema pada pritiska u cijevi...pada li pritisak kod tebe na prikljucku zbog istog ovakvog propelera u mjernom uredjaju?mahalas505 wrote: Jeste izvedivo, ali se mora izracunati/testirati da li ostane dovoljno pritiska za sve potrosace u vodovodnoj mrezi nakon sto se dio energije koju ima voda prilikom slobodnog pada pretvori u elektricnu.
- drug_profi
#7531 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Svaka prepreka, koljeno, krivina, pomalo obara pritisak. Jedan generator ne bi bitno uticao, ali vise njih svakako bi.
Zakon odrzanja energije kaze da ne mozes dobiti energiju ni iz cega, pa ako si potrosio 1 kilovat da napumpas neku kolicinu vode na Mojmilo, dao si toj vodi potencijalnu energiju, ne mozes dobiti vise od kilovata od iste kolicine vode koja se vrati na pocetnu nadmorsku visinu, gdje onda ta voda vise nema tu energiju.
Ali zanimljivo je da je u pitanju gravitacija i zakon spojenih posuda, pa bi voda ipak morala doci do istog nivoa kao rezervoar Mojmilo. E sad bi neko ko bolje zna fiziku trebao to da elaborira.
Zakon odrzanja energije kaze da ne mozes dobiti energiju ni iz cega, pa ako si potrosio 1 kilovat da napumpas neku kolicinu vode na Mojmilo, dao si toj vodi potencijalnu energiju, ne mozes dobiti vise od kilovata od iste kolicine vode koja se vrati na pocetnu nadmorsku visinu, gdje onda ta voda vise nema tu energiju.
Ali zanimljivo je da je u pitanju gravitacija i zakon spojenih posuda, pa bi voda ipak morala doci do istog nivoa kao rezervoar Mojmilo. E sad bi neko ko bolje zna fiziku trebao to da elaborira.
- bitanga_sa_otesa
#7532 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
ja sam mislio na jednu turbinu ,ali cak mislim ni da dvije ne bi uticale na isporuku vode potrosacima ,recimo da su potrosaci na 514 metara a rezervoar mojmilo recimo na 625 m cijev je hiljadarka (1m)ne znam tacan kapacitet m3 mojmila ,ali nije bas mali...
-
Seawolf
#7533 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Kolika bi bila vrijednost protoka vode, kada dođe do istog nivoa kao rezervoar iz kojeg je krenula? A kolika brzina obrtanja turbine koja pokreće generator? I koliko bi električne energije mogao dobiti od generatora koji se obrće tom brzinom?drugi profil wrote:Svaka prepreka, koljeno, krivina, pomalo obara pritisak. Jedan generator ne bi bitno uticao, ali vise njih svakako bi.
Zakon spojenih posuda je zakon hidrostatike. A od tečnosti u mirovanju baš i nemaš neke koristi za proizvodnju električne energije.
- drug_profi
#7534 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Mislim da si me sad bas zadeverao.bitanga_sa_otesa wrote:ja sam mislio na jednu turbinu ,ali cak mislim ni da dvije ne bi uticale na isporuku vode potrosacima ,recimo da su potrosaci na 514 metara a rezervoar mojmilo recimo na 625 m cijev je hiljadarka (1m)ne znam tacan kapacitet m3 mojmila ,ali nije bas mali...
Ispada da je moguce vratiti utrosenu energiju (ili bar veci dio) za pumpanje, i za to iskoristiti energiju uzetu od gravitacije.
Jer ne vidim zasto se voda ne bi popela do istog nivoa odakle je pustena (Mojmilo) doduse sa nultim pritiskom na toj tacki, ali 50 metara ispod bi trebalo da bude 5 bara u cijevi.
- drug_profi
#7535 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Da i to je drugi apsekt. Nije rijeka, nego je zatvoren sistem.Seawolf wrote:Kolika bi bila vrijednost protoka vode, kada dođe do istog nivoa kao rezervoar iz kojeg je krenula? A kolika brzina obrtanja turbine koja pokreće generator? I koliko bi električne energije mogao dobiti od generatora koji se obrće tom brzinom?drugi profil wrote:Svaka prepreka, koljeno, krivina, pomalo obara pritisak. Jedan generator ne bi bitno uticao, ali vise njih svakako bi.
Zakon spojenih posuda je zakon hidrostatike. A od tečnosti u mirovanju baš i nemaš neke koristi za proizvodnju električne energije.
-
Seawolf
#7536 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
I snaga koju bi proizvodila ta turbina i predavala generatoru elektične energije, bila bi jednaka proizvodu protoka vode i ... ?bitanga_sa_otesa wrote:ja sam mislio na jednu turbinu ,ali cak mislim ni da dvije ne bi uticale na isporuku vode potrosacima ,recimo da su potrosaci na 514 metara a rezervoar mojmilo recimo na 625 m cijev je hiljadarka (1m)ne znam tacan kapacitet m3 mojmila ,ali nije bas mali...
- bitanga_sa_otesa
#7537 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
tecnost u mirovanju je u rezervoaru,dotle se pumpa pumpama sa baceva,ali nije u mirovanju kad se spusta s brda u grad,do potrosaca ,tu ide slobodnim padom..znaci ne trosi se nista...cak mislim da jedna turbina na cijevi od baceva do rezervoara ne bi promijenila ama bas nista sto se tice pritiska ,a proizvodila bi struju
- bitanga_sa_otesa
#7538 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
treba naci tacne podatke ja sam lupio ofrljeSeawolf wrote: I snaga koju bi proizvodila ta turbina i predavala generatoru elektične energije, bila bi jednaka proizvodu protoka vode i ... ?
p.s.20.000 m3 je mojmilo
-
Seawolf
#7539 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Nisam mislio na vrijednost, nego na fizičku veličinu čija se vrijednost množi sa vrijednošću protoka da se izračuna snaga.bitanga_sa_otesa wrote:treba naci tacne podatke ja sam lupio ofrljeSeawolf wrote: I snaga koju bi proizvodila ta turbina i predavala generatoru elektične energije, bila bi jednaka proizvodu protoka vode i ... ?
Hajde ovako, jedno pitanje: Prilikom prolaska izduvnih gasova kroz turbinu (koja pogoni kompresor SUS motora), vrijednost pritiska tih izduvnih gasova:
a) raste,
b) ostaje ista,
c) opada.
- bitanga_sa_otesa
#7540 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
nisam mjerio nikad,ali da opada opadala bi i snaga motora,probaj smanjiti precnik cijevi auspuha na bilo kom autu pa ces vidjeti kako se odnosi na snagu.Seawolf wrote: Hajde ovako, jedno pitanje: Prilikom prolaska izduvnih gasova kroz turbinu (koja pogoni kompresor SUS motora), vrijednost pritiska tih izduvnih gasova:
a) raste,
b) ostaje ista,
c) opada.
-
mahalas505
#7541 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Pada (tj. visinska razlika izmedju rezervoara i turbine mjereno u metrima), gravitacionog ubrzanja i ucinkovitosti turbine. Posljednja dva parametra su konstante.Seawolf wrote:I snaga koju bi proizvodila ta turbina i predavala generatoru elektične energije, bila bi jednaka proizvodu protoka vode i ... ?bitanga_sa_otesa wrote:ja sam mislio na jednu turbinu ,ali cak mislim ni da dvije ne bi uticale na isporuku vode potrosacima ,recimo da su potrosaci na 514 metara a rezervoar mojmilo recimo na 625 m cijev je hiljadarka (1m)ne znam tacan kapacitet m3 mojmila ,ali nije bas mali...
-
breuer
#7542 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
kako to da u Fisu (Mis Irbina) ima vode čitav dan?
- Roccohljup
#7543 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Ako mislis na kafić, oni kroneri sto se tu okupljaju vodu i ne pijubreuer wrote:kako to da u Fisu (Mis Irbina) ima vode čitav dan?
- VladaFBiH
#7544 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
ok. a za šta služe onda pumpne stanice "Alipašin most" i "Centar" ako voda sama "ide"? Nije samo Sarajevo uz tramvajsku prugu već i po brdima...bitanga_sa_otesa wrote:iz rezervoara mojmilo,hrasno,soukbunar,kobilja glava...da ne nabrajam vise,guglaj ako te zanima...VladaFBiH wrote:
gdje to ide slobodnim padom voda do potrošaća u Sarajevu?
- bitanga_sa_otesa
#7545 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
za punjenje rezervoara malo udaljenijih od baceva,recimo alipasin most sluzi za pumpanje do rezervoara soukbunar,a centar u rezervoar kobilju glavu..VladaFBiH wrote:
ok. a za šta služe onda pumpne stanice "Alipašin most" i "Centar" ako voda sama "ide"? Nije samo Sarajevo uz tramvajsku prugu već i po brdima...
- VladaFBiH
#7546 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
ovo stoji kao zvanični podatak:bitanga_sa_otesa wrote:za punjenje rezervoara malo udaljenijih od baceva,recimo alipasin most sluzi za pumpanje do rezervoara soukbunar,a centar u rezervoar kobilju glavu..VladaFBiH wrote:
ok. a za šta služe onda pumpne stanice "Alipašin most" i "Centar" ako voda sama "ide"? Nije samo Sarajevo uz tramvajsku prugu već i po brdima...
Vodosnabdijevanje Kantona Sarajevo je kombinacija gravitacionog (osam posto) i pumpnog sistema (92 posto). Voda se zahvata iz bunara, s gravitacionih kraških vrela i preko postrojenja za prečišćavanje vode otvorenih tokova. Sistem je baziran na principu prepumpavanja, koristeći rezervoare i pumpne stanice sa svom pratećom elektro i hidromehaničkom opremom u kojoj postoji 300 pumpnih agregata.
- bitanga_sa_otesa
#7547 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
ja ne radim u vodovodu,ali znam donekle kako funkcionise sistem,za precizne detalje nadji nekog ko je tamo zaposlen pa upitaj.VladaFBiH wrote:
ovo stoji kao zvanični podatak:
Vodosnabdijevanje Kantona Sarajevo je kombinacija gravitacionog (osam posto) i pumpnog sistema (92 posto). Voda se zahvata iz bunara, s gravitacionih kraških vrela i preko postrojenja za prečišćavanje vode otvorenih tokova. Sistem je baziran na principu prepumpavanja, koristeći rezervoare i pumpne stanice sa svom pratećom elektro i hidromehaničkom opremom u kojoj postoji 300 pumpnih agregata.
- VladaFBiH
#7548 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
pazi, meni ta prića ima smisla ali Sa *ebe konfiguracija terena za ovakve stvari koje su i u Portland-u počele samo testno da se koriste (konkretno ovaj proizvod)...bitanga_sa_otesa wrote:ja ne radim u vodovodu,ali znam donekle kako funkcionise sistem,za precizne detalje nadji nekog ko je tamo zaposlen pa upitaj.VladaFBiH wrote:
ovo stoji kao zvanični podatak:
btw. ni ja nemam nikakve veze sa vodovodom ali me interesuje kada će iste biti 24/7
-
walk_M-A-N
#7549 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Evo kredita.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/skupsti ... /170426132
Neko će reći „ma samo nek' se uzima“ ali ovako bez plana u šta se tačno troši, užas. Sa pričom koja traje godinama za 70% gubitaka, moraš biti naivan ili imati interes da povjeruješ. Ali većina tamo i jeste da diže ruke, a ne pitanja.
Ko je gledao raspravu i čuo nepismenog Prevljaka mogao je vidjeti ko je vlast i kako to razmišlja.
Ljudi napravili metodologije vođenja projekata, a ovi kažu imaju redukcije, hajde kredit, pa će biti bolje. I neće poskupiti vodu dok ne prestanu redukcije.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/skupsti ... /170426132
Neko će reći „ma samo nek' se uzima“ ali ovako bez plana u šta se tačno troši, užas. Sa pričom koja traje godinama za 70% gubitaka, moraš biti naivan ili imati interes da povjeruješ. Ali većina tamo i jeste da diže ruke, a ne pitanja.
Ko je gledao raspravu i čuo nepismenog Prevljaka mogao je vidjeti ko je vlast i kako to razmišlja.
Ljudi napravili metodologije vođenja projekata, a ovi kažu imaju redukcije, hajde kredit, pa će biti bolje. I neće poskupiti vodu dok ne prestanu redukcije.
- seoBIH
#7550 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
hehe nisu dzabe redukcije vode
Priprema za kredit...