StupskaBitanga wrote:Stanje će biti i gore kad ljudi Ala Memic dozvoljavaju gradnju u vodozastitnoj zoni
Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
-
Innovation
#7001 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
- Dozer
#7002 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Bilo bi prelijepo da pojedini prestanu lupetati... Ja sam na Jablanickom stalno vec 38 g., i nikad za svo to vrijeme jezero nije ispustano toliko da ga nema ni ispod ostrozackog bijelog mosta.
Riblji fond se nece obnoviti ni za 10 godina, pogotovo smudj, kojeg su sad sigurno potpuno devastirali mrezama, a njega se ne moze poribiti jer ne postoje uzgajalista smudja.
Razlog ove katastrofe je naprosto pohlepa jer se struja izvozi, i to je to. Naravno, slagace oni svasta, a po obicaju ce okrenuti na neku nebulozu vezanu za narod, vjeru, istoriju, blablabla. Ali, ovo je OT, ima tema o Jablanickom.
Back to subject.
Da li ste primijetili najnovije nebuloze iz ViK-a?
Prije 2-3 dana je sve bilo zaledjeno u dubljim slojevima zemlje, pa se voda nije mogla slijevati u rezervoare, i radi toga nije bilo vode na izvoristima, a zbog cega se morala uvesti redukcija od 23:00.
Jutros je, na neki volsebni nacin, sve to vec odledjeno, ali su sad izvorista zamucena i morali su ih iskljuciti, radi cega se ista redukcija mora zadrzati, posto njihovi filteri nisu sposobni filtrirati toliko zamucenje.
Ovo vec prelazi i tragediju, majke mi...
Djeca inovatori prije par godina dobili svjetsku nagradu za inoviranje filterske case iz koje se mozes napiti vode iz bare na cesti, a jedna firma poput ViK-a, u kojoj sjedi krdo nekakvih inzinjera, nemaju adekvatne filtere u svojim postrojenjima.....
Majmuni, dovedite te srednjoskolce da vam pokazu sta treba raditi, i kako.....
Riblji fond se nece obnoviti ni za 10 godina, pogotovo smudj, kojeg su sad sigurno potpuno devastirali mrezama, a njega se ne moze poribiti jer ne postoje uzgajalista smudja.
Razlog ove katastrofe je naprosto pohlepa jer se struja izvozi, i to je to. Naravno, slagace oni svasta, a po obicaju ce okrenuti na neku nebulozu vezanu za narod, vjeru, istoriju, blablabla. Ali, ovo je OT, ima tema o Jablanickom.
Back to subject.
Da li ste primijetili najnovije nebuloze iz ViK-a?
Prije 2-3 dana je sve bilo zaledjeno u dubljim slojevima zemlje, pa se voda nije mogla slijevati u rezervoare, i radi toga nije bilo vode na izvoristima, a zbog cega se morala uvesti redukcija od 23:00.
Jutros je, na neki volsebni nacin, sve to vec odledjeno, ali su sad izvorista zamucena i morali su ih iskljuciti, radi cega se ista redukcija mora zadrzati, posto njihovi filteri nisu sposobni filtrirati toliko zamucenje.
Ovo vec prelazi i tragediju, majke mi...
Djeca inovatori prije par godina dobili svjetsku nagradu za inoviranje filterske case iz koje se mozes napiti vode iz bare na cesti, a jedna firma poput ViK-a, u kojoj sjedi krdo nekakvih inzinjera, nemaju adekvatne filtere u svojim postrojenjima.....
Majmuni, dovedite te srednjoskolce da vam pokazu sta treba raditi, i kako.....
Last edited by Dozer on 06/02/2017 11:40, edited 1 time in total.
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#7003 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Prije rata jedan od tri grada u Yugi sa najboljim svim i svačim u svim segmentima i oblastima života a danas u 10:40 dvije trećine stanovnika ispod 35 godina bi ujutru napustilo grad samo da može.TheWatcher wrote:prije rata jedan od tri grada u Yugi sa najboljom i najkvalitetnijom vodom a sada u 10:40 Am jedva da ide iz cesme
- vješalica
#7004 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
ma i kuglu zemaljsku 
-
StupskaBitanga
#7005 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
sjedi i kuka i pijucka kafu u Vatri ili u nekom drugom objektu od Ferhadije preko Titove do SCCa danas u 10:40 dvije trećine stanovnika ispod 35 godina
- travar
#7006 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Ono kad ti zavrnu vodu u 22:10 
- sabina1
#7007 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Bitango ,StupskaBitanga wrote:sjedi i kuka i pijucka kafu u Vatri ili u nekom drugom objektu od Ferhadije preko Titove do SCCa danas u 10:40 dvije trećine stanovnika ispod 35 godina
na dobrom si putu, ipak to ne umanjuje istinitost za dvije konstatacije :
- veliki broj mladih ljudi nema tu komociju da popiju kafu u vatri ili BBI ili SCC vise od jednom mjesecno
-najmanje 30 % ljudi mladjih od 35 godina ce u narednih 5 godina nekako napustiti zemlju
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#7008 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
E hajmo dalje strucnjak.....sta kaze Amer Jerlagic bivsi direktor EP koji zna o tome sigurno vise i od tebe i od mene bar o EP i hidroakumulacijama bez obzira sto sam sigurno duze od njega posjetitelj tog hercegovackog zeleno-plavog bisera...neki wrote:http://www.vecernji.ba/jablanicko-jezer ... lje-388194
Eto ti slike potopljenih mezara iz 2012...toliko o vjerodostojnosti priča "ljudi koji žive čitav život dole" i priloga tzv novinara...
......-Iako se i ranije dešavalo da nivo Jablaničkog jezera značajno opadne, njegov vodostaj nikada nije bio ovako nizak još od 1953. godine, kada je jezero i formirano, rekao je bivši direktor JP Elektroprivreda BiH Amer Jerlagić.....
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/456 ... video.html
- hrasno38
#7009 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Citav dan voda tece iz cesme bas kao infuzija.....i mozes se istusirati iz pet putasabina1 wrote:Prije rata jedan od tri grada u Yugi sa najboljim svim i svačim u svim segmentima i oblastima života a danas u 10:40 dvije trećine stanovnika ispod 35 godina bi ujutru napustilo grad samo da može.TheWatcher wrote:prije rata jedan od tri grada u Yugi sa najboljom i najkvalitetnijom vodom a sada u 10:40 Am jedva da ide iz cesme
-
peepeep
#7010 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Mrsko mi čitat temu jer je puna govana pa da preskočim:
Prvo su tiho spustili na pola 12, pa sad na 11. I još su uveli i dnevne. Bravo. Samo jaši. Od mene će dobiti karinu za naredni račun. Neka ga plaćaju oni na poljinama jer mi je više pun kurac ovoga. Što je dosta - dosta je.
radiocapajebo.Dotok vode u podzemnu akumulaciju izvorišta Sarajevsko polje je i u danima vikenda slab.
"Međutim, kraška i planinska vrela su povećala svoj kapacitet otapanjem snijega, ali se sa sanitarnog aspekta stanje se pogoršalo tj. pojedina vrela su se zamutila i morala su biti isključena iz sistema vodosnabdijevanja", stoji u saopćenju KJKP Vodovod i kanalizacije.
Upravo zbog ovakvog stanja KJKP VIK Sarajevo, će privremeno pomjeriti termin noćnog obaranja pritiska u mreži na termin od 23:00 do 05:00.
"Kako se nastavlja trend toplijeg vremena, u narednim danima očekujemo poboljšanje u hidrološkom smislu a samim tim i poboljšanje na svim izvorištima te normalizaciju vodosnabdijevanja", dodaju iz ViK-a.
Prvo su tiho spustili na pola 12, pa sad na 11. I još su uveli i dnevne. Bravo. Samo jaši. Od mene će dobiti karinu za naredni račun. Neka ga plaćaju oni na poljinama jer mi je više pun kurac ovoga. Što je dosta - dosta je.
-
Potočna pastrmka
#7011 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Kod mene nema vode danas od 10 i 35 h. Otprilike. Jos nije dosla. A brzo ce 23 h. Sreca odem kod familije pa se okupam ko čovjek. Kod familije jak pritisak, extra osjećaj.
Ovaj embargo sto neko rece nece prestati bez sile. Ovi mailovi i pisma ne piju vode kod ovih neofasista.
Bez sile nema pomaka u vezi redukcija. U to sam siguran.
Razvlace nam pamet, ali sve se vraca, sve se placa.

Ovaj embargo sto neko rece nece prestati bez sile. Ovi mailovi i pisma ne piju vode kod ovih neofasista.
Razvlace nam pamet, ali sve se vraca, sve se placa.
-
peepeep
#7012 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Koja sila? Dajte recite pa da mi svi krenemo sa "silom" pa će se i familija nahvatati da "sili" pa i komšije neke pa ćemo iz dobro "siliti" dok se ovo ne unormali. Očito je da sad ovo namjerno rade da bi se odobrio onaj kredit od 30 000 000 € da ga mogu popapati trenutne lole.Potočna pastrmka wrote:Kod mene nema vode danas od 10 i 35 h. Otprilike. Jos nije dosla. A brzo ce 23 h. Sreca odem kod familije pa se okupam ko čovjek. Kod familije jak pritisak, extra osjećaj.![]()
Razvlace nam pamet, ali sve se vraca, sve se placa.![]()
- hrasno38
#7013 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Upravo to je ono sto i ja planiram da uradim na malo blazi nacin jer voda nisu samo potroseni kubici nego usluga koju treba da imam 24 sata i to je uracunato u cijenu. Dakle mi smo u Januaru trebali imati vodu sve ukupno 744 sata a imali smo oko 570 pa i ispod 600 tako da im to treba odbiti od racuna a to je otprilike 25% manji racun. Kada bi svi napravili takvu vrstu gradjanske neposlusnosti za pocetak i te kako bi se digla hampa i frka da se sredi stanje.....ako to uradi 20 ljudi oni su popusili ali ako uradi 20.000 onda se i VIK i KS mogu jebati sto ce tuziti 20.000 ljudi a i bolje im je da ne vuku macku za rep i da im se ne ponove februarske zajebancije. Svi mi grijesim sto mislimo da placamo samo ono sto trosimo....NE....mi placamo da to imamo 24 sata dnevno (voda, struja, plin, kablovska, telefon ili centralno grijanje u onim okvirima koja su predvidjena zakonom a to je od 05-22 navece). Naravno uvijek su opravdani i moguci kvarovi ali da nam neko zavrce uslugu e to nije lopravdano nikako jer kad nemas citavu noc vodu to se moze smatrati nekom poluvanrednom situacijom. Usput Slovenci vise ne placaju vodu i dobili su dobili ustavno pravo na pitku vodu koja je sada neprofitni resurs sto je kad pogleda normalno da normalnije ne moze biti.peepeep wrote:Mrsko mi čitat temu jer je puna govana pa da preskočim:
radiocapajebo.Dotok vode u podzemnu akumulaciju izvorišta Sarajevsko polje je i u danima vikenda slab.
"Međutim, kraška i planinska vrela su povećala svoj kapacitet otapanjem snijega, ali se sa sanitarnog aspekta stanje se pogoršalo tj. pojedina vrela su se zamutila i morala su biti isključena iz sistema vodosnabdijevanja", stoji u saopćenju KJKP Vodovod i kanalizacije.
Upravo zbog ovakvog stanja KJKP VIK Sarajevo, će privremeno pomjeriti termin noćnog obaranja pritiska u mreži na termin od 23:00 do 05:00.
"Kako se nastavlja trend toplijeg vremena, u narednim danima očekujemo poboljšanje u hidrološkom smislu a samim tim i poboljšanje na svim izvorištima te normalizaciju vodosnabdijevanja", dodaju iz ViK-a.
http://www.vecernji.hr/svijet/slovenci- ... rs-1129338
A svi tek kad skontamo sta sve za vodu placamo kroz raznorazne takse itd itd ispada da smo majmuni nevidjeni.
-
The BEN10
#7014 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Jel kod tebe živi zastupnik u KS Safet Mešanović, borac za Islam i Bošnjake (kada je bila frka oko naziva škole u Dobroševićima): neka hadžija potegne stranačke veze i pomogne komšiji. Fino mu citiraš hadis: "...ko vjeruje u Allaha džš i Sudnji dan neka bude dobar prema komšiji".sele_ wrote:Naselje heroja SokoljeDrvosjeca iz Dejcica wrote:Pa gdje živiš?sele_ wrote:Bez vode sam 22 dana u kontinuitetu. Ima li neko broj ljudi koji se bave rjesavanjem vodovodnih problema privatno, posto vodovod ocigledno ne planira izaci na moju lokaciju? Bilo kakva pomoc je dobrodosla. Hvala
http://www.nap.ba/new/vijest.php?id=9851
Mešanović obavlja i funkciju predsjednika mjesnog odbora SDA Sokolje.
-
Nepass
#7015 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Ne mogu iscitati koliko pisete, jeste li sta rijesili?
-
amko761
#7016 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Kako vam više ne dosadi pisati? 
-
peepeep
#7017 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Sve si rekao.hrasno38 wrote:Upravo to je ono sto i ja planiram da uradim na malo blazi nacin jer voda nisu samo potroseni kubici nego usluga koju treba da imam 24 sata i to je uracunato u cijenu. Dakle mi smo u Januaru trebali imati vodu sve ukupno 744 sata a imali smo oko 570 pa i ispod 600 tako da im to treba odbiti od racuna a to je otprilike 25% manji racun. Kada bi svi napravili takvu vrstu gradjanske neposlusnosti za pocetak i te kako bi se digla hampa i frka da se sredi stanje.....ako to uradi 20 ljudi oni su popusili ali ako uradi 20.000 onda se i VIK i KS mogu jebati sto ce tuziti 20.000 ljudi a i bolje im je da ne vuku macku za rep i da im se ne ponove februarske zajebancije. Svi mi grijesim sto mislimo da placamo samo ono sto trosimo....NE....mi placamo da to imamo 24 sata dnevno (voda, struja, plin, kablovska, telefon ili centralno grijanje u onim okvirima koja su predvidjena zakonom a to je od 05-22 navece). Naravno uvijek su opravdani i moguci kvarovi ali da nam neko zavrce uslugu e to nije lopravdano nikako jer kad nemas citavu noc vodu to se moze smatrati nekom poluvanrednom situacijom. Usput Slovenci vise ne placaju vodu i dobili su dobili ustavno pravo na pitku vodu koja je sada neprofitni resurs sto je kad pogleda normalno da normalnije ne moze biti.peepeep wrote:Mrsko mi čitat temu jer je puna govana pa da preskočim:
http://www.vecernji.hr/svijet/slovenci- ... rs-1129338
A svi tek kad skontamo sta sve za vodu placamo kroz raznorazne takse itd itd ispada da smo majmuni nevidjeni.
- sabina1
#7018 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Dvije informacije.
Danas u 17:00 u BKC-u je javna rasprava o vodosnadbijevanju u gradu.
Dijelovi Istocnog Sarajeva su takodjer bili bez vode u januaru doduse iz drugih razloga (smrzavanje cijevi) , ipak Vodovod Istocno Sarajevo tim potrosacima NECE ispostaviti fakture za januar u znak izvinjenja.
Dijelovi Istocnog Sarajeva su takodjer bili bez vode u januaru doduse iz drugih razloga (smrzavanje cijevi) , ipak Vodovod Istocno Sarajevo tim potrosacima NECE ispostaviti fakture za januar u znak izvinjenja.
- vješalica
#7019 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
kod mene prijateljica koja živi na dobrinji a čiju zgradu pokriva vodovod istočnog sarajeva nikad nije imala probleme sa vodomsabina1 wrote:Dvije informacije.
pritisak joj ko lud
a ja nekih 500m od nje ostajem bez vode
- pepeljara
#7020 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Kad bi svi izbjegli placanje 2 mj zbog ovog njihovog nerada sigurno bi se problem poceo rjesavati.
Sent from my LG-D855 using Tapatalk
- hrasno38
#7021 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Naravno jer ponovit cu da mi ne placamo samo potrosene kubike nego i pruzanje usluge tj. da imamo vodosnadbjevanje 24 sata. Ako ga nemamo u toku 24 sata 6 sati zasto bi onda kubik kostao koliko kosta. Neka smanje cijenu kubika vode!!sabina1 wrote:Dvije informacije.
- Dozer
#7022 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Ne kopiraj moje idejepepeljara wrote:Kad bi svi izbjegli placanje 2 mj zbog ovog njihovog nerada sigurno bi se problem poceo rjesavati.
Sent from my SP
- pepeljara
#7023 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Dozer wrote:Ne kopiraj moje idejepepeljara wrote:Kad bi svi izbjegli placanje 2 mj zbog ovog njihovog nerada sigurno bi se problem poceo rjesavati.
Sent from my SP
hahaha ispricavam se.
Pa ne vidim ovdje rjesenje nikakvo.
Ista stvar i sa grijanjem i sa vodom, i sa svim ostalim komunalijama - iliti drzavnim firmama uhljebima (bilo koja stranka..)
preko 50% nezaposlenih, vlada upravo digla + 200 km za odvojeni zivot za parlamentarce
nisu smanjili plate za sta se izdvaja velika vecina
Narod siromasan, cijene ogromne za standard, plate se smanjuju, dizu poreze.. zaduzuju nas..
nest ovako u svim drzavnim firmama izgleda, 1 radi 10 gleda, nadgleda, vodi, zavodi, i pri tom ima sluzbeni telefon, auto, vozaca, savjetnika 10...

odosmo svi u k, ako se nesto ne desi tipa 2014.02.05. al bar 30% vece.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#7024 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
ko metne 14 ljudi u 1.5 kvadratni metar mislim da će dobtii nobelovu nagradu
-
neki
#7025 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Nije tema da se o ovome raspravlja ali pošto me vučeš za jezik...hrasno38 wrote:E hajmo dalje strucnjak.....sta kaze Amer Jerlagic bivsi direktor EP koji zna o tome sigurno vise i od tebe i od mene bar o EP i hidroakumulacijama bez obzira sto sam sigurno duze od njega posjetitelj tog hercegovackog zeleno-plavog bisera...neki wrote:http://www.vecernji.ba/jablanicko-jezer ... lje-388194
Eto ti slike potopljenih mezara iz 2012...toliko o vjerodostojnosti priča "ljudi koji žive čitav život dole" i priloga tzv novinara...
......-Iako se i ranije dešavalo da nivo Jablaničkog jezera značajno opadne, njegov vodostaj nikada nije bio ovako nizak još od 1953. godine, kada je jezero i formirano, rekao je bivši direktor JP Elektroprivreda BiH Amer Jerlagić.....
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/456 ... video.html
Amer Jerlagić da priča o hidroakumulacijama je kompetentan koliko i Konaković o problemu vodosnabdjevanja. Jerlagić je u EP došao krajem 90tih i putem stranke zaBiH doveden na rukovodeće mjesto kako bi povukao i rudnike u sastav EP, čovjek o proizvodnji i upravljanju elektranama nema pojma, vjeruj mi da ne bi znao ni nabrojati elektrane u slivu Neretve...ali to je druga tema.
Moj prvi post je bio na tvoju paranoju da će zbog ovoga EP smanjiti proizvodnju u Jablanici i dići cijenu struje što je čista budalaština...EP ovo radi svake zime, nekad manje, nekad više, ali ciljano. Nimalo ne utiče na proizvodnju ni cijenu el.energije, štavište HE Jablanica najmanje proizvodi ljeti kad se održava nivo jezera radi turizma..Dalje od te konstatacije nisam htio ići ali ti si onda počeo razvodnjavati..
A ti možeš tvrditi koliko hoćeš da se ovo nikad nije desilo, ja tvrdim suprotno i šta sad, nisu ti jaki argumenti, tj. nemaš ih...uostalom, da je pomrlo 2 miliona jedinki neko bi negdje uslikao taj pomor, nisu to mravi...