Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Filter

#6651 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Filter »

O'zone wrote:
Filter wrote:prije mjesec +- dana je bila obavijest da ce i po kucama pausalno ovih par mjeseci obracunavati.
razlog su minusi. po meni, neobicno pametna odluka.
Zavisi kako gledaš. Ako dobiješ 20 kubika više ili ti je instalacija bila zaledila kao što je bilo bezbroj slučajeva pa ljudi po 15-20 dana nisu imali vode a oni ti obračunaju kao da si imao cijelo vrijeme onda je odluka stvarno "neobično pametna"

Međutim mogu se opkladit da ni to nikome ne bi smetalo....

naravno da je pametna. svako otvaranje sahta na ovim minusima je potencijalno sranje. ja sam ostavljao poruke na sahtu da pisu ofrlje, samo da ne otvaraju i da ne moram dumati da li je bio danas ili nije i sta cu zateci kad dodjem kuci uvece.
ovako nisi bacio pare, pri sljedecem ocitanju ce se utvrditi stanje pretplate. da li si u plusu ili minusu.
Dozer

#6652 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Dozer »

Filter wrote: naravno da je pametna. svako otvaranje sahta na ovim minusima je potencijalno sranje. ja sam ostavljao poruke na sahtu da pisu ofrlje, samo da ne otvaraju i da ne moram dumati da li je bio danas ili nije i sta cu zateci kad dodjem kuci uvece.
ovako nisi bacio pare, pri sljedecem ocitanju ce se utvrditi stanje pretplate. da li si u plusu ili minusu.
A posto njihov informaticki sistem nije u stanju ni sabrati ni oduzeti dugove ili pretplate, ti ces onda zakukati kako ti je dosao ogroman racun.

Ovo govorim iz iskustva. Vjerovali ili ne, ali ako ste u pretplati, njihovo sistem do evidentira, ali kao zasebnu stavku na racunima. Uopste to ne odbija od trenutnog stanja/duga.

Ista je stvar i ako ste duzni. Sistem to evidnetira, ali uopste ne sabira sp osstojecim stanjem, i onda se ljudima, koji vecinom ni ne znaju citati racune, u jednom momentu na vratima pojavi plava koverta radi dugovanja.

Cak stavise, sistem im je takav da namjerno racune dostavljaju po 6-7 dana pred isticanje roka za placanje od 30 dana, a sve kako bi nam naplatili i zatezne kamate radi "neblagovremenog placanja unutar 30 dana od IZDAVANJA racuna".
Filter

#6653 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Filter »

Dozer wrote:
Filter wrote: naravno da je pametna. svako otvaranje sahta na ovim minusima je potencijalno sranje. ja sam ostavljao poruke na sahtu da pisu ofrlje, samo da ne otvaraju i da ne moram dumati da li je bio danas ili nije i sta cu zateci kad dodjem kuci uvece.
A posto njihov informaticki sistem nije u stanju ni sabrati ni oduzeti dugove ili pretplate, ti ces onda zakukati kako ti je dosao ogroman racun.

Ovo govorim iz iskustva. Vjerovali ili ne, ali ako ste u pretplati, njihovo sistem do evidentira, ali kao zasebnu stavku na racunima. Uopste to ne odbija od trenutnog stanja/duga.

Ista je stvar i ako ste duzni. Sistem to evidnetira, ali uopste ne sabira sp osstojecim stanjem, i onda se ljudima, koji vecinom ni ne znaju citati racune, u jednom momentu na vratima pojavi plava koverta radi dugovanja.

Cak stavise, sistem im je takav da namjerno racune dostavljaju po 6-7 dana pred isticanje roka za placanje od 30 dana, a sve kako bi nam naplatili i zatezne kamate radi "neblagovremenog placanja unutar 30 dana od IZDAVANJA racuna".
hmm, odakle poceti... placas kubike koje je sat odvrtio. ovaj mjesec nisu mjerili potrosnju, recimo da su prekucali, umjesto 20, upisali su 25m3
sljedeci mjesec ce ocitati sta? jos dvadeset (ofrljativan broj kubika moje prosjecne mjesecne potrosnje) ili 15 i sravniti stanje potrosnje za dva mjeseca?
godisnje imam makar dva pausalna ocitanja i nikad se nije pojavilo neslaganje.
racune placam uvijek pocetkom mjeseca, pa kad god da dodju i jos nikad nisam vidio zateznu kamatu na racunima za vodu.

i sve je to pi6kin dim kad ti vrisne cijev u sahtu na -15, voda buba ko luda a ti moras zavuci ruku u 60cm ledene vode da zavrnes ventil i boga molis da i on ne pukne, jer si u tom slucaju jeban ko sanska koza, mrak pada (naravno) a majstora ces naci u al u klincu... i kad sve to popravis, da li je to jedino sranje i kako ce se temelji osusiti prije jula
gaius

#6654 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by gaius »

Ima li neko da zna kakav protok vode iz česme bi bio normalan. Mislim na nešto tipa l/sec jer to mi je najlakse utvrditi.

Ili da ganjam nekog ko ima manometer.

Poslano sa mog SM-G935F koristeći Tapatalk
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6655 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Truba »

Tomahawk11 wrote:
Dozer wrote:
Tomahawk11 wrote: Sto za predsjednika, sta je dosad konkretno uradio?
Pise price po forumu.
A sta bih ja, kao neko ko nije u politici, nema nikakve poluge i mehanizme vlasti, pa samim tim ni mogucnost uvodjenja bilo kakve promjene, mogao i trebao da uradim pa da neko poput tebe kaze - e, svaka cast...?
Da se samozapalim ispred ViK-a? Kantona? Predsjednistva?
Zasto bih?

A sta sam konkretno uradio za drzavu, doduse ne ovakvu kakva je danas, o tome drugi put...

Mislim da je puno bolje pitanje - sta su ovi na vlasti, svaki pojedinanco pocev od vrha, uradili za isto...
Nisam ja to rekao.
Niti da se samozapalis niti da trebas nesto da uradis za moj (ili bilo ciji) cejf.
Nego te ljudi prepoznaju kao vodju, a ja, eto ne daj mi lagati, samo rekoh istinu.
Prica po forumu je ekvivalent onom sto nam aktuleni vlastodrzci rade.

Nisam ni ja politicki aktivan, ali se ni ne guram s pricom ''trebalo bi 'vako, trebalo bi 'nako''.
I jos k tomu niko nista nece da poduzme... :roll:
To je istina, ali svi smo u tome.
on barem ima volje napisati smislen post

ja nemam ni to :mrgreen:
O'zone
Globalni moderator

#6656 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by O'zone »

http://www.radiosarajevo.ba/vijesti/lok ... -km/252229

eto ni ja ne znadoh da kupujemo vodu...
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#6657 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by hrasno38 »

Da li je lagano navikavanje građana Sarajeva na kontinuirano stanje redukcija zapravo psihička priprema na nešto mnogo gore što slijedi?

http://balkans.aljazeera.net/blog/razvl ... em-ventila
amar1994

#6658 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by amar1994 »

O'zone wrote:http://www.radiosarajevo.ba/vijesti/lok ... -km/252229

:-) :lol: :lol: :lol: :cry: :cry:

Ne znam dal da se smijem il placem :zoka:
izgubljena dusa

#6659 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by izgubljena dusa »

O'zone wrote:http://www.radiosarajevo.ba/vijesti/lok ... -km/252229

Kad ovo pročitah....nešto mi ih žao, jadničci.....

Bila suša, pa prazno, pa mutno, pa zaledilo....i taman skontam da nema više šta da se izmisli...kad hoćeš - ono kupuje vodu :sabur:

Idem pisati ponudu: flaša od 5 litara = 4,00 KM....da i ja zaradim malo :strik:
Ha ja, šta će kupovati tamo negdje kad ja imam bar 20 litara rezerve

Ovce su napredna životinjska vrsta, u odnosu na ono za šta nas vik, vlada i slični smatraju :nevjerujem:
izgubljena dusa

#6660 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

hrasno38 wrote:Da li je lagano navikavanje građana Sarajeva na kontinuirano stanje redukcija zapravo psihička priprema na nešto mnogo gore što slijedi?

Mladić je razvlačio pamet po "Velušićima" a ovi su napredniji - razvlače po cijelom gradu...
Svaka sličnost sa '92-om i četnicima je "slučajna" :novine1:
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#6661 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by hrasno38 »

izgubljena dusa wrote:
hrasno38 wrote:Da li je lagano navikavanje građana Sarajeva na kontinuirano stanje redukcija zapravo psihička priprema na nešto mnogo gore što slijedi?

Mladić je razvlačio pamet po "Velušićima" a ovi su napredniji - razvlače po cijelom gradu...
Svaka sličnost sa '92-om i četnicima je "slučajna" :novine1:
Da ali smo tada pruazli herojski otpor a sada smo svi postali ko ucmale pizde!!!
izgubljena dusa

#6662 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Citam, al' ne vidim konkretan prijedlog.
Uglavnom se prica o neplacanju racuna kao vidu gradjanskog otpora, i o novim izborima...Ne vidim jos nikoga da povede i nikoga da se okupi....
Mozda grijesim, previse ocekujem ....mozda nam je jos uvijek dobro i nemamo povod za pokazati hrabrost
I bice nam ovako "dobro" sve dok se "elita" ne zabrine za svoje pozicije i svoje gujice.
Dok god pisemo - nema od toga nista, kad izadjemo na ulice - mozda bude drugacije.

"Dozer" ima lijepih prijedloga kako civilizovano rjesiti probleme, ali nisam sigurna da to moze proci...mislim da bi vriska i galama dala bolji efekat za pocetak. Ne volim silu i bjes, ali ako ne moze drugacije.... sami su trazili. ova zahebavanja nasitno traju predugo.
BadBoy

#6663 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by BadBoy »

izgubljena dusa wrote:Citam, al' ne vidim konkretan prijedlog.
Uglavnom se prica o neplacanju racuna kao vidu gradjanskog otpora, i o novim izborima...Ne vidim jos nikoga da povede i nikoga da se okupi....
Mozda grijesim, previse ocekujem ....mozda nam je jos uvijek dobro i nemamo povod za pokazati hrabrost
I bice nam ovako "dobro" sve dok se "elita" ne zabrine za svoje pozicije i svoje gujice.
Dok god pisemo - nema od toga nista, kad izadjemo na ulice - mozda bude drugacije.

"Dozer" ima lijepih prijedloga kako civilizovano rjesiti probleme, ali nisam sigurna da to moze proci...mislim da bi vriska i galama dala bolji efekat za pocetak. Ne volim silu i bjes, ali ako ne moze drugacije.... sami su trazili. ova zahebavanja nasitno traju predugo.
Tako što se za vikend skupi minimalno 50.000 ljudi. Ali to je kod nas u domenu naučne fantastike, ko će protestvovati za vodu kad je bitnije sjesti u auto i na planinu pucati selfije.
O'zone
Globalni moderator

#6664 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by O'zone »

Tomahawk11
Globalni moderator

#6665 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Tomahawk11 »

Zato kad naprave....sto ce to biti...doduse, samo ne znamo koje ce to biti godine....al hajde, bitno je da se pravi :thumbup:
Logovan

#6666 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Logovan »

Kopaju čitav grad svaki dan. :oops:

Ovi popisi lokacija ne budu tačni.
izgubljena dusa

#6667 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

To oni mažu oči građanima....eto rješava se problem...strpite se....
Do sada smo trpilo nako, nije moralo kopati ulice

Ja to zovem - mučki provedena dnevna redukcija
Da uštede malo i preko dana :hmpf:
Ova laž se lakše proguta :nargila:
Nepass

#6668 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Nepass »

Tomahawk11 wrote:Zato kad naprave....sto ce to biti...doduse, samo ne znamo koje ce to biti godine....al hajde, bitno je da se pravi :thumbup:
Oni ne popravljaju vec samo zakrpe do sledeceg kvara
Dozer

#6669 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Dozer »

izgubljena dusa wrote:Citam, al' ne vidim konkretan prijedlog.

Pa, ja upravo i pricam cijelo vrijeme to - dok nekome od odgovornih na potezu Vlada KS-SDA-ViK ne cikne glava, ili bar fasada, od bilo kakvih pozitivnih pomaka nema nista. Nazalost, ali to je tako.

Ovdje ne postoje sankcije za odgovorne ni za sta, a pogotovo ne gradjanske sankcije, i to je sustina svih nasih problema u drzavi. Da su gradjani ono sto nisu, a to znaci proaktivni, s razvijenim smislom i mentalnim kapacitetima za kriticko razmisljanje i zakljucivanje, a pogotovo reakciju, sve bi ovdje odavno bilo drugacije jer se ni vlasti ne bi mogle ponasati kako se ponasaju.
Znali bi da su tu radi gradjana koji su ih izabrali da budu tu i da rade ono sto gradjanima treba, a ne da su tu kako bi zadovoljili svoje guzice i apetite.

I ovako nakaradno ce ovdje biti sve dok se ne ponovi 02/14, i to par puta u kratkim razmacima, pri cemu treba bukvalno da cikne i neka politicarska glava, a ne samo drotovske.

E, tada ce oni poceti da rade ono za sta su premasno placeni. A to sto treba da rade u konkretnom slucaju ViK-a, tj. vodosnabdijevanja, jeste sljedece, i to ekspresno:
- Vlada KS i ViK moraju javnosti dati cvrsto obecanje o tacnom vremenu/periodu normalizacije vodosnabdijevanja grada na bazi 24/7/365 (ovo ih malo jebe sad, jer sljedeca godina je izborna)
- Vlada KS i ViK moraju javnosti ponuditi preciznu strategiju povecanja kapaciteta izvorista, s preciznim troskovima i rokovima (ovo im je vise nego tesko, jer nisam siguran da imaju sposobnih za to...)
- Vlada KS i ViK, zajedno sa sudovima, moraju pojacati kontrole neplatisa i ilegalnih prikljucaka, i promptno reagovati na njihovom sankcionisanju/iskljucenju s mreze (najbolje je da donesu uredbu po kojoj neplatise imaju 48h da izmire dug, a 49 sat se skidaju s mreze, a nelegalni prikljucci da se s mreze skidaju odmah, uz pratnju policije. Naravno, ni ovo im ne odgovoara, jer masa neplatisa su njihovo glasacko tijelo, ili u talu s politikom/ViK-om)

To je ono sto se MORA uraditi. Sve ostalo je besmisleno laprdanje, laz i petljavina, i ispiranje mozga.
BadBoy

#6670 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by BadBoy »

Evo vidite na primjeru ove žene Iman Sare da protestvovanje ima kakav-takav efekat. Ona jedna sama pa iznijela poruku, ne ulazeći u detalje tog slučaja već samo dajem primjer.
walk_M-A-N

#6671 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by walk_M-A-N »

Bitno je da ima vijest na Klixu i garant na Fejsbuku premijera.
"Pored premijera DIF-ovca, sastanku su prisustvovali ministar sociolog, direktor DIF-ovac te članovi stručnog tima, vrsni DIF-ovci i pravnici, sa najvišim ocjenama na predmetu "pusti i zavrni vodu"."
https://www.klix.ba/vijesti/bih/stanje- ... /170131077
pepeljara

#6672 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by pepeljara »

Dozer wrote:
izgubljena dusa wrote:Citam, al' ne vidim konkretan prijedlog. ..............
.......................
Ovdje ne postoje sankcije za odgovorne ni za sta, a pogotovo ne gradjanske sankcije, i to je sustina svih nasih problema u drzavi. Da su gradjani ono sto nisu, a to znaci proaktivni, s razvijenim smislom i mentalnim kapacitetima za kriticko razmisljanje i zakljucivanje, a pogotovo reakciju, sve bi ovdje odavno bilo drugacije jer se ni vlasti ne bi mogle ponasati kako se ponasaju. ...............................................
Da bi se bilo sta pokrenulo mora neko povest, neka organizacija (nestrancka) samo od sebe ne moze pokrenuti.
U irskoj su zbog poskupljenja izasli, kolko, 100000 ljudi, ali nisu sami od sene nego su ih nevladine organizacije pozvale na proteste..

Tako da treba slati dopise na prave adrese, da se takvo sto organizuje.. Mada, 90 % ovih nevladinih dobija cash od vlade :D
Drzava apsurdistan.
izgubljena dusa

#6673 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

pepeljara wrote:
Dozer wrote:
izgubljena dusa wrote:Citam, al' ne vidim konkretan prijedlog. ..............
.......................
Ovdje ne postoje sankcije za odgovorne ni za sta, a pogotovo ne gradjanske sankcije, i to je sustina svih nasih problema u drzavi. Da su gradjani ono sto nisu, a to znaci proaktivni, s razvijenim smislom i mentalnim kapacitetima za kriticko razmisljanje i zakljucivanje, a pogotovo reakciju, sve bi ovdje odavno bilo drugacije jer se ni vlasti ne bi mogle ponasati kako se ponasaju. ...............................................
Da bi se bilo sta pokrenulo mora neko povest, neka organizacija (nestrancka) samo od sebe ne moze pokrenuti.
U irskoj su zbog poskupljenja izasli, kolko, 100000 ljudi, ali nisu sami od sene nego su ih nevladine organizacije pozvale na proteste..

Tako da treba slati dopise na prave adrese, da se takvo sto organizuje.. Mada, 90 % ovih nevladinih dobija cash od vlade :D
Drzava apsurdistan.
Upravo tako, organizacija ili osoba koja ce to pokrenuti.
Mozda cak i pstoje udruzenja gradjana preko kojih bi se ovo moglo pokrenuti.

Jasno definisani zahtjevi, bez bilo kakvih dodavanja u toku protesta. Da se ne desi, kao na nekim drugim protestima kad krenu smisleno a onda se pocnu rasplinjavati na sve strane, pa ne znas ni zasto su poceli.

Jedan od zahtjeva bi (po meni) bio da se odredi osoba koja ce imati uvid u rad vik-a i o tome obavjestavati nakon protesta.

Da mi njima malo "skacemo" po glavi. Zive od novca nas poreznih obveznika i kvalitetno se zajebavaju lazu do bola.
To sto oni ceprkaju po ulicama - nama nista ne znaci.....vode nema, pa nema....
JThomas

#6674 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by JThomas »

tamo imaš i prave nevladine organizacije, koje nisu skrivene vladine ili vladine na čekanju...
amar1994

#6675 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by amar1994 »

:thumbup:
Post Reply