gidra wrote:Haris.ba wrote:MIslim da zadnjih 10ak godina iz VIKa pišu da treba u cijenu usluge uključiti "amortizaciju" - čitaj cijena mora biti veća da bi se pokrili i troškovi održavanja.
Naravno, narod neće ni da čuje.
Mada mi je čudno. Poslije forumskog uragana sa promjenom cjenovne politike u skladu sa mjesečnom količinom potrošnje, mislim da su komotno mogli staviti cijenu sa amortizacijom. Jer, niko se i ne buni u biti.
Zašto bi narod čuo?
Njihov proizvod koji prodaju narodu je voda i kolika im je ulazna cijena za njihov proizvod koji nama isporuče,
ravna 0 jer voda sama dođe iz prirode. Dobro, nađu se popratni troškovi, el. pumpe, prečišćavanje itd, ali i to i mi snosimo putem računa za vodu i opet bi trebalo ostati bruku para.
Od rata na ovamo je prošlo 20 godina i za taj period su mogli sami obnoviti cijelu mrežu od naplaćenih računa bez ikakvih kredita da se vodila ispravna politika. Pretpostavljam da je i u ovoj firmi bilo tendera gdje su se pepeljare plaćale po 200 KM i da se puno veći kriminal dešavao i dešava u Vodovodu nego u Grasu.
Jedino se u jebenom Sarajevu može desiti da jedan monopolista kao što je Vodovod posluje sa tolikim gubicima uz toliki broj potrošača.
Ja bih volio vidjeti njihov finansijski izvještaj i koliki se procenat iz prihodovane strane odvaja na njihove plate...
Postoje samo četiri scenarija:
1. Nastavak trenutne situacije. Možda kanton nađe neki kredit, ali nikada neće biti dovoljno koliko treba da se sve sredi. Iz više razloga. Jer smo nevjerovatno rahitični kod implementacije kredita za infrastrukturne projekte. A i niko neće dati namjenski kredit u iznosu koji je potreban (govorim o jefitnim kreditima od institucija tipa EBRD).
Javašluk će se nastaviti. Jer država jednostavno nema snage da vodi preduzeće ekonomično. I tako sve do potpunog sloma. I to je najizgledniji scenarij. Jer, ima naselja koji danima nemaju vode - i niko ništa. Kuka se po forumu. Izgledna hladno da se uradi nešta i u realnom svijetu. Prebacivaće se loptica. Sa sistemskih odluka prijašnjeg sistema, na rat, na prijašnje uprave,...s vremenom narod će se navići na čatrnje.
2. Da država pristane da vodovod samostalno napravi cijenu vode u koju je uključeno i održavanje i popravka i nadogradnja i javašluk sa neekonomičnim poslovanjem koji dolazi sa državnim parama i javnim firmama. Zbog nepopularnosti poteza, nijedan političar neće to uraditi. Jer, izbori se ne dobijaju kada ti opozicija počne igru sa cijenama komunalnim uslugama.
3. Da država konačno prizna da nije sposobna da pruži uslugu vodosnadbjevanja preko javnog preduzeća. I da se makne iz te priče. Moguće nakon potpunog sloma. I to je najgora solucija. Ali, solucija koju priželjkujem. Jer drugog načina nema da ovaj narod shvati da je komunizam prošao.
4. Da država svake godine u budžetu odredi 25 miliona za popravke, održavanje i nadogradnju infrastrukture. Tu će se na javnim nabavkama izvući milioni. Građani će imati vodu sa "prihvatljivom" cijenom. Tj. teret vodosnadbjevanja će se dijelom prebaciti na poreske platiše, same građane. To je moguća solucija isto. Jer politički je prihvatljiva - cijena ostaje ista/niska. Omogućava da se dobre pare stave u vlastiti džep, i trošak održavanja se prelijeva na neku drugu administraciju - tj. neki drugi političari nek dumaju kako vratiti kredit (jer će se ići ili na izdavanje obveznica, ili komercijalni kredit).
P.S.
Situacija da će doći neko ko će voditi ViK ekonomično dok je u državnim rukama tj. dok god većina u skupštini (čitaj politika) posredno odlučuje kako će se birati uprava - je nemoguća. Tako zazivanje poštene uprave je smiješno. Ljudi ne razumiju da direktor uopće ne mora da bude prvo pošten. On treba da bude prvo sposoban. Nadzorni odbor treba da je pošten. A njih bira politika izravno. I sve dok ih bira politika - nema šanse pričati o nekom ekonomičnom/poštenom poslovanju.