Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
- JThomas
#5876 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
bio je mali člančić ali brzo je gurnut sa naslovnice...
-
AmirBaa
#5877 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
druze iskreno zaboli me neka stvar je li to razlog! Je li to problem ostalih potrosaca koji redovno placaju i najvise ispastaju onda? Je li mozda mi trebamo ganjati te sto ne placaju i kaciti im pozive za sud ili sta su vec genijalci iz ViK-a smislili kako da se obracunaju s njima. ViK svojom neozbiljnoscu samo govori da je uredu da ne placas vodu, proci ces bolje od nas budala koji placamo i nemamo vode nijednu nocJThomas wrote:čak dvije blagajnice, i po tome si zaključio da je dobra naplata?bumerangss wrote:Nije tacno da je mala naplata! 90% ljdi placa sve pa i vodu. Kad god odem da platim Hrasno uvijek je gužva, po 20 30 ljudi stoji u redu a dvije su blagajnice. A gdje su oni koji placaju u poštama, bankama...? Penzioneri su najredovnije platiše a najmanje placaju politicari i visoki funkcioneri telekom, elektroprivredi, raznim upravnim nadzornim odborima koji preko poznanika (politicara) u VIK-u srede na ne plate dug od više hiljada. To govorim iz iskustvaJThomas wrote:jako puno ljudi kontinuirano ne plaća, i to jeste jedan (manji) dio razloga što su govnari pred propašću.a znaš koliko je mjesečno da 10% ljudi ne plati? naplata je loša i jedan je od hroničnih i nakupljenih problema mastodonta zvanog vik. ona može biti mnogo bolja, i plaćanje izbjegavaju i oni koji nemaju i oni koji imaju. od penzionera pa do alije budnje čiji su hoteli sami oštetili vik za milione i milione. prosječni penzioner bez pomoći familije i ne može platiti sve a da mu ostane i za hranu...
- JThomas
#5878 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
pa i ja sam napisao da je to problem vika.
- O'zone
- Globalni moderator
#5879 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Nema potrebe da se isporučena voda ne plaća ali treba INSISTIRATI na ugradnji pojedinačnih vodomjera u stambene jedinice. U tom slučaju meni račun ne bi dolazio 26 do 28 KM nego 4-5 KM i to bi bio veći udar na uhljebe u ViK-u nego neplaćanje. Tada bi sav trošak izgubljene vode u sistemu sami snosili a ne građani plaćajući "paušal" pa se obračunava kako se kad stigne odnosno koliko im love treba.
Trenutni modalitet naplate vode i grijanja je neprihvatljiv krajnjim kupcima jer se plaća paušal ili zbirna potrošnja a ne može domaćinstvo sa tri člana koji 12 sati u toku dana nema kući trošiti vode kao tročlano domaćinstvo kod kojih su svi kući čitav dan.
Na žalost insistiranje na pojedinačnim vodomjerima i kalolimetrima je slabo pa i nikakvo a onaj ko se usudi da traži da ugradi o svom trošku prolazi korz proceduru kao da krade a ne da želi da plaća ono što je utrošio.
Trenutni modalitet naplate vode i grijanja je neprihvatljiv krajnjim kupcima jer se plaća paušal ili zbirna potrošnja a ne može domaćinstvo sa tri člana koji 12 sati u toku dana nema kući trošiti vode kao tročlano domaćinstvo kod kojih su svi kući čitav dan.
Na žalost insistiranje na pojedinačnim vodomjerima i kalolimetrima je slabo pa i nikakvo a onaj ko se usudi da traži da ugradi o svom trošku prolazi korz proceduru kao da krade a ne da želi da plaća ono što je utrošio.
- jao_situacije
#5880 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
dug fizičkih lica je oko 60 miliona ako sam ja dobro upamtio
-
izgubljena dusa
#5881 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Odoh pojacati zalihe vode
Nas je cetvoro i ovo zaliha do sada nije dovoljno, a kretenima iz vik-a svakako ne smijem vjerovati
Nas je cetvoro i ovo zaliha do sada nije dovoljno, a kretenima iz vik-a svakako ne smijem vjerovati
-
Boletus edulis
#5882 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Ja se iskreno nadam da ce rukovodstvo VIK-a još zadugo ciniti ovakve gluposti (jer drugo nista i ne znaju) jer ovom glupom narodu dok ne dode do guse - nema hajra.Glasajte i dalje za SDA.
- JThomas
#5883 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
psihološki oni to i doživljavaju kao da kradeš od njih. bagra je to, velika.O'zone wrote:Nema potrebe da se isporučena voda ne plaća ali treba INSISTIRATI na ugradnji pojedinačnih vodomjera u stambene jedinice. U tom slučaju meni račun ne bi dolazio 26 do 28 KM nego 4-5 KM i to bi bio veći udar na uhljebe u ViK-u nego neplaćanje. Tada bi sav trošak izgubljene vode u sistemu sami snosili a ne građani plaćajući "paušal" pa se obračunava kako se kad stigne odnosno koliko im love treba.
- seoBIH
#5884 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Taj dug je zanemarivv u odnosu na dug pravnih lica, tj firmi.
- arzuhal
#5885 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Hitrom akcijom ViK-a snabdijevanje vodom je regulisano na zadovoljstvo potrošača!

- van Basten
#5886 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
i sta veli Kifla na sve ovo? Ima li kakve statistike ili mrsimudologije? Ili je on u "vlasnistvu Kantona" samo do dzume?
- vješalica
#5887 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Ovo je jean od problema u zgradama kolektivnog stanovanja đe ima jedan vodomjer na jedan haustorO'zone wrote:Nema potrebe da se isporučena voda ne plaća ali treba INSISTIRATI na ugradnji pojedinačnih vodomjera u stambene jedinice. U tom slučaju meni račun ne bi dolazio 26 do 28 KM nego 4-5 KM i to bi bio veći udar na uhljebe u ViK-u nego neplaćanje. Tada bi sav trošak izgubljene vode u sistemu sami snosili a ne građani plaćajući "paušal" pa se obračunava kako se kad stigne odnosno koliko im love treba.
pa imaš fiktivne potrošače koje povjerenik neće da prijavi
voda se troši a svi glumimo merhamet i plaćamo
kad đubrad koja to radi dobije pojedinačni onda će razmisliti o pravljenju perionica veša za užu i širu fameliju po gradu
-
bumerangss
#5888 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
arzuhal wrote:Hitrom akcijom ViK-a snabdijevanje vodom je regulisano na zadovoljstvo potrošača!![]()
Jedan radnik i 7 šefova, nadzornika, upravnika... takav omjer je i u GRAS-u pa je stanje kakvo i jeste, kao VIKU-u
- Dozer
#5889 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Problem je malo kompleksniji, a tice se cijene vodomjera. Naime, 1 kosta oko 800KM. Naravno njegova realna cijena ne prelazi 100KM, jer je to u sustini prilicno jednostavan uredjaj. Ali, posto ViK ima monopol nad tim i ne priznaje vodomjere koje nisu oni prodali i bazdarili, tu je onda najveci problem. Ok je ako se ima jedna vertikala, ali sta kada postoje dvije, ili 3, sto je vrlo cesto...?O'zone wrote:Nema potrebe da se isporučena voda ne plaća ali treba INSISTIRATI na ugradnji pojedinačnih vodomjera u stambene jedinice. U tom slučaju meni račun ne bi dolazio 26 do 28 KM nego 4-5 KM i to bi bio veći udar na uhljebe u ViK-u nego neplaćanje. Tada bi sav trošak izgubljene vode u sistemu sami snosili a ne građani plaćajući "paušal" pa se obračunava kako se kad stigne odnosno koliko im love treba.
Ipak nije mala cifra izvaliti 1.600 ili 2.400KM za 2 ili 3 vodomjera, a to nije jedini trosak jer treba jos platiti i majstore, pa zakrpiti zidove (koji su cesto pod plocicama, a takvih plocica vise nema kupiti, pa bi u masi slucajeva to znacilo renoviranje kupatila), tako da bi sve to na kraju doslo na ono - skuplja pita, nego tepsija.
I ovo je sigurno glavni razlog zasto ljudi ne ugradjuju svoje vodomjere u stanove. Bar je ovo moj slucaj.
-
didgeridoo
#5890 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
1 vodomjer je 335 KM i to onaj koji zadovoljava sve njihove uslove. Ja sam komplet radove, dozvole, 2 vodomjera i ugradnju platio cca 1000 KM. Znaci 2 vertikale i 2 vodomjera. Vodomjere kupio u Vokelu. Vodomjer je na daljinsko ocitavanje i to sa parkinga ga moze ocitati a marka je Itron. Ja sam ugradio prije onih najavljenih famoznih novih obracuna. Zvao ViK i tad su mi rekli da samo ovaj Itron zadovoljava njihove standarde. Ista cijena u Luk-u i drugim prodavnicama vodomaterijala.
Last edited by didgeridoo on 18/12/2016 13:33, edited 1 time in total.
- O'zone
- Globalni moderator
#5891 Re: RE: Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Koliko znam cijena vodomjera je 300 KM pošto sam u ozbiljnom razmišljanju da ugradim ga kod sebe u stanu. Međutim fazon je da bi ViK trebao da obezbjediti i ugradi vodomjere. Jer kako to sve ostale firme koje isporučuju energente mogu da odrade tako bi i oni trebali...kažem trebaliDozer wrote:
Problem je malo kompleksniji, a tice se cijene vodomjera. Naime, 1 kosta oko 800KM. Naravno njegova realna cijena ne prelazi 100KM, jer je to u sustini prilicno jednostavan uredjaj. Ali, posto ViK ima monopol nad tim i ne priznaje vodomjere koje nisu oni prodali i bazdarili, tu je onda najveci problem. Ok je ako se ima jedna vertikala, ali sta kada postoje dvije, ili 3, sto je vrlo cesto...?O'zone wrote:Nema potrebe da se isporučena voda ne plaća ali treba INSISTIRATI na ugradnji pojedinačnih vodomjera u stambene jedinice. U tom slučaju meni račun ne bi dolazio 26 do 28 KM nego 4-5 KM i to bi bio veći udar na uhljebe u ViK-u nego neplaćanje. Tada bi sav trošak izgubljene vode u sistemu sami snosili a ne građani plaćajući "paušal" pa se obračunava kako se kad stigne odnosno koliko im love treba.
Ipak nije mala cifra izvaliti 1.600 ili 2.400KM za 2 ili 3 vodomjera, a to nije jedini trosak jer treba jos platiti i majstore, pa zakrpiti zidove (koji su cesto pod plocicama, a takvih plocica vise nema kupiti, pa bi u masi slucajeva to znacilo renoviranje kupatila), tako da bi sve to na kraju doslo na ono - skuplja pita, nego tepsija.
I ovo je sigurno glavni razlog zasto ljudi ne ugradjuju svoje vodomjere u stanove. Bar je ovo moj slucaj.
s mob'tela
- Dozer
#5892 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Da, trebali bi da ugrade, ali tek kad ti ga - oni prodaju.
To isto rade i EP ii SG. Prodqau ti uslugu, ali prije toga moras iskljucivo od njih kupiti sat za.struju i set za plin, a koji se priznaju samo i jedino tako, tj. ako su kupljeni od njih i ako su ih oni bazdarali, atestirali, itd.
ViK radi istu stvar.
Jbg, moze im se jer drze monopol na te usluge.
To isto rade i EP ii SG. Prodqau ti uslugu, ali prije toga moras iskljucivo od njih kupiti sat za.struju i set za plin, a koji se priznaju samo i jedino tako, tj. ako su kupljeni od njih i ako su ih oni bazdarali, atestirali, itd.
ViK radi istu stvar.
Jbg, moze im se jer drze monopol na te usluge.
- supercali
#5893 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Cijena nije tacnaDozer wrote:
Vodomjer kosta oko 400-450 maraka i ukupno sa svom ugradnjom papirologijom i sl izadje oko 600 maraka
I isplatio se za cca 3 godine
A to sam uveo nekad 2006-7
- Dozer
#5894 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Mozda sam fulio cijenu, ali i 600 x 3 je 1.800, jer imam 3 vertikale. I da mi se racun prepolovi, trebalo bi mi 8 godina samo da se ta investicija otplati...
- starii
#5895 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
za sve one koji nemaju vode u zgradama ili pak ne zive u opstini koja je deset puta vaznija nego druge predlazem da ispred svojih zgrada ugrade rucnu pumpu za vodu i pumpaju do novih izbora

- Dozer
#5896 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
I...? Sta ce biti na novim izborima? Sve isto.
- Haris033
#5897 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Gledam juče tvsa i prilog o vještačkom snijegu na Bjelašnici i vodenim topovima, kad neki lik govori kako je ovo sve divno i fino, zahvaljuje ZOI-u, te kako ima u planu da naprave svoj vodovod kako ne bi više crpili vodu sa BAČEVA!
Pa majku Vam, koga Vi više šaltate?!?
Zagreb, Beograd, Banja Luka, Zenica Mostar.... Svi ti gradovi, a i ostali u regiji i šire , imaju problema sa dotrajalim i popucalim cijevima, ali im je redovno snadbijevanje vodom. Mjesečni troškovi za struju od strane KJKP Vodovoda i kanalizacije su 1.000.000,00 KM. Vode ima, ali se nema para za struju. To je glavni problem. Sada navikavaju raju na redukcije vikendom kako bi ZOI imao snijega na Bjelašnici, jer u suprotnom, propast će im sezona.
Pa majku Vam, koga Vi više šaltate?!?
Zagreb, Beograd, Banja Luka, Zenica Mostar.... Svi ti gradovi, a i ostali u regiji i šire , imaju problema sa dotrajalim i popucalim cijevima, ali im je redovno snadbijevanje vodom. Mjesečni troškovi za struju od strane KJKP Vodovoda i kanalizacije su 1.000.000,00 KM. Vode ima, ali se nema para za struju. To je glavni problem. Sada navikavaju raju na redukcije vikendom kako bi ZOI imao snijega na Bjelašnici, jer u suprotnom, propast će im sezona.
- Vitezanin
#5898 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Tajming im je super za ove cjelodnevne redukcije, izbori prošli pa nije bitno.
- Bloo
- Globalna šefica
#5899 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
yepvješalica wrote:Ovo je jean od problema u zgradama kolektivnog stanovanja đe ima jedan vodomjer na jedan haustorO'zone wrote:Nema potrebe da se isporučena voda ne plaća ali treba INSISTIRATI na ugradnji pojedinačnih vodomjera u stambene jedinice. U tom slučaju meni račun ne bi dolazio 26 do 28 KM nego 4-5 KM i to bi bio veći udar na uhljebe u ViK-u nego neplaćanje. Tada bi sav trošak izgubljene vode u sistemu sami snosili a ne građani plaćajući "paušal" pa se obračunava kako se kad stigne odnosno koliko im love treba.
pa imaš fiktivne potrošače koje povjerenik neće da prijavi
voda se troši a svi glumimo merhamet i plaćamo
kad đubrad koja to radi dobije pojedinačni onda će razmisliti o pravljenju perionica veša za užu i širu fameliju po gradu
i kako ja sada da ViKu dokazem da komsija ima 4 potrosaca, a ne 1 prijavljenog? Da ostavim ime da se pokrene terenska istraga, pa da me komšija slomi?
- Haris.ba
#5900 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Nisam provjeravao. Ali, rekli su mi da je Agencija za zaštitu ličnih podataka dala mišljenje da se ne može postaviti u stubištu lista stanova sa brojem potrošača vode - da bi stanari mogli provjeravati i obavijestiti pev. Već je sistem napravljen na poštenje, ili na špijuniranje koliko ljudi uđe u koji stan. A to u većim zgradama je skoro i nemoguće.
Znači, predstavnik etažnih vlasnika javlja ViK koliko ima potrošača. Problem je što je to ostavljeno na lično saznanje predstavnika, ili da etažni vlasnik sam prijavi.
A ViK umjesto da se odrekne sve moguće zarade na mjeračima, i da tako napravi sistem da ne moraš špijunirati komšiju, oni i tu vide zaradu.
Znači, predstavnik etažnih vlasnika javlja ViK koliko ima potrošača. Problem je što je to ostavljeno na lično saznanje predstavnika, ili da etažni vlasnik sam prijavi.
A ViK umjesto da se odrekne sve moguće zarade na mjeračima, i da tako napravi sistem da ne moraš špijunirati komšiju, oni i tu vide zaradu.