Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4851 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Truba »

imaju one mašine za prečišćavanje
ko ima viška para a brine se...

ljudi su pili vodu gdje konj uginuo u ratu te jeli konjska govna proberu bobice :D pa su živi i zdravi doživjeli duboku starost

ne treba paničariti ali što neko gore reče ste vidjeli sa strana na magistralama boce sokova i vode kako stoje uz cestu na suncu...
dzaba zdravo kad je skladištenje i prevoz karina
plus stajanje na granici odvrtanje čepova u prodavnicama...
esmasaric

#4852 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by esmasaric »

neki wrote:
esmasaric wrote:Moja porodica već odavno ne pije iz česme vodu, već flaširanu. Od kad smo pipu i veš mašinu zbog kamenca sto puta popravljali, neka...što je sigurno sigurno je.
...
Baš je sigurno piti vodu iz plastične flaše poznavajući kako se skladišti, a pogotovo Jane i slična sranja koja se pune kraj nuklearne elektrane..
Pijem Prolom vodu i smanjila mi je dobro kiselinu u želudcu s kojom sam dugo imala problema. Pijem je već 3 godine.

Nisi ti pio u Arapskim zemljama vodu...pa i flasirana im je bljutava i bez minerala. Mi smo super. :)
JThomas

#4853 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by JThomas »

naravno, kada je reč o od iskona srpskoj vodi sa srpskih izvora :D
esmasaric

#4854 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by esmasaric »

Ma meni je više ironično da živim blizu pivare. Gdje su ljudi u toku rata uzimali vodu...i nažalost mnogi su tu izgubili život.
Ali da nakon dvadeset godina u čitavoj općini stari grad nema vode....pa to nije dobro nikako.

A cijevi se stalno mjenjaju.

Sent from my LG-H818 using Tapatalk
neki

#4855 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by neki »

esmasaric wrote:
neki wrote:
esmasaric wrote:Moja porodica već odavno ne pije iz česme vodu, već flaširanu. Od kad smo pipu i veš mašinu zbog kamenca sto puta popravljali, neka...što je sigurno sigurno je.
...
Baš je sigurno piti vodu iz plastične flaše poznavajući kako se skladišti, a pogotovo Jane i slična sranja koja se pune kraj nuklearne elektrane..
Pijem Prolom vodu i smanjila mi je dobro kiselinu u želudcu s kojom sam dugo imala problema. Pijem je već 3 godine.

Nisi ti pio u Arapskim zemljama vodu...pa i flasirana im je bljutava i bez minerala. Mi smo super. :)
Nije problem u bljutavosti i kolicini minerala nego u cinjenici da prilikom transporta, manipulacije i skladistenja palete s tom vodom satima stoje na suncu, a mozes i sama proguglati sta sve plasticna ambalaza ispusta prilikom zagrijavanja..
esmasaric

#4856 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by esmasaric »

Mogu. To je istina.
Ali mi je s obje strane problem.
Jer cesmovaca je puna kamenca.

Jedino je super kad odem do izvora i tu sebi natocim flasicu. Ali to ne mogu svaki dan....

neki

#4857 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by neki »

esmasaric wrote:Mogu. To je istina.

Jedino je super kad odem do izvora i tu sebi natocim flasicu. Ali to ne mogu svaki dan....

Onda nabavi omeksivac, dugorocno je isplativa investicija ako je alternativa kupovina vode za pice..
PM72

#4858 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by PM72 »

esmasaric wrote:Mogu. To je istina.

a u izvorskoj vodi nema kamenca? :lol:
naspi jedan kanister "izvorske" vode pa prokuhaj...vidjećeš ostatke kamenca po šerpi...
kokuz_sa

#4859 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by kokuz_sa »

neki wrote:
esmasaric wrote:
neki wrote: Baš je sigurno piti vodu iz plastične flaše poznavajući kako se skladišti, a pogotovo Jane i slična sranja koja se pune kraj nuklearne elektrane..

Nije problem u bljutavosti i kolicini minerala nego u cinjenici da prilikom transporta, manipulacije i skladistenja palete s tom vodom satima stoje na suncu, a mozes i sama proguglati sta sve plasticna ambalaza ispusta prilikom zagrijavanja..
pa kupi domacu flasiranu..Olimpiju..
ne drzi se na suncu nigdje..
iz hadzica je posalju u Konzum, Bingo i to dodjes i kupis je..
esmasaric

#4860 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by esmasaric »

Onda mi jedino Olimpija ostaje i to je to.
Ili da pijem prokuhanu vodu.

holowey

#4861 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by holowey »

zbog sastava stijena kroz koje voda prolazi na sarajevskom podrucju, vodu odlikuje tvrdoca, tj. visok procenat rastvorenih soli kalcijuma pa je stvaranje kamenca u posudama za kuhanje sasvim uobicajeno... jednostavno, voda na nasem podrucju, bez obzira da li je iz vodovoda ili je naspes na izvoru negdje u okolini sarajeva, je tvrda...
ne ulazim u drugi sastav pitke vode kod nas (hlor, bakterije iz plemenitih govanaca sa bjelasnice, itd)...
esmasaric

#4862 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by esmasaric »

Ja ostajem na prolomu.
Na flasama pise kad su napunjene i ne bude duže od 2 do 4 dana. Ne zanima me. Pomaže mi.

VladaFBiH

#4863 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by VladaFBiH »

holowey wrote:zbog sastava stijena kroz koje voda prolazi na sarajevskom podrucju, vodu odlikuje tvrdoca, tj. visok procenat rastvorenih soli kalcijuma pa je stvaranje kamenca u posudama za kuhanje sasvim uobicajeno... jednostavno, voda na nasem podrucju, bez obzira da li je iz vodovoda ili je naspes na izvoru negdje u okolini sarajeva, je tvrda...
ne ulazim u drugi sastav pitke vode kod nas (hlor, bakterije iz plemenitih govanaca sa bjelasnice, itd)...
Vjerovao ili ne Sarajevska voda spada u srednje tvrde vode i kao takva u "najugodnije za piti" samo se mi furamo da je jako tvrda :)

Tvrdoća vode određena je sadržajem kalcijevih i magnezijevih soli (Wetzel, 1983). Razlikuje se karbonatna tvrdoća, koja je posljedica sadržaja Ca2+ i Mg2+ jona veza‐ nih u vidu karbonata i bikarbonata u vodi, i nekarbonatna tvrdoća, koja potiče od Ca2+ i Mg2+ jona u formi sulfata, hlorida i nitrata. Nekarbonatna tvrdoća zove se i trajna tvrdoća jer se ne uklanja taloženjem uslijed ključanja vode, nasuprot karbo‐ natne tvrdoće. Tvrdoća se kod nas najčešće izražava u mg CaCO3/l ili u Njemačkim stepenima tvrdoće (°dH), pri čemu važi slijedeći koeficijent konverzije (Wetzel, 1983): 1°dH = 17,90 mg CaCO3/l Tvrdoća daje karakterističan ukus vodi za piće. Voda srednje tvrdoće (8‐18°dH) je najugodnija za piće, dok je veoma mekana voda bljutavog ukusa (Mutschmann i Stimmelmayr, 1999). Vode visoke tvrdoće su, osim za piće, nepovoljne i u mnogim industrijskim procesima, posebno ako se voda koristi u sistemima za hlađenje.

Trvdoća vode u Sarajevu je u prosjeku oko 12°dH (ulazi u srednje tvrdu vodu) a neka izvorišta idu do max 14°dH

KLASIFIKACIJA VODE PO TVRDOĆI PREMA HARTEGRADENU:
0 °dH - 4 °dH JAKO MEKA VODA
4 °dH - 8 °dH MEKA VODA
8 °dH - 18 °dH SREDNJE TVRDA VODA
18 °dH - 30 °dH TVRDA VODA
> 30 °dH JAKO TVRDA VODA
sabanss

#4864 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by sabanss »

Konacno neko argumentovano o "tvrdoci" vode u Sarajevu.

Ako hocete vodu bez minerala koja je sigurna za piti - bujrum kupite destilovanu vodu pa vidite imate li problema :D
holowey

#4865 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by holowey »

VladaFBiH wrote:
holowey wrote:zbog sastava stijena kroz koje voda prolazi na sarajevskom podrucju, vodu odlikuje tvrdoca, tj. visok procenat rastvorenih soli kalcijuma pa je stvaranje kamenca u posudama za kuhanje sasvim uobicajeno... jednostavno, voda na nasem podrucju, bez obzira da li je iz vodovoda ili je naspes na izvoru negdje u okolini sarajeva, je tvrda...
Vjerovao ili ne Sarajevska voda spada u srednje tvrde vode i kao takva u "najugodnije za piti" samo se mi furamo da je jako tvrda :)

Tvrdoća vode određena je sadržajem kalcijevih i magnezijevih soli (Wetzel, 1983). Razlikuje se karbonatna tvrdoća, koja je posljedica sadržaja Ca2+ i Mg2+ jona veza‐ nih u vidu karbonata i bikarbonata u vodi, i nekarbonatna tvrdoća, koja potiče od Ca2+ i Mg2+ jona u formi sulfata, hlorida i nitrata. Nekarbonatna tvrdoća zove se i trajna tvrdoća jer se ne uklanja taloženjem uslijed ključanja vode, nasuprot karbo‐ natne tvrdoće. Tvrdoća se kod nas najčešće izražava u mg CaCO3/l ili u Njemačkim stepenima tvrdoće (°dH), pri čemu važi slijedeći koeficijent konverzije (Wetzel, 1983): 1°dH = 17,90 mg CaCO3/l Tvrdoća daje karakterističan ukus vodi za piće. Voda srednje tvrdoće (8‐18°dH) je najugodnija za piće, dok je veoma mekana voda bljutavog ukusa (Mutschmann i Stimmelmayr, 1999). Vode visoke tvrdoće su, osim za piće, nepovoljne i u mnogim industrijskim procesima, posebno ako se voda koristi u sistemima za hlađenje.

Trvdoća vode u Sarajevu je u prosjeku oko 12°dH (ulazi u srednje tvrdu vodu) a neka izvorišta idu do max 14°dH

KLASIFIKACIJA VODE PO TVRDOĆI PREMA HARTEGRADENU:
0 °dH - 4 °dH JAKO MEKA VODA
4 °dH - 8 °dH MEKA VODA
8 °dH - 18 °dH SREDNJE TVRDA VODA
18 °dH - 30 °dH TVRDA VODA
> 30 °dH JAKO TVRDA VODA
trebao si kvotat
esmasaric wrote:
ja uzivam u nasoj vodi...
izgubljena dusa

#4866 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by izgubljena dusa »

I ja uzivam u vodi svaki put kad dusmani iz vik-a dozvole da voda tece na cesmi :roll:
artime

#4867 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by artime »

Jutros otvaram cesmu i sipam u bokal stakleni ---- bijela voda :D kako objasniti mutaciju, nego da je puna hlora jos kojecega...
neki

#4868 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by neki »

Mislio sam da do sad i ptice na grani znaju da mjehurici u vodi, tj. bijela voda nije rezultat hlora...
Ali uvijek neko iznenadi :-) :lol:
vješalica

#4869 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by vješalica »

Nije sala agresori seljacki jos nisu vodu pustili iako je sinoc bila skoro do 3h regularno

a nije sala da im danima otice voda u shvrakinomvpo citavoj cesti i da ih boli uhljebaska seljacka guzica za tim
Capsicum

#4870 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Capsicum »

U Sarajevu stanje redovno. Opet zavrnuta voda. Teroristi vidjeli da smo se navikli na novi režim redukcija, pa da nas malo podsjete u kakvoj vukojebini živimo...
addem

#4871 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by addem »

Voda zavrnuta. Kad god nestane sjetim se direktora Vodovoda i premijera Konakovica koji ga je postavio.
Dr. Kuca

#4872 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Dr. Kuca »

Da im pozelim najgore u ovim mubarec danima.
Capsicum

#4874 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Capsicum »

Znači evo i zvanično nas na Šipu truju i kriju tu informaciju. Šta još treba da neko iz ove zločinačke organizacije zvane ViK završi iza rešetaka??? Možda da neko dijete umre od trovanja "pitkom" vodom?
amar1994

#4875 Re: RE: Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by amar1994 »

Capsicum wrote:Znači evo i zvanično nas na Šipu truju i kriju tu informaciju. Šta još treba da neko iz ove zločinačke organizacije zvane ViK završi iza rešetaka??? Možda da neko dijete umre od trovanja "pitkom" vodom?
Izgleda, dok ne bude masovnijeg trovanja ljudi oni nece prstom mrdnut [emoji35] [emoji35]

Sent from my C6603 using Tapatalk
Post Reply