Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Maharadza

#3851 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Maharadza »

karanana wrote:bajraaam bajraaam mubareeek olsuuun.

svaka cast! ljudi se potrudili i obezbijedili vodu za bajram nasemu muslimanskom zivlju da bez vecih problema bajramujemo da mozemo uzet abdest pred namaz i kada kuci dodjemo da se mozemo malo plaknut. svaka cast! mogu mislit kakve su veze potegli da napune akumulaciju.
Pa da, bit' će vode možda prvi i eventualno drugi dan a kasnije po starom; kao da nema nas koji i van bajrama redovno ustajemo ujutro i uzimamo Abdest... HARAM VAM BILA BAGRO SVAKA KAP KOJU MORAM IZ KANISTERA KORISTITI SVAKO JUTRO DA UZMEM ABDEST!!!
Dozer

#3852 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

drugi profil wrote:Ja ne znam jel se vi sjecate, a trebali bi jer nemate alzhaimera, da je ovako slicno maltretiranje bilo ono tamo nekad kad su nanijetili da poskupe vodu.
Pa poskupise ono ko fol 20% a u stvari 70%, i najednom ima vode i po danu i po noci, nevezano za kisu ili susu.

E pa samo da vam sugeriram sta su sad nanijetili. Za 10-15 dana ce gdin premijer vunderkind da izadje pred javnost i da objasni da kubik mora biti jedan euro minimalno. Jedino ce popust imati oni koji imaju bazene.
Ja sam ovo govorio jos i onda, prije poskupljenja, da ce vode biti cim se to odobri. I tako je i bilo. A kisa ni na mapi.
Dozer

#3853 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

Matzan wrote:Mislim da je jedino pravo rješenje da ViK SA u saradnji sa KS uzme kakav povoljan kredit pa da uvezemo vodu iz EU-a.
Bolje je iz Saudije. Oni je imaju 10x manje, ali nema redukcija. I kazu da nam mogu na brzaka poloziti cjevovod otamo do Baceva :lol:
Dozer

#3854 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

Maharadza wrote:
karanana wrote:bajraaam bajraaam mubareeek olsuuun.

svaka cast! ljudi se potrudili i obezbijedili vodu za bajram nasemu muslimanskom zivlju da bez vecih problema bajramujemo da mozemo uzet abdest pred namaz i kada kuci dodjemo da se mozemo malo plaknut. svaka cast! mogu mislit kakve su veze potegli da napune akumulaciju.
Pa da, bit' će vode možda prvi i eventualno drugi dan a kasnije po starom; kao da nema nas koji i van bajrama redovno ustajemo ujutro i uzimamo Abdest... HARAM VAM BILA BAGRO SVAKA KAP KOJU MORAM IZ KANISTERA KORISTITI SVAKO JUTRO DA UZMEM ABDEST!!!
Ma batali abdest...vidis da ne ide. Predji kod katolka ili pravoslavaca :D
bach

#3855 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by bach »

Kako li u Kuvajtu ljudi imaju vode, samo da mi je znati....
VjecitiStudent

#3856 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by VjecitiStudent »

Brojne su zanimljivosti u izvještaju o radu ViK-a za 2014. godinu.
Evidentan je manji broj popravki u 2014 godini u odnosu na 2013. Broj popravljenih kvarova na godišnjem nivou opada. Razlog za takvo je stanje je nedostatak materijala za popravku evidentiranih kvarova (zbog nedostatka finansijskih sredstava), odnosno zbog navedenog popravljali su se isključivo samo hitni kvarovi i kvarovi koji prave štetu.
Prosječno vrijeme za popravku kvara (svi tipovi) u 2014 iznosi 17,2 dana/kvar
BHF_Manijak

#3857 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by BHF_Manijak »

Znaci pred bajram, kad se ljudi kupaju, kuce ciste, peru, onu zavrnu u pola 11 vodu. Majke li vam jebem mile! U apoteci svaki dinar trosili, svaki!!! :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
oldtajmer

#3858 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by oldtajmer »

taman doso kuci da se okupam i legnem kad ono mecanje,hebo li ih otac ocinski
Dozer

#3859 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

BHF_Manijak wrote:Znaci pred bajram, kad se ljudi kupaju, kuce ciste, peru, onu zavrnu u pola 11 vodu. Majke li vam jebem mile! U apoteci svaki dinar trosili, svaki!!! :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
Kome tacno? ViK-u?
Ja i dalje tvrdim da je SDA daeko veci krivac za ovo, nego ViK.
BHF_Manijak

#3860 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by BHF_Manijak »

Svakom onome ko ima i 5% odgovornosti za ovo, boli me u ovom trenutku iskreno qrac da li je to ViK, SDA, Bakir, Alija, Braco Gumena glava ili direktor ViK-a! Fuj, ljudi u 2015. godini u glavnom gradu jedne fucking evropske zemlje, a ne sahare, da imaju redukcije vode. Na lijekove kredite potrosili ako Bog da!!! :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
O'zone
Globalni moderator

#3861 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by O'zone »

Kletve - Najučinkovitije oružje u prosječnog BH gradjanina :mrgreen:
BHF_Manijak

#3862 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by BHF_Manijak »

Jedino preostalo u ove sitne sate. :mrgreen: Il' da idem i bombom se raznesem ispred centrale. :mrgreen:
drug_profi

#3863 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by drug_profi »

Meni ce biti super ono za godinu dana kad opet SDA izglasaju raja po opstinama...
Mislim ja se tako dobro ismijem kad gledam rezultate. Pa to je cirkus jedan. Samo mi malo kiseo smijeh jer sam i ja ovdje, a inace bih se pravo dobro ismijao.
mayab

#3864 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by mayab »

drugi profil wrote:Meni ce biti super ono za godinu dana kad opet SDA izglasaju raja po opstinama...
Mislim ja se tako dobro ismijem kad gledam rezultate. Pa to je cirkus jedan. Samo mi malo kiseo smijeh jer sam i ja ovdje, a inace bih se pravo dobro ismijao.
To i ja uvijek govorim ; a cini mi se pred ove zadnje izbore se najbolje pokazalo ultrakratko pamćenje sda ovaca, kad ono Bakir izadje i odrzi predizborni "motivirajuci" govor, sav u čudu na situaciju u drzavi :izet: , ono kao da ga je neko sad spustio sa Marsa medju ljude, tako da je totalno neinformisan o proteklih 20 i kusur godina :zzzz: :lol:
I ovce popuše tu priču u punoj dužini :mrgreen:
eeeeeee

#3865 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by eeeeeee »

Bajram serif mubarek olsun želi vam vodovod i kanalizacija Sarajevo sa željom da u ovoj i idućoj godini imate sto manje vode i sto vise redukcija. Sa sloganom imamo vode i rasipamo se po gradu, al nam treba kredit malo nam je što klepamo kako ovi drugi poktadose sve, a mi lagano.
Cestitkama se pridružuje i vlada Kantona Sarajevo sa željom da se sto prije uvalimo u kredit. Ujedno i psi lutalice takodjer čestitaju s željom da propadne jkp rad i da ga dočeka ista ili slična sudbina kao vodovod...
Eso Radeljas je takodjer čestitao Bajram s željom ii dovom skorog povratka u vladu kantona Sarajevo ili ako moze u koje ministarsko mjesto u Federaciji BiH (mjesto nije bitno).
hzsa22

#3866 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by hzsa22 »

Uz ovu Bajramsku kahvu, da prvo cestitam Bajram Serif Mubarek Olsun.

Ima li zainteresovanih za podizanje kolektivne tuzbe protiv ViK-a i samim tim KS?
vade_mecum

#3867 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by vade_mecum »

hzsa22 wrote:Uz ovu Bajramsku kahvu, da prvo cestitam Bajram Serif Mubarek Olsun.

Ima li zainteresovanih za podizanje kolektivne tuzbe protiv ViK-a i samim tim KS?
rado ali bezobrazluk i indolentnost nisu kaznjivi po KZ-u :(
O'zone
Globalni moderator

#3868 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by O'zone »

Bajram Šerif Mubarek Olsun.

Imal vode :D
VjecitiStudent

#3869 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by VjecitiStudent »

2007. godine, Vodovod je uspijevao da fakturiše i uglavnom naplati 33% vode isporučene sa izvora
2014. godine, Vodovod uspijeva da fakturiše i uglavnom naplati svega 25% vode isporučene sa izvora.

Ostatak ili iscuri ili se ukrade.

Gubici iznose nevjerovatnih 75%, a iz Vodovoda stižu izjave kako oni "na redukcije ne mogu utjecati".
Last edited by VjecitiStudent on 24/09/2015 09:21, edited 1 time in total.
O'zone
Globalni moderator

#3870 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by O'zone »

A 200 i kusur ljudi im sjedi u ekonomsko-pravnoj sluzbi :lol:
VjecitiStudent

#3871 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by VjecitiStudent »

O'zone wrote:A 200 i kusur ljudi im sjedi u ekonomsko-pravnoj sluzbi :lol:
Samo u GIS timu, desetoro zaposlenih.
hzsa22

#3872 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by hzsa22 »

vade_mecum wrote:
hzsa22 wrote:Uz ovu Bajramsku kahvu, da prvo cestitam Bajram Serif Mubarek Olsun.

Mislim da je preduslov da eventualni tuzioci imaju uredno izmirene račune. Na svakom računu se fakturisu i troskovi održavanja i isporuke ili čega već. To je vec osnova za tužbu uz moje skromno poznavanje prava.
vade_mecum

#3873 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by vade_mecum »

hzsa22 wrote:
vade_mecum wrote:

Mislim da je preduslov da eventualni tuzioci imaju uredno izmirene račune. Na svakom računu se fakturisu i troskovi održavanja i isporuke ili čega već. To je vec osnova za tužbu uz moje skromno poznavanje prava.
letimicno sam pregledao zakon o komunalnim djelatnostima KS i tuzba bi bila na klimavim nogama jer clan 47, stavovi 3 i 4. kazu:
Novčanom kaznom od 1.000,00 KM do 8.000,00 KM kazniće se za prekršaj davalac komunalne usluge:
3. ako uskrati komunalnu uslugu korisniku izuzev slučajeva utvrĎenih u članu 17. stav 1. ovog
zakona;
4. ako po prestanku razloga za uskraćenje komunalne usluge ne nastavi pruţanje komunalne usluge u roku utvrĎenom u članu 17. stav 2. ovog zakona;

za dalju argumentaciju je potrebno pogledati clan 17 gdje je dovoljno primjetiti boldirano:
Komunalna usluga ne moţe se uskratiti korisniku osim ako:
- izvrši priključenje na komunalnu mreţu bez prethodno pribavljenog odobrenja nadleţnog organa;
- otpočne sa korištenjem komunalne usluge bez prethodne prijave i davanja potrebnih podataka za evidentiranje obveznika plaćanja kod davaoca usluga;
- koristi uslugu protivno propisima ili ugovoru;
- ne plati iskorištenu komunalnu uslugu u ugovorenom roku; - neosnovano ometa druge korisnike usluga;
- nenamjenski koristi komunalnu uslugu u vrijeme oteţanog snabdijevanja, odnosno snabdijevanja uz ograničenje potrošnje (redukciju) o čemu je korisnik blagovremeno obaviješten na odgovarajući način;
- bez odobrenja davaoca komunalne usluge izvrši prepravku ili dogradnju na instalacijama komunalne infrastrukture;
- onemogući ulazak radi pregleda zajedničkih i unutrašnjih instalacija ovlaštenom predstavniku davaoca komunalnih usluga, odnosno nadleţnom inspektoru, pod uslovom da to tehničke mogućnosti dozvoljavaju i da se isključenjem ne ugroţavaju drugi korisnici komunalnih usluga

e posto su obrazlozenja VIK na nivou "slaba akumulacija u rezervoarima, Allaha mi" bilo bi potrebno izvrsiti nezavisno vjestacnje sistema vodosnabdjevanja i utvrditi da li odgovornost lezi na VIK-u/kantonu ili Majki Prirodi. posto VIK-u/kantonu nije u interesu da pusti nezavisnu reviziju u svoja postrojenja bojim se, uz poznavanje naseg sudstva, da bi to bila jako duga, skupa i parnica za kosu cupati. s druge strane, misljenja sam da ako ih covjek dovoljno dugo pusti sami ce sebi presuditi.
VjecitiStudent

#3874 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by VjecitiStudent »

Čak i da ima osnove za tužbu, dok naš sud to obradi, za nekih 10-15 godina, i sadašnje bijedne količine vode koje vodovod uspije da isporuči će se prepoloviti.
Svake sljedeće godine, isporuči se 4% vode manje nego prethodne.
Ako se ovakav (ne)rad Vodovoda nastavi, za svega nekoliko godina će življenje uz trenutne redukcije izgledati kao vrijeme obilja u odnosu na ono što nas čeka.
neki

#3875 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by neki »

Mi ćemo inače za 5-6 godina sa sjetom se prisjećati ovog vremena...vremena kad je vode uglavnom bilo svaki dan, tramvaj je išao čak do ilidze, centralno grijanje je uglavnom radilo punim kapacitetom, na Ilidži još nije bilo nebodera koji ugrožavaju rad aerodroma...itd
Post Reply