Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Drvosjeca iz Dejcica

#3801 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Ja bih uveo da se na izborima direktori javnih preduzeća i ustanova biraju direktno. Kandidati daju program i onda biramo na osnovu programa i projekata koje će provesti unekom periodu. Zar to nnije direktna demokratija, mislim da bi nam bilo bolje. Ne ispuniš barem 60% (za prolaznu ocjenu) onoga što si predložio u programu noga ti je i sve tako dok ne dođe neko sposoban da se nosi sa problemima i da ulaže u razvoj.

Znam iza rata dok je bilo donacija i dok je ViK ličio koliko-toliko na firmu da su predlagali javnosti projekat punjenja flaširane vode i izlazak na domaće tržište. To je opet bila ideja i prijedlog nekih stranca koji su mislim tada bili i osigurali neku lovu kao donaciju za taj pilot projekat. Naravno dobro pogađate nikad ništa od toga nije bilo. :oops:
PM72

#3802 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by PM72 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
PM72 wrote: Nije glasnogovornik nego direktor...momak je izuzetno pametan,korektan i školovan.
Direktor je Nezir Hadžić, Đipa je u Službi za proizvodnju i distribuciju vode.
V.D.Direktor iliti generalni jeste Nezir Hadžić.Ispod njega su direktori Vodovoda ,direktor kanalizacije itd...
Dasi

#3803 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dasi »

julisiz es grant wrote:...njihov sistem vodosnabdijevanja je odavno prilagođen, jer su suše kod njih normalna pojava. 2012. sam bio tu, izvor mi nije presušio, godina bila rodna, u septembru bilo lijepo vrijeme, ali temperature nisu bile 39 stepeni kao sada.
Redukcije nisu od jucer. Ja imam nocne redukcije vec dvije tri godine a neces vjerovati bilo ih je kad su bile one poplave.
Ljeti redukcije jer je susa a zimi jer je mraz.
Drvosjeca iz Dejcica

#3804 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

PM72 wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
PM72 wrote: Nije glasnogovornik nego direktor...momak je izuzetno pametan,korektan i školovan.
Direktor je Nezir Hadžić, Đipa je u Službi za proizvodnju i distribuciju vode.
V.D.Direktor iliti generalni jeste Nezir Hadžić.Ispod njega su direktori Vodovoda ,direktor kanalizacije itd...
Ja ali Đipa je neki službenik u Službi za proizvodnju i distribuciju vode, nije jedan od direktora.

http://www.viksa.ba/menadzment/Rukovodstvo.htm
PM72

#3805 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by PM72 »

Koka Kolin bunar daje 50 l/s ili Pivarin 100 ...a vodovod crpi iz sarajevskog polja preko 1600 l/s....i onda se neko čudi,kako ovi imaju vodu??? to je plod neznanja jer ljudi lupetaju sve i svašta.

A koga ćeš pohapsiti što su omogućili da se voda koristi bespravno? Svaki došljo u grad se ilegalno priključio,bilo on sam ili sa nekim.Dao komšiji vodoinstalateru 2 stoje,ovaj poslije podne prerezao cijev i koga ćeš uhapsiti kad bi svaki od njih srao kako je 21 vijek,kako se borio,kako je bio borac i slični izgovori.A ne smeta mu račun za mobitel ili kad struju plati.To mora jer će mu je presjeći.Vodu ne mora,ko ga jebe,božje davanje...pa i nafta je božje davanje,što ne ode u Tuzlu,nafta izvire u jednom polju pa ne naspe u rezervoar.

Kakve to imaju benificije? Koji regres?

Drvosječa,

Nisi u pravu...
karanana

#3806 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by karanana »

PM72 wrote:Koka Kolin bunar daje 50 l/s ili Pivarin 100 ...a vodovod crpi iz sarajevskog polja preko 1600 l/s....i onda se neko čudi,kako ovi imaju vodu??? to je plod neznanja jer ljudi lupetaju sve i svašta.

A koga ćeš pohapsiti što su omogućili da se voda koristi bespravno? Svaki došljo u grad se ilegalno priključio,bilo on sam ili sa nekim.Dao komšiji vodoinstalateru 2 stoje,ovaj poslije podne prerezao cijev i koga ćeš uhapsiti kad bi svaki od njih srao kako je 21 vijek,kako se borio,kako je bio borac i slični izgovori.A ne smeta mu račun za mobitel ili kad struju plati.To mora jer će mu je presjeći.Vodu ne mora,ko ga jebe,božje davanje...pa i nafta je božje davanje,što ne ode u Tuzlu,nafta izvire u jednom polju pa ne naspe u rezervoar.

Drvosječa,

Nisi u pravu...
ma samo si ti u pravu za sve ba.
od komunalnih do vojno strateskih pitanja. niko drugi pojma nema i cak ni linkovi koje je drvosjeca gore stavio nisu tacni i zamagljuju stvarnu sliku u kojoj je djipa tito za sve po pitanju vodovoda.
Last edited by karanana on 23/09/2015 13:17, edited 1 time in total.
Drvosjeca iz Dejcica

#3807 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

PM72 wrote: Drvosječa,

Nisi u pravu...
Druže pokušavam te pratiti ovo oko Đipe ali de ako ti nije šta zahmetli objasni koje službe je Đipa direktor? Ja nigdje ne nalazim da je direktor pa ni na njihovoj stranici.
roki

#3808 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by roki »

Činjenice su sljedeće a po vlastitom iskustvu:

1. Redukcije imam u noćnim satima bez obzira na doba godine
2. Vezano za tačku 1. Bila zima i snijeg,jesen sa kišom, proljeće, ljeto, redukcije svake noći
3. Miljacka svake godine skoro presuši u ljetnom periodu pa ranije nije bilo dnevnih redukcija
4. Vezano za tačku 3. Ko prođe obalom Milje (npr. Vilsonovo) može komotno da se SVAKE godine uguši u smradu jer vode u njoj skoro nema, samo fekalna kanalizacija.
5. Vezano za sve predhodne tačke. Samo ove godine su krenule odjednom i dnevne redukcije iako SE "SUŠA" javljala i ranije.
6. Neke 2012. mislim 3 ili 4 mjeseca u Sarajevu nije palo kap kiše (vodio lične vremenske zapisnike iz hobija) ali tada nije bilo redukcija
7. U mojoj ulici zna po 3-4 dana curiti i da niko ne dođe. Napravi se pravi mali potok,i to svako 3-4 mjeseca. Zakrpi se cijev i OPET NA ISTOM MJESTU PROBIJE VODA. Dođe 5-6 radnika, dvojica ili jedan rade ostali gledaju
PM72

#3809 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by PM72 »

karanana wrote:
PM72 wrote:Koka Kolin bunar daje 50 l/s ili Pivarin 100 ...a vodovod crpi iz sarajevskog polja preko 1600 l/s....i onda se neko čudi,kako ovi imaju vodu??? to je plod neznanja jer ljudi lupetaju sve i svašta.

Drvosječa,

Nisi u pravu...
od komunalnih do vojno strateskih pitanja. niko drugi pojma nema i cak ni linkovi koje je drvosjeca gore stavio nisu tacni i zamagljuju stvarnu sliku u kojoj je djipa tito za sve po pitanju vodovoda.
Karanana,

Ne moraš biti bezobrazan.Evo,ja ti nudim opkladu.Na tvoju marku ja dajem 50.Pošto je sutra Bajram,javi mi se početkom iduće hefte,da to zvanično odradimo.Dakle,1:50.Ima li bolje ponude?
vade_mecum

#3810 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by vade_mecum »

Da rascistimo nekoliko stvari:niti je ovo najtoplija godina poslije rata, a bogami ni najsusnija. Dovoljno je pogledati visoku vegetaciju u gradu tj. drvece. Ni jedno jedino drvo nije spaljeno od vrucine, a zile korijena su nekih 30-tak metara ispod zemlje. Voda za vodovod se ispumpava sa 300 i vise metara ispod zemlje. Pametnom je to dovoljno.

Bespravne prikljucke su u 99% izvodili radnici VIK, a ne neki dundjer vodoinstalateri tako da ta prica pada u vodu. Ali i da nisu veci je problem sto se takvo ponasanje dopustalo i tolerisalo 15 i vise godina.

Ali jok, nije VIK kriv, vazda je neko drugi. Izgovori, samo izgovori.
Capsicum

#3811 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Capsicum »

Ko da je bitno koliko daje litara, bitno je da ne daje manje... Razumijes li o cemu pricam? Kako na njih susa nije uticala?
PM72 wrote:A koga ćeš pohapsiti što su omogućili da se voda koristi bespravno? Svaki došljo u grad se ilegalno priključio,bilo on sam ili sa nekim.Dao komšiji vodoinstalateru 2 stoje,ovaj poslije podne prerezao cijev i koga ćeš uhapsiti kad bi svaki od njih srao kako je 21 vijek,kako se borio,kako je bio borac i slični izgovori.A ne smeta mu račun za mobitel ili kad struju plati.To mora jer će mu je presjeći.Vodu ne mora,ko ga jebe,božje davanje...pa i nafta je božje davanje,što ne ode u Tuzlu,nafta izvire u jednom polju pa ne naspe u rezervoar.
Ti stvarno mislis da su se ljudi sami, bez zaposlenih iz ViK-a prikljucivali na vodovodnu mrezu? Daj ne budi naivan...
vade_mecum

#3812 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by vade_mecum »

roki wrote:Činjenice su sljedeće a po vlastitom iskustvu:

1. Redukcije imam u noćnim satima bez obzira na doba godine
2. Vezano za tačku 1. Bila zima i snijeg,jesen sa kišom, proljeće, ljeto, redukcije svake noći
3. Miljacka svake godine skoro presuši u ljetnom periodu pa ranije nije bilo dnevnih redukcija
4. Vezano za tačku 3. Ko prođe obalom Milje (npr. Vilsonovo) može komotno da se SVAKE godine uguši u smradu jer vode u njoj skoro nema, samo fekalna kanalizacija.
5. Vezano za sve predhodne tačke. Samo ove godine su krenule odjednom i dnevne redukcije iako SE "SUŠA" javljala i ranije.
6. Neke 2012. mislim 3 ili 4 mjeseca u Sarajevu nije palo kap kiše (vodio lične vremenske zapisnike iz hobija) ali tada nije bilo redukcija
7. U mojoj ulici zna po 3-4 dana curiti i da niko ne dođe. Napravi se pravi mali potok,i to svako 3-4 mjeseca. Zakrpi se cijev i OPET NA ISTOM MJESTU PROBIJE VODA. Dođe 5-6 radnika, dvojica ili jedan rade ostali gledaju
:thumbup:

Mjesta gdje godinama curi voda je tema za sebe ali da se postavi pitanje VIK-u zasto curi vjerovatno bi rekli da to nije u njihovoj nadleznosti.
Dozer

#3813 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

:lol: :lol: :lol: :lol:

Oplakah! Pogledajte onaj dokument koji je postirao @Capsicum. Zadnji pasus je toliko imbecilan, da je to tesko porvjerovati. U prvom dijelu "obrazlozenja" se kaze kako su radi velikih padavina vrela zamucena, a u drugom kako je neophodno pritisak obarati u nocnim satima da bi se mogle obezbijediti dovoljne kolicine vode :D :D :D :D

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAJJJJJJJJJJJJJJJJ MAJKOOOOOOO! I to je napisao, ni manje ni vise, nego mr.sc.dipl.ing :lol: :lol:
PM72

#3814 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by PM72 »

Capsicum wrote:
Ko da je bitno koliko daje litara, bitno je da ne daje manje... Razumijes li o cemu pricam? Kako na njih susa nije uticala?
PM72 wrote:A koga ćeš pohapsiti što su omogućili da se voda koristi bespravno? Svaki došljo u grad se ilegalno priključio,bilo on sam ili sa nekim.Dao komšiji vodoinstalateru 2 stoje,ovaj poslije podne prerezao cijev i koga ćeš uhapsiti kad bi svaki od njih srao kako je 21 vijek,kako se borio,kako je bio borac i slični izgovori.A ne smeta mu račun za mobitel ili kad struju plati.To mora jer će mu je presjeći.Vodu ne mora,ko ga jebe,božje davanje...pa i nafta je božje davanje,što ne ode u Tuzlu,nafta izvire u jednom polju pa ne naspe u rezervoar.
Ti stvarno mislis da su se ljudi sami, bez zaposlenih iz ViK-a prikljucivali na vodovodnu mrezu? Daj ne budi naivan...
Koka kolin i Pivarin bunar ne radi 24h i 365 dana u godini.radi po potrebi a to je li smanjio izdašnost ili nije,ne znam ali 50 ili 100 l/s nije kakva pljačka...to porediti sa 1600 l/s svake sekunde pa minute ,sata ,godine...

A sigurno da ima ljudi iz vodovoda koji su davali priključke.Svih 900 nije.Nije ni pola.Ma nije ni 10 %.A što ljudi javno ne govore kome se davali pare za priključivanje? je li to pošteno? Treba televizija otići na ova brda koja su ilegalno priključena pa neka u kameru kažu dao sam tom i tom iz Vodovoda pare da me priključi.Hoće malo morgen.Svi seru preko interneta i sklonjeni iza monitora.Što ne kaže kome je dao dvije ili četiri stoje pa sad nema vode?

ovo je biser:
Voda za vodovod se ispumpava sa 300 i vise metara ispod zemlje. Pametnom je to dovoljno.
Gdje si ovo pročitao?
Last edited by PM72 on 23/09/2015 13:34, edited 1 time in total.
karanana

#3815 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by karanana »

PM72 wrote:
karanana wrote:

Drvosječa,

Nisi u pravu...
Karanana,

Ne moraš biti bezobrazan.Evo,ja ti nudim opkladu.Na tvoju marku ja dajem 50.Pošto je sutra Bajram,javi mi se početkom iduće hefte,da to zvanično odradimo.Dakle,1:50.Ima li bolje ponude?
o cemu pricamo? sta bi bila opklada? ti kazed da je djipa tito u vodovodu a ja kazem da je glasnogovornik?
ili o necem drugom.

pa naravno da nije najsusnija godina. voce rodilo kao sto nije odavno. ljudi vide plitku bosnu ili zabokrecinu u miljacki gdje je voda golubu do clanka i onda je to opravdanje da stvarno nema vode.
a podzemne akumulacije postoje i ne potrose se za 2 mjeseca sushe.
Dozer

#3816 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

Ma to ti je isti princip kao i kod ovih "velikih", tipa Ilidze i Holywood-a, Termi, Budnje i sl.

Jes', eto, oni bas uredno placaju svu onu vodu za sve one silne bazene i nisu se nigdje prikopcali na divljaka...
Eto, neka ViK izbaci koji su njihovi mjesecni racuni i da li su uredno placeni. Ja garantujem da su ti racuni u hiljadama KM mjesecno, i da sigurno nisu uredno placeni.
Ali, nece to ViK izbaciti jer iza tih pacijenata dole stoji, opet - SDA...
vade_mecum

#3817 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by vade_mecum »

PM72 wrote:
Capsicum wrote:
Koka kolin i Pivarin bunar ne radi 24h i 365 dana u godini.radi po potrebi a to je li smanjio izdašnost ili nije,ne znam ali 50 ili 100 l/s nije kakva pljačka...to porediti sa 1600 l/s svake sekunde pa minute ,sata ,godine...

A sigurno da ima ljudi iz vodovoda koji su davali priključke.Svih 900 nije.Nije ni pola.Ma nije ni 10 %.A što ljudi javno ne govore kome se davali pare za priključivanje? je li to pošteno? Treba televizija otići na ova brda koja su ilegalno priključena pa neka u kameru kažu dao sam tom i tom iz Vodovoda pare da me priključi.Hoće malo morgen.Svi seru preko interneta i sklonjeni iza monitora.Što ne kaže kome je dao dvije ili četiri stoje pa sad nema vode?

ovo je biser:
Voda za vodovod se ispumpava sa 300 i vise metara ispod zemlje. Pametnom je to dovoljno.
Gdje si ovo pročitao?
Pa sigurno nisu radili prikljucke strucnjaci iz ekonomsko-pravne sluzbe :roll: zna se ko je za sta zaduzen

Ali hajd kad si tako pametan obrazlozi zasto pivara i cola nisu gurnuli kljuc u bravu kada je problem u akumulaciji ili barem mi nadji jedan press release gdje kazu da im je opala proizvodnja zbog manjka vode.
karanana

#3818 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by karanana »

PM72 wrote:
karanana wrote:pa naravno da je 5 metara ispod zemlje u sarajevskom polju akumulacija vode. imam par poznanika koji zive u osjeku, ispod puno vode, bunare napravili. ako se dobro sjecam na 5 metara moze vaditi vodu za zalijevanje, a cini mi se da je rekao da bi trebao ici 12 metara za pitku vodu.
kako to da nije bilo susa u zenici ili tuzli a da ne govorimo o hercegovini i tamosnjem kamenu i krshu.

nema ovo nikakve veze sa susom. ovo su balinjska posla. kako bolji dio sarajeva nema problema sa redukcijama?
E kakva to budala tebi reče da je na 5 metara dubine "tehnološka" a na 12 metara - pitka voda? Ljudi zamišljaju neko jezero pod Sarajevom i dovoljno je utaknuti cjevu i eto vode kao Save.Ti u Osjeku su napravili kuće bez dozvola i u proljeće i jesen trube kako ih voda poplavi a kad upekne šatro 21 vijek a nemaju vode.Oni su napravili kuće u slivu rijeke Željeznice i Bosne i logično je da gdje god pobodeš cijev na veću dubinu da će naići na vodu.Samo,niko se od njih ne pita kakva je to voda jer ko god se pokakio i popiškio od Trnova pa do Vojkovića i Sokolovića svoje izlučevine izbacio je u taj sliv...
a evo sta ovaj mag za vode - kenan djipa, direktor iz sjene, kaze u intervijuu za aljazeeru balkan prije manje od 2 mjeseca, 25. srpnja 2015:
uvod:
Sarajevo je već dvije decenije u apsurdnoj situaciji - iako bogato rijekama, podzemnim akumulacijama, i vrelima, česme u njegovim domaćinstvima skoro svakodnevno ostaju bez vode.
pa onda keno kaze vako:
"Istina je da Sarajevo bukvalno leži na vodi, i to veoma kvalitetnoj i čistoj, a da je domaćinstva imaju sve manje i da su redukcije skoro svakodnevne."
o krivnji je sve rekao, pametnom jasno. a ti i dalje kukaj sto zeljeznica jedva prelazi preko kaskada.
Capsicum

#3819 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Capsicum »

Evo malo zanimljivosti iz izvjestaja Ureda za reviziju institucija u FBiH iz 2012. godine. Ako ko moze doci do novijih izvjestaja nek postavi...

Evo malo kredita zaposlenima:
Image

Evo malo o kancelarijskom materijalu...
Image

Evo i regresa bez obzira na dugogodisnje gubitke:
Image

Namjestene tendere necu ni da postavljam, jer bi zaglavio forum, koliko ih ima... I sve to je utvrdjeno od strane organa drzave, znaci onih istih koji su postavili i ove ljude u ViK-u. Zamislite sta bi tek neka nezavisna institucija otkrila, da se malo zarovi u njihovu papirologiju...
BadBoy

#3820 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by BadBoy »

Meni je baš drago što ni za Bajram nema vode, neka ovim muslimani kojima je SDA zakletva osjete i vide šta isti rade.

Ja inače godinama nemam vode i ovo mi nije ni prvi ni zadnji Bajram bez vode, a unazad 50 godina u mojoj kući nema neplaćenog računa za vodu.
PM72

#3821 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by PM72 »

Karanana,

Uđi na zvaničnu stranicu VIK-a pa rastumači u menadžmentu ko je ko.
unazad 50 godina u mojoj kući nema neplaćenog računa za vodu.
A 1992 - 1997 ?
cpu_fan

#3822 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by cpu_fan »

Capsicum wrote:Evo malo zanimljivosti iz izvjestaja Ureda za reviziju institucija u FBiH iz 2012. godine. Ako ko moze doci do novijih izvjestaja nek postavi...

Evo malo kredita zaposlenima:
Image

Evo malo o kancelarijskom materijalu...
Image

Evo i regresa bez obzira na dugogodisnje gubitke:
Image

Namjestene tendere necu ni da postavljam, jer bi zaglavio forum, koliko ih ima... I sve to je utvrdjeno od strane organa drzave, znaci onih istih koji su postavili i ove ljude u ViK-u. Zamislite sta bi tek neka nezavisna institucija otkrila, da se malo zarovi u njihovu papirologiju...
Pa zadnji tender oko postrojenja Butile je dobila ponuda koja je bila 10 mil. skuplja nakon čega je skupština KS u prethodnom sazivu donijela zaključak da će se kompletan slučaj predati tužilaštvu. Do dan danas vidimo da je vuk pojeo magarca. Mislim da 90% stanovništa ne može ni da pojmi kakva mafija sjedi u ViK-u i oko njega.
vade_mecum

#3823 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by vade_mecum »

PM72 wrote:Karanana,

Uđi na zvaničnu stranicu VIK-a pa rastumači u menadžmentu ko je ko.
unazad 50 godina u mojoj kući nema neplaćenog računa za vodu.
A 1992 - 1997 ?

:D
Drvosjeca iz Dejcica

#3824 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Dok se mi međusobno "koljem"o na forumu Đipa posta Izvršni direktor - nOrod znooo. :mrgreen: Ko kaže da ovo nije država za požel't? :lol:

http://www.viksa.ba/menadzment/Rukovodstvo.htm
PM72

#3825 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by PM72 »

:lol: :lol: :lol:

ko je sad Mamić?
Post Reply