Forsaken wrote:Jutros na TVSA je bilo objasnjenje neko zasto dolaze visoki racuni jel iko gledao? Meni bio ton ugasen nisam cuo sta rekose upalio ton zavrsi prilog

Ne mogu ti prepricati, nisam gledao, ali ti mogu reci... para neJma, kase prazne, kako u javnim preduzecima, tako i u kantonu. Iz praznog ne mozes nasuti. To se zove raspad sistema. A da je bilo pameti i zelje, koliko je para bilo, mogli smo imati svu za zivot neophodnu infrastruktutu potpuno obnovljenu.
Znam sigurno da je jednim dijelom redukcija rezultat stednje elektricne energije, jer je trosak struje visoka stavka u troskovima "proizvodnje" vode. Imaju preko 70% gubitaka na mrezi, a morate uzeti u obzir da jednu vodnu naknadu placaju na zahvacene kolicine vode, pa je ne mogu u punom iznosu natovariti krajnjem potrosacu.
Da ne bi pomislili kako ih branim, evo vam sigurnog prijedloga kako im zagorcati zivot i prisiliti da nesto urade, osim povecanja cijena.
Sigurno vec godinu dana redovno naplacuju 2,50 KM za odrzavanje mjernog mjesta, a koliko znam, te pare nisu utrosene, ili vecim dijelom nisu, na ono zbog cega se naplacuju, a to je bazdarenje vodomjera (domacinstva svakih 5 godina, za pravna lica 3 godine).
Treba ih prijaviti federalnoj trzisnoj inspekciji da rade suprotno clanu 13.stav 1. Zakona o mjeriteljstvu FBiH. Inspekcija im je duzna zabraniti (clan 26.stav 2. zakona)koristenje svih mjeraca kojima je prosao rok za bazdarenje (ocitanje i na osnovu istog stvaranje obaveze prema korisnicima) do verifikacije/bazdarenja istih. A to ce potrajati, jer nemaju vodomjera na zalihi, treba raspisati tender i sl. Po izmjeni vodomjera, mogu tek stvarati zaduzenje korisnicima, pa da ih vidimo tad. Doduse, moze im pomoci samo Vlada na nacin da zaustavi inspekciju, sto ne bi bilo neobicno.
Ali, svako moze pobijati racun neispravnim vodomjerom, meni rok za bazdarenje bio prije 3 godine