Postavljam pitanje - Ko koga ovdje ispituje?
Sta je ovo u ruci "organa reda"...

..kao epilog - trojka je mirno pustena da nastavi posao u gradskoj guzvi.

Može vršiti ispomoć nadležnim inspekcijama koje na terenu trebaju - moraju, provoditi nadzor nad odredbama zakona o trgovini, zakona o pdv, itd.-LIBERO- wrote:Jedno pitanje.
Kakve policija ima ovlasti i instrukcije da se ponasa prema (recimo,sada aktuelnim) prepodavcima i tapkarosima karata za mec BiH-Portugal u Zenici?
Pitanje se odnosi i na odnos prema svercerima karata na ulici,a i prema raznim preprodajama putem interneta.
Hvala.
nije policijski posao..naredbu da se pohvataju preprodavaci moze samo da donese tuzilastvo i sud..Baudelaire wrote:Zar ne bi policija lijepo mogla da ih pohapsi sve pod sumnjom da vrše krivično djelo i da ih preda istražnim organima na dalju obradu?
radi cega da ih privede?kakavdanakneiskustvu wrote:policija ih privede,tužilac odredi da ih se pustikokuz_sa wrote:nije policijski posao..naredbu da se pohvataju preprodavaci moze samo da donese tuzilastvo i sud..Baudelaire wrote:Zar ne bi policija lijepo mogla da ih pohapsi sve pod sumnjom da vrše krivično djelo i da ih preda istražnim organima na dalju obradu?
policajac ako vidi nekog da preprodaje moze jedino da ga kazni za nelagalnu prodaju..znaci kaznu mu opali kao onim sto prose na ulici..
i ljudi naravno samo pricekaju da policajci odu i vrate se opet svom istom poslu..
drugo je kada se tu ukljuci sud i tuzilastvo pa nafiluju brdo nekih clanova za koje lik moze biti osudjen..
ali policija bez tih veci organa ne moze njima nista

Baudelaire wrote:Hvala na odgovorima. Nisam bio dovoljno upoznat sa problematikom pa sam pitao čisto da provjerim. Znači standardno, kriv je opet neko gore. Ali mi opet pljujemo službenike policije na nižim nivoima.
Ja nadjoh ovo...-LIBERO- wrote:Jedno pitanje.
Kakve policija ima ovlasti i instrukcije da se ponasa prema (recimo,sada aktuelnim) prepodavcima i tapkarosima karata za mec BiH-Portugal u Zenici?
Pitanje se odnosi i na odnos prema svercerima karata na ulici,a i prema raznim preprodajama putem interneta.
Hvala.
Ko na javnom mjestu, bez odobrenja nadleznog organa, prodaje ili nudi na prodaju ulaznice za sportske i druge priredbe u vecoj kolicini ili po cijenama visim od naznacenih.
možeš ga odgurati od svog auta tj. zaštiti svoju imovinu. smiješ ga udariti ako on tebe krene udariti u smislu srazmjernog odbijanja istovremenog napada od sebe. i to je to, bilo kakvo prebijanje, tebi se tefteri.cigara wrote:Zanima me ovo:
Vozim se autom, guzva je na cesti, idem nekih 40-50 na sat i u po frke papak (pjesak) izleti ispred mog auta, ja uspijem zakociti par centimetara od njega nekako... on, iako je protrco i kroz suprotnu traku (prelaz je 10ak metara odatle i crveno na semaforu al loli se ne da cekati), popizdi i pocne mi udarati u auto sakama i nogama... ja izadjem iz auta i prebijem ga...
Kako na to murija gleda?
ti imas pravo da ga sprijecis u daljnjem nanosenju stete na ancin da ga zadrzis do dolaska policije (ono uhavtis za ruke i zovnes policiju) ali je chmoljo u pravu, ne smijes ga premlacivati niti tuci jer ces u tom sluicaju ti odgovarati za narusavanje reda i mira i slicno.Chmoljo wrote:možeš ga odgurati od svog auta tj. zaštiti svoju imovinu. smiješ ga udariti ako on tebe krene udariti u smislu srazmjernog odbijanja istovremenog napada od sebe. i to je to, bilo kakvo prebijanje, tebi se tefteri.cigara wrote:Zanima me ovo:
Vozim se autom, guzva je na cesti, idem nekih 40-50 na sat i u po frke papak (pjesak) izleti ispred mog auta, ja uspijem zakociti par centimetara od njega nekako... on, iako je protrco i kroz suprotnu traku (prelaz je 10ak metara odatle i crveno na semaforu al loli se ne da cekati), popizdi i pocne mi udarati u auto sakama i nogama... ja izadjem iz auta i prebijem ga...
Kako na to murija gleda?
to sve nema neke prevelike veze sa policijom, niti Krivičnim zakonom, nego se to najprije odnosi na ZOO tj. Zakon o obligacionim odnosima. preciznije - štetu.
To je pravo nezgodna situacija, jer ako on tebe napada jedini nacin da ga sprijecis je da pobjegnes ili da napadnes i ti njega dok ga ne onesposobis, odnosno prebijes.photo wrote:ti imas pravo da ga sprijecis u daljnjem nanosenju stete na ancin da ga zadrzis do dolaska policije (ono uhavtis za ruke i zovnes policiju) ali je chmoljo u pravu, ne smijes ga premlacivati niti tuci jer ces u tom sluicaju ti odgovarati za narusavanje reda i mira i slicno.Chmoljo wrote:možeš ga odgurati od svog auta tj. zaštiti svoju imovinu. smiješ ga udariti ako on tebe krene udariti u smislu srazmjernog odbijanja istovremenog napada od sebe. i to je to, bilo kakvo prebijanje, tebi se tefteri.cigara wrote:Zanima me ovo:
Kako na to murija gleda?
to sve nema neke prevelike veze sa policijom, niti Krivičnim zakonom, nego se to najprije odnosi na ZOO tj. Zakon o obligacionim odnosima. preciznije - štetu.
Ja cuo da je neki lik uhvatio lopova na djelu u svojoj kuci pa ga isjeko i jos mu tene sa nogu skino, i mos mislit nije ni policiju zvao poslje...zamisli tog apsurda zove lopov policiju sto ga je neko prebio u kradji...Ateista wrote:Ja koliko sam cuo, ako uhvatis lopova na djelu ne smijes mu nista, ako ga dotaknes on te moze tuziti i najebaces vise od njega, cuo sam za vise takvih slucajeva.
Naravno, kao sto Chmoljo rece, to nije do policije nego do zakona.
HaHaHa2 wrote:Ja nadjoh ovo...-LIBERO- wrote:Jedno pitanje.
Hvala.
cl.8 st.3 tc.d Zakon o JRM (300 - 900 KM)
Ko na javnom mjestu, bez odobrenja nadleznog organa, prodaje ili nudi na prodaju ulaznice za sportske i druge priredbe u vecoj kolicini ili po cijenama visim od naznacenih.
logika mozda da..ali u nasem zakonu smijes se braniti odbranom koja je jaca ali samo za 1 skalu od napadaChmoljo wrote:onesposobljavanje i prebijanje nije jedno te isto![]()
ako nasrne na tebe, npr, možeš ga zdrmati štocem. ako nasrne opet, možeš ga opet. ako ostane gdje jest, nemaš ti pravo nasrnuti na njega.
ali ako ga opališ, kada je nasrnuo na tebe, pa to iskoristiš da ga povališ na pod, i dobro izbubaš nogama... onda moli boga da ima samo lakše tjelesne povredeznači logika je jednostavna - jačina odbrane mora odgovarati jačini napada. a odbrana može postojati samo ako ima napada. sve ostalo ide u protivpravnost.
i to vam nisu novotarije, nego je to zakon iz one države.
Ma ja, cuo sam i ja za slicne situacije, i onda najebu oni koji su ga prebili, dzaba sto je taj lopov bio u necijoj kuci ili autu...Tercius wrote:Ja cuo da je neki lik uhvatio lopova na djelu u svojoj kuci pa ga isjeko i jos mu tene sa nogu skino, i mos mislit nije ni policiju zvao poslje...zamisli tog apsurda zove lopov policiju sto ga je neko prebio u kradji...Ateista wrote:Ja koliko sam cuo, ako uhvatis lopova na djelu ne smijes mu nista, ako ga dotaknes on te moze tuziti i najebaces vise od njega, cuo sam za vise takvih slucajeva.
Pa pomalo, nije spanska inkvizcija, kako nece nahebat dislocira mu nosnu kost, perelom zigomaticne i vilicne kosti, frakture lobanje i prelkom tri rebra....pa pomalo, sto je puno puno je...Ateista wrote:Ma ja, cuo sam i ja za slicne situacije, i onda najebu oni koji su ga prebili, dzaba sto je taj lopov bio u necijoj kuci ili autu...Tercius wrote:Ja cuo da je neki lik uhvatio lopova na djelu u svojoj kuci pa ga isjeko i jos mu tene sa nogu skino, i mos mislit nije ni policiju zvao poslje...zamisli tog apsurda zove lopov policiju sto ga je neko prebio u kradji...Ateista wrote:Ja koliko sam cuo, ako uhvatis lopova na djelu ne smijes mu nista, ako ga dotaknes on te moze tuziti i najebaces vise od njega, cuo sam za vise takvih slucajeva.