"Park" i uništene aleje

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

zonbirile

#1 "Park" i uništene aleje

Post by zonbirile »

hoće li iko odgovarati za uništene aleje.Idioti posjekli krošnje tako da sada ni šipkica ne može niknuti,a kada su sjekli tvrdili da je to tako normalno i potrebno.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2 Re: "Park" i uništene aleje

Post by PipiDugaDevetka »

@zonbirile,
Prepusti stručnjacima da objasne. Sve vrste iz roda vrbe džikljaju samo zabodeš li grančicu u zemlju. Valjda je aleja od takvog roda, pa će sunce, kiša i toplo vrijeme ''probuditi'' život u drveću. Stručnjaci to već sada mogu primjetiti gdje će zametak grane nići.
Last edited by PipiDugaDevetka on 28/04/2010 13:34, edited 1 time in total.
zonbirile

#3 Re: "Park" i uništene aleje

Post by zonbirile »

[quote="PipiDugaDevetka"]@zonbirile,

drug moj,cijela iliđanska,alipašina,H.Čemerlića,nema vala ni naznaka oporavka-onako iskasapiti drvo,zbog jedne polomljene grane.Drug radi se o hiljadama drveća,starog preko 10g,već formiranog,to je zločin,a svi šute.
Last edited by zonbirile on 29/04/2010 07:11, edited 1 time in total.
VjecitiStudent

#4 Re: "Park" i uništene aleje

Post by VjecitiStudent »

zonbirile wrote: drug moj,cijela iliđanska,alipašina,H.Čemerlića,nema vala ni naznaka oporavka-onako iskasapiti drvo,zbog jedne polomljene grane.Drug radi se o hiljadama drveća,starog preko 10g,već formiranog,to je zločin,a svi šute.
Strpljenja malo, vegetacija mnogih vrsta drveca jos uvijek nije pocela u punoj mjeri.
Ako do 15. maja jos uvijek ne bude znakova zivota na njima, onda ce tek trebati dizati uzbunu.
Alfons Kauders

#5 Re: "Park" i uništene aleje

Post by Alfons Kauders »

VjecitiStudent wrote:
zonbirile wrote: drug moj,cijela iliđanska,alipašina,H.Čemerlića,nema vala ni naznaka oporavka-onako iskasapiti drvo,zbog jedne polomljene grane.Drug radi se o hiljadama drveća,starog preko 10g,već formiranog,to je zločin,a svi šute.
Strpljenja malo, vegetacija mnogih vrsta drveca jos uvijek nije pocela u punoj mjeri.
Ako do 15. maja jos uvijek ne bude znakova zivota na njima, onda ce tek trebati dizati uzbunu.
i meni se cini da je malo prerano... jebes ga, cijeli april je bio ko novembar, sunce vidim samo na tv-u...
Wind

#6 Re: "Park" i uništene aleje

Post by Wind »

pa sto jest jest...iskasapili si ono drvece...bas ono krvnicki.... :sad:

ali valjda ima neki strucnjak sa sumarskog koji je to preporucio radi ocuvanja, ozdravljenja, gustoce krosnje...itd
svakako da ce trebati godina dvije da povrate grane, valjda tako treba :?

a ako ne...e onda nam je ko i u ostalim oblastima drustva.....
Control panel

#7 Re: "Park" i uništene aleje

Post by Control panel »

pa koliko se ja razumijem trebalo je bar malo da nesto propupa iz onih ostataka.
bila je vec tema na kojoj sam govorio da je za ovo odgovorna civilna zastita. a onda poslije onaj kreten iz parka ili rada ne znam tacno. i ja sam citao kao ce se u junu formirati krosnja. :-)
hassena

#8 Re: "Park" i uništene aleje

Post by hassena »

Joj, ljudi taman neki dan razmišljam o tome, pa stvarno morbidno i ružno izgleda, iz onoga ništa ne niče, vjerujte mi....bruka, gl grad da onako zjapi vampirsim granama...i, kad ig onako gledam, kontam: Ja agronoma i ....., pa valjda je prije sadnje trebalo znati karakteristike drveta...da je čvstoća stabla slaba, da nije za Sarajeva, i naše zime, nije da pametujem, majke mi, al čini mi se da je dobar kiks upitanju (nemojte se iznenaditi kad nam sad palma zasade na ista mjesta :x )
Control panel

#9 Re: "Park" i uništene aleje

Post by Control panel »

hassena wrote:Joj, ljudi taman neki dan razmišljam o tome, pa stvarno morbidno i ružno izgleda, iz onoga ništa ne niče, vjerujte mi....bruka, gl grad da onako zjapi vampirsim granama...i, kad ig onako gledam, kontam: Ja agronoma i ....., pa valjda je prije sadnje trebalo znati karakteristike drveta...da je čvstoća stabla slaba, da nije za Sarajeva, i naše zime, nije da pametujem, majke mi, al čini mi se da je dobar kiks upitanju (nemojte se iznenaditi kad nam sad palma zasade na ista mjesta :x )

toliki platani izrasli u sarajevu koji imamu po 50-100 godina a kod ovih danasnjih strucnjaka ni jedan da izraste.
ja kazem prvo je CZ kriva jer onu noc je bilo vanredno stanje i trebali su dici CZ da tresu snijeg sa drveca. ali jok. nasim komandirima teska guzica. a i sto bi radio kad nikome ne odgovara niti ga ko moze kazniti. lijepi socijalizam. oni bi na golom otoku za ovaj masakr nad drvecem zavrsili. a onda poslije CZ kriv je onaj sto je onako strucno posjekao krosnje drveca.
Control panel

#10 Re: "Park" i uništene aleje

Post by Control panel »

blent wrote:Ne bih se složio sa tim da nije propupalo drveće, sad gledam ispred radnje gdje je isječeno 4,5 stabala na svakom je pravo puno pupoljaka.
Ako se dobro sjećam i rečeno je kad su ih posjekli da je ovo jedini način da opet povrate staru krošnju, i da će trebati godina dvije za oporavak.
e moracu onda i ja da ponesem lupu sljedeci put da vidim ima li kakvih pupoljaka.
Control panel

#11 Re: "Park" i uništene aleje

Post by Control panel »

[quote="blent"][/quote]

vidi stvarno. ali koliko ja vidim iz ovih slika to nisu platani.
GAU 8

#12 Re: "Park" i uništene aleje

Post by GAU 8 »

Ovdje se ne desava nista (oko RTV-doma) po pitanju pupanja.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#13 Re: "Park" i uništene aleje

Post by PipiDugaDevetka »

Na ostalim ulicama vrbopuc je odavno otpočeo,...
Image
Control panel

#14 Re: "Park" i uništene aleje

Post by Control panel »

blent wrote:
Control panel wrote:
blent wrote:
vidi stvarno. ali koliko ja vidim iz ovih slika to nisu platani.
Pa po nekoj logici ne počinje svo drveće u isto vrijeme sa pupanjem, ali nekako gledam kako se ovo jadno krenulo obnavljati valjda bi trebalo i platani da krenu...
I meni je nebuloza bila kad su ono odradili, ali jbg valjda znaju šta rade...(mada ni to nije sigurno)
ja ne mogu preboliti sto su posjekli onaj platan iza katedrale. e to je masakr svoje vrste. :(
A_I_

#15 Re: "Park" i uništene aleje

Post by A_I_ »

Ono drvece osisano na celavo duz A faze je sablasno :x
Uzas jedan. Kako opravdavaju one patrljke od pola metra duzine na onolikim stablima od rtv doma do studentskih domova?
Po meni ono sisanje na nulu je bio ishitren potez pod pritiskom zabrinutih vozaca auta kojima su grane predstavljale prijetnju za ljubimce! Umjesto da su preventivno djelovali dan prije kad je bio najavljivan snijeg, oni su kao i obicno bili zateceni prvim snijegom i takvi izbezumljeni u momentu odlucili kao za ubuduce sprijeciti slicne situacije time sto ce uz poneku slomljenu, presijeci i sve zdrave grane na silnim stablima koja su pluca grada.
GAU 8

#16 Re: "Park" i uništene aleje

Post by GAU 8 »

Pa dobro, ima li iko relevantan ovdje, da pouzdano moze reci da li ce zaista doci do regeneracije ovih stabala, ili ne?
Alfons Kauders

#17 Re: "Park" i uništene aleje

Post by Alfons Kauders »

GAU 8 wrote:Pa dobro, ima li iko relevantan ovdje, da pouzdano moze reci da li ce zaista doci do regeneracije ovih stabala, ili ne?
evo prico sam s "relevantnim" jaranom... kaze da je sve ok i da ce krenuti negdje krajem maja... nema razloga za brigu... :)
GAU 8

#18 Re: "Park" i uništene aleje

Post by GAU 8 »

Alfons Kauders wrote: evo prico sam s "relevantnim" jaranom... kaze da je sve ok i da ce krenuti negdje krajem maja... nema razloga za brigu... :)
Pokazi nam kak je isti relevantan! :D
Alfons Kauders

#19 Re: "Park" i uništene aleje

Post by Alfons Kauders »

GAU 8 wrote:
Alfons Kauders wrote: evo prico sam s "relevantnim" jaranom... kaze da je sve ok i da ce krenuti negdje krajem maja... nema razloga za brigu... :)
Pokazi nam kak je isti relevantan! :D
to mu je struka, relevantniji je od nas u svakom slucaju :D
GAU 8

#20 Re: "Park" i uništene aleje

Post by GAU 8 »

Alfons Kauders wrote:
...
Moze li jos nedetaljnije :D

Uostalom zar nismo ovdje izglasali nepovjerenje "Park"-u pa samim tim, njih ne pikamo :D
Znaci, kvalifikacije, iskustvo, funkcija ....
Alfons Kauders

#21 Re: "Park" i uništene aleje

Post by Alfons Kauders »

GAU 8 wrote:
Alfons Kauders wrote:
...
Moze li jos nedetaljnije :D

Uostalom zar nismo ovdje izglasali nepovjerenje "Park"-u pa samim tim, njih ne pikamo :D
Znaci, kvalifikacije, iskustvo, funkcija ....
joj jesi sumnjicav jebote... lik zavrsio sumarstvo, radi u nekakvom ministarstvu, ne znam ni ja jel kantonalno il federalno... :D os rodni list i diplomu :D
GAU 8

#22 Re: "Park" i uništene aleje

Post by GAU 8 »

Alfons Kauders wrote: joj jesi sumnjicav jebote... lik zavrsio sumarstvo, radi u nekakvom ministarstvu, ne znam ni ja jel kantonalno il federalno... :D os rodni list i diplomu :D
Pa ovo je konkretno :D

A ne "to mu je struka" :D

THX 4 info. Zao bi mi bilo da izgubimo onako lijepa stabla...
Image
Control panel

#23 Re: "Park" i uništene aleje

Post by Control panel »

danas u alipasinoj ulici. nista nije krenulo da pupa. ko da je ovo drvece sa druge planete. sablasno izgleda.

Image

Image
Skyfox

#24 Re: "Park" i uništene aleje

Post by Skyfox »

Nije mi jasano zasto kad posjeku neko staro drvo stave najminijaturniju mogucu sadnicu... Zar ne postoji mogucnost da zasade neko razvijenije drvo koje ce imati vise sanse za opstanak?

Primjer u Vilsonovom, pored starih stabala male sadnice kojima ce trebati 15g da pocnu licit na drvo.

S druge strane pohvala Parku za uredenje zelenila pored tramvajskih sina od Grbavice do Stupa super izgleda...
Topla voda

#25 Re: "Park" i uništene aleje

Post by Topla voda »

dobri su uradili one tulipane,ako su ono tulipani uopste :D ..ono uz bristol pa prema novom gradu..
Post Reply