Nestaje li sarajevski akcenat?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
insomnia78

#26 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?

Post by insomnia78 »

karanana wrote:a od kad postoji ovaj drevni sarajevski akcenat koji sada nestaje?
Od kako su onomad sljegli ovi iz crnogorskih vukojebina, Durmitora, Kozare i tako tih pitoresknih mjesta
medvjed23

#27 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?

Post by medvjed23 »

jedan bivši kolega priča ko da je ispo iz nadrealista.. i to je to, ne znam više nikog sa sličnim žargonom.. doduše, ja inače ne znam puno ljudi..
Livorno

#28 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?

Post by Livorno »

insomnia78 wrote:
karanana wrote:a od kad postoji ovaj drevni sarajevski akcenat koji sada nestaje?
Od kako su onomad sljegli ovi iz crnogorskih vukojebina, Durmitora, Kozare i tako tih pitoresknih mjesta
:thumbup:
Sve rečeno
Edin H.

#29 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?

Post by Edin H. »

Doslo vrijeme kada udjes u Sarajevu u ugostiteljski objekat da se osjecas kao da si u stranoj zemlji, cujes nekakve cudne zvukove, zavijanje, mumljanje, ali nikoga ne razumijes, :shock:

Onda iznenada cujes kristalno cisti sarajevski akcenat i posmatras okolinu kako doticnoga kriomice posmatraju sa strahopostovanjem. :izet:
bersK

#30 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?

Post by bersK »

Slusao sam nedavno intervju sa Sejom Brajlovicem na Source.ba. Jes da je došljander, al ima baš naglasaka i neke cake sarajevskog govora. Još kad kaže "kopĆaš?"
Koshpa

#31 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?

Post by Koshpa »

Na "Sarajevskom" se to kaze kontas' a :D
Dope_Man

#32 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?

Post by Dope_Man »

fidoremilienko wrote:
Henry Chinaski wrote:
fidoremilienko wrote:Evo recimo ja bih bio zadovoljan kad bi ti objasnio "velika vecina"?

Sa ostalim se slazem.
Pod "Velika većina" mislim više od pola nacije, a kad kažem "više od pola", mislim, PUNO više od pola...
Zar nije vecina isto vise od pola? Zasto mora biti velika vecina?
Da, po ovoj logici, koju i sam nekad koristim, trebalo bi da je obrnuto od ono sta je napisao gore.

Vise od pola ja koristim kao zamjenu za vecina, jer je to isto znacenje. A i sam znam reci ''velika vecina'' a tad se odnosi na recimo 90% ili vise, dakle skoro svi.
Haris033

#33 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?

Post by Haris033 »

Livorno wrote:
insomnia78 wrote:Od kako su onomad sljegli ovi iz crnogorskih vukojebina, Durmitora, Kozare i tako tih pitoresknih mjesta
Sve rečeno
Kaže Fikret i Co :lol:
uglavnomja

#34 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?

Post by uglavnomja »

Edin H. wrote:Doslo vrijeme kada udjes u Sarajevu u ugostiteljski objekat da se osjecas kao da si u stranoj zemlji, cujes nekakve cudne zvukove, zavijanje, mumljanje, ali nikoga ne razumijes, :shock:

Onda iznenada cujes kristalno cisti sarajevski akcenat i posmatras okolinu kako doticnoga kriomice posmatraju sa strahopostovanjem. :izet:

:D
Bodkin

#35 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?

Post by Bodkin »

Edin H. wrote:Doslo vrijeme kada udjes u Sarajevu u ugostiteljski objekat da se osjecas kao da si u stranoj zemlji, cujes nekakve cudne zvukove, zavijanje, mumljanje, ali nikoga ne razumijes, :shock:

Kazu u francuskoj da je to sa durmitora sljeglo
julisiz es grant

#36 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?

Post by julisiz es grant »

Dope_Man wrote:Evo recimo ja bih bio zadovoljan kad bi ti objasnio "velika vecina"?

Da, po ovoj logici, koju i sam nekad koristim, trebalo bi da je obrnuto od ono sta je napisao gore.

Vise od pola ja koristim kao zamjenu za vecina, jer je to isto znacenje. A i sam znam reci ''velika vecina'' a tad se odnosi na recimo 90% ili vise, dakle skoro svi.
Ovo je svugdje normalno reći, ima i u engleskom "great majority", i služi da se naglasi da nešto nije recimo 51% nego 80-90%, jer to nije isto. Samo se u nas nađu filozofi i problematiziraju nešto što nigdje nije problem.
julisiz es grant

#37 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?

Haris033 wrote:
Livorno wrote:
insomnia78 wrote:Od kako su onomad sljegli ovi iz crnogorskih vukojebina, Durmitora, Kozare i tako tih pitoresknih mjesta
Sve rečeno
Kaže Fikret i Co :lol:
Jel' ti to nedostaje dr Rašo?
Haris033

#38 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?

Post by Haris033 »

Što se ložiš, FikrOooo?! :lol:
julisiz es grant wrote:
blecak wrote:
između Nove željezničke stanice i stanice Muzej

Image
Kako se ova zgrada našla na strani Maršalke :?

Očito je do mene, ali kako god skontam nešto mi se ne uklapa.
Očito je do tebe i Co :-D
julisiz es grant

#39 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?

Nisam živio tada, a Sarajevo se mnogo izgradilo nakon komunističkih vremena, i četvorogodišnjih "građevinskih" intervencija tvog dragog doktora, koji i dalje Sarajevo smatra svojim gradom :) ...iako će ga do kraja života samo na slici gledati :izet:
Zejnep

#40 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?

Post by Zejnep »

muha_sa wrote:ENDE--neJma ga više :-) nestao
Nije :diva:
Dozer

#41 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?

Post by Dozer »

Haris033 wrote:Gledajući razne tv emisije, video priloge sa net-a, kao i u razgovoru sa ljudima različitih zanimanja i profila, primjetio sam da je sasvim malo onih koji pričaju tipičnim sarajevskim akcentom. Izgleda da su migracije stanovništva u mnogome doprinjele da se danas u Sarajevu, nažalost, priča nekim drugim akcentom, a koji ne mogu da povežem ni sa jednom regijom, gradom ili selom u BiH.

TV HAYAT sa voditeljima tipa Fikreta Hodžića, Amara Švrakića, kao i Mirze Vranj su dobar primjer takvog akcenta, baš kao i većina mlađe populacije. :sad:

Uporedite njihovu priču sa, npr. pričom Čole, Elvisa, Zenita, Sule, Šibera, Brege, Đure, Loše, Zije, Žere, Zlaje... i sve će Vam se samo reći.
I 100% si u pravu.
Prave sarajlije su danas vrlo deficitarna "roba" u Sarajevu, a dominiraju sarajlijice (oni koji nisu rodjeni u Sarajevu). I svi su oni donijeli neki svoj akcenat i rijecnik, a posto su odjednom postali ogromna vecina u gradu, stari sarajevski akcenat je naprosto nestao, ili je, u najboljem slucaju, vrlo rijedak.

Pride, danas, preciznije poslednjih par godina, imamo i jednu potpuno nakaradnu modifikaciju i rjecnika i akcenta, valjda u zelji da se bosanski razlikuje od srpskog i hrvatskog jezika, a sto nas dovodi do cinjenice da razni TV i radijski voditelji zvuce groteksno kada totalno pogresno akcentiraju masu rijeci.

Nazalost, ali stari i nadaleko prepoznatljivi sarajevski akcenat je osudjen na nestajanje.
Mišo_Kovač

#42 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?

Post by Mišo_Kovač »

Haris033 wrote:
julisiz es grant wrote:
blecak wrote:
Image
Jel ovo Franca Lehara ulica? Jedino mi ta perspektiva ima smisla, mada ne liči na današnje stanje nikako :D
julisiz es grant

#43 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?

Jeste ta ulica. Meni su to ljudi na temi odakle je ovaj izvadio fino objasnili, i nisu mi uzeli za grijeh što nisam bio rođen u vrijeme kad je ovo slikano :D
Dozer

#44 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?

Post by Dozer »

Ne lici jer ne izgleda isto. Danas nema drveca lijevo i desno, nema ni one zgrade lijevo (sad je tu US ambasada).
Mišo_Kovač

#45 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?

Post by Mišo_Kovač »

Jebiga nisam ni ja bio rodjen tada, al sve drugo mi nije imalo smisla, s obzirom na polozaj zgrade i stanice :D
lmo
Location: volim sto sam ero s kamena i drace....ko poskok sto skace

#46 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?

Post by lmo »

Haris033 wrote:Gledajući razne tv emisije, video priloge sa net-a, kao i u razgovoru sa ljudima različitih zanimanja i profila, primjetio sam da je sasvim malo onih koji pričaju tipičnim sarajevskim akcentom. Izgleda da su migracije stanovništva u mnogome doprinjele da se danas u Sarajevu, nažalost, priča nekim drugim akcentom, a koji ne mogu da povežem ni sa jednom regijom, gradom ili selom u BiH.

TV HAYAT sa voditeljima tipa Fikreta Hodžića, Amara Švrakića, kao i Mirze Vranj su dobar primjer takvog akcenta, baš kao i većina mlađe populacije. :sad:

Uporedite njihovu priču sa, npr. pričom Čole, Elvisa, Zenita, Sule, Šibera, Brege, Đure, Loše, Zije, Žere, Zlaje... i sve će Vam se samo reći.
a kakav je to pravi sarajevski akcent? Ja poznajem 4 akcenta.
ulični žargon kojeg (je) upotrebljava(la) većina navedenih u zadnjem dijelu posta je nakaradan. i ako nestaje, super da je tako.
Last edited by lmo on 18/05/2018 15:35, edited 1 time in total.
Dozer

#47 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?

Post by Dozer »

Besmisleno je o ovome pričati s nekim ko ne zna o čemu se priča... :roll:

Sarajevski (iz)govor je bio kratak, odsječan, u večini slučajeva s mekim " ć " gdje treba i ne treba, i imao je specifičan sleng prepoznatljiv širom Juge.
Nikada se nije govorilo npr. "proooblem", "kooošta" i slična otezanja pojedinih samoglasnika u riječima.
Sleng je podrazumijevao razne englicizme, poput "fakat" (što su nakon rata usvojili u HR i danas tvrde da je to oduvijek njihov izraz, a prije rata nisu imali pojma šta znači :lol: ), a što je bila izvedenica od "fact" (stvarno, činjenica, zaista).

Nikada se riječi nisu akcentirale ovako kako se akcentiraju danas, pa da jedna riječ pri izgovoru zvuči kao da su dvije. Najbolji primjer je, recimo, "Izetbegović". Obratite pažnju kako ovo danas izgovaraju spikeri... Kao da se radi o Izetu Begoviću, a ne prezimenu Izetbegović. I ima još masa sličnih primjera.

Sljedeća stvar koja je bila svojstvena samo i jedino Sarajevu, jeste - šatrovački. Ovo danas što sarajlijice pokušavaju predstaviti kao šatrovački je sve, samo ne to. Ovo više liči na šatrovački šatrovačkog, i više je nego nerazumljiv, a nikako na onaj stari sarajevski šatrovački koji je u kombinaciji s raznim poštapalicama, tipa " ba ", " eki " i sl., davao onaj svugdje prepoznatljivi sarajevski akcenat i šmek.
Last edited by Dozer on 18/05/2018 11:55, edited 3 times in total.
Naslovnica

#48 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?

Post by Naslovnica »

Dozer wrote:Besmisleno je o ovome pricati s nekim ko ne zna o cemu se prica... :roll:
Odlična konstatacija.
klixoris

#49 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?

Post by klixoris »

Ja pricam sarajevskim akcentom, ponosim se na njega i nikada necu drugacije pricati :mrgreen:
Ali moram priznati da se sve vise susrecem sa situacijama gdje me ljudi, u mom rodjenom gradu, gledaju ko papka nepismenog kada cuju moj tipicni sarajevski akcenat, sto kod izgovora ne razlikujem ć i č, đ i dž (sve mi je ć i đ, a š je izrazito "meko" :mrgreen: ). Valjda je sad moderno peciti se i koristiti izraze opCina, Historija, polaHko, prOOOOOOblem, inace si automatski nepismeni papak :mrgreen:
lmo
Location: volim sto sam ero s kamena i drace....ko poskok sto skace

#50 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?

Post by lmo »

klixoris wrote: sto ne izgovaram ć i č, đ i dž (sve mi je ć i đ, a š je izrazito "meko" :mrgreen: ). Valjda je sad moderno peciti se i koristiti izraze opCina, Historija, polaHko, inace si automatski nepismeni papak :mrgreen:
Ne bi vjerovao, ali to i jeste nepismenost. :cry: :D
Post Reply