McDonald's u Sarajevu???

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Montana

#276 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by Montana »

ma,maja nam izgleda nije dovoljno XXX ovih dana imala. Image ..aj taj milkšejk.on je ok..

"jebo zemlju bez mc donaldsa"..eto zašto ljudi u njega idu.

u mekdonalds moš svaki dan ić..i tako nedelju dana moš u njemu jest.nakon te nedelje ti se ogadi,neodeš 2 mjeseca više u njega.ima vaki naki amburger i na kraju ti svi isti ukus imaju..a taj tvoj pomes,majo,moš pojest samo kad ga direktno iz ulja izvade.
ja,recimo,burek mogu svako jutro jest i ne kažem nakon nedelje...bljakk

majo,prdiš li i ti kad se napucaš u mc donaldsu..tu u hr? :?
JThomas

#277 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by JThomas »

sffovac wrote:
fantom slobode wrote:
callmethebreeeze wrote:ja sam juce rucao kod hadzibajrica, begova, cufte, grah i spinat. sve to za devet maraka.
neuporedivo sa smecem iz mcdonaldsa.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
stavljas mu :thumbup: zato sto poredi restoransku, sa fast food klopom ?
jel ga to ismijavas, zato sto mijesa kruske i jabuke ?
nije ti to fino fantome, ne valja se tudjoj nesreci smijat
cijena za kompletan obrok je tu negdje...a dobiješ i brže jer je gotova hrana...tako da nije baš ni neumjesno poređenje. aščinica nije fast food po načinu spremanja, ali jeste po načinu jedenja :lol:
vox-populi

#278 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by vox-populi »

Eto McDonald's nece da dodje kod nas, kao nije privlacno trziste. Ne radi se ljudi o tome, vec sam rekao. Svi veliki lanci fast food restorana su odavno fransize (ako neko ne konta, franchise podrazumijeva da ti vlasniku platis licencu za nesto i onda to nesto koristis). Za ne otvaranje McDonald'sa u Sarajevu je iskljucivo kriva nezainteresovanost domacih "biznismena" koji ne bi da uloze neke velike pare pa da cekaju par godina da im se to isplati.

Jos jednom, McDonald's moze otvoriti svako ko ima dovoljno para da plati licencu.

Naravno, postoji ugovor i uslovi kojih se moras pridrzavati ali uglavnom nema restrikcija ko ce i kada otvoriti restoran.

A za komentara tipa "jebo vas McDonald's" i slicno, toliko su umne da ih ja, prosti covjek, ne mogu ni komentarisati.
strong69

#279 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by strong69 »

Nek´ se otvori... Neka i Burger Kinga a bilo bi dobro da naprave agresivniju marketing kampanju u cilju promovisanja Pepsija. Mi bi lance brze hrane a jos uvijek nismo svjesni odredenih cinjenica a to su: Djeca predskolskog i skolskog uzrasta u vecini evropskih zemalja obavezna su na dnevnoj bazi konzumirati mlijeko (tzv skolsko mlijeko), sada se to prosirilo i na jogurt a u nekim drzavama kao obavezan uveden je i treci proizvod a to je sir. Koka Kola i slicni derivati izbacuju se iz skola a sad su dostupni prirodni sokovi.

Konkretno, nemam nista protiv McDonaldsa u Sarajevu, naprotiv. Ono sto bih radije vidio a sto je uostalom dio kampanje UNICEF-a je promocija i podizanje svijesti o znacaju kvalitetne ishrane. Da se razumijemo, ni cevapi nisu nista bolji.

Dakle, za to sam da se otvori Mac pa ko voli nek´ izvoli.
karanana

#280 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by karanana »

vox-populi wrote:Eto McDonald's nece da dodje kod nas, kao nije privlacno trziste. Ne radi se ljudi o tome, vec sam rekao. Svi veliki lanci fast food restorana su odavno fransize (ako neko ne konta, franchise podrazumijeva da ti vlasniku platis licencu za nesto i onda to nesto koristis). Za ne otvaranje McDonald'sa u Sarajevu je iskljucivo kriva nezainteresovanost domacih "biznismena" koji ne bi da uloze neke velike pare pa da cekaju par godina da im se to isplati.

Jos jednom, McDonald's moze otvoriti svako ko ima dovoljno para da plati licencu.

Naravno, postoji ugovor i uslovi kojih se moras pridrzavati ali uglavnom nema restrikcija ko ce i kada otvoriti restoran.

A za komentara tipa "jebo vas McDonald's" i slicno, toliko su umne da ih ja, prosti covjek, ne mogu ni komentarisati.
Nisi u pravu da je svaki mcdonalds franshiza. Mnogi mcdonalds restorani su pod direktnim vlasnistvom i managementom mcdonalds korporacije. najblizi primjer ti je restoran u beogradu koji nije pod franshizom nego je direkto vlasnistvo korporacije. dakle ako korporacija odluci da im je trziste atraktivno oni ce restoran otvoriti bilo "zainteresovanih domacih biznismena" - ne bilo. i ja mislim da ce oni otvoriti restoran u alta shopping centru kad se napravi.
in33sa

#281 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by in33sa »

Comrad wrote:Joj sto ne mogu ovih razmisljanja da smo mi eto nesto posebni i kod nas McD nece da dodje. Pa ko je cuo za tu nasu hebenu kuhinju, niko. McD postoji i dobro posluje u zemljama cija je kuhinja poznatija od nase milijardu puta. :-?
Nemoj tako, nasa kuhinja je svjetski poznata, jos da i imamo nesto originalno nase a ne orijentalnog turkija porijekla, bili bi u svemiru numero uno.

Pokusavam zamisliti Talijana iz Milana koji ce reci "jebo vas McD, imamo mi nase paste i spagete" ali nesto mi ne ide. Mozda je zato Milano, i svi slicni svjetski velegradi, to sto jeste. Velegrad.

Za razliku od nase kasabe.
vox-populi

#282 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by vox-populi »

karanana wrote:
vox-populi wrote:Eto McDonald's nece da dodje kod nas, kao nije privlacno trziste. Ne radi se ljudi o tome, vec sam rekao. Svi veliki lanci fast food restorana su odavno fransize (ako neko ne konta, franchise podrazumijeva da ti vlasniku platis licencu za nesto i onda to nesto koristis). Za ne otvaranje McDonald'sa u Sarajevu je iskljucivo kriva nezainteresovanost domacih "biznismena" koji ne bi da uloze neke velike pare pa da cekaju par godina da im se to isplati.

Nisi u pravu da je svaki mcdonalds franshiza. Mnogi mcdonalds restorani su pod direktnim vlasnistvom i managementom mcdonalds korporacije. najblizi primjer ti je restoran u beogradu koji nije pod franshizom nego je direkto vlasnistvo korporacije. dakle ako korporacija odluci da im je trziste atraktivno oni ce restoran otvoriti bilo "zainteresovanih domacih biznismena" - ne bilo. i ja mislim da ce oni otvoriti restoran u alta shopping centru kad se napravi.
Ja nisam ni rekao da su svi restorani franzise. Onaj u Beogradu je otvoren cini mi se krajem 80-tih pa je zato u direktnom vlasnistvu korporacije. Velika vecina restorana otvorenih od sredine 90-tih na ovamo su fransize.
callmethebreeeze

#283 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by callmethebreeeze »

sffovac wrote:
fantom slobode wrote:
callmethebreeeze wrote:ja sam juce rucao kod hadzibajrica, begova, cufte, grah i spinat. sve to za devet maraka.
neuporedivo sa smecem iz mcdonaldsa.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
stavljas mu :thumbup: zato sto poredi restoransku, sa fast food klopom ?
jel ga to ismijavas, zato sto mijesa kruske i jabuke ?
nije ti to fino fantome, ne valja se tudjoj nesreci smijat
hadzibajric je fastfood u najboljem smislu te rijeci. za tren oka ti hrana buda servirana. friska i topla. i ponuda puno zdravija i raznovrsnija nego u mcdonaldsu...
trebao bi hadzibajric da otvara restorane po svijetu. sevap bi bilo ljudima ponuditi brzu, ukusnu i zdravu hranu za male pare.
karanana

#284 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by karanana »

callmethebreeeze wrote: hadzibajric je fastfood u najboljem smislu te rijeci. za tren oka ti hrana buda servirana. friska i topla. i ponuda puno zdravija i raznovrsnija nego u mcdonaldsu...
trebao bi hadzibajric da otvara restorane po svijetu. sevap bi bilo ljudima ponuditi brzu, ukusnu i zdravu hranu za male pare.
mjesas dvije vrste ponude hrane. ko da nigdje drugo u svijetu ne mogu dobiti grah ili neku chorbu u roku od dvije minute. ko da smo mi izmislili jela s kasikom.
moze li mi hadzibajric pripremiti dupli chizburger sa pomfritom i kolom? ne moze. e pa ja hocu da imam izbor da idem na mjesto koje mi to moze uraditi pa makar ne jeo kasikom i srao kamenje nakon sto se ti hamburgeri i pomfriti probave.
callmethebreeeze

#285 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by callmethebreeeze »

karanana wrote:
callmethebreeeze wrote: hadzibajric je fastfood u najboljem smislu te rijeci. za tren oka ti hrana buda servirana. friska i topla. i ponuda puno zdravija i raznovrsnija nego u mcdonaldsu...
mjesas dvije vrste ponude hrane. ko da nigdje drugo u svijetu ne mogu dobiti grah ili neku chorbu u roku od dvije minute. ko da smo mi izmislili jela s kasikom.
moze li mi hadzibajric pripremiti dupli chizburger sa pomfritom i kolom? ne moze. e pa ja hocu da imam izbor da idem na mjesto koje mi to moze uraditi pa makar ne jeo kasikom i srao kamenje nakon sto se ti hamburgeri i pomfriti probave.
u zemljama u kojima sam ja bio, a bio sam u par, ne mozes dobiti taj kvalitet za tako malo pare. a za dupli chizburger s kolom i pomfritom ti ne treba mcdonalds, mnogi to rade puno bolje od njih. vjeruj mi. i ja volim dupli chizburger i pomfrit, samo ja pijem radije pivo od kole. mada ja nemam nista protiv ni mcdonaldsa, neka i mcdonaldsa, samo postajanje mcdonaldsa meni ne znaci puno. ima puno precih stvari.
Lauryn Hill

#286 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by Lauryn Hill »

...hm, wow! :shock: Kad je ovoliku polemiku izazvao "McDonald's u Sarajevo", mogu misliti kakva bi eskalacija negativnih komentara nastala da se namjerava otvoriti i Starbucks u Sarajevu! :-)

Image
Image
karanana

#287 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by karanana »

iako bih volio da imamo i starbucks, i, iako mislim da bi i starbucks imao svoje musterije, ipak mislim da je kafa "to-go" od 3-4 marke ili od 6-7 maraka za neki moca-frapa-choco-chino, mislim da je razlika u cijeni ipak velika a ponuda slicnog proizvoda je vec obilata.
burekodsira

#288 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by burekodsira »

inace dok se siromasni u svijetu zivotom bore za vodu, kao sto smo i mi osjetili, u starbucksu sirom svijeta imaju naredbu da vodu na cesmama/slavinama drze otvorenom cijelo vrijeme tokom radnog vremena!!! razlog kao da se ne skupljaju bakterije u cijevima... majmuni!
MC_82

#289 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by MC_82 »

nije tačno da svako može otvoriti mcdonalds, odnosno kupiti franšizu. mcdonalds ima masu objekata u svom vlasništvu, naročito u manjim, slabijim tržištima, kao što je BiH. isto tako u državama gdje je većina objekata otvoreno na osnovu franšize (njemačka) ne može svako ko ima pare kupiti franšizu i otvoriti mcdonalds. poznajem ljude čija porodica u jednom gradu u njemačkoj ima nekoliko objekata, koje su postepeno preuzimali od mcdonalds. dakle svaki put, iako su imali pare, prolazili su istu proceduru, tj. komisija procjenjuje možeš li ti obezbjediti sve ono što čini mcdonalds, da li imaš iskustva u bavljenju ugostiteljstvom, hiljadu nekih faktora. dakle, ne možeš doći i istresti vreću para i reći "evo hoću ja da ovo kupim", ne ide to tako, ne može svako dobiti franšizu da otvori mcdonalds. što se tiče cijene hrane u mcdonaldsima, ona se formira prema standardu u konkretnoj državi. znači cijene u bih ne bi bile iste kao npr. u njemačkoj ili drugim zap. državama. mcdonalds u svim državama pretežno sarađuje sa domaćim dobavljačima, dakle u svakoj državi imaju kooperante koji prave burgere po njihovoj recepturi, dostavljaju im peciva, salate itd. dakle otvaranjem mcdonalds profitirala bi i ekonomija bih, a i dobili bi svjetski prepoznatljiv objekat (ne ulazeći u kvalitet fast food-a). kad smo već kod kvaliteta, naš fast food (pite, ćevapi itd.) nije puno zdraviji i čisto sumnjam da bi bio jeftini od meka! desetka je sad 6KM, za te pare će mcdonalds u bih ponuditi kompletan meni, vidjet ćete!
Nazif_Gljiva

#290 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by Nazif_Gljiva »

Jedini problem za McDonalds u Sarajevu je taj da nase lole hoce da uvaljuju svoje meso,a ovima ne pada na pamet, jer imaju svoje propise...
dimu

#291 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by dimu »

desetka je 7 KM kod nekih :)
DaysleepeR

#292 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by DaysleepeR »

Lauryn Hill wrote:...hm, wow! :shock: Kad je ovoliku polemiku izazvao "McDonald's u Sarajevo", mogu misliti kakva bi eskalacija negativnih komentara nastala da se namjerava otvoriti i Starbucks u Sarajevu! :-)

Image
Image
u Starbucksu je zabranjeno pušenje, a ti stvarno misliš da bi bosanci išli masovno na kafu negdje gdje nemogu i zapalit?

:lol: :lol: :lol:
sasa_t

#293 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by sasa_t »

Mc je najukusnije smece na svijetu...
AVNOJ

#294 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by AVNOJ »

ma otrov na Bjelavama kod studentskih domaova je zakon!!!! :-D :-D
ArtefakT

#295 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by ArtefakT »

Starbucks bi jos manje od Mc-a uspio u Sa.
A sto se tice pusenja ima ona jedna narodna...:
Kafa bez cigare,
ko dzamija bez munare...
d2

#296 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by d2 »

DaysleepeR wrote: u Starbucksu je zabranjeno pušenje, a ti stvarno misliš da bi bosanci išli masovno na kafu negdje gdje nemogu i zapalit?

:lol: :lol: :lol:
pusenja nema ni u torte i to pa je puno dan noc i jos su cijene masala pa se ti smij koliko hoces
karanana

#297 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by karanana »

ArtefakT wrote:Starbucks bi jos manje od Mc-a uspio u Sa.
A sto se tice pusenja ima ona jedna narodna...:
Kafa bez cigare,
ko dzamija bez munare...
mislim da pusenje ili nepusenje nije korporativna politika starbucksa nego zavisi od zakona u drzavi.
latinalover

#298 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by latinalover »

i ima li sta novo vezano za MC'd
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#299 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by ladyblue18 »

latinalover wrote:i ima li sta novo vezano za MC'd
ima...jednog dana... :oops:
tj. nikad, a mozda ni tad :mrgreen:
Lauryn Hill

#300 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by Lauryn Hill »

MC_82 wrote:nije tačno da svako može otvoriti mcdonalds, odnosno kupiti franšizu. mcdonalds ima masu objekata u svom vlasništvu, naročito u manjim, slabijim tržištima, kao što je BiH. isto tako u državama gdje je većina objekata otvoreno na osnovu franšize (njemačka) ne može svako ko ima pare kupiti franšizu i otvoriti mcdonalds. poznajem ljude čija porodica u jednom gradu u njemačkoj ima nekoliko objekata, koje su postepeno preuzimali od mcdonalds. dakle svaki put, iako su imali pare, prolazili su istu proceduru, tj. komisija procjenjuje možeš li ti obezbjediti sve ono što čini mcdonalds, da li imaš iskustva u bavljenju ugostiteljstvom, hiljadu nekih faktora. dakle, ne možeš doći i istresti vreću para i reći "evo hoću ja da ovo kupim", ne ide to tako, ne može svako dobiti franšizu da otvori mcdonalds. što se tiče cijene hrane u mcdonaldsima, ona se formira prema standardu u konkretnoj državi. znači cijene u bih ne bi bile iste kao npr. u njemačkoj ili drugim zap. državama. mcdonalds u svim državama pretežno sarađuje sa domaćim dobavljačima, dakle u svakoj državi imaju kooperante koji prave burgere po njihovoj recepturi, dostavljaju im peciva, salate itd. dakle otvaranjem mcdonalds profitirala bi i ekonomija bih, a i dobili bi svjetski prepoznatljiv objekat (ne ulazeći u kvalitet fast food-a). kad smo već kod kvaliteta, naš fast food (pite, ćevapi itd.) nije puno zdraviji i čisto sumnjam da bi bio jeftini od meka! desetka je sad 6KM, za te pare će mcdonalds u bih ponuditi kompletan meni, vidjet ćete!

Svaka cast na ovom komentaru! :thumbup: Ali opet ce se naci neko ko ce imati nesto reci na ovaj komentar. Ipak, mi samo narod koji osporava i uvijek nalazi neku manu svemu onome sto nije NASE! :roll:
Locked