Knjizare u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

2407

#1 Knjizare u Sarajevu?

Post by 2407 »

Mozete li mi preporuciti knjizare(sa dobrim izborom) u Sarajevu?
Hvala unaprijed
EDIT
Mozda bi bilo bolje da je ova tema u podforumu Umjetnost i kultura, pa bih molio moderatore da je tamo prebace.
JThomas

#2 Re: Knjizare u Sarajevu?

Post by JThomas »

iskren da budem, sve je to tanko, a bogami i poskupo...ja se snabdijevam od sajma do sajma, a za desetak dana se ide u beograd, pa će tu da legne šoping :dance:

od "pravih" knjižara šahinpašić i sejtarija...a ja lično preferiram antikvarnice u kojima ima i novih i polovnih knjiga, preporod, tarih iznad markala (to drže isti ljudi), mabela u skenderiji, nur u mula mustafe bašeskije (isto blizu markala, samo s druge strane ulice)
ODVRATAN_i_GADAN

#3 Re: Knjizare u Sarajevu?

Post by ODVRATAN_i_GADAN »

2407 wrote:Mozete li mi preporuciti knjizare(sa dobrim izborom) u Sarajevu?
Hvala unaprijed
Realno takvo nesto ne postoji u Sa koliko god drugi tvrdili suprotno... Pokusaj pronaci bilo sta od dva nobelovca (Elfrida Jelinek i Salman Rusdi) na nasem jeziku i sve ce ti se samo kazati, a i ono sto nadjes blago receno je preskupo tj. skuplje puno nego u Austriji, Njemackoj, Svajcarskoj, Americi... Ovo kucam iz iskustva!

P.S. Izbor vjerske literature je ZASTRASUJUCI tj. imas sve!
Marrinchen

#4 Re: Knjizare u Sarajevu?

Post by Marrinchen »

ODVRATAN_i_GADAN wrote:
Hvala unaprijed
Realno takvo nesto ne postoji u Sa koliko god drugi tvrdili suprotno... Pokusaj pronaci bilo sta od dva nobelovca (Elfrida Jelinek i Salman Rusdi) na nasem jeziku i sve ce ti se samo kazati, a i ono sto nadjes blago receno je preskupo tj. skuplje puno nego u Austriji, Njemackoj, Svajcarskoj, Americi... Ovo kucam iz iskustva!

Salman Rushdie Nobelovac? A koje godine je dobio nobelovu nagradu? Nevjerovatno šta čovjek sve na ovom forumu može pročitati.
ODVRATAN_i_GADAN

#5 Re: Knjizare u Sarajevu?

Post by ODVRATAN_i_GADAN »

Marrinchen wrote:
ODVRATAN_i_GADAN wrote:
Hvala unaprijed

Salman Rushdie Nobelovac? A koje godine je dobio nobelovu nagradu? Nevjerovatno šta čovjek sve na ovom forumu može pročitati.
Oprosti u pravu si, bio je kandidat 2006.godine kada je Orhan Pamuk dobio ali to ne mjenja bit tj. NECES naci nista od njega u Sa koliko god bio veliki, aaaaaa ako si procitao/la "Djeca ponoci" znat ces da je je itekako zasluzio! Pogotovo jer se iz njegovog "rada" izrodilo mnogo ODLICNIH pisaca (Arundati Roj ili pak Kaled Hoseini vjerovatno jedan od najprodavanijih pisaca danasnjice)!
Marrinchen

#6 Re: Knjizare u Sarajevu?

Post by Marrinchen »

ODVRATAN_i_GADAN wrote:
Marrinchen wrote: Salman Rushdie Nobelovac? A koje godine je dobio nobelovu nagradu? Nevjerovatno šta čovjek sve na ovom forumu može pročitati.
Oprosti u pravu si, bio je kandidat 2006.godine kada je Orhan Pamuk dobio ali to ne mjenja bit tj. NECES naci nista od njega u Sa koliko god bio veliki, aaaaaa ako si procitao/la "Djeca ponoci" znat ces da je je itekako zasluzio! Pogotovo jer se iz njegovog "rada" izrodilo mnogo ODLICNIH pisaca (Arundati Roj ili pak Kaled Hoseini vjerovatno jedan od najprodavanijih pisaca danasnjice)!
Bio je i ove godine kandidat. U Sarajevu se ne može kupiti nijedna od dvije na naš jezik prevedene knjige ovogodišnjeg laureata Le Clezija, ali i "Groznica" i "Mondo i druge priče" se u Sarajevu već dugo čitaju i diskutiraju.

Moje najveće razočarenje je Buybook koji sve više podsjeća na buvljak, knjige su prljave i prašnjave, a čak se ne mogu kupiti ni knjige kojima je Buybook izdavač. Prodavači i prodavačice u Buybooku su totalno neinformirani i nezainteresirani za bilo šta vezano za književnost. Za mnoge danas u svijetu popularne pisce nisu nikad čuli, a knjige u kompjuteru traže po naslovima prevoda.

Za kupovinu knjiga na našem jeziku je najbolje otići do Zagreba.
2407

#7 Re: Knjizare u Sarajevu?

Post by 2407 »

Hvala raja! Ako ima jos neku knjizaru za preporuciti, bujrum.
Sto se tice skupoce knjiga, misim da je to stvar gledanja prioriteta. Skupo nam je dati npr. 60KM za knjigu koja ce nam obagatit rijecnik, produhoviti i edukovati, prosiriti vidike.... a nije nam skupo dati za mobitel 600KM koji nam apsolutno nista nece donijeti. Osim mozda tumora na mozgu(ne desilo se nikom) :-)
Pozz
uvjek dobar gost

#8 Re: Knjizare u Sarajevu?

Post by uvjek dobar gost »

Da pohvalim avatar 2407 i da pitam ima li se gdje nabaviti isti....?

Što se knjižara tiče.. ima ih svega četri ili pet.. već su nabrojane , jedino što još mogu reći je da nekad pijace znaju iznenaditi kao i ulični prodavci.. ja sam znao naletiti na neke naslove koji su tamo bili znatno jeftiniji...
alica.k

#9 Re: Knjizare u Sarajevu?

Post by alica.k »

nama ocito treba jedna BAS dobra knjizara :D (mozda neko procita pa otvori) ;)
JThomas

#10 Re: Knjizare u Sarajevu?

Post by JThomas »

2407 wrote:Hvala raja! Ako ima jos neku knjizaru za preporuciti, bujrum.
Sto se tice skupoce knjiga, misim da je to stvar gledanja prioriteta. Skupo nam je dati npr. 60KM za knjigu koja ce nam obagatit rijecnik, produhoviti i edukovati, prosiriti vidike.... a nije nam skupo dati za mobitel 600KM koji nam apsolutno nista nece donijeti. Osim mozda tumora na mozgu(ne desilo se nikom) :-)
Pozz
pa da vidiš, i nije to baš samo stvar prioriteta. živa je istina da se u nas u prosjeku malo čita, da se mnogo ljudi hvali činjenicom da od lektire u srednjoj školi nisu pročitali nijednu knjigu, te da je većini ljudi SVE preče od knjige...ali činjenica je i da su knjige, po nekim objektivnim kriterijima, skupe.

kako će tu knjigu od 60 km kupiti neko ko mora cijeli mjesec živjeti od 400 ili 500, ne znam koliko da ima volje? koliko je prosječna plata u kantonu sarajevo, a koliko u državi, a koliko koštaju knjige? onda se malo provozaš do komšija, i vidiš da su u zagrebu cijene knjiga tu negdje, a standard puno veći, odeš na sajam u beograd i vidiš da su cijene i dva-tri puta niže, a standard tu negdje ili čak niži, pa je li to u redu, pobogu?...pa za početak, treba li nam nesretni PDV i na knjige, svakako se slabo prodaju, ne vjerujem da je to baš toliki prihod državi...ili možda kontaju da smo prenačitani kao nacija pa hoće to da skrešu :-)
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#11 Re: Knjizare u Sarajevu?

Post by KatarinaKosaca »

KNižare su katastrofa. Ja sam neki dan morala napraviti brzinski poklon i ušla u dvije, tri da kupim neku klasiku. Od Kundere ništa nemaju. Od Poezije ni MIljkovića, ni Lorku. Onda sam jedva dobila Mešinu Tvrđavu kao zadnji primjerak. Kod Šahinpašića. Uglavnom izbor katastrofa, još su me slali od jedne do druge njihove knjižare. Imaju Anin kuhar, to mi je upalo u oči. Mislim da su i od Dostojevskog imali samo jednu knjigu, od Zole ništa.
tranquil

#12 Re: Knjizare u Sarajevu?

Post by tranquil »

Nažalost, složiću se da su knjižare kod nas loše. Sramota je da se ni u jednoj knjižari u Sarajevu i Tuzli ne može pronaći npr. "Faust" Tomasa Mann-a ili neki drugi poznati naslovi, da ne pričamo o manje poznatim naslovima. Da se razumijemo - naći će se hitovi, Pamuk ili npr. Dan Brown tuku iz svih izloga, ali žalosno je kada se naše knjižare svedu na nekoliko popularnih autora... :(

Mislim da same knjižare nisu toliko krive (naravno da jesu dobrim dijelom), koliko je još više krivo skoro pa nepostojeće BiH izdavaštvo, ali to je već druga tema.

Ah, pošto je neko pomenuo poplavu vjerske literature moram to blago demantirati tako što ću ispričati šta mi se desilo neki dan. Hodao sam Titovom, gledajući svoja posla, i prolazeći pored izloga "Svjetlosti", na dijelu izloga posvećenom vjerskoj literaturi, negdje između zbirke hadisa i predavanja efendije Bugarija, nalazio se ni manje ni više nego Christopher Hitchens - "Bog nije velik" - sa naslovom napisanim na koricama najvećim mogućim slovima.

Toliko sam bio šokiran da sam morao da je uzmem :lol: Prodavač je gledao zbunjeno u knjigu koju je imao u izlogu i vjerovatno kontao "otkud ovo ovdje". Možda ih je zbunilo to što je "ni" u "nije" bilo ispisano drugom bojom, možda je subverzija, a možda fakat misle da je toj knjizi mjesto tamo gdje je bila :lol:

U odgovoru na originalno pitanje: uprkos prilično lošem izboru, pogledao bih prvo u Šahinpašiću i Buybooku. Ko traži nešto određeno, često neće pronaći, što ne znači da tamo nema loših knjiga, naprotiv.
uvjek dobar gost

#13 Re: Knjizare u Sarajevu?

Ja moram jednu stvar da primjetim... bio skoro u Zagrebu.. u centru grada svaka peta radnja je knjižara, velika, mala il kakva već.. ali puna knjiga debelih i tankih... onako unutra fino skockane sa prostorom za malo sjesti i protabiriti naslov prije same kupovine, kad se već odlučite za kupovinu.. pitaju ljudi ima te li karticu neku za popust i sve skupa... nakon toga zadesio me put u London... tamo tek da vidite.. na sreću moju zadesila me sniženja... da vidite knjiga koje se mogu uzeti za do deset-petnaest funti (na sniženjima) .. atlasi, istorijske knjige sve moguće naravno.. da ne spominjem beletristiku i kojekakva kina.... a kod nas sve ukupno nema pet knjižara u gradu Sarajevu da liče na nešto.... što svakako je sramota...

Istina je da se u našoj republici uvijek najmanje čitalo.. sve i svašta od novina preko knjiga pa sve ostalo... no sraman je odnos vlasti prema svemu jer nikakve stimulacije nema za izdavaštvo... pa onda za sve ostalo... a mi ko mi... klizimo linijom manjeg otpora i čitajmo basne o vuku ili ignorišimo priču o kruškama i jabukama... ovo sve pišem a na pameti imam porast broja nepismenih i krilaticu da je znanje moć i obaveza.. utom slučaju mi kao cjelina smo blaženi..... i bezbrižni... u smom neznanju i magli nekoj čudnoj...
suncica24

#14 Re: Knjizare u Sarajevu?

Post by suncica24 »

Mislim da ste zaboravili ZORO knjizaru, koja je negdje u rangu sa Sahinpasicem i Buybook-om.
Sad, kakav je to rang... o tome ne bih.

Mene je iznenadila kolika-tolika opremljenost biblioteka novim naslovima, pa sam u npr. MAK-u nalazila stvari koje su u nasim knjizarama nedostupne.
Mislim da smo svi zaboravili pomalo na biblioteke i prestali koristiti njihove usluge, misleci na los i zastarjeo izbor naslova i pisaca, sto uopste nije tako.
Takodjer, mislim da smo zaboravili na ratno kruzenje knjiga, kada bi svacija mini biblioteka prosla kroz 10-tak ruku, jer nam u potrazi za knjigom nije bilo drugog puta.

Tako da, sto se tice Elfriede Jelinek i Salmana Rushdia, ako ne nadjes u biblioteci, posalji pp, imam po nesto od oboje, s tim da je Rushdi na kruzenju vec duze vrijeme, posudim ti.
PS: Nemoj se iznenaditi ako budem trazila i broj LK, te potpis dva jamca, :D :D :D jer... ovi ljudi su zaista xy@šs#&z&, ne pada im na pamet vratiti posudjeno :roll:
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#15 Re: Knjizare u Sarajevu?

Post by KatarinaKosaca »

Ja moram jednu stvar da primjetim... bio skoro u Zagrebu.. u centru grada svaka peta radnja je knjižara, velika, mala il kakva već.. ali puna knjiga debelih i tankih... onako unutra fino skockane sa prostorom za malo sjesti i protabiriti naslov prije same kupovine, kad se već odlučite za kupovinu.. pitaju ljudi ima te li karticu neku za popust i sve skupa... nakon toga zadesio me put u London... tamo tek da vidite.. na sreću moju zadesila me sniženja... da vidite knjiga koje se mogu uzeti za do deset-petnaest funti (na sniženjima) .. atlasi, istorijske knjige sve moguće naravno.. da ne spominjem beletristiku i kojekakva kina.... a kod nas sve ukupno nema pet knjižara u gradu Sarajevu da liče na nešto.... što svakako je sramota...
Upravo tako. Imaju čudo od knjižara, i svu literaturu. Iako što se tiče kupovine knjiga Beograd je bolji, jer imaju isto tako kao Zagreb, ali su knjige mnogo jeftinije.
2407

#16 Re: Knjizare u Sarajevu?

Post by 2407 »

Naletih na ovaj LINK s spiskom knjizara(fali sejtarija).
Ovdje pise da je Zoro u Branislava Djurdjeva a na drugom mjestu sam nasao da je Zoro u Senoinoj, pa koja je adresa onda ispravna? Takodjer, Interliber nije vise na Obali vec je u Azize Sacirbegovic.
Hvala svima koji su se odazvali i pomogli :)
Pozdrav

EDIT:
Zoro se nalazi u B. Djurdjeva onaj pasaz kod Sarajke, provjerio jutros :D
in33sa

#17 Re: Knjizare u Sarajevu?

Post by in33sa »

Na K. brdu knjizaru zatvorili i u istom objektu BH Lutrija otvorila kockarnicu sa poker aparatima.

Nema dalje, sto se tice knjizarstva u Sarajevu.
JThomas

#18 Re: Knjizare u Sarajevu?

Post by JThomas »

nažalost, u prosjeku, ovdje niko ništa ne čita...zato je i tako kako je s izdavaštvom i knjižarstvom...a hvala bogu, i država puno radi da takvo stanje promjeni...nagore :roll:
Compact

#19 Re: Knjizare u Sarajevu?

Post by Compact »

in33sa wrote:Na K. brdu knjizaru zatvorili i u istom objektu BH Lutrija otvorila kockarnicu sa poker aparatima.

Nema dalje, sto se tice knjizarstva u Sarajevu.
Veliki broj apoteka i kladionica-kockarnica koje svaki dan niču kao gljive, govori da ovom narodu izgleda jedino možeš prodati zdravlje i lažnu nadu. :sad:
Last edited by Compact on 18/10/2008 17:05, edited 1 time in total.
moler

#20 Re: Knjizare u Sarajevu?

Post by moler »

Hvala unaprijed
EDIT
Mozda bi bilo bolje da je ova tema u podforumu Umjetnost i kultura, pa bih molio moderatore da je tamo prebace.
imaš na pijaci sirano mali knjižaricu SEHARA se zove probaj tamo ako ništa ljubazni su :bih:
armin00

#21 Re: Knjizare u Sarajevu?

Post by armin00 »

Istina, izbor u knjizarama je dosta los. Sve je manje i knjiga o historiji BiH ili ovom zadnjem ratu..

A prepunjene su vjerskim sadrzajima, na onom sajmu knjige ljetos, na trgu Alije Izetbegovica su skoro samo vjerske knjige bile.. ja ustedio para da sebi kupim knjiga, a na kraju nista kupio nisam
Umjetnik a

#22 Re: Knjizare u Sarajevu?

Post by Umjetnik a »

ODVRATAN_i_GADAN wrote:
Hvala unaprijed

:lol: :lol: :lol: :lol:
Compact

#23 Re: Knjizare u Sarajevu?

Post by Compact »

Tržište je ekonomski organiziran prostor na kojem se susreću ponuda i tražnja, uz obavezno prisustvo novca! Kupac je glavna faca na tom istom tržištu, i svi se trude da mu udovolje. U ovom trenutku sitacija je takva da je velika tražnja za vjerskom literaturom, što naravno utiče na veliku ponudu iste. Ja lično ne vidim u tome veliki problem, jer je bolje da se čita vjerska literatura nego nikakva. U skoro svim vjerskim knjigama velika pažnja se posvećuje učenju i nauci. Vjernici se podstiču na školovanje, pa je za očekivati u budućnosti da potražnja i za ostalom literaturom poraste.
uvjek dobar gost

#24 Re: Knjizare u Sarajevu?

Compact wrote:Tržište je ekonomski organiziran prostor na kojem se susreću ponuda i tražnja, uz obavezno prisustvo novca! Kupac je glavna faca na tom istom tržištu, i svi se trude da mu udovolje. U ovom trenutku sitacija je takva da je velika tražnja za vjerskom literaturom, što naravno utiče na veliku ponudu iste. Ja lično ne vidim u tome veliki problem, jer je bolje da se čita vjerska literatura nego nikakva. U skoro svim vjerskim knjigama velika pažnja se posvećuje učenju i nauci. Vjernici se podstiču na školovanje, pa je za očekivati u budućnosti da potražnja i za ostalom literaturom poraste.
o ovome bi se moglo diskutovati...
Compact

#25 Re: Knjizare u Sarajevu?

Post by Compact »

uvjek dobar gost wrote:
Compact wrote:Tržište je ekonomski organiziran prostor na kojem se susreću ponuda i tražnja, uz obavezno prisustvo novca! Kupac je glavna faca na tom istom tržištu, i svi se trude da mu udovolje. U ovom trenutku sitacija je takva da je velika tražnja za vjerskom literaturom, što naravno utiče na veliku ponudu iste. Ja lično ne vidim u tome veliki problem, jer je bolje da se čita vjerska literatura nego nikakva. U skoro svim vjerskim knjigama velika pažnja se posvećuje učenju i nauci. Vjernici se podstiču na školovanje, pa je za očekivati u budućnosti da potražnja i za ostalom literaturom poraste.
o ovome bi se moglo diskutovati...
O čemu mislite? Diskutovati o velikoj produkciji vjerske literature i njenim razlozima, ili o imperativu sticanja znanja utemeljenom na svetim knjigama!?
Post Reply