KJKP RAD

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
BiBi911

#976 Re: KJKP RAD

Post by BiBi911 »

Better Man wrote: 17/01/2026 23:30
BiBi911 wrote: 17/01/2026 20:59
Better Man wrote: 17/01/2026 20:48 JKP Rad je skup neradnika i uhljebi, koje treba s noge na nogu izbaciti iz firme i na biro. Sve dok se radikalne promjene ne naprave, ništa se neće popraviti i JKP Rad će nastaviti raditi kao i dosad. Do danas je sve i jedna trotoar u Sarajevu mogao biti očišćen i ulice očišćene od naslaga smrznutim snijega, tj. leda.
A ko je kric sto RAD ne radi? Marsovci, mozda oni sa tamne strane mjeseca.

Digli ste proteste za one pickouste, seseljeve nesto se ne budite da vasi sistemi ne rade. Ili se spremate da okrivite Trampoline za stanje u RAD-u.
Sve vlasti u Sarajevu poslije rata.

A ko je biro te vlasti?
Jel zivite u SA ili samo sanjate da ste Sarajlija?
nepass1

#977 Re: KJKP RAD

Post by nepass1 »

Better Man wrote: 17/01/2026 20:48 JKP Rad je skup neradnika i uhljebi, koje treba s noge na nogu izbaciti iz firme i na biro. Sve dok se radikalne promjene ne naprave, ništa se neće popraviti i JKP Rad će nastaviti raditi kao i dosad. Do danas je sve i jedna trotoar u Sarajevu mogao biti očišćen i ulice očišćene od naslaga smrznutim snijega, tj. leda.
Ne moze ga sad niko ocistiti. Pa nece krampama ici i lupati led.
To je trebalo na startu uraditi, sad cekaj da otopi
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#978 Re: KJKP RAD

Post by bitanga_sa_otesa »

oooo londonac
ti znas eto ko je radnik ko neradnik ... nek si ti radnik eto,poklopi se usima i otpedalaj u svoju kasabicu.
noviclan

#979 Re: KJKP RAD

Post by noviclan »

Mozda je insider, mozda ima informacije iz prve ruke
Better Man

#980 Re: KJKP RAD

Post by Better Man »

BiBi911 wrote: 17/01/2026 23:32
Better Man wrote: 17/01/2026 23:30
BiBi911 wrote: 17/01/2026 20:59

A ko je kric sto RAD ne radi? Marsovci, mozda oni sa tamne strane mjeseca.

Digli ste proteste za one pickouste, seseljeve nesto se ne budite da vasi sistemi ne rade. Ili se spremate da okrivite Trampoline za stanje u RAD-u.
Sve vlasti u Sarajevu poslije rata.

A ko je biro te vlasti?
Jel zivite u SA ili samo sanjate da ste Sarajlija?
Birali građani Sarajeva. Ja nisam, jer ne živim u Sarajevu. Tu radim.i vozarim.
Better Man

#981 Re: KJKP RAD

Post by Better Man »

bitanga_sa_otesa wrote: 17/01/2026 23:36
oooo londonac
ti znas eto ko je radnik ko neradnik ... nek si ti radnik eto,poklopi se usima i otpedalaj u svoju kasabicu.
Znam i s punim pravom mogu reći da su radnici JKP veliki neradnici, jer da nisu grad bi bio davnih dana očišćen. Ja sam očistio svoje dvorište i ispred svoje kuće
DebelinJoe

#982 Re: KJKP RAD

Post by DebelinJoe »

Haris033

#983 Re: KJKP RAD

Post by Haris033 »

Better Man wrote: 18/01/2026 00:23
Znam i s punim pravom mogu reći da su radnici JKP veliki neradnici, jer da nisu grad bi bio davnih dana očišćen. Ja sam očistio svoje dvorište i ispred svoje kuće
Priznaj, kad si prvi put bio u Sarajevu!? :lol:
bitanga_sa_otesa

#984 Re: KJKP RAD

bravo radniĆe.
sto se tice situacije u rad-u nemas ti pojma,to su stvari koje ti ne razumijes i nemoj da se zamaras ,idi meti svoju avliju,...
tokio25

#985 Re: KJKP RAD

Post by tokio25 »

bitanga_sa_otesa wrote: 17/01/2026 23:36
oooo londonac
onda ostani i radi u svojoj avliji a pusti da mi deveramo sa radom koji ne radi

jbt najveci pljuvaci su oni koji dolaze u sarajevo iz vjerovatno neke vukojebine da rade i pametuju sta kako gdje kada i sl
dječak sa šibicama

#986 Re: KJKP RAD

Post by dječak sa šibicama »

"Na zahtjev građana i na zahtjev poslodavaca uveli bismo pravedniji način plaćanja naknade za ovu uslugu. Za građane umjesto kvadrata stambenog prostora osnova za obračun bio bi broj članova domaćinstva, a za poslovne subjekte količina odvezenog otpada“, pojasnili su za Vijesti.ba iz Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

„Mora se promijeniti način utvrđivanja jedinične cijene usluge za odvoz smeća. Ovdje je sada kvadratni metar i za građanina i kompanije. Neko ima prostor od 1000 kvadrata, radi u 200, a plaća odvoz smeća za 1000. Nije isto 1000 kvadrata za informatičku djelatnost i za prodaju drveta i slično“, rekao je ranije za Vijesti.ba Pandurević.
Haris.ba

#987 Re: KJKP RAD

Post by Haris.ba »

dječak sa šibicama wrote: 18/01/2026 11:51 Mora se promijeniti način utvrđivanja jedinične cijene usluge za odvoz smeća. Ovdje je sada kvadratni metar i za građanina i kompanije. Neko ima prostor od 1000 kvadrata, radi u 200, a plaća odvoz smeća za 1000. Nije isto 1000 kvadrata za informatičku djelatnost i za prodaju drveta i slično“, rekao je ranije za Vijesti.ba Pandurević.
Sta li kemijaju iza kulisa?

I sada razlicite kompanije po djelatnosti ne placaju isto. Tako, ne placa isto nema kancelarija i kafana.
I sada to povezuju sa fizickim licima.

Garant hoce nekome nesto da nastele.

Za gradjane zvuci logicno. Ali, onda postoji problem isti ko kod vode. Gradjani mogu slagati koliko ih ima u domacinstvu.
tokio25

#988 Re: KJKP RAD

Post by tokio25 »

sve po kolicini al i to je problem jer ja ostavim pred tvoja vrata i ne placam nista a ti platis vise nego sto si "zagadio"
u zgradama je jos veci problem dokazati koliko je ko napravio smeca
dječak sa šibicama

#989 Re: KJKP RAD

Post by dječak sa šibicama »

Štele firmama sto posto, puca njima njegomir za građanima
Haris033

#990 Re: KJKP RAD

Post by Haris033 »

Haris.ba wrote: 18/01/2026 12:23
dječak sa šibicama wrote: 18/01/2026 11:51 Mora se promijeniti način utvrđivanja jedinične cijene usluge za odvoz smeća. Ovdje je sada kvadratni metar i za građanina i kompanije. Neko ima prostor od 1000 kvadrata, radi u 200, a plaća odvoz smeća za 1000. Nije isto 1000 kvadrata za informatičku djelatnost i za prodaju drveta i slično“, rekao je ranije za Vijesti.ba Pandurević.
Sta li kemijaju iza kulisa?

I sada razlicite kompanije po djelatnosti ne placaju isto. Tako, ne placa isto nema kancelarija i kafana.
I sada to povezuju sa fizickim licima.

Garant hoce nekome nesto da nastele.

Za gradjane zvuci logicno. Ali, onda postoji problem isti ko kod vode. Gradjani mogu slagati koliko ih ima u domacinstvu.
Pandurevic, alkos, je bio predsjednik udruzenja poslodavaca i namjerno je postavljen u Ministarstvo komunalne privrede da lobira za manje cijene za iste.
Ovo ministarstvo je decenijama najvise krivo za stanje u komunalnim preduzećima.
Što se tiče naplate, treba da postoji neki paušal ili fiksni dio za fizička lica, a ostalo da se plaća po zapremini odloženog otpada, kao i lokaciji odakle se otpad odvozi.
Nije isto pokupiti otpad iz B. Potoka ili sa sela po Bjelašnici, Nisićima, i sl. gdje se treba preći i do 50km u jednom pravcu kako bi se pokupio otpad.
Kolike se samo količine otpada odvezu sa Bjelašnice?

Osim toga, po hitno naći rješenje o cijeni plastične, limene i druge ambalaže, kako bi se ista mogla vraćati i tako u ogromnim količinama smanjiti odvoz otpada…
HelaS

#991 Re: KJKP RAD

Post by HelaS »

dječak sa šibicama wrote: 18/01/2026 11:51 "Na zahtjev građana i na zahtjev poslodavaca uveli bismo pravedniji način plaćanja naknade za ovu uslugu. Za građane umjesto kvadrata stambenog prostora osnova za obračun bio bi broj članova domaćinstva, a za poslovne subjekte količina odvezenog otpada“, pojasnili su za Vijesti.ba iz Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

„Mora se promijeniti način utvrđivanja jedinične cijene usluge za odvoz smeća. Ovdje je sada kvadratni metar i za građanina i kompanije. Neko ima prostor od 1000 kvadrata, radi u 200, a plaća odvoz smeća za 1000. Nije isto 1000 kvadrata za informatičku djelatnost i za prodaju drveta i slično“, rekao je ranije za Vijesti.ba Pandurević.
Smeće ima donekle materijalnu vrijednost, ali prioritetno, smeće ima energetsku vrijednost. Smeće ne treba "kupovati", odnosno plaćati njegov odvoz, već smeće treba prodavati. Komunalno RAD treba o svom trošku da odvozi smeće, a da ga plati godišnje od domaćinstava i preduzeća. Kako će se utvrđivati količina i razvrstavanje, to neka odredi javna rasprava. Može i paušal....
Haris033

#992 Re: KJKP RAD

Post by Haris033 »

Naplata odvoza otpada po broju članova domaćinstva je najnerealniji i najgluplji prijedlog ovog alkosa koji se mogao pojaviti, jer nigdje u svijetu ne postoji ozbiljan sistem koji tako radi odvoz smeća. Vodovod i kanalizacija imaju mjerne satove, EP ima brojila, telekomi imaju pakete, sve se mjeri i naplaćuje po stvarnoj potrošnji, a smeće bi se naplaćivalo po broju članova kuće, kao da je broj ljudi jedini kriterij za količinu otpada. Takav model bi otvorio prostor za beskrajne manipulacije, prijavljivali bi se lažno manji brojevi članova domaćinstva (tesko bi se dokazali), a stvarni otpad bi ostajao isti.
Preduzeće RAD bi i dalje tonulo jer bi prihod bio nestabilan i nedovoljan, a građani bi se dijelili na one koji plaćaju pošteno i one koji varaju.
Umjesto da se uvede sistem naplate uz paušal, lokaciji i po količini otpada, po kanti, po težini, po vreći kao što se radi u evropskim gradovima, Sarajevo bi se vraćalo u prošlost i pravilo korak unazad.
Takva ideja je recept za propast i dokaz da ministar komunalne privrede ne razumije ni osnovnu logiku upravljanja otpadom.
On svakako nema pojma i treba se zapitati šta taj čovjek stvarno radi i komplet ekipa oko njega i da li zasluži svoju plati od 4000-5000KM
bitanga_sa_otesa

#993 Re: KJKP RAD

Haris033 wrote: 18/01/2026 13:27 Naplata odvoza otpada po broju članova domaćinstva je najnerealniji i najgluplji prijedlog ovog alkosa koji se mogao pojaviti,
evo ja zivim sam u kuci 12x10 metara ,2 sprata i garaza 100m2. bacim 3 kese smeca za mjesec dana (one male iz samoposluge),a placam 14.50 km
jel to realno ?
dok negdje ima 5 ljudi u 30m2 i bace mjesecno 5 kesa po 120 litara ,oni placaju 4.85km
Haris033

#994 Re: KJKP RAD

Post by Haris033 »

Evo ja ti vjerujem, ali ko je garant da si ti sam i da ne živi još neko, a nije prijavljen?
Takav sistem bi svi zloupotrijebili, jer niko neće prijaviti stvarni broj članova.
U stanovima bi iznajmljivači prijavljivali manje ljudi, u kućama bi se prikrivali članovi, a kontrola je nemoguća. Nema te institucije koja može dokazati tačan broj stanovnika u svakoj kući ili stanu.
Vodovod i kanalizacija decenijama imaju problem prijave stanara po ulazima (upravotelji ne mogu dokazati stvaran broj članova), a po kućama imaju vodomjere.
Zato ta ideja vodi u haos i manipulacije. Jedini pravedan način je pausal, količina otpada i lokacija.
Smeće se ne mjeri brojem članova, nego vrećama, kantama i težinom.
avetinja

#995 Re: KJKP RAD

Post by avetinja »

Najpoštenije plaćanje je po količini otpada koji neko domaćinstvo proizvede, a cijena se reguliše putem naplate dozvoljenih kesa za odlaganje otpada.
Haris.ba

#996 Re: KJKP RAD

Post by Haris.ba »

avetinja wrote: 18/01/2026 14:13 Najpoštenije plaćanje je po količini otpada koji neko domaćinstvo proizvede, a cijena se reguliše putem naplate dozvoljenih kesa za odlaganje otpada.
U Zagrebu je tako. Ali, slabo se sprovodi. Tako da je haman u sustini na dobrovoljno osnovi. To bi kod nas znacilo da 2/3 ne bi placalo sigurno.
tokio25

#997 Re: KJKP RAD

Post by tokio25 »

to ima smisla u kucama tj mahalama
pa kao u americkim filmovima da dolaze oni smecari pa od kuce do kuce one kante prazne
u zgradi malo teze jer ko ce pratiti koliko smeca izbaci neko u kontejner koji stoji tu za nekoliko zgrada
avetinja

#998 Re: KJKP RAD

Post by avetinja »

Haris.ba wrote: 18/01/2026 14:53
avetinja wrote: 18/01/2026 14:13 Najpoštenije plaćanje je po količini otpada koji neko domaćinstvo proizvede, a cijena se reguliše putem naplate dozvoljenih kesa za odlaganje otpada.
U Zagrebu je tako. Ali, slabo se sprovodi. Tako da je haman u sustini na dobrovoljno osnovi. To bi kod nas znacilo da 2/3 ne bi placalo sigurno.
Ovaj jedan iz Zagreba mi reče da to u njegovom naselju funkcioniše, ali da je bilo problema u prvim mjesecima, mada nismo nešto više pričali o tome.
Sve se može regulisati. Ako neko nije kupio kesu, nije ni mogao odložiti otpad, a nemoguće je da ne proizvede otpad za mjesec dana, što znači da dobija kaznu.
Na kontejnere postaviti kamere.
Ako neko odloži smeće u nedozvoljenu kesu, kesa se prvo provjeri da se pokušaju pronaći lični podaci. Ako toga nema, onda se smeće ostavlja da stoji određeno vrijeme kako bi se povećao pritisak da društvo obrati pažnju i prijavi nesavjesne građane.
Uvedu se visoke kazne za nepropisno odlaganje otpada. Kada se pročuje da je nekoliko pametnjakovića masno platilo svoj eksperiment, a mediji takvu vijest stave na naslovnice, onda će se i drugi zapitati da li će se odvažiti na isto.
bitanga_sa_otesa

#999 Re: KJKP RAD

Haris033 wrote: 18/01/2026 13:56 Evo ja ti vjerujem, ali ko je garant da si ti sam i da ne živi još neko, a nije prijavljen?
imam 20 migija kao podstanare,ali pssssssstt
DebelinJoe

#1000 Re: KJKP RAD

Post by DebelinJoe »

tokio25 wrote: 18/01/2026 14:59 to ima smisla u kucama tj mahalama
pa kao u americkim filmovima da dolaze oni smecari pa od kuce do kuce one kante prazne
u zgradi malo teze jer ko ce pratiti koliko smeca izbaci neko u kontejner koji stoji tu za nekoliko zgrada
Ja živim u mahali, ulica sa privatnim kućama, do nas dolaze komunalci i prazne kante.
Post Reply