KJKP RAD
- Qler
#951 Re: KJKP RAD
I svaki dan lagano na deponiju sa kesom, da odneseš. Lagano. Nema žurbe.
- shape of despair
#952 Re: KJKP RAD
ovi su mi najjaci majke mi. Izlopatao sam ja vise od 5 puta ispred ulaza,trebam li ulice npr: Kosevo, Alipasina, Kranjceviceva.peca777 wrote: ↑16/01/2026 16:40normalno da ces placati racune, jos ces nastaviti. Inace, ako ti se ne svidja, lopatu i krampu i ocisti.shape of despair wrote: ↑16/01/2026 16:38 Fuj doslovno. Nijedan iole sporedni trotoar nije ociscen,ma nisu ni glavni,fuj. I ja da vam placam racune?
A pogotovo sto se nekad ovo fino cistilo, lopatama,masina....
-
HelaS
#953 Re: KJKP RAD
U ulici moje rodbine u Starom Gradu godinama ne prolazi smećarski kamion. Opravdanje im je da ne može proći onaj veliki za kontejnere, iako imaju manje kamione. Nekoliko njih iz ulice dogovorm odbili da plaćaju račune, svima došla izvršna presuda Suda. Džaba, plaćat se mora, drugačiji je način dokazivanjashape of despair wrote: ↑16/01/2026 16:38 Fuj doslovno. Nijedan iole sporedni trotoar nije ociscen,ma nisu ni glavni,fuj. I ja da vam placam racune?
-
peca777
#954 Re: KJKP RAD
Pa vidis da nece niko drugi. Da se do sada skupilo 100 ljudi cijelo sarajevo bi bilo ocisceno.shape of despair wrote: ↑16/01/2026 16:43 ovi su mi najjaci majke mi. Izlopatao sam ja vise od 5 puta ispred ulaza,trebam li ulice npr: Kosevo, Alipasina, Kranjceviceva.
Da me ne skontas pogresno, imao sam isti problem kao i ti, na isto sam se zalio, propitivao, ukazivao, pa su mi isto govorili - lopataj.
Kako mi je auto popravljeno, ne zanima me tortoVar pa onda i ja dajem iste savjete, samo sam sada pored lopate i krampu ubacio
- dječak sa šibicama
#955 Re: KJKP RAD
Bilo gdje snijeg zna napraviti haos, dogodi se da moras cistiti svoj automobil odnosno ko ce ti ga ako neces sam, trotoare bi trebalo da odrzava nadlezno preduzece ok u nekom Stokholmu mozda ne ociste za dan dva, ocistice za pet. Ako ne rade svoj posao, nogatrans, cisto sumnjam da tamo direktor lupa gluposti bez ikakve posljedice, i da i dvije sedmice nakon pada snijega nista ocisceno nije.
E to je ona razlika koju ce sad svi oni koji nas porede sa Stokholmom, presutiti. U Sarajevu se doslovno ceka da se snijeg otopi, sto su gradjani prokopali prokopali su, famozno zaposljavanje ljudi za ciscenje brzebolje zaboravljeno uz debilno objasnjenje "nece niko da lopata".
Prave te budalom iz dana u dan, bez ikakvih posljedica. E zato i jesi karina na dnu europske civilizacije. Jer kako rekoh, snijeg pravi probleme svugdje, ali se problemi rjesavaju. Ovdje je rjesenje cekanje juzine i nerad. I iskenjavanje po "nezahvalnim gradjanima".
E to je ona razlika koju ce sad svi oni koji nas porede sa Stokholmom, presutiti. U Sarajevu se doslovno ceka da se snijeg otopi, sto su gradjani prokopali prokopali su, famozno zaposljavanje ljudi za ciscenje brzebolje zaboravljeno uz debilno objasnjenje "nece niko da lopata".
Prave te budalom iz dana u dan, bez ikakvih posljedica. E zato i jesi karina na dnu europske civilizacije. Jer kako rekoh, snijeg pravi probleme svugdje, ali se problemi rjesavaju. Ovdje je rjesenje cekanje juzine i nerad. I iskenjavanje po "nezahvalnim gradjanima".
-
tokio25
#957 Re: KJKP RAD
zanimljivo mi je ono u japanu onaj sto skuplja smece na kraju svakog kupljenja upsie koliko kila je pokupio od toga
nisam gledao do kraja al pretpostavljam da placaju po kilazi
e da bi ovako cistili kd nas jeste li spremni da placate koliko zagadite?
ajde ovdje na forumu vjerujem da bi bilo 90% da bi placali al zapitajmo se da li bi u citavom gradu placali to
ajde ovdje na forumu vjerujem da bi bilo 90% da bi placali al zapitajmo se da li bi u citavom gradu placali to
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#958 Re: KJKP RAD
placali bi q,vec mi se ukazuju komentari :
toe njiovo da ćiste yato hin pla čamo ni sta nerade
a naravno ne placa racun nikad
,kao ni rtv taxu,kao ni bilo sta sto mu ne mogu iskljuciti,a vamo puna usta patriJotizma i religije 
a naravno ne placa racun nikad
-
tokio25
#959 Re: KJKP RAD
upravo bi to bilobitanga_sa_otesa wrote: ↑16/01/2026 17:41 placali bi q,vec mi se ukazuju komentari :
a naravno ne placa racun nikad,kao ni rtv taxu,kao ni bilo sta sto mu ne mogu iskljuciti,a vamo puna usta patriJotizma i religije
![]()
i sto je najgore najglasniji oni sto su duzni najvise
- Hajlac
#960 Re: KJKP RAD
Sasvim je logicno da naplacuju po kilazi preuzetog smeca.tokio25 wrote: ↑16/01/2026 17:34 zanimljivo mi je ono u japanu onaj sto skuplja smece na kraju svakog kupljenja upsie koliko kila je pokupio od toga
Prvi ja bih podrzao takav sistem jer podstice gradjane da manje smeca stvaraju i vise razmisljaju pri kupovini o ambalazi.
Evo samo krenimo od stakla - sve tegle i flase se mogu ponovo koristiti (sterilizacija + nova etiketa) bez ikakvih skupih procesa recikliranja tj. stvaranja novog stakla.
Kako postoji povrat staklenki od piva tako makar ovi najveci proizvodjaci lupam zimnice, prirodnih sokova itd. mogu vrsiti povrat tegli i flasa.
- dječak sa šibicama
#961 Re: KJKP RAD
Nisam siguran sta je pitanje, predugacak je klip. Japanci placaju po kolicini "proizvedenog" smeca?
Prvi hint ili prva misao, nasi ljudi bi smece spaljivali na livadi ispod zgrade, da ne placaju.
- Hajlac
#962 Re: KJKP RAD
Pa i sada mnogi debili spaljuju smece po privatnim kucama/lozistima. Po vrlo specificnom smradu se lako prepozna lozenje smeca/plastike, naspram uglja i drva.dječak sa šibicama wrote: ↑16/01/2026 18:02Nisam siguran sta je pitanje, predugacak je klip. Japanci placaju po kolicini "proizvedenog" smeca?
Prvi hint ili prva misao, nasi ljudi bi smece spaljivali na livadi ispod zgrade, da ne placaju.
Nista sto unaprijedjena policija ne moze sankcionisati (naplata kazni preko npr. vozacke dozvole/naredne registracije auta ako treba).
-
tokio25
#963 Re: KJKP RAD
nisam ni ja gledao citav klipdječak sa šibicama wrote: ↑16/01/2026 18:02Nisam siguran sta je pitanje, predugacak je klip. Japanci placaju po kolicini "proizvedenog" smeca?
al sam vidio da ukucava kilazu i vidi se na tabletu mjesto sa kojeg je pokupio
pretpostavljam da je onaj prvi platio 7kg smeca onaj drugi 106kg
meni prva misao je da stavi ispred tudje kuce smece
ono ulica dvije dalje i ostavi samo da ne bude ofirno u svojoj
- dječak sa šibicama
#964 Re: KJKP RAD
Moze i tako, ubacivanje smeca u tudje kontejnere. Sve bi uradili ali platili ne bi.
Ja licno nemam nista protiv, koliko namnozim smeca toliko platim, to je i posteno. Mozda bi pripazio sta bacam u smece, recimo u tom nekom idealnom scenariju plastika staklo bi imali otkup pa bi nosili ili predavali na otkup i reciklazu, i onda taj novac das za odvoz "obicnog" smeca.
Ali to je utopija.
Ja licno nemam nista protiv, koliko namnozim smeca toliko platim, to je i posteno. Mozda bi pripazio sta bacam u smece, recimo u tom nekom idealnom scenariju plastika staklo bi imali otkup pa bi nosili ili predavali na otkup i reciklazu, i onda taj novac das za odvoz "obicnog" smeca.
Ali to je utopija.
-
hali gali halid
#965 Re: KJKP RAD
Da li je ugostiteljski objekat dužan da koristi neki "svoj" kontejner? Negdje sam znao vidjeti, doduše davno, da na kontejneru piše taj i taj naziv i oni bacaju svoje smeće isključivo u taj kontejner.
-
Hakiz
#966 Re: KJKP RAD
Na Alipašinom polju, kod ASA banke, imaju reciklažni kontejneri, za papir, plastiku i staklo. Osim zgrade te banke, tu je još i Tomić (BMW) prodaja i servis.hali gali halid wrote: ↑16/01/2026 19:15 Da li je ugostiteljski objekat dužan da koristi neki "svoj" kontejner? Negdje sam znao vidjeti, doduše davno, da na kontejneru piše taj i taj naziv i oni bacaju svoje smeće isključivo u taj kontejner.
Možete pogađati jednom ko smeće koje nije papir, plastika i staklo baca u te kontejnere.
- Hajlac
#967 Re: KJKP RAD
Efikasno malo vozilo za ciscenje tek napadalog snijega (prije nego se zaledi) sa trotoara/pjesackih i biciklistickih povrsina:
- nepass1
#968 Re: KJKP RAD
Ocistili mi ulicu, sav snijeg nagrnuli na izlaz, sigurno 3m brdo. Sad napamet izlazak na glavnu. Vidis 10m i to kad izadjes sa haubom u jednu traku 
- Hajlac
#969 Re: KJKP RAD
Kod nas debili koji PRIMAJU PLATU za odrzavanje grada, a i stranacko-budzetski botovi/dezurna laprdala, znaju samo prebacivati krivicu na gradjane - poput one famozne price o parkiranim autima.
Prvo: auta nisu parkirana po silnim gradskim pjesackim stazama/trotoarima (a i 15 dana nakon padanja snijega NEOCISCENO JE), i
Drugo: gospodo napravite sistem tj. prepisite od iskusnih gradova gdje slicna, pa i veca, kolicina snijega pada u prosjeku, tako da se zna RED i disciplina.
Evo odlicnog izvora prakticnih rjesenja za efikasno ciscenje gradskih ulica i trotoara koja su inkorporirana u komunalni sistem koji FUNKCIONISE:
Npr. sto se tice parkiranih auta:
24h prije planiranog ciscenja/odvozenja snijega, komunalna sluzba
- postavi oznake u datoj ulici za zabranu parkiranja u periodu 07-19h za dati dan
- objavi plan ciscenja na namjenskoj servisnoj stranici/aplikaciji.
Radi se tako da jednu stranu ulice ociste od auta (ko ostavi auto ignorisuci obavjestenje/oznaku, pauk efikasno na dan ciscenja odveze ista i naplati kazne!), a onda kao na proizvodnoj traci nastupaju tacno odredjenim redoslijedom razlicita komunalna vozila za ciscenje i uklanjanje snijega.
Btw npr. u Njemackoj vozaci grtalica nisu kao u KJKP Neradu neka posebna kategorija povlastenih, nego i oni ravnopravno kad i gdje god zatreba izadju iz vozila i LOPATAJU!
Prvo: auta nisu parkirana po silnim gradskim pjesackim stazama/trotoarima (a i 15 dana nakon padanja snijega NEOCISCENO JE), i
Drugo: gospodo napravite sistem tj. prepisite od iskusnih gradova gdje slicna, pa i veca, kolicina snijega pada u prosjeku, tako da se zna RED i disciplina.
Evo odlicnog izvora prakticnih rjesenja za efikasno ciscenje gradskih ulica i trotoara koja su inkorporirana u komunalni sistem koji FUNKCIONISE:
Npr. sto se tice parkiranih auta:
24h prije planiranog ciscenja/odvozenja snijega, komunalna sluzba
- postavi oznake u datoj ulici za zabranu parkiranja u periodu 07-19h za dati dan
- objavi plan ciscenja na namjenskoj servisnoj stranici/aplikaciji.
Radi se tako da jednu stranu ulice ociste od auta (ko ostavi auto ignorisuci obavjestenje/oznaku, pauk efikasno na dan ciscenja odveze ista i naplati kazne!), a onda kao na proizvodnoj traci nastupaju tacno odredjenim redoslijedom razlicita komunalna vozila za ciscenje i uklanjanje snijega.
Btw npr. u Njemackoj vozaci grtalica nisu kao u KJKP Neradu neka posebna kategorija povlastenih, nego i oni ravnopravno kad i gdje god zatreba izadju iz vozila i LOPATAJU!
-
DebelinJoe
#971 Re: KJKP RAD

Hiseta ulica, od Skenderije prema SCC -u ništa nije očišćeno.
Slikano sinoć oko devet.
- MTV
#972 Re: KJKP RAD
Tu nema ko da izadje i pocisti ispred svog ulaza 
- Better Man
#973 Re: KJKP RAD
JKP Rad je skup neradnika i uhljebi, koje treba s noge na nogu izbaciti iz firme i na biro. Sve dok se radikalne promjene ne naprave, ništa se neće popraviti i JKP Rad će nastaviti raditi kao i dosad. Do danas je sve i jedna trotoar u Sarajevu mogao biti očišćen i ulice očišćene od naslaga smrznutim snijega, tj. leda.
-
BiBi911
#974 Re: KJKP RAD
A ko je kric sto RAD ne radi? Marsovci, mozda oni sa tamne strane mjeseca.Better Man wrote: ↑17/01/2026 20:48 JKP Rad je skup neradnika i uhljebi, koje treba s noge na nogu izbaciti iz firme i na biro. Sve dok se radikalne promjene ne naprave, ništa se neće popraviti i JKP Rad će nastaviti raditi kao i dosad. Do danas je sve i jedna trotoar u Sarajevu mogao biti očišćen i ulice očišćene od naslaga smrznutim snijega, tj. leda.
Digli ste proteste za one pickouste, seseljeve nesto se ne budite da vasi sistemi ne rade. Ili se spremate da okrivite Trampoline za stanje u RAD-u.
- Better Man
#975 Re: KJKP RAD
Sve vlasti u Sarajevu poslije rata.BiBi911 wrote: ↑17/01/2026 20:59A ko je kric sto RAD ne radi? Marsovci, mozda oni sa tamne strane mjeseca.Better Man wrote: ↑17/01/2026 20:48 JKP Rad je skup neradnika i uhljebi, koje treba s noge na nogu izbaciti iz firme i na biro. Sve dok se radikalne promjene ne naprave, ništa se neće popraviti i JKP Rad će nastaviti raditi kao i dosad. Do danas je sve i jedna trotoar u Sarajevu mogao biti očišćen i ulice očišćene od naslaga smrznutim snijega, tj. leda.
Digli ste proteste za one pickouste, seseljeve nesto se ne budite da vasi sistemi ne rade. Ili se spremate da okrivite Trampoline za stanje u RAD-u.