Kako se plaća parking u Sarajevu ili bilo gdje?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

GrozniKlosar

#1 Kako se plaća parking u Sarajevu ili bilo gdje?

Post by GrozniKlosar »

Pozdrav. Tek sam početnik u vožnji i dosad sam samo na nekoliko mjesta koristio besplatne parkinge: Lužani, Dobrinja, Hrasno, i ispred Binga, pekare, i Penny-ja. Nisam nikad plaćao parking. Najviše me zanimaju pod rampom parkinzi i garaže, naročito po Sarajevu i Ilidži i onaj ispred aerodroma, znam da je skup. Šta se tačno uradi kad se ulazi a šta kad se izlazi sa parkinga? Dakle plaćanje uživo, mada možete objasniti i preko mobitela/interneta. Kako postupiti nedjeljom i praznicima tj. kad je besplatno na nekim mjestima?
muha_sa

#2 Re: Kako se plaća parking u Sarajevu ili bilo gdje?

Post by muha_sa »

GrozniKlosar wrote: 16/05/2025 17:50 Pozdrav. Tek sam početnik u vožnji i dosad sam samo na nekoliko mjesta koristio besplatne parkinge: Lužani, Dobrinja, Hrasno, i ispred Binga, pekare, i Penny-ja. Nisam nikad plaćao parking. Najviše me zanimaju pod rampom parkinzi i garaže, naročito po Sarajevu i Ilidži i onaj ispred aerodroma, znam da je skup. Šta se tačno uradi kad se ulazi a šta kad se izlazi sa parkinga? Dakle plaćanje uživo, mada možete objasniti i preko mobitela/interneta. Kako postupiti nedjeljom i praznicima tj. kad je besplatno na nekim mjestima?
Prvo nam odgovori što si baš Grozni Klošar :? :lol:

Nikakva ti nauka za to potrebna nije--gdje je rampa približiš se onom sa tvoje lijeve strane aparatu i pritisneš puljku a automat ti izbaci papir :D kad hoceš da izadješ prvo odeš do automata na kojem se placa parking--prisloniš tu kartu iliti tiket da se skeniras i automat ti umilnim ženskim glasom kaže koliko je to love--ako je dvije marke slobodno ubaci 5 i vrati ti kusur i zaželi sretan put :D
Nemoj bit papak pa doc pred izlaznu rampu i onda ic placat ko mnogi bolikurci što rade--stvore kolonu iza sebe jer njih boli kurac za to :-)
Naslovnica

#3 Re: Kako se plaća parking u Sarajevu ili bilo gdje?

Post by Naslovnica »

Zajebava klošar malo.
A ti Muha još gori pa objašnjavaš. :lol:
Još malo pa će na forumu postavljati pitanja kako se vrši vaginalna penetracija.
Možda već jesu.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#4 Re: Kako se plaća parking u Sarajevu ili bilo gdje?

Post by Bobi »

A je prije bila je*ada kad nisu tablice skenirali :D ja prislanjam onu kartu pa nikako, poceo onaj automat shakom udarat kao koga on za'ebava :D.
muha_sa

#5 Re: Kako se plaća parking u Sarajevu ili bilo gdje?

Post by muha_sa »

Bobi wrote: 16/05/2025 18:05 A je prije bila je*ada kad nisu tablice skenirali :D ja prislanjam onu kartu pa nikako, poceo onaj automat shakom udarat kao koga on za'ebava :D.
:lol: :lol: :lol:

Možda si ko i ja--racun postavljo a kartica mi na sjedištu :lol:
Bobi
Forum administrator

#6 Re: Kako se plaća parking u Sarajevu ili bilo gdje?

Post by Bobi »

muha_sa wrote: 16/05/2025 18:06
Bobi wrote: 16/05/2025 18:05 A je prije bila je*ada kad nisu tablice skenirali :D ja prislanjam onu kartu pa nikako, poceo onaj automat shakom udarat kao koga on za'ebava :D.
:lol: :lol: :lol:

Možda si ko i ja--racun postavljo a kartica mi na sjedištu :lol:
Ma ne sjecaM SE, MI SMO TI ONA GENERACIJA sto nam puše kroz mozak a sve kao fol znamo, mislim nece mene tamo neka alektronika za*evat...a jel :D.
muha_sa

#7 Re: Kako se plaća parking u Sarajevu ili bilo gdje?

Post by muha_sa »

:lol: :lol:

Prvi put na bolnickom parkingu nece rampu da otvori i bog :-) guram onaj papir da skenira--okrecem ga a ono jok :-) dodje ciko iz kucare i veli---de bolan stavi karticu a racun nosi hanumi il baci :lol:
Bobi
Forum administrator

#8 Re: Kako se plaća parking u Sarajevu ili bilo gdje?

Post by Bobi »

A ne znam, dobijes jednu karticu, sistem prepozna tu karticu na izlazu da je placeno, nikad nisam dobio racun ili se ipak ne sjecam.
muha_sa

#9 Re: Kako se plaća parking u Sarajevu ili bilo gdje?

Post by muha_sa »

Bobi wrote: 16/05/2025 18:14 A ne znam, dobijes jednu karticu, sistem prepozna tu karticu na izlazu da je placeno, nikad nisam dobio racun ili se ipak ne sjecam.
Pošto u zadnje vrijeme cesto idem na klinicki tamo dobijem racun i teta mi zaželi ugodnu vožnju.

Ja joj kažem da ima lijep glas i ende :lol:

Na aerodromu šejtanska posla--platim parking--prilazim ramli i taman da otvorim prozor da karticu skeniram rampa se digne--prepoznali Muhenzija :lol:
Bobi
Forum administrator

#10 Re: Kako se plaća parking u Sarajevu ili bilo gdje?

Post by Bobi »

ma na ulazu ti skenira tablice ne laži narod :D. nesto kontam nabavit te neke samoljepljive brojeve velicine brojeva na tablicama i lijepit ljudima na parkingu da im se kapija ne otvara, snimat skrivenom kamerom :D.
reboot

#11 Re: Kako se plaća parking u Sarajevu ili bilo gdje?

Post by reboot »

Bobi wrote: 16/05/2025 18:14 A ne znam, dobijes jednu karticu, sistem prepozna tu karticu na izlazu da je placeno, nikad nisam dobio racun ili se ipak ne sjecam.
Na većini parkinga gdje su automati za plaćanje moraš posebno kliknuti da ti izbaci račun 😁

Ako hoćete bez kartica da parkirate, samo uplalite sva 4 i kompletno Sarajevo je vaš parking :mrgreen:
muha_sa

#12 Re: Kako se plaća parking u Sarajevu ili bilo gdje?

Post by muha_sa »

Bobi wrote: 16/05/2025 18:19 ma na ulazu ti skenira tablice ne laži narod :D. nesto kontam nabavit te neke samoljepljive brojeve velicine brojeva na tablicama i lijepit ljudima na parkingu da im se kapija ne otvara, snimat skrivenom kamerom :D.
:lol:

Koji bi to šou bio :D
reboot wrote: 16/05/2025 18:21
Na većini parkinga gdje su automati za plaćanje moraš posebno kliknuti da ti izbaci račun 😁

Ako hoćete bez kartica da parkirate, samo uplalite sva 4 i kompletno Sarajevo je vaš parking :mrgreen:
:lol: :thumbup:
Bobi
Forum administrator

#13 Re: Kako se plaća parking u Sarajevu ili bilo gdje?

Post by Bobi »

reboot wrote: 16/05/2025 18:21 Na većini parkinga gdje su automati za plaćanje moraš posebno kliknuti da ti izbaci račun
Aaaa to je fora, ma ko ce upustvo citati, moram vadit džozluke iz torbice :D.
muha_sa

#14 Re: Kako se plaća parking u Sarajevu ili bilo gdje?

Post by muha_sa »

Nadam se da smo Klošaru Groznom bili od koristi :D
Bobi
Forum administrator

#15 Re: Kako se plaća parking u Sarajevu ili bilo gdje?

Post by Bobi »

Sad ce doci benq i zakljucat nam temu cccc :D.
muha_sa

#16 Re: Kako se plaća parking u Sarajevu ili bilo gdje?

Post by muha_sa »

Nek zakljuca--ja nigdje na čaršiji parking ne placam :lol:
GrozniKlosar

#17 Re: Kako se plaća parking u Sarajevu ili bilo gdje?

Post by GrozniKlosar »

muha_sa wrote: 16/05/2025 18:25 Nadam se da smo Klošaru Groznom bili od koristi :D
Hvala, sad sam nešto i razumio. A ranije sam pitao robota (Perplexity AI) pa evo ako nekom i njegovo objašnjenje bude od koristi:
Kako se precizno plaća parking na parkomatu ili čovjeku uživo? Šta tačno uradim pri ulasku u parking a šta pri izlasku? Objasni mi kao početniku u vožnji koji nikad nije plaćao parking

## Kako platiti parking na parkomatu ili kod čovjeka uživo – korak po korak

Za početnika, plaćanje parkinga može izgledati zbunjujuće, ali proces je jednostavan kada znaš šta da očekuješ. Evo preciznog vodiča za najčešće situacije:

---

**1. Ulični parking s parkomatom**

- **Pri dolasku:**
- Parkiraj vozilo na slobodno mjesto.
- Pronađi najbliži parkomat (aparat za naplatu parkinga).
- Na parkomatu pročitaj upute – obično su jasno istaknute.
- Ubaci kovanice (najčešće 0.5 KM, 1 KM, 2 KM) ili koristi karticu ako aparat podržava kartično plaćanje[3][4].
- Odaberi željeno vrijeme parkiranja (satna ili dnevna karta).
- Pritisni dugme za izdavanje karte.
- Uzmi isprintanu parking kartu iz aparata.
- **Vrlo važno:** Kartu stavi s unutrašnje strane prednjeg vjetrobrana, tako da je jasno vidljiva kontrolorima[3][4].

- **Pri odlasku:**
- Samo uđi u auto i otiđi – nema dodatnog koraka, jer si parking unaprijed platio.

---

**2. Parking s rampom i automatskom naplatom**

- **Pri ulasku:**
- Priđi rampi. Obično pritisneš dugme i aparat ti izda ulazni tiket (karticu) ili rampa automatski prepozna tvoje tablice[2][5].
- Sačekaj da se rampa podigne i uđi na parking.

- **Pri izlasku:**
- Prije nego što dođeš do izlazne rampe, pronađi naplatni terminal (najčešće u blizini pješačkog izlaza iz parkinga ili garaže).
- Ubaci ulazni tiket (ili na terminalu ukucaj registarske tablice ako nema tiketa)[2].
- Terminal će ti prikazati iznos za plaćanje.
- Plati gotovinom ili karticom (ovisno o terminalu)[2].
- Uzmi potvrdu o plaćanju i tiket natrag (ako je potrebno).
- Prilazom izlaznoj rampi, umetni plaćeni tiket ili će sistem automatski prepoznati tvoje tablice i podići rampu[2][5].

---

**3. Plaćanje kod čovjeka (inkasanta)**

- **Pri ulasku:**
- Parkiraj vozilo.
- Pronađi inkasanta (osobu s oznakom parking službe).
- Reci mu registraciju auta i koliko želiš platiti (po satu ili dnevno).
- Plati iznos i uzmi račun/parking kartu.

- **Pri odlasku:**
- Samo odeš, nema dodatnih koraka ako si platio unaprijed.

---

**4. Plaćanje putem SMS-a (ako postoji ta opcija)**

- Pročitaj broj zone na znaku pored parkinga.
- Pošalji SMS s registracijom auta na broj zone (bez razmaka i specijalnih znakova)[1][5].
- Dobit ćeš povratni SMS kao potvrdu.
- Nema karte za stavljanje na staklo, kontrola očitava tvoju registraciju elektronski.

---

## Najvažnije napomene za početnike

- Uvijek pročitaj upute na parkomatu, rampi ili informativnoj tabli – mogu se razlikovati od grada do grada.
- Ako koristiš parkomat, parking kartu OBAVEZNO stavi na vidljivo mjesto ispod prednjeg stakla.
- Ako koristiš rampu, ne zaboravi platiti prije izlaska – bez plaćanja rampa se neće podići.
- Čuvaj tiket/račun do izlaska s parkinga.
- Ako nisi siguran, pitaj inkasanta ili koristi interfon na parkomatu za pomoć[2].

---

Ovaj vodič pokriva najčešće situacije u Bosni i Hercegovini i regionu. Nakon nekoliko pokušaja, plaćanje parkinga postaje rutinska stvar!
giovanni008

#18 Re: Kako se plaća parking u Sarajevu ili bilo gdje?

Post by giovanni008 »

Evo odogvor chat gpt-a:

U Sarajevu možeš platiti parking na više načina, uključujući putem parkomata ili kod parking službenika uživo. Evo korak-po-korak uputstva za oba načina:

✅ 1. Plaćanje parkinga na parkomatu – koraci:
🔍 Prvo, pronađi parkomat
Parkomati su postavljeni u blizini parking zona – najčešće u centru grada i označenim zonama (npr. Zona 0, Zona I, Zona II).

📋 Koraci za plaćanje:
Parkiraj vozilo u označenoj zoni i zapiši registracijski broj vozila (bit će ti potreban).

Priđi najbližem parkomatu.

Na ekranu odaberi jezik ako je dostupna ta opcija.

Unesi registarske oznake svog vozila (bez razmaka).

Odaberi trajanje parkinga (npr. 30 min, 1h, 2h itd.).

Ubaci novac (uglavnom prihvataju kovanice KM; neki parkomati primaju i kartice).

Potvrdi plaćanje – uređaj će ti izdati potvrdu (tiketu).

Potvrdu nije potrebno ostavljati na šoferšajbi – sistem registruje tablicu.

📝 Napomena: Ako uređaj ne radi, preporučuje se korištenje drugog parkomata, SMS-a ili aplikacije.

✅ 2. Plaćanje parkinga kod službenika (čovjeka) – koraci:
U nekim zonama (posebno u blizini bolnica, tržnih centara ili opština), možeš platiti direktno kod parking radnika koji nosi mobilni printer.

📋 Kako to ide:
Priđi službeniku u blizini parkinga i prvo ga poselami (lako ih je prepoznati – nose fluorescentne prsluke i ID).

Daj mu registarski broj vozila.

Reci koliko dugo želiš da platiš parking.

On unosi podatke u uređaj i izdaje ti potvrdu o plaćanju (tiketu).

Potvrdu nije potrebno ostavljati u autu jer je sistem digitalan.

ℹ️ Dodatne informacije:
Zone: Sarajevo ima više zona – cijene i maksimalno vrijeme zadržavanja se razlikuju:

Zona 0 (npr. Marindvor): najskuplja, najkraće vrijeme.

Zona I i II: niže cijene i duže trajanje.

Alternativa: Možeš platiti i putem SMS-a ili mobilnih aplikacija kao što su: Moja Zona, Park.ba, m:Parking itd.

Ako želiš, mogu ti dati i cijene po zonama ili tačne SMS brojeve za plaćanje, samo mi reci.
Edin H.

#19 Re: Kako se plaća parking u Sarajevu ili bilo gdje?

Post by Edin H. »

muha_sa wrote: 16/05/2025 18:17
Pošto u zadnje vrijeme cesto idem na klinicki tamo dobijem racun i teta mi zaželi ugodnu vožnju.

Ja joj kažem da ima lijep glas i ende :lol:

Na aerodromu šejtanska posla--platim parking--prilazim ramli i taman da otvorim prozor da karticu skeniram rampa se digne--prepoznali Muhenzija :lol:
Strahopoštovanje :thumbup:
kabal1337

#20 Re: Kako se plaća parking u Sarajevu ili bilo gdje?

Post by kabal1337 »

kad ti guzici bude trebalo, naucit ces. Ako znas citati sve ti pise na ulazu u parking, samo prati znakove.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#21 Re: Kako se plaća parking u Sarajevu ili bilo gdje?

Post by mk ultra »

Hvala Bogu na Argonu :bih:

Pravi domaci proizvod koji ne steka i bolji je nego uvozni
Bobi
Forum administrator

#22 Re: Kako se plaća parking u Sarajevu ili bilo gdje?

Post by Bobi »

Pitajte vi tog AI jel ikad vozio automobil, ako nije šta pametujee :D. Nek sjedne u vozilo pa nek vidi.
Bobi
Forum administrator

#23 Re: Kako se plaća parking u Sarajevu ili bilo gdje?

Post by Bobi »

mk ultra wrote: 17/05/2025 11:23 Pravi domaci proizvod
A dijelovi?
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#24 Re: Kako se plaća parking u Sarajevu ili bilo gdje?

Post by mk ultra »

Bobi wrote: 17/05/2025 11:29
mk ultra wrote: 17/05/2025 11:23 Pravi domaci proizvod
A dijelovi?
Sve osim glave printera/displaya
Software domaci, hardware ima uvoza naravno
Metal oni rezu i sklapaju

Ja fkt se ne sjecam kad sam vidio njihovu rampu/naplatu da je zaglavila
Last edited by mk ultra on 17/05/2025 11:30, edited 1 time in total.
mali_balon

#25 Re: Kako se plaća parking u Sarajevu ili bilo gdje?

Post by mali_balon »

Jos malo pa ce tema kako da vozim po sarajevu ili kako da se vozim tramvajem ili kako da hodam ferhadijom
Post Reply