Kako od Sarajeva do Blidinja?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

mistek

#26 Re: Kako od Sarajeva do Blidinja?

Post by mistek »

JavierBosnia wrote: 14/08/2023 00:02
mk ultra wrote: 11/08/2023 14:13
neki dan meni izleti E klasa, pretiče kolonu, ja se zaustavio na 0kmh, on je poplavio, austrijske pločice
i takve situvacije su prilično česte na toj cesti jer svi misle nema nikog ide sporo

ali jablanica - posušje = 1h, neprocjenjivo
Koliko se moze nabrati taj dio oko Blidinja, vidim ima i pravca, policije i radara/presretaca pretpostavljam da nema :mrgreen:
Ma vala koliko hoćeš. Kad se izađe gore na Sovicka vrata, par kilometara je bukvalno nepregledni pravac gdje na momente vidiš cestu pravo i 3-4km ispred. Naleti niko ili poneko auto. Po mom sudu, svi tu voze u rangu 100-120km/h. Ako ćeš prema Posušju, dalje od Blidinja je sve ok, ali ne možeš baš toliko nabrati. Ima radar u nekom mjestu na P prije Posušja, zaboravih ime. Mada, mislim da i ne slika, nego je samo kutija, ali eto. Radara i presretača nema, ja idem 5-6x godišnje doduše, ali nikad ništa.

Ako ćeš s Blidinja na Tomislavgrad, onda i nakon Blidinja dosta dugo možeš držati ovaj prosjek od oko 100km/h, zapravo skoro do samog Tomislavgrada.

Od Jablanice ka Blidinju zavisi od perioda dana. Ako ujutro ideš prema Blidinju, nema tu auta u kontra smjeru, 1-2 u vrh glave da sretneš. Ako ideš popodne ili pred veče, onda itekako ima. Najgori su oni nekakvi kamioni pa kad naletiš u onim selima na njih, sve usko. Još gore je voziti za njima odozgo :D Ali, uglavnom je pustahija. Jablanica-Posušje 1h je sasvim ok ako pojačao na Blidinju. Do Tomislavgrada možeš i za 45 minuta (ovo recimo ako se ide na Kamensko).
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#27 Re: Kako od Sarajeva do Blidinja?

Post by mk ultra »

mk ultra wrote: 11/08/2023 14:13
neki dan meni izleti E klasa, pretiče kolonu, ja se zaustavio na 0kmh, on je poplavio, austrijske pločice
i takve situvacije su prilično česte na toj cesti jer svi misle nema nikog ide sporo

ali jablanica - posušje = 1h, neprocjenjivo
Koliko se moze nabrati taj dio oko Blidinja, vidim ima i pravca, policije i radara/presretaca pretpostavljam da nema :mrgreen:
170-180 zavisi gde su ti muda
azdralovic

#28 Re: Kako od Sarajeva do Blidinja?

Post by azdralovic »

mk ultra wrote: 14/08/2023 05:37

170-180 zavisi gde su ti muda
onaj pravac od hajduckih vrleti prema jezeru mozes koliko ti auto ide, ako nema saobracaja
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#29 Re: Kako od Sarajeva do Blidinja?

Post by sime_cipol »

Onu ljepotu bih ja prosao sa 40 na sat i uzivao gledajuci okolo. Stanes na prosirenje kod jezera, nauzimas se zraka 10ak minuta i nastavis dalje.
Sancho___9191

#30 Re: Kako od Sarajeva do Blidinja?

Post by Sancho___9191 »

Pozdrav, trebao bih ove sedmice do Makarske iz Sarajeva, pa planiram ici ovim putem preko Blidinja, zanima me kakva je situacija sa putem jel sve ok? 2019 godine sam jednom krenuo bio al kad sam dosao do neke šume, magla se bila spustila i sjecam se da je put bio bas kamenjar, nije makadam vec bukvalno kamenjar, vratio sam se na jablanicu zena se prepala bila 😁, jos bukvalno sami na cesti nigdje nikoga nismo vidjeli 😁 Hvala
Peryton_

#31 Re: Kako od Sarajeva do Blidinja?

Post by Peryton_ »

Sve je asfalt. Usko je od Jablanice do S. Vrata nakon toga ide put na kojem mozes odmoriti malo mozak. Znaju syebat koncepciju kamioni, ali i to rijetko naiđe.
mistek

#32 Re: Kako od Sarajeva do Blidinja?

Post by mistek »

Sancho___9191 wrote: 20/08/2023 15:02 Pozdrav, trebao bih ove sedmice do Makarske iz Sarajeva, pa planiram ici ovim putem preko Blidinja, zanima me kakva je situacija sa putem jel sve ok? 2019 godine sam jednom krenuo bio al kad sam dosao do neke šume, magla se bila spustila i sjecam se da je put bio bas kamenjar, nije makadam vec bukvalno kamenjar, vratio sam se na jablanicu zena se prepala bila 😁, jos bukvalno sami na cesti nigdje nikoga nismo vidjeli 😁 Hvala
Sinoć prošao upravo tim putem, Makarska-Sarajevo 3h i 10 minuta. U suštini milina za voziti kompletan put fakat, sve djeluje nekako brzo. I taj dio Jablanica-Sovicka vrata ima nanovo urađenih i proširenih dijelova, ali da relativno dosadi, dosadi. Ali milina je frekvencija prometa i činjenica da možeš prestići skoro bilo gdje nekog ako ti nije u ritmu (osim taj dio Jablanica-Sovići doduše).
last mohicans

#33 Re: Kako od Sarajeva do Blidinja?

Post by last mohicans »

Mislim da je to najveća prednost ovog pravca, sto ima malo saobraćaja i sto svakog guslača ili kamion možeš preteći da ne rizikuješ.
ucenik1234

#34 Re: Kako od Sarajeva do Blidinja?

Post by ucenik1234 »

Trebao bih do Blidinja u narednim danima, vidim Gmaps me baca na Jabalnicu pa krenem prema G:Vakufu i smotam za kosne luke, kakav je taj dio?
akcija007

#35 Re: Kako od Sarajeva do Blidinja?

Post by akcija007 »

@ucenik1234 nema tog puta Jablanica Kosne Luke Blidinje . Unisteno u poplavama.
Jedino okolo kruzenje Sarajevo- Jablanica - Prozor Rama - Tomislavgrad- Blidinje
Haris033

#36 Re: Kako od Sarajeva do Blidinja?

Post by Haris033 »

Image

I ja idem uskoro za Split i Apple Maps me navodi na najkraći put koji nije u upotrebi. :roll:

Nikada nisam išao na Prozor. Kakav je put? 20-min. duži od Kosne Luke.
akcija007

#37 Re: Kako od Sarajeva do Blidinja?

Post by akcija007 »

Ne igrajte se sa zivotom preko Kosne Luke do Blidinia. Od poplava ne postoji put Jaboanica Blidinie preko Kosne Luke. Zaboravite na taj put .
Jablanica Prozor-Rama je ok put magistrala s krivinama i prolazi se poted Ramskog jezera
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#38 Re: Kako od Sarajeva do Blidinja?

Post by bitanga_sa_otesa »

da je sat vremena krace nikad ne bi ni pomislio da idem tim seljackim cestama kad postoji autoput i regularne magistrale :run:
Haris033

#39 Re: Kako od Sarajeva do Blidinja?

Post by Haris033 »

Ta "seljačka cesta" preko Blidinja me je xy puta spasila gužve i nervoze.
Predivan krajolik uz Blidinje i Buško jezero.. Nema kamiona, preticanja, a u Splitu si iz Sarajeva za 3h i 30min.. Prava uživancija za voziti :thumbup:
Al eto, šteta za onaj mali dio ceste što je propao kod mjesta Zlate, pa se sada mora ići na Prozor i za cca 20-minuta je put duži :roll:
bitanga_sa_otesa

#40 Re: Kako od Sarajeva do Blidinja?

blago tebi,mene autoput uvijek spasi ,jos kad spoje bradinu i pocitelj bez peglanja cu se voziti do mora :bih:
akcija007

#41 Re: Kako od Sarajeva do Blidinja?

Post by akcija007 »

U cetvrtak 01.05 ce biti kolapss vec na ulazu na autoput u SA

Zbog sanacije klizišta na dionici autoceste A-1 Tarčin-Lepenica za saobraćaj su zatvorene tunelske cijevi tunela Vis, 25. novembar i Grab, a saobraća se dvosmjerno, suprotnom stranom autoceste.

Moj savjet za sve vas sto idete za Split idite drugom stranom preko Viteza Rostova i Kupresa Livna za Split .
Haris033

#42 Re: Kako od Sarajeva do Blidinja?

Post by Haris033 »

bitanga_sa_otesa wrote: 27/04/2025 21:40 blago tebi,mene autoput uvijek spasi ,jos kad spoje bradinu i pocitelj bez peglanja cu se voziti do mora :bih:
Ne znam koliko je tebi godina, ali po informacijama nekih iz AC FBiH, tunel Prenj se dugo još neće početi praviti, pogotovo dionica Ovčari-Konjic-Prenj, tako da će se, najvjerovatnije, budućim autoputem od Sarajeva do Mostara voziti samo mlađe generacije..

I kako tebe autoput spašava, kada od Bradine do Počitelja treba preći magistralu smrti (gužve, kamioni, preticanja, radovi na putu, nesreće..), pogotovo na dijelu od Konjica do Mostara.
Statistički gledajući, sigurniji i brži put do mora (ko ide za Makarsku i Split) je preko Blidinja gdje su saobraćajne nesreće rijetkost, pogotovo one sa smrtnim ishodima.
HelaS

#43 Re: Kako od Sarajeva do Blidinja?

Post by HelaS »

bitanga_sa_otesa wrote: 27/04/2025 20:51 da je sat vremena krace nikad ne bi ni pomislio da idem tim seljackim cestama kad postoji autoput i regularne magistrale :run:
Meni odgovara da što više njih ide tim putem :D
bitanga_sa_otesa

#44 Re: Kako od Sarajeva do Blidinja?

Haris033 wrote: 27/04/2025 22:02

Ne znam koliko je tebi godina, ali po informacijama nekih iz AC FBiH, tunel Prenj se dugo još neće početi praviti, pogotovo dionica Ovčari-Konjic-Prenj, tako da će se, najvjerovatnije, budućim autoputem od Sarajeva do Mostara voziti samo mlađe generacije..

I kako tebe autoput spašava, kada od Bradine do Počitelja treba preći magistralu smrti (gužve, kamioni, preticanja, radovi na putu, nesreće..), pogotovo na dijelu od Konjica do Mostara.
Statistički gledajući, sigurniji i brži put do mora (ko ide za Makarsku i Split) je preko Blidinja gdje su saobraćajne nesreće rijetkost, pogotovo one sa smrtnim ishodima.
vise volim preci 100km po autoputu nego 20 kilometara na seljackoj cesti ,samo ti idi sigurnijim putem i povedi jos nek idu s tobom ,manja ce biti guzva regularnom cestom :-D
problemnatravunu

#45 Re: Kako od Sarajeva do Blidinja?

Post by problemnatravunu »

ucenik1234 wrote: 27/04/2025 09:42 Trebao bih do Blidinja u narednim danima, vidim Gmaps me baca na Jabalnicu pa krenem prema G:Vakufu i smotam za kosne luke, kakav je taj dio?
Najkraći i najbrži put od Sarajeva do Blidinja je preko Jablanice , stime da je sada oficijelno zatvoren za promet nakon što je na par mjesta devastiran u bujičnim polavama , ali znam ljude koji tu i dalje redovito voze..... jer često idu za Split

akcija007

#46 Re: Kako od Sarajeva do Blidinja?

Post by akcija007 »

Zbog sanacije klizišta na dionici autoceste A-1 Tarčin-Lepenica za saobraćaj su zatvorene tunelske cijevi tunela Vis, 25. novembar i Grab, a saobraća se dvosmjerno, suprotnom stranom autoceste.

Obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Jablanica-Blidinje

Znaci odmah kolaps od SA ce biti prema jugu. Raja, ne idete preko Blidinia nema pita zatvoren je . Zasto da sebi upropastavate odmor sa nekakvim situacijama
Naslovnica

#47 Re: Kako od Sarajeva do Blidinja?

Post by Naslovnica »

Ja nikada nisam išao tom dionicom (Jablanica - Blidinje) pa na more, ali vidim da je (bila) veoma popularna.
Elem, koliko sam uspio pročitati, iako je dionicom zbranjeno prometovati, ljudi ipak idu i saobraćaj se odvija.
Nevjerovanto je da je prošlo toliko vremena od katastrofe koja je zadesila taj kraj a da ovako važna cesta još uvijek nije sanirana i zvanično otvorena za saobraćaj.
Haris033

#48 Re: Kako od Sarajeva do Blidinja?

Post by Haris033 »

bitanga_sa_otesa wrote: 28/04/2025 06:20
Haris033 wrote: 27/04/2025 22:02

vise volim preci 100km po autoputu nego 20 kilometara na seljackoj cesti ,samo ti idi sigurnijim putem i povedi jos nek idu s tobom ,manja ce biti guzva regularnom cestom :-D
Ti kao neki mnogo urban lik? :roll:
Čuj “seljačka cesta”!?
I ja nikada ne idem cestama Otesa, koje su gore od onih koje ti zoveš “seljačke ceste”. :lol:
Altsa

#49 Re: Kako od Sarajeva do Blidinja?

Post by Altsa »

Cesta jeste loša dok se ne popenjes do Blidinja. Uska je i cak na nekim dijelovima fali asfalta. Ne znam kakva je sada nakon onih poplava.Vjerojatno jos gora. Evo vidim tek sada da je zabranjen promet. Dok je bio dozvoljen isplatilo se ici tuda jer nema guzvi, a i priroda je lijepa kada se spusti na plato. Inace tu se nema sta sanirati osim da se izgradi cesta nanovo. Cesta dok se penjes prolazi kroz naseljeni dio i veoma je tesko tu ista prosiriti.
Haris.ba

#50 Re: Kako od Sarajeva do Blidinja?

Post by Haris.ba »

Altsa wrote: 28/04/2025 08:48 Cesta jeste loša dok se ne popenjes do Blidinja. Uska je i cak na nekim dijelovima fali asfalta. Ne znam kakva je sada nakon onih poplava.Vjerojatno jos gora. Evo vidim tek sada da je zabranjen promet. Dok je bio dozvoljen isplatilo se ici tuda jer nema guzvi, a i priroda je lijepa kada se spusti na plato. Inace tu se nema sta sanirati osim da se izgradi cesta nanovo. Cesta dok se penjes prolazi kroz naseljeni dio i veoma je tesko tu ista prosiriti.
Mi smo fenomen. Pa i tu kuca uz cestu prica?
Post Reply