Istočno Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#751 Re: Istočno Sarajevo

Post by sabina1 »

Creasy wrote:
cicilija wrote:Ok

Deru se na ulici
Dovikuju se preko ulice
Stanu na prozor pa se dovikuju sa nekim napolju ili u drugoj zgradi na prozoru
Bacaju korpe u supermarketu na gomilu
Ostavljaju kolica na parkingu
Guraju se na kasi
Diraju tuđe proizvode na traci na kasi
Kad im pridržiš vrata samo projure pored tebe
Kad kažeš "dobar dan" kažu "ćao"
Ostave upaljen auto ispred zgrade da radi pola sata...

Ova prva 3 primjera su ti ista, a sve ostalo iz "Toma" pretpostavljam...

Ovo podebljano ne bih komentarisao. :mrgreen:

Uostalom to sve mozes vidjeti i na Dobrinji...
Da.
Samo što je elementarna civilizacijska norma u Sarajevu ugrožena ovakvom vrstom papanluka.
U Istočnom Sarajevu ona je pravilo jer nikakve civilizacijske norme nema , smeće se baca gdje se stigne , vozila se ostavljaju na sred ceste.

Pred jednom školom u IS sam vidjela trgovce žvakaćim gumama i čokoladama ispred iste na pokretnim štandovima , stolovima...ko je to dozvolio , ko je dozvolio takav udarac na dječiju psihu i da zarađuje na tome ?
Da tamo ne rade nezaposleni borci ?

U Sarajevu toga - nema.

Moj post nije napisan da bi omalovažio Istočno Sarajevo - naprotiv.
Smatram da Istočno Sarajevo ima veliki geografski i ekonomski potencijal. Papanluk mora riješavati obrazovanjem i edukacijom koje bar danas u cijeloj Bosni i Hercegovini ima jako malo...
Pozdrav
Creasy

#752 Re: Istočno Sarajevo

Post by Creasy »

Ako cemo vec o papanluku, veci je procenat istih u SA nego u IS. Stanovnistvo IS-a cine uglavnom starosjedioci i raja koja je izasla iz SA prije i poslije rata, dakle najmanje 80% je Sarajlija, dok je poznato sta je sve i odakle u SA doselilo, da ne kazem sljeglo... :D
E sad poredeci Sarajlije (znaci prijeratne) i dosle (Istocna Bosna, Sandzak, Kosovo...), veci je procenat papaka iz ove druge grupe. Medjutim, treba takodje i priznati da se dosta ovih koji su dosli u SA emancipovalo, tako da su oni postali FGR sto se kaze :D pa prema tome, broj papaka u odnosu na broj stanovnistva je tu negdje, bare-bare, ali ipak dajem blagu prednost ovima iz glavnog grada. :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#753 Re: Istočno Sarajevo

Post by Truba »

oko mene ovdje
ljudi sa aneksa, koševskog, nedžarića...
bivši direktori škola, zavoda,vatrogasnih društava...
eltroxin

#754 Re: Istočno Sarajevo

Post by eltroxin »

Creasy wrote:Ako cemo vec o papanluku, veci je procenat istih u SA nego u IS. Stanovnistvo IS-a cine uglavnom starosjedioci i raja koja je izasla iz SA prije i poslije rata, dakle najmanje 80% je Sarajlija, dok je poznato sta je sve i odakle u SA doselilo, da ne kazem sljeglo... :D
E sad poredeci Sarajlije (znaci prijeratne) i dosle (Istocna Bosna, Sandzak, Kosovo...), veci je procenat papaka iz ove druge grupe. Medjutim, treba takodje i priznati da se dosta ovih koji su dosli u SA emancipovalo, tako da su oni postali FGR sto se kaze :D pa prema tome, broj papaka u odnosu na broj stanovnistva je tu negdje, bare-bare, ali ipak dajem blagu prednost ovima iz glavnog grada. :D
Sasvim tacna racunica, samo sto je nisi zavrsio do kraja. Ti "starosjedioci i raja" is IS su uglavnom djeca roditelja koji su se nekada poslije WW II sljegli u Sarajevo. Jos koja godina pa ce ih ovi novosljegli stici po stazu, s tim da se nadam da ovima nece pasti, na primjer, na pamet da zapale Vijecnicu.
Bodkin

#755 Re: Istočno Sarajevo

Post by Bodkin »

tvsabina wrote:
Creasy wrote:

Deru se na ulici
Dovikuju se preko ulice
Guraju se na kasi

Ova prva 3 primjera su ti ista, a sve ostalo iz "Toma" pretpostavljam...

Ovo podebljano ne bih komentarisao. :mrgreen:

Uostalom to sve mozes vidjeti i na Dobrinji...
Da.
Samo što je elementarna civilizacijska norma u Sarajevu ugrožena ovakvom vrstom papanluka.
U Istočnom Sarajevu ona je pravilo jer nikakve civilizacijske norme nema , smeće se baca gdje se stigne , vozila se ostavljaju na sred ceste.

Pred jednom školom u IS sam vidjela trgovce žvakaćim gumama i čokoladama ispred iste na pokretnim štandovima , stolovima...ko je to dozvolio , ko je dozvolio takav udarac na dječiju psihu i da zarađuje na tome ?
Da tamo ne rade nezaposleni borci ?

U Sarajevu toga - nema.

Moj post nije napisan da bi omalovažio Istočno Sarajevo - naprotiv.
Smatram da Istočno Sarajevo ima veliki geografski i ekonomski potencijal. Papanluk mora riješavati obrazovanjem i edukacijom koje bar danas u cijeloj Bosni i Hercegovini ima jako malo...
Pozdrav
papaluk je rak rana sarajeva ( onog pravog :D ). papanluk ga vise ubija od kriminala...
kuda dalje?

#756 Re: Istočno Sarajevo

Post by kuda dalje? »

eltroxin wrote:
Creasy wrote:Ako cemo vec o papanluku, veci je procenat istih u SA nego u IS. Stanovnistvo IS-a cine uglavnom starosjedioci i raja koja je izasla iz SA prije i poslije rata, dakle najmanje 80% je Sarajlija, dok je poznato sta je sve i odakle u SA doselilo, da ne kazem sljeglo... :D
Sasvim tacna racunica, samo sto je nisi zavrsio do kraja. Ti "starosjedioci i raja" is IS su uglavnom djeca roditelja koji su se nekada poslije WW II sljegli u Sarajevo. Jos koja godina pa ce ih ovi novosljegli stici po stazu, s tim da se nadam da ovima nece pasti, na primjer, na pamet da zapale Vijecnicu.
Znaci po vama dvojici treba iz Sarajeva izbaciti sve sto nije tu od prije WWII :D :D da ostanu prave Sarajlije... u kasabi od 50 hiljada stanovnika... :D

koji provinicjalizam od sarajlija 3 generacije... :mrgreen:

ono kako kazu, u pm gdje ja zivim! haj vozdra :run:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#757 Re: Istočno Sarajevo

Post by Truba »

dajte ba... u doba osnivanja sarajeva postojala je srpska kasaba unutar kasabe baščaršija
jesu se prije doseljavali seljoberi
ali su dolazili i iz splita mostara i ostalih većih gradova
bavi

#758 Re: Istočno Sarajevo

Post by bavi »

Creasy wrote:
cicilija wrote:Ne bi baš rekla. Doživim kulturni šok čim stupim na deo Dobrinje koji je u Federaciji

:lol:

:-) :run:

.
Creasy

#759 Re: Istočno Sarajevo

Post by Creasy »

eltroxin wrote:

Tacno, ali su imali dovoljno vremena da se emancipuju, odnosno ipak su oni odrasli u urbanoj sredini, za razliku od vecine sadasnjih doseljenika u SA. :D
Uostalo, znam Sarajliju kojem je prapradedo rodjen u SA, a koji je papak sa dna kace, prema tome mjesto rodjenja ne povlaci automatski da nisi papak...
Creasy

#760 Re: Istočno Sarajevo

Post by Creasy »

kuda dalje? wrote:
eltroxin wrote:
Znaci po vama dvojici treba iz Sarajeva izbaciti sve sto nije tu od prije WWII :D :D da ostanu prave Sarajlije... u kasabi od 50 hiljada stanovnika... :D

koji provinicjalizam od sarajlija 3 generacije... :mrgreen:

ono kako kazu, u pm gdje ja zivim! haj vozdra :run:

Ne znam kako si to zakljucao, al' aj...

Btw, u BG nema ni 10% Beogradjana...
Jedinstvo_Manchester

#761 Re: Istočno Sarajevo

Post by Jedinstvo_Manchester »

Bi li ko u Deichmannu? Ima li se sta kupiti?
El_comadante

#762 Re: Istočno Sarajevo

Post by El_comadante »

Jedinstvo_Manchester wrote:Bi li ko u Deichmannu? Ima li se sta kupiti?
a gdje je otvoreno? nisam upratio...
Creasy

#763 Re: Istočno Sarajevo

Post by Creasy »

Je l' to ono novo u "Tusu"? Vidio sam kad su adaptirali prostoriju...

EDIT:

http://www.klix.ba/biznis/news/deichman ... /130328085#
Jedinstvo_Manchester

#764 Re: Istočno Sarajevo

Post by Jedinstvo_Manchester »

Creasy wrote:Je l' to ono novo u "Tusu"? Vidio sam kad su adaptirali prostoriju...

EDIT:

jeste
StupskaBitanga

#765 Re: Istočno Sarajevo

Post by StupskaBitanga »

Creasy wrote:Je l' to ono novo u "Tusu"? Vidio sam kad su adaptirali prostoriju...

EDIT:

a šta je prije bilo tu
Ja znam da je u Tušu bio NY, Sportina i Planika
cicilija

#766 Re: Istočno Sarajevo

Post by cicilija »

Nijedan moj izlazak na balkon nije prošao nezapažen. Kakvo opštežitje :-)
Zovem se Zelena

#767 Re: Istočno Sarajevo

Post by Zovem se Zelena »

Jedinstvo_Manchester wrote:Bi li ko u Deichmannu? Ima li se sta kupiti?
Mrtva glava juče :mrgreen: a samo se pjenušac besplatno mogao dobiti :-D Grabi raja one kutije k'o da su zadnje :-)
varijabilni

#768 Re: Istočno Sarajevo

Post by varijabilni »

cicilija wrote:Nijedan moj izlazak na balkon nije prošao nezapažen. Kakvo opštežitje :-)
mora da si dobra.
cicilija

#769 Re: Istočno Sarajevo

Post by cicilija »

Babuskerama? :roll: Blenu jer ih zanima šta, ko , gde
nisam_ni_ja

#770 Re: Istočno Sarajevo

Post by nisam_ni_ja »

Deru se na ulici
Dovikuju se preko ulice
Guraju se na kasi
:D Koji si ti šišmiš.

Ajde da malo prokomentarišem ovo.

1. Deru se na ulici

Ne deru se, nego glasno govore. :D Ovo je česta pojava širom BiH, ne samo u IS. Jesi bila u Mostaru? :D

2. Dovikuju se preko ulice

3. Stanu na prozor pa se dovikuju sa nekim napolju ili u drugoj zgradi na prozoru

Što si ti neka fina, pa nikad nisi nešto doviknula preko ulice ili sa prozora. :roll: Usput, ja ovo nikad nisam vidio ni čuo u IS.

4. Bacaju korpe u supermarketu na gomilu

Ni ovo nisam vidio.

5. Ostavljaju kolica na parkingu

Da ih ne bi vrać'o?! :D Ovo viđam svuda, pa i ja to radim.

6. Guraju se na kasi

Prokomentarišu li glasno i kada kasirka sporo očitava kodove? :roll:

7. Diraju tuđe proizvode na traci na kasi

Odakle si ti, iz Beča? Pa šta, hoćeš li se ošugati? Pitaju li te možda i za kvalitet proizvoda? :roll:

8. Kad im pridržiš vrata samo projure pored tebe

Možda je do tebe? Meni se zahvale ili klumnu glavom.

9. Kad kažeš "dobar dan" kažu "ćao"

Šta bi ti?

10. Ostave upaljen auto ispred zgrade da radi pola sata...

Ništa neuobičajeno na našim prostorima.
varijabilni

#771 Re: Istočno Sarajevo

Post by varijabilni »

cicilija wrote:Babuskerama? :roll: Blenu jer ih zanima šta, ko , gde
imaš li ti babu?
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#772 Re: Istočno Sarajevo

Post by KatarinaKosaca »

Koliko pompe oko livada, šuma i nekoliko novih zgrada u selu Lukavica :-?
uglavnomja

#773 Re: Istočno Sarajevo

Post by uglavnomja »

Deru se na ulici
Dovikuju se preko ulice
Guraju se na kasi

strasno, ma prestrasno, uzasno, grozno, strahobalno, :cry:
nevidjeno i necuveno, pa to nigdje na planeti nema.

da dignemo kineski zid nabrzaka :-) mozda je zarazno :run:
Bodkin

#774 Re: Istočno Sarajevo

Post by Bodkin »

sve u redu ali kolica svugdje na svijetu ostavljaju vanka :D a to ostavljanje auta i dovikivanje sa prozora mi je takav papanluk da ne znam cime bih opisao
Creasy

#775 Re: Istočno Sarajevo

Post by Creasy »

KatarinaKosaca wrote:Koliko pompe oko livada, šuma i nekoliko novih zgrada u selu Lukavica :-?

A tebi krivo. :D
Post Reply