SmokingMan wrote:Mi trebamo novac u fizičkom obliku da pokrenemo privredu,zaposlimo kadar,a ne arapski novac koji se u vidu "investicija" troši na gradnju privatnih vikendica,hotela,koje istima uglavnom služe za ljetni odmor,te za najam ovoj bosanskoj fukaraštini,koja jedva kraj sa krajem spaja.Nemam ja ništa protiv njih,ali ako smo "braća" džepovi nam nisu isti.Džamija ima i previše,ipak od Dina se ne živi,već od rada.
Jel ti fakat mislis da bilo gdje na svijetu, neko donese kofer para i kaze eto vam, radite sta hocete.
Jesi li razmislio zasto se prave naselja, vikendice, zgrade, hoteli? Zato sto je to 'najlaksi' nacin da se obrne love investitora. Dakle, bosnjo ostvari kontakt, ima opciju da otvori fabriku necega gdje opet moras imati strucnjake iz raznih oblasti. Ili da napravis zgradurinu gdje budimo realni i ne moras biti neki genije. Kupis plac, izganjas dozvole, platis arhitektu, gradjevinsku firmu i zavrse ti ljudi. Gotov prozivod imas vec za 1-2 godine i mozes ga prodati i prst u uho.
Valja pokrenuti postrojenje, pa pronaci dobavljace, pa kupce, pa radnike, pa odrzavati to sve na zivotu i boriti se sa konkurencijom. Bosnjo to nece ili ne zna. Mislim, valjda je to ocito.
Evo budi ti taj koji ce otvorit fabriku, predstavi biznis plan i dobit ces pare.
Mislim, volio bih i ja fabrike. Ali ne ide to tako. Mi ocito nemamo puno sposobnih ljudi za to. Ako vi ocekujete od arapa ili turaka da oni ovdje otvaraju fabrike, to necete docekati. Jer otvarali bi ih kod sebe da znaju. Ne bi im dolazili stranci.
Imas po citavoj drzavi pozitivnih primjera, gdje su ljudi pokrenuli male fabrike. Rade, bore se. Ali o tim ljudima niko ne prica, zasto, ne znam. Medijima je naravno interesantnije predstaviti 3d nacrt nekakvih zgradurina, nego otici posjetiti neku tvornicu.
Opet kazem, puno je kesa u opticaju. Mi ocito nemamo dovoljno sposobnih - pametnih ljudi da nesto naprave. Furamo se na to da smo kao sposobni, kreativni
Ali eto...samo treba cekat...past ce sve sa neba.