babyface wrote:chuchumbamayumbe wrote:Ko je rekao da "mi" ne prihvatamo da smo manjina, a da ste "vi" vecina?
Sjoo svdjanine, valjda znas da se osnovni princip demokratije ne svodi na teror vecine nad manjinom? Dapache. Vecina je duzna obezbijediti sva prava manjinama, itd...da ne palamudim sada o tome, ionako je bespotrebno to govoriti nekome ko djecu razvrstava na "nasa djeca" i "vasa djeca".
Demokratija isto tako omogućava da moje dijete koje ide u vrtić može ići na vjeronauku, ako ja to želim. I tu je kraj svim pričama. Također, ako ja ne dozvoljavam da moje dijete slavi Novu godinu, Božić, ili bilo šta drugo - to je također moje demokratsko pravo, koje mi niko nema pravo oduzeti, niti mi radi toga prigovoriti bilo šta !
Što se tiče komentara tipa "djeca su mala, šta ona znaju o vjeri" i svih drugih sličnih, to su fakat nebuloze kojekakvih dušebrižnika, koji podmeću Islamu (između ostalog) da se djeca pohađanjem vjerovauke razdvajaju, što će na kraju dovesti da mrze druge i slične gluposti. To su jako zlonamjerna podmetanja, koja se kampanjski provode nad bošnjacima danas.
Što se mene i supruge tiče, našem djetetu je prilično dobro u državnom vrtiću i nemamo posebnih primjedbi, pogotovo ako se uzme u obzir (bijedan) novac koji se daje mjesečno. Ko god želi bolje, bujrum platite privatno obdanište, pa tražite vile i gradove.
Danas se džamije (u Sarajevu) nalaze na svakih par stotina metara, vjerskih službenika - hodža je ionako previše, i stoga predlažem da se i tvoja djeca i djeca ostalih roditelja koji svoju djecu ne znaju ispravno podučavati vjeronauci, preusmjere iz vrtića u vjerske škole - mejtefe, pa nek se tamo uče islamu i vjeri.
To isto vrijedi i za ostale konfesije, a svu ostalu djecu pustite na miru nek se igraju i svoje vrijeme troše na „dječije radosti“.
Svoje komplekse i ideologije propagirajte na drugim mjestima, ne u predškolskim ustanovama, ne djecom koja nisu svjesna ni svog imena, a ne još da se i vjerski podučavaju, „na demokratski način“
Problem sa „tvojom“ vrstom demokratije jeste da sprovođenjem nje, kršiš moju „demokratiju“. Sve ono što tvoje dijete dobija (odnosno, tvoj zadojeni ego), jeste ono što moje dijete gubi. Ti imaš pravo da siluješ svoje dijete religijom od „kolijevke pa do groba“, ali ja isto tako imam pravo da svoje dijete zaštitim od te iste religije i ljudi poput tebe. Ti mi to ne dozvoljavaš, ni takvi poput tebe.
Ko si ti, ko je Arzija, ko je ova država da mi uskraćuje to pravo!? Bilo je donekle simpatično prvih par godina, dok niste skroz povampirili, ali je sada preraslo u sveopšti fašizam i ugnjetavanje. Sve to što vaše religije propovijedaju ste pogazili i svakodnevno gazite i to bilo smiješno, da nama, ostalima, ne lomi kičmu, pa je već odavno iz komedije preraslo u tragediju o kojoj, evo, i „svijet“ piše.
Dalje, problem ovog društva nisu samo želje pojedinaca da im dijete bude vjerski obrazovano – vjerski pripremljeno za odrasli život još u predškolskim danima, već podjednake želje vjerskih institucija, najjače među njima, bar u Sarajevu, Islamske zajednice da sprovođenje svoje doktrine i ideologije započnu u mladom, mentalno nerazvijenom, biću. Zar to nije drska i agresivna indoktrinacija Islama (Islama ovdje, drugih religija drugdje), zar to nije fašizam?!
Žalosno je da ti, i slični tebi, žrtvuješ svoje dijete, dozvoljavajući da jede salame i zaljeva ih limuntosom, u nadi da će mu to biti put do diplome, posla, stana i položaja u društvu... Ja kažem „žalosno“, ali u razvijenim društvima postoji drugo ime za to, i zakonski je kažnjivo...