Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Fliksi

#3201 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Fliksi »

denis.istok wrote:Da li ima poboljšanja kakvih u ovih mjesec dana da su roditelji vidjeli u vrticima?

Nije valjda svrha svega bila samo da se Arza skloni a situacija da se ne mjenja, sve zamrlo, i tema i mediji, sad niko ne pise ima li tople vode, da li su salama i limuntus ostali dio prehrane, kakav je odnos odgajatelja...
Pa ako cemo realno ne moze se nista ni mijenjati za mjesec dana. Ko zna, mozda i nova v.d. nece biti dobra ali bez UO svakako se ne moze puno napraviti. Valjda ce taj konkurs ubrzo, pa da se zna da postoji i upravno a Boga mi i nadzorno tijelo :D
zonbirile

#3202 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by zonbirile »

denis.istok wrote:Da li ima poboljšanja kakvih u ovih mjesec dana da su roditelji vidjeli u vrticima?

Nije valjda svrha svega bila samo da se Arza skloni a situacija da se ne mjenja, sve zamrlo, i tema i mediji, sad niko ne pise ima li tople vode, da li su salama i limuntus ostali dio prehrane, kakav je odnos odgajatelja...
--------------------------------------------------------------
da su gladna i bosa,samo neka je ludača otišla.
denis.istok

#3203 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by denis.istok »

zonbirile wrote:
ovo moze napisati samo neko ko nema djecu u vrticu, upitaj malo roditelje sta im je prioritet..
novi.dan.nova.nafaka

#3204 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by novi.dan.nova.nafaka »

Pitanje apsolutno na mjestu. Moje dvoje djece ide u vrtić, i nije me uopšte briga ko je na vrhu, već šta se dešava konkretno u vrtiću. Baš me interesuje kad će se zabraniti pušenje u vrtićima...
Lufterica

#3205 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Lufterica »

Evo ja sam se ukljucila na ovaj forum jer vise nisam sigurna ni kome da se obratimo. Trenutna situacija u Sarajevskim vrticima je malo reci katastrofalna. Konkretno moje dijete ide u vrtić 3,5 god. i nikada nije bilo gore. Da se razumijemo nisam ni ja bila za ukidanje Djeda Mraza niti sam voljela to sto sam morala obilaziti ko u gradu organizuje dodjelu paketica pa da vodim djete, ali ovo sada je strasno.
Naime, vec 3 god. 80 uciteljica-teta radi u vrticima na ugovor, kada im istekne ugovor Arzija ih otpustala na 3 dana pa ih opet primi na godinu i tako je to trajalo (nije po zakonu, naravno) sada dolazi nova direktorica koja po nalogu Ministarstva ne produzuje ugovor nikome, nego sve one polako odlaze, konkretno u vriticu koji je i najveci Djeciji Grad gdje ide moje dijete je izgleda najveca steta, jer takvih je uciteljica najvise. Kako one odlaze tako primaju tete sa biroa i one ce raditi po 2 sata, znaci svaka 2 sata se smjenjuju tete, moje djete je od 7 do 17 u vrticu i mjenja 5 teta, pa nece stici zapamtiti ime djeci a kamoli kome ga smiju predati kada dodje neko po dijete, ko ce mi reci jeli jeo,.... Iz naše grupe roditelji su napisali pismo i peticiju prije 7 dana, poslali u upravu JU DJECA SARAJEVA, predali glavnoj odgojateljici vrtica, medjutim niko se nije udostojio da nas kontaktira. Molim sve roditelje da se ukljuce jer je ovo prevrsilo svaku mjeru, pa to su mala djeca. Moje djete vec nece da ide u vric jer nema njegove tete koju malo je reci da voli, saradnja sa tetama je bila fantasticna, ja sam od prvog dana bila zadovoljna, pa na racun srece mog djeteta i Djeda Mraza sam oprostila jer on je jednom godisnje, a moje djete je 365 dana tamo. MOLIM SVE RODITELJE DA DIGNEMO GLAS PROTIV OVOG IZIVLJAVANJA I LIJECENJA KOMPLEKSA NA NASOJ DJECI.
novi.dan.nova.nafaka

#3206 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by novi.dan.nova.nafaka »

Lufterica wrote:Evo ja sam se ukljucila na ovaj forum jer vise nisam sigurna ni kome da se obratimo. Trenutna situacija u Sarajevskim vrticima je malo reci katastrofalna. Konkretno moje dijete ide u vrtić 3,5 god. i nikada nije bilo gore. Da se razumijemo nisam ni ja bila za ukidanje Djeda Mraza niti sam voljela to sto sam morala obilaziti ko u gradu organizuje dodjelu paketica pa da vodim djete, ali ovo sada je strasno.
Naime, vec 3 god. 80 uciteljica-teta radi u vrticima na ugovor, kada im istekne ugovor Arzija ih otpustala na 3 dana pa ih opet primi na godinu i tako je to trajalo (nije po zakonu, naravno) sada dolazi nova direktorica koja po nalogu Ministarstva ne produzuje ugovor nikome, nego sve one polako odlaze, konkretno u vriticu koji je i najveci Djeciji Grad gdje ide moje dijete je izgleda najveca steta, jer takvih je uciteljica najvise. Kako one odlaze tako primaju tete sa biroa i one ce raditi po 2 sata, znaci svaka 2 sata se smjenjuju tete, moje djete je od 7 do 17 u vrticu i mjenja 5 teta, pa nece stici zapamtiti ime djeci a kamoli kome ga smiju predati kada dodje neko po dijete, ko ce mi reci jeli jeo,.... Iz naše grupe roditelji su napisali pismo i peticiju prije 7 dana, poslali u upravu JU DJECA SARAJEVA, predali glavnoj odgojateljici vrtica, medjutim niko se nije udostojio da nas kontaktira. Molim sve roditelje da se ukljuce jer je ovo prevrsilo svaku mjeru, pa to su mala djeca. Moje djete vec nece da ide u vric jer nema njegove tete koju malo je reci da voli, saradnja sa tetama je bila fantasticna, ja sam od prvog dana bila zadovoljna, pa na racun srece mog djeteta i Djeda Mraza sam oprostila jer on je jednom godisnje, a moje djete je 365 dana tamo. MOLIM SVE RODITELJE DA DIGNEMO GLAS PROTIV OVOG IZIVLJAVANJA I LIJECENJA KOMPLEKSA NA NASOJ DJECI.
Nevjerovatno !!! :shock:
Mislim, ako je to zaista tako, pa to samo luđaci mogu raditi od ustanove. Na koji način da se uključi, može li se peticija potpisivati u vrtićima, tako bi bilo najlakše ?
zonbirile

#3207 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by zonbirile »

iceman2010 wrote:
Lufterica wrote:Evo ja sam se ukljucila na ovaj forum jer vise nisam sigurna ni kome da se obratimo. Trenutna situacija u Sarajevskim vrticima je malo reci katastrofalna. Konkretno moje dijete ide u vrtić 3,5 god. i nikada nije bilo gore. Da se razumijemo nisam ni ja bila za ukidanje Djeda Mraza niti sam voljela to sto sam morala obilaziti ko u gradu organizuje dodjelu paketica pa da vodim djete, ali ovo sada je strasno.
Ma nista od toga nije bitno. Bitno je da je otisla pokrivena azdaha. Cilj je ispunjen, sada mogu djeca i da gladuju u obdanistima. Vidis da je tema zamrla i da poslije odlaska "mrskog neprijatelja" stanje u obdanistima vise nikog ne interesuje.
---------------------
ode elegantno bez krivične prijave,ili uputnice
valterbranisarajevo

#3208 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by valterbranisarajevo »

Možda bi najbolje rješenje bilo da se preko vašeg predstavnika u Vijeću roditelja zatražite odgovore na pitanja koja vas muče. Zato ta institucija i postoji.

Inače, vidio sam prije nekoliko dana u noviniama konkurs za izbor Upravnog odbora i Nadzornog odbora JU Djeca Sarajeva. Kada ove institucije budu formirane riješiće se vjerovatno i problem nedostatka vaspitačica jer je bez UO nemoguće raspisati bilo kakav konkurs.
crno_sa_zlatnim

#3209 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by crno_sa_zlatnim »

Ovo je tek pocetak razocarenja roditelja vrticke djece. Cijela ova hajka koja traje godinama je zbog jednog jedinog covjeka i njegovog interesa u privatnom biznisu sa vrticima.
Lufterica

#3210 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Lufterica »

Da kontaktirali smo i vjece roditelja, medjutim nista, ni oni nista ne poduzimaju, navodno to je sve iz ministarsva, pa sada kako je moguce da jedan covjek moze odmah po stupanju na duznost da napravi ovoliku zbrku, cak cujem da covjeka samo interesuje sta se pise o njemu, pa evo ako ga intersuje ja mu porucujem; :-x

„Dragi gospodine ministre Emire S. ne znam imate li Vi djecu, a sigurno i ako imate niste ih upisali ni u jedan od sarajevskih vrtica pa Vas i nije briga sta se tamo desava, nije Vas briga sto ce 80 ljudi ostati bez posla, sto djeca dolaze kuci i pricaju kako su neke ruzne cike otjerale njihovu uciteljicu i sada je tu neka nova teta kojoj djete ne zna ni ime“ Sram Vas bilo!!!!! :evil: :twisted:
Fliksi

#3211 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Fliksi »

Lufterica wrote:Da kontaktirali smo i vjece roditelja, medjutim nista, ni oni nista ne poduzimaju, navodno to je sve iz ministarsva, pa sada kako je moguce da jedan covjek moze odmah po stupanju na duznost da napravi ovoliku zbrku, cak cujem da covjeka samo interesuje sta se pise o njemu, pa evo ako ga intersuje ja mu porucujem; :-x

„Dragi gospodine ministre Emire S. ne znam imate li Vi djecu, a sigurno i ako imate niste ih upisali ni u jedan od sarajevskih vrtica pa Vas i nije briga sta se tamo desava, nije Vas briga sto ce 80 ljudi ostati bez posla, sto djeca dolaze kuci i pricaju kako su neke ruzne cike otjerale njihovu uciteljicu i sada je tu neka nova teta kojoj djete ne zna ni ime“ Sram Vas bilo!!!!! :evil: :twisted:
Da me ne shvatite pogresno - ne podrzavam SDP ni njihove ministre ni malo, ali ne moze jedan covjek i jedna v.d. direktorica srediti sranje i bezakonje koje se generiralo godinama za par mjeseci. Naravno da se prvo moraju poslagati zakonske odrednice pa tek onda ti ljudi (ukoliko su kompetentni naravno) vratiti na posao. Ja npr. poznajem i par rodica bivseg ministra Kese koje su tako dobile posao u JU DS i iskreno drago mi je sto ih vise nema.
I da ne bude zabune, ja sam roditelj djece koja idu (su isla) u DS i u ovoj situaciji sam od prvog posta vitalina....vrlo aktivno.
Abu FEED el-Castro

#3212 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Abu FEED el-Castro »

zonbirile wrote: --------------------------------------------------------------
Denise, u svom pitanju si dao i odgovor, a evo fanatik ispod tebe i potvrdio. Zalosno. Al tako nam je kako nam je. Ista stvar kao i sa Semihom Borovac. Samo nek je otišla. A to što je njen nasljednik rupa u rupi to nema veze ni s cim.
Jadna Bosna i jadna Hercegovina.
:bih:
delightful

#3213 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by delightful »

Abu FEED el-Castro wrote:

zonbirile wrote: --------------------------------------------------------------
Denise, u svom pitanju si dao i odgovor, a evo fanatik ispod tebe i potvrdio. Zalosno. Al tako nam je kako nam je. Ista stvar kao i sa Semihom Borovac. Samo nek je otišla. A to što je njen nasljednik rupa u rupi to nema veze ni s cim.
Jadna Bosna i jadna Hercegovina.
:bih:

abufeedelcastro, opomena zbog vrijedjanja
valterbranisarajevo

#3214 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Vijeće roditelja neće ništa poduzeti jer je u njega, prije svoje smjene, Arzija instalirala svoje ljude.

A ovo:

„Dragi gospodine ministre Emire S. ne znam imate li Vi djecu, a sigurno i ako imate niste ih upisali ni u jedan od sarajevskih vrtica pa Vas i nije briga sta se tamo desava, nije Vas briga sto ce 80 ljudi ostati bez posla, sto djeca dolaze kuci i pricaju kako su neke ruzne cike otjerale njihovu uciteljicu i sada je tu neka nova teta kojoj djete ne zna ni ime“ Sram Vas bilo!!!!!

Hajde da se kladimo da je napisano po Arzijinom nalogu.. Suviše dugo pratim njezine spletke, da ne bih povjerovao u to.... :evil:
amrica

#3215 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by amrica »

Lufterica wrote:Da kontaktirali smo i vjece roditelja, medjutim nista, ni oni nista ne poduzimaju, navodno to je sve iz ministarsva, pa sada kako je moguce da jedan covjek moze odmah po stupanju na duznost da napravi ovoliku zbrku, cak cujem da covjeka samo interesuje sta se pise o njemu, pa evo ako ga intersuje ja mu porucujem; :-x

valterbranisarajevo wrote:Možda bi najbolje rješenje bilo da se preko vašeg predstavnika u Vijeću roditelja zatražite odgovore na pitanja koja vas muče. Zato ta institucija i postoji.

Inače, vidio sam prije nekoliko dana u noviniama konkurs za izbor Upravnog odbora i Nadzornog odbora JU Djeca Sarajeva. Kada ove institucije budu formirane riješiće se vjerovatno i problem nedostatka vaspitačica jer je bez UO nemoguće raspisati bilo kakav konkurs.
Ako se zeli raditi po zakonu, to ide ovako, ne moze na ho-ruk. Predugo je arzija zavlacila sa neimenovanjem radnih tijela, sad treba sve ispocetka, pa da se ispune zakonski okviri. Inace ce ona i njen iz-ovski advokat odmah hampu dici.
gerberi

#3216 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by gerberi »

Bitno je bilo skinuti Arziju Mahmutović! Ali nije nađen pravi krivac za takvo stanje u JU Djeca Sarajeva tačnij tolike godine rada i prije Arzije ta Ustanova nije dobro funkcionisala što znači da je osnivač zakazao tj Minstarstvo obrazovanja.Nema UO Ministarstvo šuti provjerite samo od koje godine tu nema UO! Ali sve je to prošlo šta se sada dešava svi šute i trpe! Roditelji nezadovoljni,radnici otpuštani, a sve to djeca ispaštaju!
Jedna informacija mi je zaparala uši da postojeći vd direktor nema nikakva ovlaštenja i da ta žena sjedi tu eto tako?
Ali još j čudnije što je postojećoj diretorici isti pomoćnik direktora koji je bio i Arziji čini mi se da se zove Hajrija Baković što znači da je vrlo vjrovatno da će sve ostati isto jer koliko imam informaciju to je ona što je rekla za vjeronauku "šta se bunite 90% je nas Bošnjaka" Sramota!! :sad:
denis.istok

#3217 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by denis.istok »

dupli post :(
Last edited by denis.istok on 23/03/2011 23:06, edited 1 time in total.
denis.istok

#3218 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by denis.istok »

valterbranisarajevo wrote:Vijeće roditelja neće ništa poduzeti jer je u njega, prije svoje smjene, Arzija instalirala svoje ljude.
Izvini sto ti ovo pisem ali kako te duze citam vidim da si totalno opterecen Arzijom. Pa druze valtere nemoj nas vise zivota ti braniti ako je ovo najbolje sto znas.

De trzni se malo, sta je ona instalirala, jel u vijece roditelja?? Raspitaj se pa pisi, roditelji su probrali i tamo ne sjedi od 30 ljudi ni 5 koji je mozda podrzavaju. Novu direktoricu i jesu postavili ljudi iz vijeca roditelja uz podrsku kantona, ta nisu je birali uposlenici. Da nije tako onda bi bila druga prica.

Arza otisla-sve utihlo od medija a problemi ostali. Ne pise ni jelenka milanovic, ni ona iz dana, iz bosne, sve suti!!!!

Evo Arzije nema par mjeseci i sta su djeca vidjela novog-NISTA!!!

Da prostis na izrazu zalibo me uho ko je direktor, ono sto je djeci i roditeljima bitno su odgajateljice, uslovi, hrana...sta je promjenjeno nek mi neko kaze ko ima djecu??
valterbranisarajevo

#3219 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

denis.istok wrote:
valterbranisarajevo wrote:Vijeće roditelja neće ništa poduzeti jer je u njega, prije svoje smjene, Arzija instalirala svoje ljude.
Izvini sto ti ovo pisem ali kako te duze citam vidim da si totalno opterecen Arzijom. Pa druze valtere nemoj nas vise zivota ti braniti ako je ovo najbolje sto znas.

De trzni se malo, sta je ona instalirala, jel u vijece roditelja?? Raspitaj se pa pisi, roditelji su probrali i tamo ne sjedi od 30 ljudi ni 5 koji je mozda podrzavaju. Novu direktoricu i jesu postavili ljudi iz vijeca roditelja uz podrsku kantona, ta nisu je birali uposlenici. Da nije tako onda bi bila druga prica.

Arza otisla-sve utihlo od medija a problemi ostali. Ne pise ni jelenka milanovic, ni ona iz dana, iz bosne, sve suti!!!!

Evo Arzije nema par mjeseci i sta su djeca vidjela novog-NISTA!!!

Da prostis na izrazu zalibo me uho ko je direktor, ono sto je djeci i roditeljima bitno su odgajateljice, uslovi, hrana...sta je promjenjeno nek mi neko kaze ko ima djecu??
Ti si sigurno posljednji koji će me spriječiti da pišem na ovoj temi. Ako ti se ne sviđa šta pišem nemoj čitati moje postove.
denis.istok

#3220 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by denis.istok »

Nisam ja UBD-a da nekog sprecavam, ili jos gore gestapo :lol:

Nego postovi ti se svode na jedno: Arzija M. je uzrok svega, nema nje sve je bajno i krasno!

Ako neko napise sta o trenutnom stanju, radu nove vlasti i nove direktorice odmah je "ubaceni element", 5. kolona ili Kvinsling :D

Treba realno sagledati problem koji je bitan roditeljima, nadam se da i ti imas koje dijete u vrticu i da ti govori da sada sve cvjeta :bih:
valterbranisarajevo

#3221 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Pa evo...

Arza nije smijenjena prije nekoliko mjeseci, nego prošli mjesec..

Vijeće roditelja nije izabralo novu direktoricu u saradnji sa Vladom jer oni za to nemaju ovlaštenja. Vlada je samo sa zakašnjenjem provela odluku Upravnog odbora na čelu sa Jagodom Smajiš o postavljenju Vasve Jajetović za V.D. ustanove....(Ovo se može dokazati).

U Vijeću roditelja su instalirani Arzijini ljudi sa ciljem da se ubace u novi Upravni odbor koji će raspisati konkurs i izabrati stalnu direktoricu....(ovo se ne može zvanično dokazati, ali živi bili pa vidjeli.) Možete me slobodno "popljuvati" ako ovo nije tačno -kada dođe vrijeme izbora.
denis.istok

#3222 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by denis.istok »

Nisi u pravu za UO i VR.

Izabra ce Vasvu. No vidjet cemo :)
valterbranisarajevo

#3223 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Ko zna možda. Međutim s obzirom da su i direktori J.U i J.P. uglavnom stranački simpatizeri -kao što je bila i Arza, ne vjerujem da će SDA i SDP ovo mjesto prepustiti nekome ko je član SBB-a. Ja bih lično volio da se direktori škola i obdaništa ne biraju po stranačkom principu, odnosno zalažem se za potpunu depolitizaciju obrazovanja, ali to je očigledno fakat koji će se teško izbjeći... :(
HomeSweetHome

#3224 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by HomeSweetHome »

Valtere, zivota ti, slusas li ti sebe tj. citas li sta pises?! Ti tu tabiris politiku i konstruises potencijalne scenarije imenovanja menadzmenta, a djeca u vrticu pogubljena i isprepadana, odgajateljice na koje su se djeca uveliko navikla bivaju otpustene. Dovode nepoznate odgajateljice da rade po dva sata, mjenjaju se k'o pozarni. Imas li ti predstavu kako to utice na djecu?

Eto, sta se promijenilo sa smjenom direktorice: kurtbeg sjasi - muratbeg uzjasi :x

Kako stvari trenutno stoje, meni se cini da cemo mi svi plakati za Arijom...
poznanik

#3225 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by poznanik »

HomeSweetHome wrote:...djeca u vrticu pogubljena i isprepadana, odgajateljice na koje su se djeca uveliko navikla bivaju otpustene. Dovode nepoznate odgajateljice da rade po dva sata, mjenjaju se k'o pozarni. Imas li ti predstavu kako to utice na djecu?..
Je li neko sproveo anketu ili slično istraživanje o raspoloženju i odnosu djece prema promjenama odgajateljica?
Koliko je broj ili procentualno učešće promijenjenih odgajateljica u vrtićima?
Nisu li sve odgajateljice "profesionalci" u svom poslu, obučeni i naučeni za rad s djecom, upravo da djeca ne osjete razlike među njima?
Post Reply