Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
nosara

#2951 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by nosara »

MUNAFIK wrote:
Jack Be Nimble wrote:Za mene nije problem Deda Mraz u vrticu ili ne, koliki je problem da je po zakonu dopusteno da se ima vjeronauka u vrticu.

Da li drzava placu tu vjeronauku ili neki privatnik iz svog dzepa?
Normalno da ti je to problem, jer kako ces ti sam sebi objasniti da je nesto STO se sistemski iz drustva 50-tak godina ODSTRANJIVALO sada ima koliku toliku slobod i jos u zakonu zagarantovano pravo. Eeeee mogu mislit kako te to boli, al neka naucit ces ti da moras zivjet sa ljudima koji VJERUJU misle i zive drugacije od tebe.

A evo ovaj pametni Djeda mraza u ATEISTE odvede :-) :-) :-) al ocito je iz ovoga sto ti napisa @shuriken da ti smeta vjeronauka sto NIJE ateisticka, i to je i jedini razlog sto se ovoliko raspravlja. Jer za mnoge (dokazano na 1000 tema na ovom forumu) vjernici su zaglupljena grupa, kojoj treba dati doznanja da je ovo 21 vijek i da vjeri nema prostora u ovom drustvu (navikli ljudi od 40-tih pa do 90-tih) jer uvjek su'' glupi i primitivni'' oni koji ne zele alkohol, ne zele kocku, ne zele sex prije braka, ne podrzavaju homoseksualce, koji klanjaju njeguju tradiciju i vjerske propise. Na 1000 tema se po mnogo cemu islamskom pljuvalo, i kontam ja smeta Vam to, ucili vas u kuci tako pa niste ni Vi toliko krivi. Ali aBd vasa djeca ce rasti sa vjernicima pa ce skontati da se svaki covjek treba postovati i da treba biti tolerantan.
Krivo vam je ali polahko, nadam se da ce Vas mrznja proci, jer nevalja mrziti...
Jok, brate, lazes... U proslom sistemu mogao si vjerovat u sta hoces, ali nisi mogao ocekivat da ce ti takvom drzava povjerit fabriku ili skolu, ili ne dao Tito, vlast...

Danas je doslo mracno doba nacionalista i vjernika, pa smo tu gdje smo... argumenata koliko hoces... Da je taj vjerski odgoj dobar, ove banana drzave bi cvjetale, a to nije slucaj... Zasto, znamo i ti i ja... Cije se melje, i dobro nam je...

Ovo u vezi seksa, alkohola i ostalih sala i posalica, to nije vrijedno komentara... Nikada vise kriminala, droge, alkohola, seksa i to raznih kombinacija... Zasto, to znamo i ti i ja... Ubi ovaj odgoj koji ste uveli od prije 20 godina...

A da malo promjenite nesto, mozda ne propadnemo potpuno...?
shuriken

#2952 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by shuriken »

jedino sto me veseli je sto statistike pokazuju da u svim zemljama gdje je vjeronauk institucionaliziran biljeze pad broja vjernika

naime, time se vjera od neceg duhovnog, najintimnijeg, sto nauci od dede ili roditelja
pretvara u just another predmet, kao hemija i likovno, nesto naucis, nesto prepises, dobijes ocjenu i zaboravis

dakle od branda se pretvara u commodity

ako ne predje u totalitarizam ali o tome nek se brinu u africi i aziji, u evropi nece proci
Jack Be Nimble

#2953 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Jack Be Nimble »

MUNAFIK wrote:
Jack Be Nimble wrote:Za mene nije problem Deda Mraz u vrticu ili ne, koliki je problem da je po zakonu dopusteno da se ima vjeronauka u vrticu.

Da li drzava placu tu vjeronauku ili neki privatnik iz svog dzepa?
Normalno da ti je to problem, jer kako ces ti sam sebi objasniti da je nesto STO se sistemski iz drustva 50-tak godina ODSTRANJIVALO sada ima koliku toliku slobod i jos u zakonu zagarantovano pravo. Eeeee mogu mislit kako te to boli, al neka naucit ces ti da moras zivjet sa ljudima koji VJERUJU misle i zive drugacije od tebe.
Ja nisam zivio u tom drustvu da znam kako je bilo prije 50 godina. Sada zivim u drzavi gdje ima zakon da drzava ti ne smije zabraniti da vjerujes u bilo sta, ali isto tako crkva/dzamija/religija nema pravo da petlja svoje prste u vladu ili u skole/vrtice. Zalosno je da relgija i drzava igraju kolo zajedno.

Djete za ruku i pravac mejtef.
Pčelica Maja

#2954 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Pčelica Maja »

Ljudi, zna li neko da li sutra rade obdaništa - meni to u petak ni na kraj pameti nije bilo da pitam, a sutra i Chuchu i ja radimo?!
Unaprijed hvala!
boergoat

#2955 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by boergoat »

poznanik wrote:
boergoat wrote:Sve je to u redu, ali meni treba djed mraz za veceras da djeci uruci poklone u kuci. Ako neko ima broj za nazvati bicu mu zahvalan.
Tel/Fax: 033 / 213-529
Hvala ti, ali niko se nije javljao na ovaj broj.
pemanapemani

#2956 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by pemanapemani »

To je nama naša borba dala. Otjeran je pogani komunizam i sva zla koja je sa sobom donio. Danas je 90% građana (pardon, pripadnika naroda) religiozno.
Volio bih da ovako vazda ostane. Fino uzmem iz "tumačenja" svetih knjiga šta mi odgovara i udri. Ono što mi ne paše odbacim, a čim mi neko spomene nešto što mi se ne sviđa iz rukava izvučem islamofobiju, ugrozdbu, vaskoliko ugnjetavanje, oni su ubili Isusa, oni su širili svoje vjerovanje mačem ...
Naravno, treba djecu na vrijeme izvesti na pravi put. Ne dao dragi Bog (onaj naš, najbolji, najveći i najpravedniji. Onaj koji redovno pali klempe drugim i drugačijim dok ne dođu tobe ili ne crknu) da se djeci pruži prilika da do sedme godine budu jednaka, jednostavno, da budu djeca.
kurty

#2957 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by kurty »

boergoat wrote:
poznanik wrote:
boergoat wrote:Sve je to u redu, ali meni treba djed mraz za veceras da djeci uruci poklone u kuci. Ako neko ima broj za nazvati bicu mu zahvalan.
Sto prije ovo nisam vidjeo...
Najlakse bi to zafrsili...

Steta
iceman2010

#2958 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by iceman2010 »

pemanapemani wrote:To je nama naša borba dala. Otjeran je pogani komunizam i sva zla koja je sa sobom donio. Danas je 90% građana (pardon, pripadnika naroda) religiozno.
Volio bih da ovako vazda ostane. Fino uzmem iz "tumačenja" svetih knjiga šta mi odgovara i udri. Ono što mi ne paše odbacim, a čim mi neko spomene nešto što mi se ne sviđa iz rukava izvučem islamofobiju, ugrozdbu, vaskoliko ugnjetavanje, oni su ubili Isusa, oni su širili svoje vjerovanje mačem ...
Naravno, treba djecu na vrijeme izvesti na pravi put. Ne dao dragi Bog (onaj naš, najbolji, najveći i najpravedniji. Onaj koji redovno pali klempe drugim i drugačijim dok ne dođu tobe ili ne crknu) da se djeci pruži prilika da do sedme godine budu jednaka, jednostavno, da budu djeca.
Najbolje vjeru dekretom zabraniti i naloziti da svi moraju biti ateisti i naravno dobri komunisti. Jesi to mislio reci? Reci mi u toj jednakosti hoce li moje dijete morati da nosi istu frizuru kao i tvoje? Hoce li to biti frizura jednog i jedinog nikad neprevazidjenog vodje? Mislim zalazes se sa sva djeca budu jednaka pa da vidim dokle seze ta tvoja jednakost. Komentar ti je nidje veze. Zagovara ukidanje svih sloboda i uvodjenje jednoumlja gdje niko nece smjeti da misli i radi ako to vodja ne dozvoli. Iz tvog komentara izbija samo mrznja i veliko nepoznavanje onoga o cemu diskutujes.
Chisum

#2959 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Chisum »

A to nesto frisure, ovo, ono...

Napeto je....

Image

I... Evo ga!

Image

I sad ovaj kao nesto repuje. Prigodan program... i tako to....

Image

Elem, izgleda da Sabicu ne gine polaganje drzavnog... po stare dane...
iceman2010

#2960 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by iceman2010 »

To sto si ti stavio je dobro. Tu ima vise opcija :lol: :lol: :lol: Neki zagovaraju da smo svi potpuno isti. Ne smijemo se razlikovati ni po cemu. Jer neki tako shvataju jednakost.
pemanapemani

#2961 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by pemanapemani »

iceman2010 wrote:
pemanapemani wrote:To je nama naša borba dala. Otjeran je pogani komunizam i sva zla koja je sa sobom donio. Danas je 90% građana (pardon, pripadnika naroda) religiozno.
Najbolje vjeru dekretom zabraniti i naloziti da svi moraju biti ateisti i naravno dobri komunisti. Jesi to mislio reci? Reci mi u toj jednakosti hoce li moje dijete morati da nosi istu frizuru kao i tvoje? Hoce li to biti frizura jednog i jedinog nikad neprevazidjenog vodje? Mislim zalazes se sa sva djeca budu jednaka pa da vidim dokle seze ta tvoja jednakost. Komentar ti je nidje veze. Zagovara ukidanje svih sloboda i uvodjenje jednoumlja gdje niko nece smjeti da misli i radi ako to vodja ne dozvoli. Iz tvog komentara izbija samo mrznja i veliko nepoznavanje onoga o cemu diskutujes.
Bilo bi glupo da se zalažem i uriniram krv za ateizam kada nisam ateist. Iz mog komentara izbija stav pojedinca koji je sekularan i koji živi u sekularnoj državi (bar na papiru). Također, izbija stav pojedinca koji je sit preseravanja i tumačenja religije po principu koji sam naveo u prethodnom postu. Baš me interesuje kako si ti postao tako veliki vjernik, a odgojen si u "vremenu mraka"? Jesi se sunetio ili krstio 1992.? Pretpostavljam da si dahnuo dušom kada je došla demokratija, jer se religija najstrože zabranjivala u mračnim vremenima. Šta bi tek bilo da nije bilo ugnjetavanja od strane komunista i da je vjeronauka uvedena u vrtiće 1950. Vjerujem da ne bi bilo agresije i da bi svi već tada postali dobri merhametli vjernici, kao što je slučaj danas kada je po svim relevantnim istraživanjima 90% populacije u BiH religiozno, što se naravno refleksira na sve društvene pore.
Što se tiče frizura, tu sam za potpunu slobodu. Do neki dan nisam bio, ali kada sam diskutovao sa komšijinim klincem od 3 godine, promijenio sam mišljenje. Jebi ga, priča o hadisima i novozavjetnim psalmima se pretvorila u razglabanje o političkoj situaciji. Priča ko priča, dotakneš se svega, te tako dođosmo i do make up-a, a kad već počneš o tome moraš se dotaći i frizeraja. Tako da, opet ponavljam, nisam za nametanje frizura. Opet, kad se prisjetiš stihova u razdjeljak te ljubim... , nekako te ponese mašta.
Pčelica Maja

#2962 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Pčelica Maja »

UP!
Pčelica Maja wrote:Ljudi, zna li neko da li sutra rade obdaništa - meni to u petak ni na kraj pameti nije bilo da pitam, a sutra i Chuchu i ja radimo?!
Unaprijed hvala!
iceman2010

#2963 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by iceman2010 »

pemanapemani wrote: Bilo bi glupo da se zalažem i uriniram krv za ateizam kada nisam ateist. Iz mog komentara izbija stav pojedinca koji je sekularan i koji živi u sekularnoj državi (bar na papiru). Također, izbija stav pojedinca koji je sit preseravanja i tumačenja religije po principu koji sam naveo u prethodnom postu. Baš me interesuje kako si ti postao tako veliki vjernik, a odgojen si u "vremenu mraka"? Jesi se sunetio ili krstio 1992.? Pretpostavljam da si dahnuo dušom kada je došla demokratija, jer se religija najstrože zabranjivala u mračnim vremenima. Šta bi tek bilo da nije bilo ugnjetavanja od strane komunista i da je vjeronauka uvedena u vrtiće 1950. Vjerujem da ne bi bilo agresije i da bi svi već tada postali dobri merhametli vjernici, kao što je slučaj danas kada je po svim relevantnim istraživanjima 90% populacije u BiH religiozno, što se naravno refleksira na sve društvene pore.
Što se tiče frizura, tu sam za potpunu slobodu. Do neki dan nisam bio, ali kada sam diskutovao sa komšijinim klincem od 3 godine, promijenio sam mišljenje. Jebi ga, priča o hadisima i novozavjetnim psalmima se pretvorila u razglabanje o političkoj situaciji. Priča ko priča, dotakneš se svega, te tako dođosmo i do make up-a, a kad već počneš o tome moraš se dotaći i frizeraja. Tako da, opet ponavljam, nisam za nametanje frizura. Opet, kad se prisjetiš stihova u razdjeljak te ljubim... , nekako te ponese mašta.
E kad si tako upucen trebao bi znati razliku izmedju onih koji se deklarisu kao vjernici (ne znam ni odakle ti taj podatak od 90%. Koliko ja znam popis jos nije proveden) i onih koji nesto vise znaju o tome i praktikuju vjeru. Evo ja te pitam koliko tih tvojih religioznih (uzecemo sada samo muslimane) cuga za bajram na nekom bajram party-ju, a dzamiju vide samo u prolazu kroz sarace? Ti isti vjerovatno tvrde kako su bolji vjernici od onih koji se pridrzavaju propisa, pa ih ti vjerovatno zbog toga svrstavas u isti kos? Ja ti tvrdim da onih koji su istinski vjernici ima 4-5% najvise i apsolutna su manjina.
Ja o vjeri skoro nisam nista znao do 1998. Osnovnu skolu sam zavrsio u onom sistemu. Znam samo da je religiozan mladic posmatran kao cudak kome su se ismijavali (ne pije, nema sex-a prije braka, ide u dzamiju, vjera se u obrazovnom sistemu nazivala praznovjerjem itd.). Pa ko je mogao da nosi taj teret i da se pozdravi sa svakom ambicijom za napredovanje preko odredjene granice.

I da. Oni koji su poceli sve ovo i oni koji i danas vode glavnu rijec u kriminalnim krugovima su odgojeni u onom finom sistemu bez vjeronauke, a ne ovom.
pemanapemani

#2964 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by pemanapemani »

iceman2010 wrote:
pemanapemani wrote: Bilo bi glupo da se zalažem i uriniram krv za ateizam kada nisam ateist. Iz mog komentara izbija stav pojedinca koji je sekularan i koji živi u sekularnoj državi (bar na papiru). Također, izbija stav pojedinca koji je sit preseravanja i tumačenja religije po principu koji sam naveo u prethodnom postu. Baš me interesuje kako si ti postao tako veliki vjernik, a odgojen si u "vremenu mraka"? Jesi se sunetio ili krstio 1992.? Pretpostavljam da si dahnuo dušom kada je došla demokratija, jer se religija najstrože zabranjivala u mračnim vremenima. Šta bi tek bilo da nije bilo ugnjetavanja od strane komunista i da je vjeronauka uvedena u vrtiće 1950. Vjerujem da ne bi bilo agresije i da bi svi već tada postali dobri merhametli vjernici, kao što je slučaj danas kada je po svim relevantnim istraživanjima 90% populacije u BiH religiozno, što se naravno refleksira na sve društvene pore.
E kad si tako upucen trebao bi znati razliku izmedju onih koji se deklarisu kao vjernici (ne znam ni odakle ti taj podatak od 90%. Koliko ja znam popis jos nije proveden) i onih koji nesto vise znaju o tome i praktikuju vjeru. Evo ja te pitam koliko tih tvojih religioznih (uzecemo sada samo muslimane) cuga za bajram na nekom bajram party-ju, a dzamiju vide samo u prolazu kroz sarace? Ti isti vjerovatno tvrde kako su bolji vjernici od onih koji se pridrzavaju propisa, pa ih ti vjerovatno zbog toga svrstavas u isti kos? Ja ti tvrdim da onih koji su istinski vjernici ima 4-5% najvise i apsolutna su manjina.
Ja o vjeri skoro nisam nista znao do 1998. Osnovnu skolu sam zavrsio u onom sistemu. Znam samo da je religiozan mladic posmatran kao cudak kome su se ismijavali (ne pije, nema sex-a prije braka, ide u dzamiju, vjera se u obrazovnom sistemu nazivala praznovjerjem itd.). Pa ko je mogao da nosi taj teret i da se pozdravi sa svakom ambicijom za napredovanje preko odredjene granice.

I da. Oni koji su poceli sve ovo i oni koji i danas vode glavnu rijec u kriminalnim krugovima su odgojeni u onom finom sistemu bez vjeronauke, a ne ovom.
Oni koji su ovo sve počeli i koji danas vode glavnu riječ su prve redove partijskih sastanaka zamijenili prvim redovima u bogomoljama.
Mene ne zanima ko je kakav i da li je vjernik, to je lična stvar. Prema svim dosadašnjim istraživanjima oko 90% pripadnika naroda se izjasnilo kao religiozno. Slažem se sa tobom da pravih vjernika ima 4-5%, što i dokazuje tvrdnju da je vjeronauk u vrtićima preseravanje. S druge strane, to je nametanje razmišljanja malim stvorenjima koja nisu u mogućnosti da odlučuju za sebe. Jebi ga, roditelji sapiru svoje grijehe i nedoumice preko djece. Ono, neka mali ide na vjeronauk da ne bi ko šta pomislio, a ja ću i dalje prema postulatima religije davati platu od 300KM radnicima u mojoj firmi.
Vjera je lična stvar, moj odnos sa Bogom, a ne neka subkultura koju moram propagirati drugima. Smijali su se i djeci koja su imala dobre ocjene, pisala poeziju, bavila se baletom, nosila naočale..., pa eto odrasli u normalne ljude.
Čitav život te jebu nekim različitostima i odvajanjima. Mislim da bar kao dijete imaš pravo da druga pored sebe posmatraš kao nekog ko se ne razlikuje od tebe. Ne brini, kasnije ćeš vrlo dobro upoznati svijet različitosti.
bebeSa

#2965 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by bebeSa »

Pčelica Maja wrote:UP!
Pčelica Maja wrote:Ljudi, zna li neko da li sutra rade obdaništa - meni to u petak ni na kraj pameti nije bilo da pitam, a sutra i Chuchu i ja radimo?!
Unaprijed hvala!
KEKEC ne radi!
poznanik

#2966 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by poznanik »

boergoat wrote:
poznanik wrote:
Ovo je direktni broj, vjerovatno i ovdje bježe ranije zbog sopstvene organizacije dočeka NG :D
Jara

#2967 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Jara »

bebeSa wrote:
Pčelica Maja wrote:UP!
Unaprijed hvala!
KEKEC ne radi!
Pa ako je neradni dan za sve, onda je neradni i za obdaništa JU...
njonjica

#2968 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by njonjica »

popajic wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Moze li mi neko od "eksperata" iz oba tabora objasniti kojoj grupaciji ja pripadam, dijete mi ide na vjeronauku i smatram da treba biti zastupljenja i u vrticima, ali u isto vrijeme kitim jelku i u privatnoj reziji organizujem dolazak djeda mraza za svoju djecu.

Pozdrav
Nedefinisana neka grupacija :D
Svako moze montirati DM u privatnoj reziji, kao i Bajram , Bozice....ALI kad je u doticnoj JAVNOJ ustanovi jedno ( u radnom vermenu) , à drugo nije....onda imamo ovakvu temu 8)
Sretna nam svima Nova god. I sa i bez Deda Mraza.
Bice bolje i u "Arzijinom" vrticu , 3011- e !!!
Hidzretske
:mrgreen:
Zox

#2969 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Zox »

metronom wrote: A cuj, mi vas pozivamo da postanete muslimani,
i time ste rijesili problem argumenata. Onako prilicno zatucano, a fol merhametli, kao sta hocete vise, jesmo li vas POZVALI? :D
a sad sto vi necete to ne znaci da mi moramo da se vama povinujemo i da se ponasamo kao vi.
Dopustiti ravnopravnost ne znaci povinovati se. Niko se nikome ne treba povinovati. Trebamo samo svi biti malo manje ocigledno iskljucivi.
metronom

#2970 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by metronom »

Zox wrote:
metronom wrote: A cuj, mi vas pozivamo da postanete muslimani,
i time ste rijesili problem argumenata. Onako prilicno zatucano, a fol merhametli, kao sta hocete vise, jesmo li vas POZVALI? :D
Pa imas argumenata evo i na ovoj temi koliko hoces, a ako te nesto konkretno interesuje ti pitaj, sigurno ce se naci neka dobra dusa da ti odgovori na sve sto te zanima u vezi sa odredjenom vjerom. Mada moras znati da kad nekoga zoves zatucanim, postoji opasnost da sa tobom nece htjeti komunicirati uopste.
Zox wrote:
a sad sto vi necete to ne znaci da mi moramo da se vama povinujemo i da se ponasamo kao vi.
Dopustiti ravnopravnost ne znaci povinovati se. Niko se nikome ne treba povinovati. Trebamo samo svi biti malo manje ocigledno iskljucivi.
Sta je tebi u stvari ovdje problematicno? Hoces ravnopravnost u smislu da ako ti ne vjerujes, a ja vjerujem, da nam kompromis bude da nijedno od nas ne vjeruje? Ili da ja malo manje vjerujem zbog tebe? Uz svo uvazavanje... nece moci.
bez_ideje

#2971 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by bez_ideje »

:roll: :roll: :roll:
Taman ce neko uticati na ono u sta ti vjerujes ili ne vjerujes!
S druge strane,javna mjesta na kojima se srecemo moraju biti mjesta ugodnog boravka za sve. Covjek kojem nije ugodno boraviti na "neutralnom "terenu......ima prije problem sa samim sobom,a ne sa onim u sta (ne)vjeruje!
Insikjuriti iz a biČ
poznanik

#2972 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by poznanik »

Biće zanimljivo čitati završni račun JU "Djeca Sarajeva" :D

Ako bude "friziran" sigurno će se već neko naći da zahtijeva ili izvrši reviziju. Mogao bi neko i u zatvor poći... :D
metronom

#2973 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by metronom »

bez_ideje wrote::roll: :roll: :roll:
Taman ce neko uticati na ono u sta ti vjerujes ili ne vjerujes!
S druge strane,javna mjesta na kojima se srecemo moraju biti mjesta ugodnog boravka za sve. Covjek kojem nije ugodno boraviti na "neutralnom "terenu......ima prije problem sa samim sobom,a ne sa onim u sta (ne)vjeruje!
Insikjuriti iz a biČ
Sta je problematicno u tome sto se mom djetetu nudi mogucnost, zakonom definisana, da ima i religijsko obrazovanje? Ona djeca koja nece, jednostavno ne moraju, isto kao sto ne moraju ni na neke druge fakultativne aktivnosti...
bez_ideje

#2974 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by bez_ideje »

Nikakav problem........dok ih placaju samo oni koji hoce!
Ne mozes uzeti pare iz budjeta za fakultativnu aktivnost koja odgovara samo jednom dijelu ljudi ,i reci alternativa vam je-ne idite! Nije,alternativa je,bar jos dvije aktivnosti koje se mogu zaokruziti na listicu skupa sa vjeronaukom!
valterbranisarajevo

#2975 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by valterbranisarajevo »

Djed mraz je stigao u vrtić „Leptirić“, ali samo do hodnika. :oops: Bez obzira na sve djeca su se lijepo zabavljala...

Povratak Djeda Mraza u Arzijine vrtiće

Petak | 31.12.2010.

Nakon svih afera oko protjerivanja Djeda Mraza iz sarajevskih obdaništa, najpozantiji "djedica u crvenom" ipak je stigao u vrtić 'Leptirić' i tamošnjim mališanima podijelio paketiće. Ekskluzivno, ** No links ** TV donosi radosnu atmosferu sa sinoćnjeg druženja sa Djeda Mrazom i neskriveno zadovoljstvo - i roditelja i djece

U sarajevskim vrtićima Javne ustanove "Djeca Sarajeva" 2008.godine nije bilo Djeda Mraza. Djecu je posjetila "Teta Nova Godina". Ovakva odluka Direktorice sarajevskih obdaništa Arzije Mahmutović izazvala je ogorčenje velikog broja roditelja i burne reakcije javnosti.

Arzija Mahmutović objasnila je tada da u ovim predškolskim ustanovama neće biti podjele novogodišnjih paketića, jer Djeda Mraz ne pripada muslimanskoj tradiciji. Naredne godine, djeci je kao razlog navela pojavu nove gripe, tzv. svinjske gripe.

Djeda Mraz je debeli čiko bijele brade koji nosi crveno odijelo, a u zapadnom svijetu djeli poklone na Božić. U ex Jugoslaviji dijelio je paketiće za Novu godinu, valjda zato što je bio ateist, ali su mu se radovali svi.

Na inicijativu roditelja, djeca koja idu u vrtić 'Leptirić' sinoć su se družila sa Djeda Mrazom, sjedila mu u krilu i recitovala omiljene pjesmice, radujući se paketićima. Istina, sve se dešavalo u hodniku vrtića, pa nije dugo trajalo, ali smo imali priliku zabilježiti presretna lica roditelja, od kojih neki, po vanjskim obilježjima i sami prate islamsku tradiciju, što im nije predstavljalo prepreku da se raduju radosti djece. Ekskluzivno za ** No links ** djeca iz vrtića 'Leptirić' dijele svoje impresije o Djeda Mrazu, a roditelji poručuju:
- 'Nadamo se da će od sada sve biti u redu'.

(** No links **/G.LONČAREVIĆ,video/montaža:E.Pašović)
Post Reply