Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
shuriken

#2926 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by shuriken »

JThomas wrote:naravno, kad se nema argumenata, okreće se na islamofobiju.

pitanje je vrlo jednostavno, zašto su onda za deda mraza i vjeronauku bitno drukčiji aršini po pitanju organizacije, finansiranja i termina iako ovo prvo traje dva sata godišnje, a ovo drugo cijelu godinu?

kakav je to kompromis da jedno može cijele godine, o budžetskom trošku i organizaciji, a drugo na dva sata godišnje toliko smeta da se roditelji moraju sami dogovoriti i isfinansirati izvan radnog vremena da ne bi pravovjernim zagađivali zrak time što se nalaze u istoj zgradi u isto vrijeme? halo, kompromis?
zato sto je jedno vjersko a jedno ateisticko

ne smeta njima nista vezano za Bozic i Uskrs
Cera sa Puljom ce se sve dogovorit
problem je ateisticki karakter Djeda Mraza
i cinjenica da mnogi roditelji koji su muslimani
pricaju djeci da trebaju biti dobra i da ce im Djed Mraz donijeti poklon sa Sjevernog pola

to njih boli, ateistički mem, obred koji konkurira njihovim memima
a jak, crveno odjelo, pokloni, vezanje za dobrotu
ceremonija dočeka
a nidje religije
to je njima neprihvatljivo
mislim da bi pristali i vjeronauka da se ukine samo da se ukine i Djed Mraz

sto bi inace bilo ovoliko stranica diskusije? izdavanje Fetwe? jednostavno ne znaju sta ce. u nasem vrtiću jučer, doduše poslije radnog vremena, 50ak djece je pjevalo DJedu Mrazu. Većinom bošnjačke djece. To boli.
Comrad

#2927 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Comrad »

Odvajanjem djece u bilo cemu cemo samo napravit problem. Bas me zanima kako ovi roditelji objasne djetetu da ne moze otici Djed Mrazu u krilo :-) Zasto mu uskracujete takvu radost. Djeca u tim godinama pojma nemaju zasto se razdvajaju, kad su isti. Pa ne mogu oni znati za razlicite tradicije i praktikovanje vjere. :-)

I ponovo pitam, al niko ne odgovara. Zasto je djeci potrebna vjeronauka? Zasto je potrebno da djecu naucis da vjeruju? Znate vi dobro zasto. :wink:

I vi ste nauceni da vjerujete.
metronom

#2928 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by metronom »

Comrad wrote:Odvajanjem djece u bilo cemu cemo samo napravit problem. Bas me zanima kako ovi roditelji objasne djetetu da ne moze otici Djed Mrazu u krilo :-) Zasto mu uskracujete takvu radost. Djeca u tim godinama pojma nemaju zasto se razdvajaju, kad su isti. Pa ne mogu oni znati za razlicite tradicije i praktikovanje vjere. :-)

I ponovo pitam, al niko ne odgovara. Zasto je djeci potrebna vjeronauka? Zasto je potrebno da djecu naucis da vjeruju? Znate vi dobro zasto. :wink:

I vi ste nauceni da vjerujete.
A cuj, mi vas pozivamo da postanete muslimani, a sad sto vi necete to ne znaci da mi moramo da se vama povinujemo i da se ponasamo kao vi. Nasa je obaveza da vas pozovemo u vjeru, a vi radite po vasoj savjesti. Mi od vjere ne odustajemo. Ne uskracujemo mi djeci radost, mi nasu djecu znamo obradovati i na nacine koji se ne protive nasoj vjeri. Vjerovali ili ne, i nasa djeca se znaju radovati i to cak i bez djeda mraza. Znaju ona i za djeda mraza, znaju i za Bozic, ali znaju da to nisu nasi obicaji i da mi imamo praznike koje nam je Bog odredio i propise kojih se pridrzavamo.

I naravno da smo naucili da vjerujemo, hvala Bogu sto nas je neko imao nauciti. Djeca uce dok su mala sta je dobro, a sta lose, uce kako se ponasati, uce o svijetu, o odnosima medju ljudima, pa eto i o religiji, o Bogu, ako ih ko ima nauciti. Ne vidim u tome nista lose. Nasa obaveza prema djeci je da ih vaspitavamo i ucimo. Djeca se ugledaju na nas, uce iz naseg ponasanja, imitiraju nas. A vi ako mislite da ce djeca bolje proci u zivotu ako ih ne budete ucili i vaspitavali, onda ih eto prepustite ulici i nadajte se da ce od njih nesto dobro na kraju ispast.

Zivjeli vi meni.
photo

#2929 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by photo »

metronom wrote:Pa sto bi se ti i vas par ovdje toliko ljutilo i vristalo po temi ako smo svi suglasni. :)

To sto bi vas nekoliko voljelo da svi misle kao vi, to je druga stvar.
Da po ko zna koji put ponovim, imaj ti vjeronauku u vrticima koji nisu javna ustanova. valjda znas definiciju javne ustanove?

To sto ti mislis da bi trebalo biti vjeronauke u javnim ustanovama, to je druga stvar. pogotovo u sekularnoj zamlji.

To sto bi vas nekoliko voljelo da svi misle kao vi, to je treca stvar.

Vi upirete da bude vjeronauke u vrticu a ja samo mogu da ponovim pitanje sto ti je toliko bitno da je bude? sta ce to dijete nauciti u vrticu slusajuci vjeronauku? da bude bolja osoba? nemoj, slobode ti.... kao sto rece TBF: RAZLIKU IZMEDJU ZLA I DOBRA NISAM NAUCIO NI OD HODZE NI FRATRA NI POPA.

Naucice da razlikuje drugu djecu po vjeri i naciji. nece nauciti ni obicaje ni ucenja vec ce nauciti razlikovati djecu po vjeri i naciji. e to je, lijepi moj, ono sto mi pokusavamo da objasnimo tebi i slicnim tebi a vi ne znate ili necete da shvatite.

Vjeronauka u kuci je tvoja stvar i radi sa svojim djetetom sta hoces. vjeronauka u javnim institucijama kao vrticima, skolama ili fakultetima, ne dolazi u obzir.

zar je to tako tesko shvatiti??????????????????????????????????????????????
Drvosjeca iz Dejcica

#2930 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Moze li mi neko od "eksperata" iz oba tabora objasniti kojoj grupaciji ja pripadam, dijete mi ide na vjeronauku i smatram da treba biti zastupljenja i u vrticima, ali u isto vrijeme kitim jelku i u privatnoj reziji organizujem dolazak djeda mraza za svoju djecu.

Pozdrav
poznanik

#2931 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by poznanik »

metronom wrote:A cuj, mi vas pozivamo da postanete muslimani, a sad sto vi necete to ne znaci da mi moramo da se vama povinujemo i da se ponasamo kao vi. Nasa je obaveza da vas pozovemo u vjeru, a vi radite po vasoj savjesti. Mi od vjere ne odustajemo...

"Vaši" pozivi u islam bili bi shvatljivi ako bi bili upućeni odraslim, svjesnim osobama; "pozivi" usmjereni predškolskoj djeci ravni su monstruoznim :x

"Vaši" pozivi više liče agresiji kakvu sprovodi neka okupatorska vlast :oops:
metronom

#2932 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by metronom »

photo wrote:Da po ko zna koji put ponovim, imaj ti vjeronauku u vrticima koji nisu javna ustanova. valjda znas definiciju javne ustanove?
Ponavljaj jos 300 puta, ali zakon nam to omogucava i tacka. A definiciju ces mi ti reci sigurno, posto si vidim neki pametan lik :)
photo wrote:To sto ti mislis da bi trebalo biti vjeronauke u javnim ustanovama, to je druga stvar. pogotovo u sekularnoj zamlji.

Samo si se malo zeznuo. Ne samo da mi mislimo da treba tako biti, nego i zakon tako kaze. U ostalom, imas po evropi koliko hoces zemalja koje su sekularne, a opet imaju religijsku edukaciju u obrazovnom procesu.
photo wrote:Vi upirete da bude vjeronauke u vrticu a ja samo mogu da ponovim pitanje sto ti je toliko bitno da je bude? sta ce to dijete nauciti u vrticu slusajuci vjeronauku? da bude bolja osoba? nemoj, slobode ti.... kao sto rece TBF: RAZLIKU IZMEDJU ZLA I DOBRA NISAM NAUCIO NI OD HODZE NI FRATRA NI POPA.
Naucit ce ljepotu svoje vjere, naucit ce kako da se moli Bogu, da se ponasa i zivi onako kako im je on to propisao. U sveopstem nedostatku kulture i morala, religijska edukacija moze samo pozitivno uticati na djecu. Naravno da je svaki covjek posebna individua, pa ne znaci da ako ide u dzamiju ili crkvu da ce se i ponasati onako kako mu Bog propisuje, ali u svakom slucaju je bolje da te neko usmjerava u pravom pravcu, nego da ides "nako" pa ako sta ispadne od tebe, ispadne.
photo wrote:Naucice da razlikuje drugu djecu po vjeri i naciji. nece nauciti ni obicaje ni ucenja vec ce nauciti razlikovati djecu po vjeri i naciji. e to je, lijepi moj, ono sto mi pokusavamo da objasnimo tebi i slicnim tebi a vi ne znate ili necete da shvatite.
A sta je problem ako dijete zna razlikovati vjere i nacije?! Nece ih niko uciti na vjeronauci nepostovanju, niti ce ih uciti da nekoga vrijedja, niti bilo sta slicno. Naucit ce ga da bude ono sto jeste i da se ne stidi toga. Da ne mora da radi ono sto drugi rade da bi bio dobar. Da postuje one koji njega postuju. Da bude dobar covjek, dobar komsija, kolega.
photo wrote:Vjeronauka u kuci je tvoja stvar i radi sa svojim djetetom sta hoces. vjeronauka u javnim institucijama kao vrticima, skolama ili fakultetima, ne dolazi u obzir.
Zakon kaze drugacije.
photo wrote:zar je to tako tesko shvatiti??????????????????????????????????????????????
Sta te muci cakani? :D
metronom

#2933 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by metronom »

poznanik wrote:
metronom wrote:A cuj, mi vas pozivamo da postanete muslimani, a sad sto vi necete to ne znaci da mi moramo da se vama povinujemo i da se ponasamo kao vi. Nasa je obaveza da vas pozovemo u vjeru, a vi radite po vasoj savjesti. Mi od vjere ne odustajemo...

"Vaši" pozivi u islam bili bi shvatljivi ako bi bili upućeni odraslim, svjesnim osobama; "pozivi" usmjereni predškolskoj djeci ravni su monstruoznim :x
Pozive upucujemo vama, a vi ste ti koji treba svoju djecu da usmjerite na pravi put, jer djeca uce od svojih roditelja, imitiraju ih, slijede njihov primjer. A ne vidim nista "monstruozno" sto se mojoj djeci pruza mogucnost da nauci o svojoj vjeri. U ostalom niko tvoje dijete ne tjera da ide na vjeronauku.
poznanik wrote:"Vaši" pozivi više liče agresiji kakvu sprovodi neka okupatorska vlast :oops:
Mislis da ces nesto postici time sto pises ovake bljuvotine? To samo govori o tvojoj kulturi. Iskreno se nadam da tvoja djeca nece nauciti da se tako ponasaju.
poznanik

#2934 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by poznanik »

metronom wrote:
poznanik wrote:"Vaši" pozivi više liče agresiji kakvu sprovodi neka okupatorska vlast :oops:
Mislis da ces nesto postici time sto pises ovake bljuvotine? To samo govori o tvojoj kulturi. Iskreno se nadam da tvoja djeca nece nauciti da se tako ponasaju.
Ja nijednom rječju nisam spomenuo tvoju djecu, zašto se ti osvrćeš na moju i provociraš :x :x
metronom

#2935 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by metronom »

poznanik wrote:
metronom wrote:
Ja nijednom rječju nisam spomenuo tvoju djecu, zašto se ti osvrćeš na moju i provociraš :x :x
Pa ti si prvi poceo provocirati uporedjujuci pozive u vjeru sa agresijom i okupacijom! U ostalom, ja tvojoj djeci samo zelim sve najbolje i da ne budu bezobrazna kao ti kad odrastu.
nosara

#2936 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by nosara »

metronom wrote:
photo wrote:Da po ko zna koji put ponovim, imaj ti vjeronauku u vrticima koji nisu javna ustanova. valjda znas definiciju javne ustanove?
Ponavljaj jos 300 puta, ali zakon nam to omogucava i tacka. A definiciju ces mi ti reci sigurno, posto si vidim neki pametan lik :)
photo wrote:To sto ti mislis da bi trebalo biti vjeronauke u javnim ustanovama, to je druga stvar. pogotovo u sekularnoj zamlji.

Samo si se malo zeznuo. Ne samo da mi mislimo da treba tako biti, nego i zakon tako kaze. U ostalom, imas po evropi koliko hoces zemalja koje su sekularne, a opet imaju religijsku edukaciju u obrazovnom procesu.
photo wrote:Vi upirete da bude vjeronauke u vrticu a ja samo mogu da ponovim pitanje sto ti je toliko bitno da je bude? sta ce to dijete nauciti u vrticu slusajuci vjeronauku? da bude bolja osoba? nemoj, slobode ti.... kao sto rece TBF: RAZLIKU IZMEDJU ZLA I DOBRA NISAM NAUCIO NI OD HODZE NI FRATRA NI POPA.
Naucit ce ljepotu svoje vjere, naucit ce kako da se moli Bogu, da se ponasa i zivi onako kako im je on to propisao. U sveopstem nedostatku kulture i morala, religijska edukacija moze samo pozitivno uticati na djecu. Naravno da je svaki covjek posebna individua, pa ne znaci da ako ide u dzamiju ili crkvu da ce se i ponasati onako kako mu Bog propisuje, ali u svakom slucaju je bolje da te neko usmjerava u pravom pravcu, nego da ides "nako" pa ako sta ispadne od tebe, ispadne.
photo wrote:Naucice da razlikuje drugu djecu po vjeri i naciji. nece nauciti ni obicaje ni ucenja vec ce nauciti razlikovati djecu po vjeri i naciji. e to je, lijepi moj, ono sto mi pokusavamo da objasnimo tebi i slicnim tebi a vi ne znate ili necete da shvatite.
A sta je problem ako dijete zna razlikovati vjere i nacije?! Nece ih niko uciti na vjeronauci nepostovanju, niti ce ih uciti da nekoga vrijedja, niti bilo sta slicno. Naucit ce ga da bude ono sto jeste i da se ne stidi toga. Da ne mora da radi ono sto drugi rade da bi bio dobar. Da postuje one koji njega postuju. Da bude dobar covjek, dobar komsija, kolega.
photo wrote:Vjeronauka u kuci je tvoja stvar i radi sa svojim djetetom sta hoces. vjeronauka u javnim institucijama kao vrticima, skolama ili fakultetima, ne dolazi u obzir.
Zakon kaze drugacije.
photo wrote:zar je to tako tesko shvatiti??????????????????????????????????????????????
Sta te muci cakani? :D
S moje tacke gledista, nekako su djeca bila bolje odgajana u proslom sistemu, kad je vjera bila underground...

Nesto vam ne ide dobro to "Da bude dobar covjek, dobar komsija, kolega"... Nesto se previse komsije i kolege propucavaju i bodu otkako je vjerski “odgoj” dominantan...

Onaj dio o prepoznavanju i isticanju razlika medju ljudima, e tu ste uboli... Na zalost...
poznanik

#2937 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by poznanik »

metronom wrote:Mislis da ces nesto postici time sto pises ovake bljuvotine? To samo govori o tvojoj kulturi. Iskreno se nadam da tvoja djeca nece nauciti da se tako ponasaju.
poznanik wrote:Ja nijednom rječju nisam spomenuo tvoju djecu, zašto se ti osvrćeš na moju i provociraš :x :x
metronom wrote:Pa ti si prvi poceo provocirati uporedjujuci pozive u vjeru sa agresijom i okupacijom! U ostalom, ja tvojoj djeci samo zelim sve najbolje i da ne budu bezobrazna kao ti kad odrastu.
Nemoj javnu raspravu spuštati na svoj nivo i uvlačiti diskutante u verbalno prepucavanje, to je osobina primitivizma.

Iskorištavanje bespomoćnog položaja mladog bića u obdaništima i zagovaranje i sprovođenje vjerske ideologije je ravno vjerskoj agresiji, i ova konstatacija nije uvredljiva, ona je činjenična i zabrinjavajuća.

Iskorištavanje javnih prostorija dječijih obdaništa je zloupotreba javnog novca, zloupotreba javnih ovlaštenja i položaja.
Mektebi i slični vjerski objekti u Sarajevu su "vam" prazni jer niko ne pokazuje interesovanje za dobrovoljno vjersko vaspitanje, a i niko ne da pare... Najbolju priliku i zamjenu za mektebe pronašli ste u obdaništima...

"Vi", koji "nas" na ovakav način "pozivate" u vašu vjeru - ste kancerogeno tkivo ovog društva :x
kojeime

#2938 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 11/03/2011 12:34, edited 1 time in total.
boergoat

#2939 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by boergoat »

Sve je to u redu, ali meni treba djed mraz za veceras da djeci uruci poklone u kuci. Ako neko ima broj za nazvati bicu mu zahvalan.
poznanik

#2940 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by poznanik »

boergoat wrote:Sve je to u redu, ali meni treba djed mraz za veceras da djeci uruci poklone u kuci. Ako neko ima broj za nazvati bicu mu zahvalan.
Tel/Fax: 033 / 213-529
obala

#2941 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by obala »

shuriken wrote:

pitanje je vrlo jednostavno, zašto su onda za deda mraza i vjeronauku bitno drukčiji aršini po pitanju organizacije, finansiranja i termina iako ovo prvo traje dva sata godišnje, a ovo drugo cijelu godinu?

kakav je to kompromis da jedno može cijele godine, o budžetskom trošku i organizaciji, a drugo na dva sata godišnje toliko smeta da se roditelji moraju sami dogovoriti i isfinansirati izvan radnog vremena da ne bi pravovjernim zagađivali zrak time što se nalaze u istoj zgradi u isto vrijeme? halo, kompromis?
zato sto je jedno vjersko a jedno ateisticko

ne smeta njima nista vezano za Bozic i Uskrs
Cera sa Puljom ce se sve dogovorit
problem je ateisticki karakter Djeda Mraza
i cinjenica da mnogi roditelji koji su muslimani :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
pricaju djeci da trebaju biti dobra i da ce im Djed Mraz donijeti poklon sa Sjevernog pola

to njih boli, ateistički mem, obred koji konkurira njihovim memima
a jak, crveno odjelo, pokloni, vezanje za dobrotu
ceremonija dočeka
a nidje religije
to je njima neprihvatljivo
mislim da bi pristali i vjeronauka da se ukine samo da se ukine i Djed Mraz

sto bi inace bilo ovoliko stranica diskusije? izdavanje Fetwe? jednostavno ne znaju sta ce. u nasem vrtiću jučer, doduše poslije radnog vremena, 50ak djece je pjevalo DJedu Mrazu. Većinom bošnjačke djece. To boli.
obala

#2942 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by obala »

Sorry,pogresno sam citirala :(
popajic

#2943 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by popajic »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Moze li mi neko od "eksperata" iz oba tabora objasniti kojoj grupaciji ja pripadam, dijete mi ide na vjeronauku i smatram da treba biti zastupljenja i u vrticima, ali u isto vrijeme kitim jelku i u privatnoj reziji organizujem dolazak djeda mraza za svoju djecu.

Pozdrav
Nedefinisana neka grupacija :D
Svako moze montirati DM u privatnoj reziji, kao i Bajram , Bozice....ALI kad je u doticnoj JAVNOJ ustanovi jedno ( u radnom vermenu) , à drugo nije....onda imamo ovakvu temu 8)
Sretna nam svima Nova god. I sa i bez Deda Mraza.
Bice bolje i u "Arzijinom" vrticu , 3011- e !!!
Jack Be Nimble

#2944 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Jack Be Nimble »

Za mene nije problem Deda Mraz u vrticu ili ne, koliki je problem da je po zakonu dopusteno da se ima vjeronauka u vrticu.

Da li drzava placu tu vjeronauku ili neki privatnik iz svog dzepa?
MUNAFIK

#2945 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by MUNAFIK »

Jack Be Nimble wrote:Za mene nije problem Deda Mraz u vrticu ili ne, koliki je problem da je po zakonu dopusteno da se ima vjeronauka u vrticu.

Normalno da ti je to problem, jer kako ces ti sam sebi objasniti da je nesto STO se sistemski iz drustva 50-tak godina ODSTRANJIVALO sada ima koliku toliku slobod i jos u zakonu zagarantovano pravo. Eeeee mogu mislit kako te to boli, al neka naucit ces ti da moras zivjet sa ljudima koji VJERUJU misle i zive drugacije od tebe.

A evo ovaj pametni Djeda mraza u ATEISTE odvede :-) :-) :-) al ocito je iz ovoga sto ti napisa @shuriken da ti smeta vjeronauka sto NIJE ateisticka, i to je i jedini razlog sto se ovoliko raspravlja. Jer za mnoge (dokazano na 1000 tema na ovom forumu) vjernici su zaglupljena grupa, kojoj treba dati doznanja da je ovo 21 vijek i da vjeri nema prostora u ovom drustvu (navikli ljudi od 40-tih pa do 90-tih) jer uvjek su'' glupi i primitivni'' oni koji ne zele alkohol, ne zele kocku, ne zele sex prije braka, ne podrzavaju homoseksualce, koji klanjaju njeguju tradiciju i vjerske propise. Na 1000 tema se po mnogo cemu islamskom pljuvalo, i kontam ja smeta Vam to, ucili vas u kuci tako pa niste ni Vi toliko krivi. Ali aBd vasa djeca ce rasti sa vjernicima pa ce skontati da se svaki covjek treba postovati i da treba biti tolerantan.
Krivo vam je ali polahko, nadam se da ce Vas mrznja proci, jer nevalja mrziti...
JThomas

#2946 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by JThomas »

ajd da ponovim upit...
nosara

#2947 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by nosara »

MUNAFIK wrote:
Jack Be Nimble wrote:Za mene nije problem Deda Mraz u vrticu ili ne, koliki je problem da je po zakonu dopusteno da se ima vjeronauka u vrticu.

Normalno da ti je to problem, jer kako ces ti sam sebi objasniti da je nesto STO se sistemski iz drustva 50-tak godina ODSTRANJIVALO sada ima koliku toliku slobod i jos u zakonu zagarantovano pravo. Eeeee mogu mislit kako te to boli, al neka naucit ces ti da moras zivjet sa ljudima koji VJERUJU misle i zive drugacije od tebe.

A evo ovaj pametni Djeda mraza u ATEISTE odvede :-) :-) :-) al ocito je iz ovoga sto ti napisa @shuriken da ti smeta vjeronauka sto NIJE ateisticka, i to je i jedini razlog sto se ovoliko raspravlja. Jer za mnoge (dokazano na 1000 tema na ovom forumu) vjernici su zaglupljena grupa, kojoj treba dati doznanja da je ovo 21 vijek i da vjeri nema prostora u ovom drustvu (navikli ljudi od 40-tih pa do 90-tih) jer uvjek su'' glupi i primitivni'' oni koji ne zele alkohol, ne zele kocku, ne zele sex prije braka, ne podrzavaju homoseksualce, koji klanjaju njeguju tradiciju i vjerske propise. Na 1000 tema se po mnogo cemu islamskom pljuvalo, i kontam ja smeta Vam to, ucili vas u kuci tako pa niste ni Vi toliko krivi. Ali aBd vasa djeca ce rasti sa vjernicima pa ce skontati da se svaki covjek treba postovati i da treba biti tolerantan.
Krivo vam je ali polahko, nadam se da ce Vas mrznja proci, jer nevalja mrziti...
MUNAFIK

#2948 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by MUNAFIK »

JThomas wrote:

ajd da ponovim upit...
Vjeronauka i organizacija iste ima zakonski osnov i prema tome ima svako pravo da se organizuje u vrticima ako postoje roditelji spremni da svoju djecu salju na istu i hvala Bogu takvih roditelja ima. Cinjenica je da se protiv vjeronauke BUNE u vecini (ne kazem svi) roditelji koji su ateisti ili oni koji jednostavno imaju nesto protiv religije sto su to sa sobom ponjeli iz proslog sistema i iz svoje kuce... Vjeronaka je stvar IZBORA a ne MORANJA tako da nicija djeca ne moraj ici ako to njihovi roditelji ne zele.

Sa drge stane da s eja pitam ja bi i djeda mraza, za one koji to zele finansirao iz budjeta, ako bi to bilo moguce. Da se odmah razumijemo, djeda mraza cu uvjek podrzati za djecu roditelja kojima taj djeda nesto znaci. Ali da li u budjetu ima para za to? ocito nema, i ok, posteno je onda posto nema para da uprava obdanista dozvoli i organizuje djedja mraza ali da ga roditelji plate, kao sto se i radi. Djeda mraz i vjeronauka nikako ne mogu u isti kos, jedno je zakonsko pravo, drugo nije zakonsko pravo. pokloni se mogu podjeliti i bez djeda mraza pa ja... Ja podrzavam djeda mraza, ali nikako ne podrzavam nametanje istog svima, kao sto ne podrzavam nametanje vjeronauke svima... Ali ocito neki bi da namecu svoju volju i ZABRANILI vjeronauku svima.
JThomas

#2949 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by JThomas »

opet skrećeš s teme.

gdje je tu ravnopravnost o kojoj govorite? gdje je ta tolerancija na koju pozivate? zašto lažete i prodajete muda pod bubrege? zašto za vjeronauku ima para 364 dana godišnje a za deda mraza nema ni 2 sata? tebi je problem da tvoje dijete bude tu kad je deda mraz, pa tražiš da bude iza radnog vremena, a nije ti problem da moje dijete cijele godine bude tu kad je vjeronauka...?

deda mraz nije zakonsko pravo? živ da si mi ti, zakonski je dozvoljeno sve što nije zabranjeno. radite potpuno isto što i komunisti kojih se toliko zgražavate, jer i tad si mogao ići na vjeronauku, nije bilo zabranjeno...ali o svom trošku i u svojoj organizaciji.
Great Cornholio

#2950 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Great Cornholio »

MUNAFIK wrote:Ja podrzavam djeda mraza, ali nikako ne podrzavam nametanje istog svima, kao sto ne podrzavam nametanje vjeronauke svima... Ali ocito neki bi da namecu svoju volju i ZABRANILI vjeronauku svima.
U sekularnoj državi vjeronauka bi trebala ostati u okviru vjerskih institucija, ali očito je da bi je neki nametnuli javnim ustanovama i vjerske službenike ubacili na državne jasle.
Za razliku od vjeronauke Djed Mraz neće dovesti do još većih podjela među djecom različitih vjeroispovjesti, ali u pravu si ni njega ne treba finansirati iz državnog budžeta.
Post Reply